BUCUREȘTI, 28 apr — Sputnik. Firmele producătoare de medicamente pentru cancer precizează că motivul pentru care renunță să mai aducă aceste medicamente în România este cel comercial, scrie Paula Rusu pe blog. Astfel, producătorii a 11 dintre cele mai importante medicamente care tratează diferitele forme de cancer renunță la autorizația de punere pe piață.
La începutul lunii aprilie, Guvernul Grindeanu anunțase că a scăzut prețul medicamentelor cu 35%, așa cum a promis în campania electorală.
Dar medicii și producătorii au încercat să-i convingă pe reprezentanții Ministerului Sănătății că măsura e ucigașă și că medicamente mai ieftine înseamnă lipsa lor.
Dintre medicamentele care nu vor mai ajunge în România:
SUFENTANIL — calmant al durerilor destinat pacienților cu cancer în fază terminală
IRINOTECAN — cancer de colon, cancer pulmonar
EPIRUBICIN — cancer mamar
RHOMUSTIN — leucemii, cancer cerebral
CICLOFOSFAMIDA — leucemii, cancer ovarian, cancer testicular, cancer mamar, cancer pulmonar
NOGRON — tumori cerebrale
COLOXET/CAPECITABINA — cancer de colon, cancer rectal, cancer gastric, cancer de sân
CARBOPLATIN — cancer ovarian, cancer de plămâni
CHIȘINĂU, 7 mart – Sputnik. Pe rețelele de socializare a fost publicat un video în care se vede cum un cumpărător a organizat un scandal într-un supermarket din Capitală, revoltat că strugurii autohtoni din vânzare nu sunt de calitate, având bobița mărgelată.
"Ce fel de poamă este asta, așa măruntă? O arunc aici. Ce-i cu băiata aceasta de joc față de producătorii locali. Puneți poamă stricată în magazin. Avem struguri frumoși în țară. Nu puneți stricăciunea aceasta în vânzare!", a spus cumpărătorul.
BUCUREȘTI, 7 mar – Sputnik. Comitetul municipal pentru Situații de Urgență a decis astăzi noile restricții care se aplică timp de 14 zile începând cu data de mâine, 8 martie, de la ora 00.00.
Noile restricții au fost adoptate ca urmare a intrării Bucureștiului în scenariul roșu și prevăd, printre altele, că restaurantele și barurile se închid în interior, că teatrele și cinematografele vor fi închise, fiind interzisă și activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO.
Pe de altă parte, în unitățile de învățământ participarea la ore se va desfășura cu prezență fizică pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul primar, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecție, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale.
Este permisă de asemenea organizarea cu prezența fizică în unitățile de învățământ a următoarelor activități:
simulările examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;
evaluările naționale;
orele remediale pentru toate clasele.
În rest, se va relua participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.
În privința operatorilor economici, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent.
De asemenea, tot de mâine, se interzice activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, cu excepția deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unități.
În schimb, este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum și în spațiile publice dacă au un tavan și un singur perete cu asigurarea unei distaţe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.
De asemenea, este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
Alte interdicții includ faptul că nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci și că este interzisă organizarea şi desfășurarea activității cu publicul în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in. Totodată, este interzisă organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.
La modul general, restricțiile includ obligativitatea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise.