Plajă

Avertizare meteo: recorduri de caniculă și grindină. Cod roșu în 19 județe

86
(reînnoit 11:08 30.06.2017)
Sâmbătă, 1 iulie, se vor inregistra temperaturi extreme comparabile cu recordurile absolute ale acestei perioadei, situate în mod normal între 38 și 41 de grade Celsius, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade.

BUCUREȘTI, 30 iun — Sputnik. Temperaturile extreme și disconfortul termic deosebit de accentuat va lovi 19 județe din România, informează ANM.

Sâmbătă, 1 iulie, între ora 10.00 și 21.00, ANM a emis cod roșu de caniculă în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în municipiul București și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț se vor înregistra temperaturi maxime extreme în comparație cu temperaturile normale pentru această perioadă.

Vor fi între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42…44 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

„Regimul igieno-dietetic și alimentar trebuie să fie foarte bine ținut în această perioadă. Se vor consuma peste 2 litri de lichide, apă minerală, apă plată, ceai mai puțin îndulcit, nu foarte reci, la temperatura camerei. Se vor evita băuturile cu conținut ridicat în cofeină, băuturile alcoolice, dar și băuturile foarte dulci", a spus Alis Grasu de la Serviciul de Abmulanță București, informează Antena 3.

De asemenea, a fost emis cod portocaliu de caniculă în județele Tulcea, Constanța, Brașov, Covasna, Botoșani, cea mai mare parte a județelor Mehedinți, Gorj și Suceava, precum și în nordul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău și vestul județelor Vrancea, Bacău și Neamț. În aceste județe, temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 36 și 38 de grade.

Codul galben de caniculă a fost emis în județele Mureș, Harghita, Sibiu, nordul județelor Mehedinți și Gorj și vestul județului Suceava. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

În după-amiaza zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică (1/2 iulie), în nordul, centrul și nord-estul țării, precum și în zona de munte instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se vor semnala vijelii, grindină și averse torențiale.

Duminică, 2 iulie, în sudul țării vor mai fi temperaturi de 35 de grade la amiază, iar noaptea instabilitatea atmosferică se va accentua în Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei, unde vor fi vijelii și grindină.

86
Tagurile:
caniculă, grindină

Загрузка...