Capturarea unui jihadis

Povestea "jihadistului" argeşean - se îmbăta și lua bătaie de la săteni

1674
(reînnoit 12:51 30.06.2017)
Țăranul terorist și musulman se îmbăta, sătenii îi mai trăgeau câte-o bătăie să-și revină, a făcut pușcărie pentru furt și incendierea unei discoteci, știe în arabă doar "salam"

BUCUREȘTI, 30 iun — Sputnik. Presa de ieri a vuit despre acțiunea în forță a DIICOT, sprijinită de SRI, în urma căreia, un grup de luptători specializați în intervenții antiteroriste au reușit capturarea unui român care "punea la cale un atac asupra bazei militare de la Kogălniceanu". Sună tare, dacă situația nu ar fi de un ridicol demn de o secvență din "Borat".

Individul, Ionuţ Cătălin Bălan, are 39 de ani şi locuieşte într-o casă modestă din comuna Muşăteşti, o localitate veche și frumoasă de pe valea Doamnei, din centrul județului Argeș. Omul e divorțat și împarte locuința cu maică-sa. Tot acolo își crește şi băieţelul de 4 ani, pe care l-a numit Ionuţ Adel Kader. De ce așa? Fiindcă argeșeanul nostru, a plecat acum câțiva ani prin Franța la muncă, iar acolo s-ar fi "convertit" la Islam — și și-a luat și el nume pe măsură — Ibrahim!

Revenit în patrie, "Ibrahim" s-a apucat să facă ce știe, adică să muncească în construcții, găsinde de lucru la o firmă din Pitești. Chiar în ziua în care l-au săltăt oamenii legii, "Ibrahim" se ducea la muncă.

"Plecase la muncă şi să ia rezultatul la cel mic (n.r. — la analize)", povestea Maria Buşcu, mama lui "Ibrahim" pentru cotidianul "Curierul zilei".

Cea mai completă descriere i-o face un coleg de muncă, tot Ionuț pe nume, care spune că "Ibrahim" că e "băiat bun". Se mai certa cînd se îmbăta, vorbea mult şi prost, spune Ionuț. Dar ce este cu "religia" lui?

"E musulman pîrît — nici măcar Ramadanul nu l-a ţinut", răspunde colegul de muncă. "Se dădea la lume, ca să cîştige nişte bani, să-şi facă prieteni musulmani, că aşa e religia. Îi păcălea pe ăia prin Franţa că e amărît, s-a dat la religia lor şi ameninţa pe aici că e musulman, dar nu are nici o treabă, el e amărît, vai de capul lui".

"Ibrahim" a fost reținut pentru că ar fi un tip periculos, gata de acțiuni împotriva unor obiective militare. Iată și opinia colegului "teroristului":

"Se mai îmbăta, mai făcea scandal sau îşi mai primea bătaie, pe aici, prin localitate. E vai de capul lui, nici bomba-n mînă, dacă i-o dau, nu o ţine! E un om amărît. Atîta bătaie cîtă şi-a luat în cap!… N-are maşină, stă între patru pereţi, cade casa pe el".

Există însă niște antecedente, care seamănă cu ale derbedei fără vreo șansă în ziau de azi.

"A fost închis şi în Spania şi în Franţa, pentru furt, un an jumate… Şi în România a făcut puşcărie. A fost închis pentru mai multe prostii d-astea… A dat foc la o discotecă! Omul nu e sănătos!"

Despre legăturile cu jihadiștii, opinia colegului e… atât cât pricepe și el. Avea pe telefon "cu Jihadul", zice Ionuț. "Ne arăta, i-am văzut telefonul!", declară colegul de pe șantier.

"Mai vorbea cu nişte musulmani de-ai lui, dar nu stătea lîngă noi, se ducea mai departe şi vorbea. Vorbea româneşte. Engleză nu ştie. Vorbea din Coran în arabă. Vorbea cîteva cuvinte, salam alecu, alecu salam… mă rog, cuvinte de-ale lui", povestea Ionuţ, impresionat.

În plus, suprapunându-se parcă peste declarațiile lui Marincea, purtătorul de cuvând al SRI, Ionuț, muncitorul din construcții spune că "Ibrahim" avea multe conturi de Facebook.

Interesant este că, din ceea ce spune Ionuț și din ce se știe de la săteni, "Ibrahim" se deplasa zilnic de la muncă acasă, în casa lui dărăpănată, avea grijă de copil, mai trăgea câte-o pileală, prilej cu care și-o mai fura, dar cam atât. Ei bine, SRI are altă viziune.

„În fapt, cetăţeanul a intrat în atenţia SRI în anul 2015, prezentînd indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi online, în favoarea organizaţiei teroriste DAESH, la care şi-a declarat adeziunea".

Probabil în limba română, sau cum? Dar nu e totul — concret, zice SRI, omul nostru "şi-a exprimat în repetate rînduri intenţia şi a încercat să convingă şi alte persoane de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizaţiei teroriste DAESH". Mă întreb dacă despre asta era vorba când o lua mai întăi la măsea și apoi după ceafă? Dar e interesant de unde știe SRI asta: Avea instalat microfon la crâșma din Mușătești? A stat de vorbă cu ăi de se-mbăta "teroristu"? Dar, poate pentru a înțelege, iată ce se spune mai departe:

"Pe tot parcursul investigaţiilor, Serviciul a beneficiat de sprijinul partenerilor interni din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului şi al partenerilor externi din alte două state". Dronele americane zburând peste Mușătești, hackeri israelieni spărgând mail-urile de pe Valea Doamnei?

"Avem informații că el a intrat în contact direct cu persoane dintr-un grup salafist și jihadist, care are conexiuni directe cu organizația DAESH din Siria, însă detalii despre complici nu putem da în acest moment, pentru că ancheta este în desfășurare", conchide purtătorul de cuvând al SRI.

