Medicamente

De ieri a apărut pericolul de a rămâne fără medicamente

102
(reînnoit 10:13 20.04.2017)
Deputații au votat o lege prin care farmaciile ar putea opta între a vinde medicamente populației la un preț mic sau a vinde angro, în condiții mai profitabile

BUCUREȘTI, 20 apr — Sputnik. O controversată propunere legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților, cameră decizională în acest caz, după ce anterior fusese respinsă în Senat. Prin adoptare se modifică articolul 800 alin. (2) din Legea 95/2006. privind reforma în domeniul sănătății. Dacă legea va fi promulgată în această formă de președinte, persoanele juridice autorizate să elibereze medicamentele către populație vor putea să vândă și angro medicamente.

Inițiatorii proiectului de lege sunt câțiva cunoscuți parlamentari PSD (printre care Mocioalcă Ion, Nassar Rodica, Nica Ciprian, Rădulescu Cătălin, Chelaru Ioan) dar și de la Minorități. Prin propunerea inițiatorilor se introduce următoare modificare:

"Persoanele juridice autorizate să elibereze medicamentele către populație pot să deșfășoare și activitate de distribuție angro de medicamente, cu respectarea prevederilor prezentei legi, precum și a legislației naționale în vigoare".

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că prin actuala formă, care prevede că "Persoanele juridice autorizate să elibereze medicamentele către populație NU pot să desfășoare și activitate de distribuție angro de medicamente" se încalcă principiul liberei concurențe și se aduc grave prejudicii IMM din domeniu.

Farmacie
© Sputnik / Vitaly Ankov

Aceleași obiecții le ridica în februarie 2016, în aceeași săptămână în care era depusă propunerea deputaților, reprezentantul Asociației "Farmaciilor cu Depozite Farmaceutice Mici și Mijlocii și al altor farmaciști", avocatul Liviu Stancu, a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a aceluiași art. 800 alin. (2) din Legea nr. 95/2006.

În opinia exprimată de avocat cu această ocazie, prevederea din actul normativ este neconstituțională, fiind "confuză, lipsită de precizie și imprevizibilă". În plus, spunea avocatul Stancu, "sunt încălcate art. 40, art. 44, art. 45 și art. 53 din Constituție referitoare la dreptul de asociere, dreptul de proprietate privată, libertatea economică și restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți."

De menționat că, în legislature trecută, deci pe vreme guvernării Cioloș, propunerea a fost respinsă de prima Cameră. Ieri, legea a trecut de Camera Deputaților, decizională, cu 152 de voturi pentru și 78 împotrivă.

Fostul premier Dacian Cioloș, dar și fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu critică dur adoptarea propunerii argumentul lor fiind unul important, și anume dispariția de pe piață a multor medicamente, prin legalizarea "exportului paralel".

"Cu multă ipocrizie, cei care anul trecut ne acuzau că nu ieftinim suficient medicamentele pentru români, azi dau "verde" la exportul paralel al medicamentelor. Altfel spus, luăm măsuri de ieftinire prin decizie instituțională a medicamentelor în România, după care politicienii "preocupați" de binele românilor vin cu o lege care permite firmelor să re-exporte medicamente intrate ieftin pe piața românească. Asta înseamnă că pacienții români nu vor găsi pe piață unele medicamente tocmai pentru că sunt ieftine, iar unii "băieți deștepți" vor face bani pe seama "patriotismului" de fațadă al unor decidenți", a scris Dacian Cioloș într-o postare pe Facebook.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, susține aceste punct de vedere și scrie, tot pe Facebook, despre același "export paralel" — direct de la farmacie.

"Exportul paralel de medicamente este un mecanism comercial legal, dar profund imoral față de pacienții români, prin care un distribuitor scoate medicamentele de pe piața română (unde ar fi obligat să le vândă ieftin) pe piețe europene, unde le poate — în mod legal — vinde la prețuri mult mai mari. În timpul mandatului meu am abordat această problemă definind obligația de serviciu public — ordinul de ministru conceput și pus în transparență de echipa mea impunea distribuitorilor să aprovizioneze piața farmaceutică internă înainte de a da medicamentele la export paralel. Acum două luni, după multă presiune publică, ministrul Sănătății semnează ordinul de ministru respectiv", a scris Vlad Voiculescu.

Chestiunea este extrem de serioasă, pentru că, în acest moment, o dispariție a medicamentelor de pe piață sau o scumpire a acestor prin "liberalizarea concurenței" ar avea efecte catastrofale pentru o largă categorie de cetățeni. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președintele Iohannis, care are dreptul de a o retrimite, o singură dată, parlamentului.

102
Tagurile:
Medicamente, Criză
Tematic
Mare doctor, despre „medici şi medicamente care fac rău"
Raport: medicii sunt plătiți de industria farma pentru a prescrie medicamente
Simona Halep

Simona Halep s-a calificat în semifinale și s-ar putea confrunta cu o altă româncă

33
(reînnoit 19:31 14.08.2020)
Simona Halep s-a calificat astăzi în semifinalele de la Praga și s-ar putea întâlni la următorul meci tot cu o româncă, și anume cu Irina Begu, dacă aceasta va câștiga meciul cu Sara Sorribes Tormo din Spania.

BUCUREȘTI, 14 aug - Sputnik. Simona Halep a învins-o fără probleme pe jucătoarea din Polonia, Magdalena Frech, ocupanta locului 174 în clasament. Simona Halep s-a impus cu un sec 6-2, 6-0, iar surpriza va fi în semifinale unde se va confrunta cu învingătoarea meciului dintre Irina Begu (România) și Sara Sorribes Tormo (Spania). Astfel, dacă Irina Begu va câștiga în fața jucătoarei din Spania, va fi avea o semifinală românească la Praga.

"Sunt bucuroasă că de la zi la zi joc tot mai bine. Cred că am lovit mai bine azi şi a trebuit să fiu mai agresivă. În semifinale va fi greu, dar sunt aici să lupt şi să dau totul pentru a câştiga", a declarat Simona Halep, imediat după meciul cu Magdalena Frech.

Dacă Simona Halep se va impune la Praga și în finală, ea își va trece în palmares al 21-lea turneu din cariera de profesionistă, cele mai importante fiind grad-slamurile de la Roland Garros (Paris) și Wimbledon (Londra).

Praga este primul turneu pentru Halep după reluarea circuitului WTA post-pandemie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
Simona Halep
Tematic
Simona Halep a explicat ce i s-a întâmplat - speră ca în viitor să nu mai greșească!
Simona Halep, probleme medicale mari. Va mai putea să joace?
Simona Halep, meci important în Dubai
La ce oră joacă Simona Halep la Praga - turneul WTA Prague Open
ANAF o execută silit pe Simona Halep! S-a ajuns în instanță!
Știrea nopții: Poliția, descindere în forță peste o nuntă a familiei Simonei Halep!

Загрузка...
Azotat de amoniu

Câte tone de azotat, substanța care a explodat la Beirut, a confiscat Poliția Română

40
(reînnoit 19:30 14.08.2020)
Poliția a confiscat peste 8.000 de tone de azotat de amoniu după controalele făcute în toată țara. Azotatul de amoniu este substanța care a explodat la Beirut, făcând sute de victime și rănind mii de persoane.

BUCUREȘTI, 14 aug - Sputnik. Poliția a confiscat peste 8.000 de tone de azotat de amoniu, cea mai mare cantitate, aproape 5.000 de tone, fiind confiscată în Portul Constanța Sud Agigea.

În perioada 12-14 august au fost efectuate 51 de controale la agenți economici și au fost constatate 11 infracțiuni de nerespectare a regimului protecției mediului, fiind indisponibilizate 8.453,52 tone azotat de amoniu, precum și 300 litri de deșeuri.

Acțiunea a fost întreprinsă pentru a preveni evenimente generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea produselor de protecție a plantelor și a precursorilor de explozivi. În fapt, explozia de la Beirut a pus pe gânduri autoritățile și le-a atras atenția asupra pericolelor pe care le reprezintă această substanță.

Cea mai mare cantitate de azotat de amoniu a fost confiscată după controalele făcute de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanţa în depozitul unei societăți comerciale din Portul Constanța Sud Agigea. Firma avea ca obiect de activitate manipulare, depozitare și activitați de servicii anexe transporturilor pe apă.

„În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au descoperit 4.908,82 tone azotat de amoniu, ambalate în bigbag-uri, de 1.000 de kg. fiecare, depozitate în magaziile depozitului, fără ca operatorul economic să fie autorizat pentru activitatea de depozitare a azotului de amoniu, conform autorizației de mediu emise în acest sens”, a comunicat IGPR.

În acest caz a fost întocmit dosar penal, iar cercetările vor fi continuate de către poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Constanța.

Situații similare au fost descoperite și în alte județe. Astfel, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au făcut verificări la depozitul unei societăți comerciale, situat în incinta zonei portuare, unde au descoperite 29 de tone azotat de amoniu, depozitate în aer liber, în condiţii necorespunzătoare, ambalate în 58 de saci, de 500 de kg fiecare.

Și în acest caz a fost întocmit dosar penal, pentru producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, respectiv nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor, numai ambalate şi în locuri protejate.

Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietăților explozive (în anumite condiții), azotatul de amoniu este clasificat ca și precursor de exploziv pentru care există obligația raportării furturilor, pierderilor sau disparițiilor semnificative.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
poliția română, Beirut
Tematic
Explozia din Beirut, posibile cauze: interferență externă prin rachetă sau bombă
Crește numărul deceselor provocate de explozia din Beirut
Substanța care a provocat explozia din Beirut se găsește din belșug și în Portul Constanța
La Galați au fost găsite 35 tone de azotat de amoniu, substanța care a explodat în Beirut
Activitatea medicilor și salvatorilor ruși în Beirut - Foto

Загрузка...
Proteste în Minsk

UE nu recunoaște alegerile și impune sancțiuni Belarusului

0
(reînnoit 22:18 14.08.2020)
Uniunea Europeană nu recunoaște alegerile din Belarus și va introduce sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de violențe asupra protestatarilor și de falsificarea alegerilor.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Miniștrii Afacerilor Externe ale statelor Uniunii Europene au decis în unanimitate să introducă sancțiuni împotriva Republicii Belarus, a anunțat ministrul de Externe al Slovaciei, Ivan Korcok în contul său de Twitter.

Potrivit acestuia, restricțiile individuale vor viza pe cei care sunt responsabili “de violențe asupra protestatarilor pașnici și de falsificarea alegerilor”.

La rândul său, Reprezentantul Înalt al UE pentru Afacerilor Externe și Politica de Securitate Comună, Josep Borrell, a anunțat în contul său Twitter că Uniunea Europeană nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus.

“Începe acțiunea de sancționarea a celor care sunt responsabili pentru violențe și falsificări”, a adăugat politicianul.

0
Tagurile:
Uniunea Europeană, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
CEC din Belarus a anunțat rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale
Tihanovskaia anunță crearea unui Consiliul pentru preluarea puterii în Belarus
Belarusul i-a transmis Rusiei pe cei 32 de ruși

Загрузка...