Demonstranți pro-guvernamentali cer demisia președintelui Klaus Iohannis

O inepție neconstituțională interzicerea angajării pensionarilor

837
Guvernul pregătește o lege neconstituțională care ar putea să-i dea și pe parlamentari afară din Parlament – dar și pe primari și alți aleși – posibilă marfă pentru Codruța!

BUCUREȘTI, 7 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Problema (re)angajării pe aceeași funcție a persoanelor care s-au pensionat a devenit un subiect de scandal datorită greșelilor oamenilor din sistem, iar rezolvarea ei ține numai de voința "lucrului bine făcut" și nu de tentative inepte și populiste de supralegiferare sau de emitere de acte neconstituționale. 

Concret, astăzi, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la finele ședinței Coaliției că "odată făcută cererea de pensionare şi pensionarea efectiv făcută, să nu mai poată exista şi posibilitatea reangajării pe aceeaşi funcţie, în acelaşi minister sau în alte ministere".

 "Oamenii trebuie să se hotărască: ori sunt pensionari, ori dacă sunt apţi de muncă rămân la muncă", a declarat Tăriceanu. "Se va modifica legea în aşa fel încât să nu se mai funcţioneze în acest sistem dual. Nu e corect". 

Măsurile care trebuie luate "nu trebuie luate doar pentru cei care se pensionează acum, ci pentru toată lumea", a mai declarat Tăriceanu adâncind misterul intențiilor. Reamintim că primele declarații despre această nou act normative au fost făcute de ministrul Muncii, o persoană ale cărei explicații lasă de dorit, ca și pregătirea sa în domeniu. 

Cum este angajat un funcționar? Simplu — prin concurs. Teoretic, cel mai bun câștigă, indiferent de vârstă, sex, orientare de orice fel etc. Teoretic, statul are interesul să angajeze persoana cea mai competentă, nu să pună bariere în calea competenței. 

Iată ce spune și Constituția: 

"Art. 16 — Egalitatea în drepturi

(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări". 

"Art. 41 — Munca şi protecţia socială a muncii

(1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă". 

Cu alte cuvinte, orice limitare a dreptului la muncă, la a participa la un concurs la care cetățeanul alege să participe este NECONSTITUȚIONALĂ. Proiectul despre care vorbesc Tăriceanu și Olguța Vasilescu este neconstituțional. 

De fapt, cum s-a ajuns aici? Tot scandalul a pornit de la dezvăluirile liderului sindicatului polițiștilor, Dumitru Coarnă, care a expus cazurile unor șefi din MAI pensionați pe sume mari în puterea vârstei și rengajați pe aceleași funcții. Faptul în cauză nu este o ilegalitate, fiind vorba de secretar de stat, ci este politica pe care o face Coaliția, dar nu și-o asumă, ci acționează cu maximă lașitate, lăsând ca opinia publică să se indigneze pe "pensionarii nesimțiți" — sentiment care s-a dezvoltat exponențial, împotriva  aot mai multe categorii, fapt previzibil. 

Secretarii de stat sunt desemnați de miniștrii, pe baza propriilor decizii sau prin algoritm politic de către Coaliție; angajarea lor în funcție este semnată chiar de premier. 

Se pune întrebarea fundamentală — care este interesul Guvernului — și al societății, în general? Evident, să beneficieze de serviciile celor mai buni, mai performanți funcționari, deci singurul criteriu ar trebui să fie competența — cu toate componentele sale. Deci nu vârsta, nu faptul că e pensionar sau nu, că a mai ocupat funcția sau nu; se dă concurs CORECT — iar cel mai bun ocupă postul. 

Ce nevoie am să mă joc de-a legile neconstituționale? Răspunsul e unul singur — demagogia! Și lipsa dorinței de organiza concursuri corecte — ceea ce ar trimite în derizoriu problema de fond a speței de față. 

Am pronunțat cuvântul "demagogie" — nici nu mai pun la socoteală faptul că PSD a protestat vehement când Emil Boc a dat o lege similară, iar ulterior parlamentarii PSD, printre care și actualul premier, au dat o lege care anula… ceea ce vor să dea acum. 

Dar, mă întreb, dacă deschidem această paranteză demagogică, oare dreptul la muncă este mai puțin important decât dreptul "de a fi ales"? De ce să nu extindă "ambițiosul program" și la parlementari? Majoritatea lui Băsescu și ANI i-au definit ca "funcționari publici" — iar majoritatea lui Dragnea nu a modificat această definiție; deci, în ciuda absurdului, aleșii sunt funcționari publici — așa că, vorba Olguței — "Ai ieșit la pensie, atunci PA!". "Proiectul" inept s-ar aplica și în cazul parlamentarilor și al aleșilor locali, al demnitarilor guvernamentali! 

"Măsurile nu trebuie luate doar pentru cei care se pensionează acum, ci pentru toată lumea", spune Tăriceanu — adică ești parlamentar, primar, consilier sau președinte CJ, dar ești pensionar? Afară, "atunci PA", zice Olguța. 

ANI ar trage singură concluzia că aleșii sunt incompatibili — deci ar trebui stabilit un termen pentru a demisiona, altfel — dosar penal! Ochii mari și negri ai Codruței sclipesc déjà! 

