Serviciul de Informații și Securitate - SRI

De 7 zile SRI se ascunde de șefa judecătorilor, nume grele sunt în pericol

875
(reînnoit 09:38 01.06.2017)
O întreagă încrengătură de relații foarte dubioase iese la iveală, legături între personaje și servicii secrete - iar în acest context SRI nu răspunde unei persoane de prin rang

BUCUREȘTI, 01 iun — Sputnik, Dragos Dumitriu. Pe 25 mai, la ora 10.55 a.m., judecătoarea Dana Gîrbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a pus public întrebarea "Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?"

Judecătoarea se referea la un fapt care a ieșit la iveală după acțiunea de desecretizare a arhivei SIPA începută de ministrul justiției, prof.univ.dr. Tudorel Toader. Mai precis, este vorba de de intrarea în arhivă a unui ofițer SRI detașat la Ministerul Justiției în acea perioadă.

"Conform materialului publicat de Ministerul Justiției", scrie judecătoare Gîrbovan, "printre cei care au intrat în arhiva SIPA în 13.12.2013 a fost și domnul Andronache Florian-Teodor. Conform datelor publice, dânsul a fost ofițer SRI detașat în cadrul Ministerul Justiției".

În legătură cu acest fapt documentat, Dana Gîrbovan pune câteva întrebări:

— ce a căutat ofițerul SRI în arhiva SIPA?

— în baza cărui ordin al ministrului s-a format comisia care a intrat în arhiva SIPA în 2013?

— există un raport și/sau proces verbal întocmit de această comisie?

Pe lângă întrebările din postarea președintei UNJR, credem că ar mai fi necesară încă una — a făcut unul sau mai multe rapoarte ofițerul SRI Andronache către: directorul SRI, George Maior sau către adjunctul acestuia generalul Coldea, către șeful său de la minister, Robert Cazanciuc — sau către premierul Ponta? Colateral — numirea sa în funcția de consilier pentru "asistenţa de specialitate în domeniu", cum explică SRI, a fost semnată chiar de premierul Ponta?

Interesant este că "deconspirarea" Andronache a fost făcută în presă, de către un fost ofițer SRI. În februarie 2015, Adrian Radu, fost ofițer SRI, a declarat ăntr-o emisiune de la televiziunea B1, moderată de directorul editorial al cotidianului RL, Sabin Orcan, că Andronache era ofițer activ al SRI. Atunci, Radu îl acuza pe Florian Coldea că "încalcă Legea siguranței naționale pentru că îl trimite la Ministerul Justiției ca și consilier al unui om politic, și mai mult de atât pune sub semnul întrebării independența justiției". Punem și noii întrebarea dacă Florian Coldea a făcut acest fapt fără să știe George Maior, recte Victor Ponta și mai ales Robert Cazanciuc? Dar Tiberiu Nițu, la data numirii lui Andronache, procuror general?

De ce să știe Nițu? Pentru că activa ca procuror șef în Prahova, unde funcționa și Andronache (la UM 0735 Ploiești, unitate SRI) — iar Andronache și mai ales soția sa, Cristina, erau adevărate personalități ale județului.

Revenind la întrebarea judecătoarei Dana Gîrbovan, "Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?", ministrul de atunci al Justiției, Robert Cazanciuc, a dat cel mai ciudat răspuns cu putință (alții l-au numit stupid și s-au creat bancuri) — "s-a făcut o comisie din patru persoane care să intre pe holul exterior camerelor sigilate unde erau depozitate documentele arhivei SIPA, pentru că se stricase un bec".

Articolul poartă titlul "SRI se ascunde de șefa judecătorilor" — ceea ce e corect. SRI a dat un răspuns doar la "solicitarea" Mediafax:

"Având în vedere atribuţiile de coordonare generală a activităţii şi controlul măsurilor privitoare la protecţia informatiilor clasificate ce îi revin potrivit legii, SRI a acordat, la cererea Ministerului Justiţiei, asistenţa de specialitate în domeniu prin nominalizare unui cadru cu expertiză în domeniu".

În mod bizar, SRI afirmă că "pe perioada desfăşurării activităţii în cadrul Ministerului Justiţiei, relaţiile de serviciu ale domnului Florian Andronache cu SRI au fost suspendate, în condiţiile legii". Cu alte cuvinte, un ofițer SRI ar avea același statut ca un funcționar public oarecare, ba chiar mai puțin — fiindcă "în toată această perioadă, domnul Florian Andronache nu a beneficiat de niciun drept din partea SRI" (precizare SRI. Dar despre care "condiții ale legii" se vorbește — de aceea despre care vorbește ofițerul Adrian Radu, de prezență a unui ofițer de informații lângă șeful Misterului Justiției?

Tot Adrian Radu infirmă declarațiile SRI, prezentând două declaraţii de avere ale lui Florian Teodor Andronache, din 2013 şi 2014, din care rezultă că a fost plătit de SRI în tot acest timp.

În privința relației speciale cu ministrul Cazanciuc, cunoscuta publicației Lumea Justiției (LuJu.ro) prezintă o fotografie veniră "pe surse" împreună cu o explicație:

"Fotografia este făcută la înmormântarea tatălui lui Nițu Tiberiu. Primii doi — nașu' și finu' — s-au cunoscut în liceu (liceul 1 Mai Ploiești, acolo unde mama lui Andronache era secretară) și au rămas prieteni în continuare. În prima căsătorie, Andronache Florian l-a avut ca naș pe Doru Viorel Ursu, fosta soție este Andronache Cristina — fosta consilieră a directorului SRI, Costin Georgescu, fostă administrator judiciar a clubului de fotbal Rapid București".

A doua soție a lui Andronache era jurstă în prefectura Prahova, dar a ajuns la ANAF cam de-odată cu detașarea soțului la Justiție. Coincidență probabil, până în martie și la ANAF au fost detașați vreo 20 de ofițeri SRI.

Iar dezvăluirile presei pe care le-am menționat aici sunt doar o mică parte a încrengăturii justiției, SRI — Prahova și numai, ba chiar apare — cum se putea altfel?— și numele lui Sebastian Ghiță. Dar asta e altă problemă, deși e de prin aceeași poveste.

Rămâne deci întrebarea — se ascunde SRI de judecătoarea Gîrbovan? Răspunsul pare a fi DA — și există, cred, unele (destule) motive.

875
Tagurile:
SRI, Dana Girbovan, România
Tematic
Atac cibernetic. Celebru ofițer român: "Plată de polițe între SRI și SIE!"
Ultima oră: Facebook acordă SRI acces la utilizatorii români
SRI în alertă. Două licee stau să explodeze
Seismograf

Cutremur, azi - Vrancea s-a activat din nou!

22
(reînnoit 11:07 15.08.2020)
După o pauză de cutremure semnificative, cea mai agitată zonă din România s-a activat din nou – date transmise de INFP

BUCUREȘTI, 15 aug – Sputnik. După 4 zile în care acele seismometrelor nu au trecut de 3 grade, iată că în această dimineață un cutremur de aproape 4 grade pe scara Richter a fost înregistrat, transmite  Institutul Național de cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a avut loc la ora 05:28:53 și a avut magnitudinea de 3.9 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 128km, epicentrul fiind localizat în județul Buzău, între localitățile Gura Teghii și Gura Siriului.

Intensitatea a fost apreciată la nivel II pe scara efectelor, Mercalli.

Cutremur - 15 august 2020
© Photo : INFP
Cutremur - 15 august 2020
22
Tagurile:
Vrancea, Cutremur
Tematic
România - zguduită de un nou cutremur
Imagine cutremurătoare: Portul Beirut înainte și după tragedie – văzut din spațiu
Scandal uriaș și trădare în Poliție – ar putea fi cutremur devastator până la vârful IGPR!

Загрузка...
Monica Cristina Anisie

Știrea nopții: Anisie l-a demis pe savantul care conduce cel mai mare proiect de cercetare

1323
O scandaloasa decizie a Monicăi Anisie – „PepsiGlas”, care pune în pericol cel mai mare proiect de cercetare românesc – sau servește unor interese străine!

BUCUREȘTI, 15 aug - Sputnik. După ce s-a remarcat prin gafe și tupeu, Monica Anisie, ministrul Educației, ar fi comis un gest șocant – a semnat ordinul de revocare din funcție a celebrului cercetător Nicolae Zamfir, directorul laserului de la Măgurele!

Cel puțin asta susține cunoscuta jurnalistă Raluca Pantazi de la site-ul Edupedu – aceiași care l-a făcut pe Iohannis să dea bir cu fugiții la conferința de la Cotroceni, în fața întrebărilor pertinente despre situația din Educație.

De precizat că laserul de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) este cel mai mare proiect de cercetare din România – profesorul Nicolae Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia. ”Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere laser din lume, 10 PetaWatt (PW), în martie 2019, marcând o premieră în cercetarea mondială”, amintește Edupedu.

Nicolae Zamfir a fost profesor și cercetător la celebra universitate americană Yale, între 1997 și 2004, în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory. În 2004 a revenit în țară, fiind numit directorul Institutului de Fizică Nucleară “Horia Hulubei”, unde a implementat imediat proiectul laserului de la Măgurele, așa cum menționam - cel mai mare proiect de cercetare din țara noastră.

”Sunt oameni de știință foarte, foarte buni – oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă”, declara, pentru Edupedu, Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică și părintele științific al laserului de la Măgurele.

Din punctul de vedere a celebrului fizician francez, ”platforma din România oferă o combinație unică de lasere de înaltă intensitate și fizică nucleară. Aceasta va ridica probleme pe care doar România le poate rezolva”.

“Ceea ce a făcut România este spectaculos”, declara în urmă cu doi ani Gérard Mourou, care recunoștea că ”Laserul din România are o contribuție unică” la premiul Nobel pe care tocmai îl primise, scrie Edupedu.

Sursa citată arată că, după revocarea lui Zamfir, în locul său a fost numit director interimar, pentru 6 luni, ”Nicolae Mărginean, unul dintre principalii contestatari ai lui Zamfir, după ce acesta a reziliat contractul cu EuroGammaS condus de italieni, conform surselor Edupedu.ro”.

Potrivit acestor surse, ”Anisie a emis un ordin prin care revocă un alt ordin dat tot în timpul mandatului său și prin care era de acord de acea dată cu prelungirea mandatului deținut de Nicolae Zamfir în fruntea Institutului Național Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN-HH), care implementează proiectul laserului de la Măgurele”.

Mai multe date, atât despre scandaloasa decizie a Monicăi Anisie, cât și despre dedesubturi și interese în amplul articol scris de Raluca Pantazi pe Edupedo.ro

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1323
Tagurile:
Monica Anisie

Загрузка...