Pompieri

Alertă generală în România, după cutremurul de azi dimineață!

3268
(reînnoit 11:18 02.08.2017)
O succesiune de cutremure insuficient explicată, urmată de sunetul sinistru al alarmei - și de panica menținută de presă - "ne atacă rușii" - au supus populația unei spaime

BUCUREȘTI, 2 aug — Sputnik, D.D. În cursul acestei dimineți a avut loc un seism importante, cel mai puternic al acestei perioade. Remarcabil este că seismul de 4.9 a venit la 12 ore după un alt cutremur, de 4.6 grade magnitudine pe Richter, dar și după o zi tensionată, cu nu mai puțin de 4 cutremure de peste 2.5 grade în arealul "de foc" — Vrancea — Buzău.

Sigur, Mircea Radulian, directorul INFP, a afirmat ieri că e ceva normal un cutremur de gradul 4, dar ar trebui să explice și cum interpretează lipsa replicilor seismice semnificative, dar și succesiunea de mișcări.

Earthquake
© AFP 2019 / Richter magnitude scale

În schimb, începând cu ora 10, în București a început să se audă sinistrul sunet al alarmei — aducând cu alarma aeriană din timpul războiului mondial. "Ne atacă rușii?", s-au întrebat mai mulți oameni pe stradă, care nu știau de exercițiile planificate de IGSU, în schimb erau sub influența știrilor panicarde.

IGSU a anunțat că începând din această lună, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, între orele 10.00 şi 11.00 în toate judeţele ţarii vor avea loc exerciţii pentru verificarea funcţionării mijloacelor de alarmare a populaţiei. Scopul este centralizarea permanentă a datelor privind starea echipamentelor de avertizare şi alarmare, pregătirea continuă a autorităţilor administraţiei locale, dar și verificarea reacțiilor populației.

"Prin modul de acţionare mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spaţiul public, motiv pentru care asigurăm cetăţenii că astfel de exerciţii periodice sunt necesare şi benefice", a anunţat IGSU.

În total există 7.713 de mijloace tehnice de alarmare la nivel naţional, majoritatea (peste 6800) fiind verificate în stare de funcționare. Alarma de luna aceasta a coincis cu ziua în care a avut loc un cutremur important, iar lumea era deja în alertă.

Cu toate acestea, în afara fazelor comice relatate — "Vin rușii?" — populația Bucureștiului a reacționat bine.

3268
Tagurile:
Cutremur, IGSU, România
Tematic
Un cutremur puternic în România este iminent - documentar
Cutremur resimțit în București și Chișinău –cel mai puternic din ultima perioadă
Cod galben: Cutremur în Vrancea în această noapte

Загрузка...