Dar revenind la aceste supravegheri, mama "teroristului" povestește ce au făcut "oamenii legii": "N-am ştiut că e Poliţia, vă daţi seama! Au fost îmbrăcaţi civil. M-am mirat. Au luat din casă cărţile bisericeşti, între care şi Coranul", plus telefonul ei şi al fiului şi laptopul acestuia".

Dar iată două pasaje savuroase emise primul de SRI, a doilea de DIICOT.

"Întors în România, cetăţeanul a desfăşurat, în mod conspirat, acţiuni de documentare detaliată asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul României cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea bază. SRI a sesizat DIICOT cu privire la acţiunile ilegale ale cetăţeanului în cauză".

Greu de înțeles acest text, în contextul individului — profilului și preocupărilor sale. Cum adică făcea "în mod conspirat acţiuni de documentare detaliată" asupra unui obictiv militar? Un biet muncitor în construcții, bețivan, oleacă scandalagiu și răpciugos?

Iar DIICOT spune că era periculos datorită altor aspecte — convingea argeșenii de la țară că e plăcut să taie capete!

"A postat şi distribuit înregistrări cu atacuri ale DAESH şi execuții, prin decapitare şi împuşcare, cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina cîștigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvîrşirea aceluiaşi gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o".

Fără comentarii. Acum, lăsând faptul că, repet, parcă ne regăsim în viziunile ridicolului lui Sacha Baron Cohen sau Emir Kusturica, există și vorba aceea — nu știi de unde sare… jihaddistul. Așa că, lăsând SRI să-și facă treaba, vă invităm să citiți mai multe detalii din "Curierul zilei", care a fost și sursa principală a acestei analize.

1674
Tagurile:
săteni, argeșean, jihadist, poveste
Test de sânge

Test de sânge revoluționar - va detecta 50 de tipuri de cancer

21
(reînnoit 23:13 27.11.2020)
Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Regatul Unit a anunțat vineri că studiile pentru un test de sânge revoluționar dezvoltat de compania americană Graal, test care ar putea identifica 50 de tipuri de cancer, vor începe în Marea Britanie la mijlocul anului 2021.

BUCUREŞTI, 27 nov – Sputnik. Potrivit declarației NHS, noul test de sânge Galleri, dezvoltat de compania GRAIL, oferă o oportunitate semnificativă de a detecta tipuri de cancere în stadiu incipient printr-un simplu test de sânge. La studiu vor participa 165.000 de pacienți într-un prim acord mondial încheiat de NHS din Marea Britanie, potrivit Sputnik News.

Cercetările preliminare au constatat că testul, care verifică modificările moleculare ale sângelui, poate detecta cancerul de gât, ovarian, pancreatic, de esofag și alte tipuri de cancer dificil de diagnosticat în stadiile incipiente.

„Dacă programul NHS va arăta ca testul funcţionează conform aşteptarilor şi pentru persoanele fără simptome, va fi lansat pentru a deveni disponibil pe scară largă”, a subliniat NHS.

Reacționând la anunț, prim-ministrul britanic Boris Johnson a scris pe Twitter că este o „descoperire extrem de promițătoare care ar putea transforma modul în care diagnosticăm și tratăm cancerul, [o boală] care cauzează prea multe morţi premature”.

​Studiul-pilot va include 140.000 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani fără simptome de cancer și alte 25.000 de persoane cu posibile simptome de cancer pentru a-și accelera diagnosticul, iar primele rezultate sunt așteptate până în 2023.

21
Tagurile:
cancer
Tematic
Modalitate care determină tratamentul împotriva cancerului
Modalitate de a detecta cancerul după ochi
Experți: Aceste lămâi din magazine ne pot îmbolnăvi de cancer
Ruşii: diagnosticarea cancerului cu o picătură de sânge
Aceste două alimente pot cauza cancer - oncolog rus

Загрузка...
Pământuyl

VIDEO uluitor cu Pământul, distribuit de un astronaut NASA

66
(reînnoit 22:12 27.11.2020)
La începutul acestei luni, Crew Dragon, o navă spațială comercială contractată de NASA, dezvoltată de SpaceX, a transportat trei astronauți NASA și un astronaut japonez la Stația Spațială Internațională (ISS).

BUCUREŞTI, 27 nov – Sputnik. Astronautul NASA Victor Glover a distribuit un videoclip care arată o perspectivă asupra Pământului din interiorul cabinei echipajului Crew Dragon.

„Imaginea cu Pământul este mult mai spectaculoasă în realitate”, a scris astronautul la videoclip.

Pe 16 noiembrie, SpaceX a lansat Crew Dragon, o navă spațială comercială contractată de NASA, de la Kennedy Space Center din Florida, pe o rachetă Falcon 9.

​Echipa Crew Dragon îi include pe astronauții americani Michael Hopkins, Victor Glover și Shannon Walker, precum și pe astronautul japonez Soichi Noguchi, potrivit Sputnik News.

Echipajul a ajuns la ISS la 04:01 GMT pe 17 noiembrie și a fost întâmpinat de actualul echipaj al ISS, Expediția 64, compus din comandantul Sergei Rizhikov și inginerul de zbor Sergei Kud-Sverchkov, ambii cosmonauți ruși, și inginerul de zbor Kate Rubins, un astronaut NASA.

66
Tagurile:
NASA
Tematic
NASA avertizează cu privire la apropierea a 4 asteroizi – de ce sunt greu de detectat
NASA anunță începerea unui nou ciclu solar – efectele lui
Inedit: Simfonia stelelor, interpretată de telescoapele NASA

Загрузка...