Demonstranți pro-guvernamentali cer demisia președintelui Klaus Iohannis

O inepție neconstituțională interzicerea angajării pensionarilor

837
Guvernul pregătește o lege neconstituțională care ar putea să-i dea și pe parlamentari afară din Parlament – dar și pe primari și alți aleși – posibilă marfă pentru Codruța!

BUCUREȘTI, 7 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Problema (re)angajării pe aceeași funcție a persoanelor care s-au pensionat a devenit un subiect de scandal datorită greșelilor oamenilor din sistem, iar rezolvarea ei ține numai de voința "lucrului bine făcut" și nu de tentative inepte și populiste de supralegiferare sau de emitere de acte neconstituționale. 

Concret, astăzi, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la finele ședinței Coaliției că "odată făcută cererea de pensionare şi pensionarea efectiv făcută, să nu mai poată exista şi posibilitatea reangajării pe aceeaşi funcţie, în acelaşi minister sau în alte ministere".

 "Oamenii trebuie să se hotărască: ori sunt pensionari, ori dacă sunt apţi de muncă rămân la muncă", a declarat Tăriceanu. "Se va modifica legea în aşa fel încât să nu se mai funcţioneze în acest sistem dual. Nu e corect". 

Măsurile care trebuie luate "nu trebuie luate doar pentru cei care se pensionează acum, ci pentru toată lumea", a mai declarat Tăriceanu adâncind misterul intențiilor. Reamintim că primele declarații despre această nou act normative au fost făcute de ministrul Muncii, o persoană ale cărei explicații lasă de dorit, ca și pregătirea sa în domeniu. 

Cum este angajat un funcționar? Simplu — prin concurs. Teoretic, cel mai bun câștigă, indiferent de vârstă, sex, orientare de orice fel etc. Teoretic, statul are interesul să angajeze persoana cea mai competentă, nu să pună bariere în calea competenței. 

Iată ce spune și Constituția: 

"Art. 16 — Egalitatea în drepturi

(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări". 

"Art. 41 — Munca şi protecţia socială a muncii

(1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă". 

Cu alte cuvinte, orice limitare a dreptului la muncă, la a participa la un concurs la care cetățeanul alege să participe este NECONSTITUȚIONALĂ. Proiectul despre care vorbesc Tăriceanu și Olguța Vasilescu este neconstituțional. 

De fapt, cum s-a ajuns aici? Tot scandalul a pornit de la dezvăluirile liderului sindicatului polițiștilor, Dumitru Coarnă, care a expus cazurile unor șefi din MAI pensionați pe sume mari în puterea vârstei și rengajați pe aceleași funcții. Faptul în cauză nu este o ilegalitate, fiind vorba de secretar de stat, ci este politica pe care o face Coaliția, dar nu și-o asumă, ci acționează cu maximă lașitate, lăsând ca opinia publică să se indigneze pe "pensionarii nesimțiți" — sentiment care s-a dezvoltat exponențial, împotriva  aot mai multe categorii, fapt previzibil. 

Secretarii de stat sunt desemnați de miniștrii, pe baza propriilor decizii sau prin algoritm politic de către Coaliție; angajarea lor în funcție este semnată chiar de premier. 

Se pune întrebarea fundamentală — care este interesul Guvernului — și al societății, în general? Evident, să beneficieze de serviciile celor mai buni, mai performanți funcționari, deci singurul criteriu ar trebui să fie competența — cu toate componentele sale. Deci nu vârsta, nu faptul că e pensionar sau nu, că a mai ocupat funcția sau nu; se dă concurs CORECT — iar cel mai bun ocupă postul. 

Ce nevoie am să mă joc de-a legile neconstituționale? Răspunsul e unul singur — demagogia! Și lipsa dorinței de organiza concursuri corecte — ceea ce ar trimite în derizoriu problema de fond a speței de față. 

Am pronunțat cuvântul "demagogie" — nici nu mai pun la socoteală faptul că PSD a protestat vehement când Emil Boc a dat o lege similară, iar ulterior parlamentarii PSD, printre care și actualul premier, au dat o lege care anula… ceea ce vor să dea acum. 

Dar, mă întreb, dacă deschidem această paranteză demagogică, oare dreptul la muncă este mai puțin important decât dreptul "de a fi ales"? De ce să nu extindă "ambițiosul program" și la parlementari? Majoritatea lui Băsescu și ANI i-au definit ca "funcționari publici" — iar majoritatea lui Dragnea nu a modificat această definiție; deci, în ciuda absurdului, aleșii sunt funcționari publici — așa că, vorba Olguței — "Ai ieșit la pensie, atunci PA!". "Proiectul" inept s-ar aplica și în cazul parlamentarilor și al aleșilor locali, al demnitarilor guvernamentali! 

"Măsurile nu trebuie luate doar pentru cei care se pensionează acum, ci pentru toată lumea", spune Tăriceanu — adică ești parlamentar, primar, consilier sau președinte CJ, dar ești pensionar? Afară, "atunci PA", zice Olguța. 

ANI ar trage singură concluzia că aleșii sunt incompatibili — deci ar trebui stabilit un termen pentru a demisiona, altfel — dosar penal! Ochii mari și negri ai Codruței sclipesc déjà! 

Nu credeți că acest aspect s-ar bucura de susținere populară?  Mie mi se pare că le-a cam pierit unora glasul…

837
Tagurile:
Angajare, Pensionari, Constituția, Pensii, Călin Popescu Tăriceanu, Olguța Vasilescu, România
Tematic
Dragnea și Tăriceanu - abordare periculos de neserioasă a pensiilor
Klaus Iohannis și strategia sa inteligentă cu pensiile militare

Efectele vremii în România: oameni și animale evacuate

31
Departamentul pentru Situații de Urgență informează că ploile și vijeliile din ultimele 24 de ore au produs pagube însemnate la nivel național, iar oamenii și-au văzut agoniseala de-o viață afectată de ape. Meteorologii spun căă încă nu scăpăm de vremea rea.

BUCUREȘTI, 20 iun – Spuntik. Ploile și vijeliile care au afectat România în ultimele 24 de ore au făcut pagube însemnate la nivelul României.

Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență spun că, de ieri, 19 iunie 2021, ora 7.00 și până astăzi, la aceeași oră, s-au înregistrat efecte ale vremii nefavorabile în 36 de localități din 16 județe. Este vorba despre Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, precum și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 16 case, 85 curți, 9 anexe, 6 subsoluri/beciuri, de pe 6 străzi, precum și pentru degajarea a 17 copaci căzuți pe carosabil/autoturisme, fiind afectate 19 autoturisme.

Oameni evacuați sau luați de ape

Totodată, în localitatea Mănăstirea Cașin din județul Bacău s-a intervenit pentru căutarea unui bărbat de aproximativ 65 ani care a fost luat de apă vineri, 18 iunie 2021, după ce podețul pe care se afla s-a rupt.

Căutările au fost suspendate și vor fi reluate astăzi, 20 iunie 2021, iar alte 7 persoane din aceeași localitate sunt în continuare evacuate preventiv din 6 case aflate în pericol de inundație.

În localitatea Nereju din județul Vrancea s-a intervenit pentru salvarea a 12 muncitori care efectuau lucrări în zonă și au fost surprinși de creșterea râului din localitate. Aceștia s-au refugiat într-un vagon remorcă. Echipajele de intervenție au reușit extragerea celor 12 persoane - 9 bărbați și 3 femei - care nu au necesitat îngrijiri medicale.

În localitatea Poiana Sărată din județul Bacău, un autoturism care participa la un concurs de off-road a fost surprins de o viitură pe râul Oituz. În autoturism se aflau 2 persoane, o persoană a reușit să se autosalveze, iar cealaltă a decedat.

În localitatea Piatra Șoimului din județul Neamț, un pod a fost avariat de apă, iar 4 familii, în total 10 persoane sunt izolate rutier și pietonal. Persoanele izolate nu necesită îngrijiri medicale.

Traficul rutier este blocat pe DJ 119/BC datorita unei alunecări de teren, carosabilul fiind surpat pe o lungime de aproximativ 50m, informează Departamentul pentru Situații de Urgență.

Avertizări cod roșu la nivel național

A intrat în vigoare o avertizare meteorologică cod roșu de averse torențiale care vor depăși 35-40 l/mp. Avertizarea este valabilă în data de 20 iunie 2021, în intervalul orar 9.30 – 10.30. Sunt vizate localitățile Vădeni, Siliștea din județul Brăila și localitățile Braniștea, Șendreni din județul Galați.

Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență sfătuiesc populația să descarce aplicația DSU și să se informeze în timp real cu privire la avertizările trimise de Administrația Națională de Meteorologie.

31
Тема:
Prognoza meteo

Загрузка...
Declarația de presă comună Bogdan Aurescu – Dmytro Kuleba

România a cerut Ucrainei renunțe la “limba moldovenească”

316
(reînnoit 20:08 19.06.2021)
România cere autorităților ucrainene să renunțe la utilizarea oficială a glotonimului “limba moldovenească”.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Autoritățile române au cerut din nou Ucrainei să renunțe la utilizarea oficială a denumirii “limbii moldovenești”. O astfel de poziție și-a exprimat ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, în timpul unei întrevederi cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, pe marja Forumului de Diplomație de la Antalya.

“Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea către Ucraina ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa “limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, aceasta să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești””, se menționează într-un comunicat al diplomației române.

În aprilie a acestui an, reprezentanții mai multor localități din sudul Basarabiei au acționat în instanță de judecată ministerul Învățământului al Ucrainei, cerând înlocuirea limbii “moldovenești” cu cea română.

Plângerea împotriva Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina, în care se cere revenirea la predarea în limba română, este semnată de Asociația învățătorilor români din regiunea Odesa, precum și de locuitorii raioanelor Tatarbunar, Ismail, Sărata, Reni și altele.

Curții i se solicită obligarea Ministerului Învățământului să reintroducă limba română, una din limbile oficiale din UE, în zece școli generale din regiunea Odesa.

Potrivit noii redacții a legii cu privire la învățământ, școlile cu predare în limbile oficiale ale UE (română, maghiară, poloneză) vor trece la predarea în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2023. În acest fel, școlile cu predare în "limba moldovenească" sunt nevoite să treacă la predarea în limba ucraineană.

316
Tagurile:
Ucraina
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română

Загрузка...