Nu credeți că acest aspect s-ar bucura de susținere populară?  Mie mi se pare că le-a cam pierit unora glasul…

837
Tagurile:
Angajare, Pensionari, Constituția, Pensii, Călin Popescu Tăriceanu, Olguța Vasilescu, România
Tematic
Dragnea și Tăriceanu - abordare periculos de neserioasă a pensiilor
Klaus Iohannis și strategia sa inteligentă cu pensiile militare
CFR Cluj

Meciul CFR - KuPS: Clujenii - aproape de grupe Europa League

7
Campioana României la fotbal, CFR Cluj, se va duela în această seară, de la ora 18:30, cu finlandezii de la KuPS, în play-off-ul Europa League. Echipa care va câștiga meciul de la Cluj se va califica în grupele Europa League.

Sub îndrumarea lui Dan Petrescu, CFR rămâne singura echipă din România, care evoluează cu brio în Europa.

Diseară, ”feroviarii” au șansa să joace pentru al doilea an consecutiv în grupele Ligii Europa. Campioana României din ultimele trei sezoane a adunat până acum cinci calificări în grupele unor competiţii europene. O singură dată a reuşit până acum să aibă două prezenţe consecutive în faza grupelor: în 2009-2010 a jucat în grupele Ligii Europa, pentru ca în stagiunea imediat următoare să meargă în grupele Ligii Campionilor.

Acum, CFR poate lega două prezenţe consecutive în grupele Ligii Europa. CFR deţine recordul de puncte pentru o formaţie românească, atât în grupele Ligii Campionilor, cât şi în grupele Ligii Europa. În UCL, clujenii au adunat 10 puncte, în sezonul 2012-2013, într-o grupă cu Manchester United, Braga şi Galatasaray. În Liga Europa, chiar în stagiunea trecută, clujenii au ieşit din faza grupelor cu un total de 12 puncte, după victoriile cu Lazio, Celtic şi Rennes.

Meciul din această seară e crucial pentru ardeleni și din punct de vedere financiar. Doar o calificare în grupe ar aduce în contul clujenilor aproape 3 milioane de euro. 16.230.000 de euro a strâns CFR, în sezonul trecut, în urma parcursului european al echipei, care s-a încheiat în 16-imile Ligii Europa.

Conform protocolului medical UEFA, toți jucătorii și staff-ul celor de la CFR au făcut testul la COVID-19, iar toate testele sunt negative. Dan Petrescu ar putea alinia următorul unsprezece: Bălgrădean - Susic, Burcă, Vinicius, Camora - Chipciu, Bordeianu, Djokovic, Deac, Debeljuh - Rondon

”Jucătorii noștri trebuie să facă un meci perfect ca să se califice. De fapt, trebuie să se autodepășească. Finlandezii sunt într-o formă excelentă, noi nu suntem într-una foarte bună. Eu cred în ce este, nu în ceea ce a fost cândva! Mi-e puțin teamă de acest meci. Un teren greu ar avantaja echipa lor, dar nu au decât doi finlandezi în teren, în rest au 8-9 străini foarte buni, brazilieni, portughezi sau nigerieni”, a declarat antrenorul clujenilor, Dan Petrescu.

KuPS nu s-a calificat niciodată în grupele unei competiții europene. Singura dată când s-a duelat cu o echipă românească, în sezonul 2011-2012, în turul II preliminar al Ligii Europa, a fost eliminată de Gaz Metan. Până să ajungă în faţa CFR-ului, KuPS şi-a început parcursul european în turul I preliminar al Ligii Campionilor. Aici, a fost spulberată de Molde (Norvegia), scor 0-5 în deplasare. Au urmat partidele din preliminariile Ligii Europa: 1-1 acasă (4-3 după penalty-uri) cu Slovan Bratislava și 2-0 acasă cu Suduva (Lituania). În campionatul Finlandei, KuPS e pe locul 2, cu 37 de puncte după 16 meciuri, la un punct de liderul HJK, care a jucat însă două meciuri în plus.

Până acum, conducerea celor de la CFR Cluj nu a ajuns la niciun acord cu vreo televiziune pentru transmiterea partidei cu KuPS. Ardelenii cer 100.000 de euro pentru drepturile TV.

7
Tagurile:
CFR Cluj

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis anunță un an universitar 2020-2021 complicat

23
Președintele României a declarat, la deschiderea anului universitar 2020-2021 că este foarte bucuros să se afle la Ateneul Român și că anul acesta va fi unul diferit față de cele anterioare.

BUCUREȘTI, 1 oct – Sputnik. Deschiderea anului universitar 2020-2021 a fost făcută fastuos de președintele Klaus Iohannis care s-a adresat studenților, profesorilor și, de altfel, tuturor românilor, de la Ateneul Român. Șeful statului participă la ceremonia de deschidere a anului universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”.

Acesta a subliniat că va fi un an universitar altfel, ”foarte complicat”.

”Astăzi marcăm începutul unui nou an universitar, acesta fiind fără îndoială cel mai dificil an universitar din 1989 încoace. Regulile de distanțare socială necesare îngreunează un proces educațional în care mentoratul are un loc central”, a punctat Iohannis.

Președintele și-a exprima speranța că vor fi găsite cele mai bune modalități de asigurare atât a calității actului educațional, dar și protejarea comunității academice de riscul contaminării.

Mesajul pe care Klaus Iohannis a dorit să îl transmită studenților a fost unul de încurajare, adăugând că educația prin artă este un pilon esențial în construirea unei Românii cu adevărat educate și a punctat că ”nu există altă educație universitară decât cea autonomă”

”Mă voi opune oricăror ingerințe politice menite sa deturneze școala de la menirea ei, aceea de a contribui la o Românie europeană prin valori și educatie”, a explicat Klaus Iohannis.
23
Tagurile:
Klaus Iohannis

Загрузка...