Ion  Ilies

Sfaturile seismologului: cum trebuie ne comportăm în caz de cutremur?

123
(reînnoit 11:53 04.08.2017)
Cum trebuie să se comporte locuitorii blocurilor înalte în cazul în care Carpații vor aduce noi surprize.

CHIȘINĂU, 4 aug — Sputnik. Carpații au testat în mai multe rânduri locuitorii României și ai Republicii Moldova. Cele mai puternice cutremure au avut loc în 1977, 1986 și 1990. Atunci magnitudinea seismului a variat între șase și opt grade pe scara Richter și a trezit o anumită panică printre populație.

Crăpăturile în zidurile caselor particulare, hornurile distruse, crăpături în sol, anume astfel de consecințe au avut atunci cele mai puternice seisme din istoria Republicii Moldova.

Solicitat de Sputnik Moldova, Ion Ilieș, seismolog al Academiei de Științe din Moldova, a oferit câteva recomandări legate de cutremur:

"Dacă e vorba de un apartament într-un bloc locativ, în primul rând trebuie să dăm dovadă de calm, să ne ascundem la un colț sau sub masă. Am putea să ne ascundem în pragul ușii, în cazul în care se află într-un perete capital. În niciun caz, nu trebuie să alergăm spre ascensor, pentru că acest lucru nu ne va salva. Trebuie să găsim un loc în care am putea evita căderea tencuielii sau a unor obiecte suspendate. După 30 de secunde putem părăsi clădirea, însă după o verificare a stării scărilor, să nu conectăm curentul electric, să deconectăm apa, gazul", ne-a explicat seismologul.

Reamintim că în ultima săptămână a avut loc trei cutremure în zona Vrancea, care au fost resimțite și la Chișinău.

123
Tagurile:
Cutremure, Seism, Ion Ilieș, Republica Moldova

Загрузка...