Prințul Charles

Decorarea prințului Charles - mutare strategică a lui Klaus Iohannis

2459
(reînnoit 15:39 29.03.2017)
Motive și argumente că întâlnirea președintelui României cu moștenitorul Coroanei britanice nu e doar o formalitate diplomatică - la Cotroceni se face un joc interesant

BUCUREȘTI, 29 mart — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Astăzi, la orele 17, președintele se va întâlni cu Alteța Sa Regală prințul Charles de Wales. Aflăm de la Administrația Prezidențială că "discuțiile vor viza dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei de Parteneriat Strategic dintre România și Marea Britanie, inclusiv în domeniul securității, evoluția relațiilor dintre cele două țări în perspectiva Brexit, cu accent pe situația comunității românești din Marea Britanie". De asemenea discuția se va axa și pe "ampla activitate caritabilă desfășurată de ASR Prințul de Wales în România".

Programată tot pentru astăzi, dar la ora 18.15, decorarea prințului Charles de Wales, se înscrie, aparent, într-o relație protocolară firească bunelor relații cu Marea Britanie. În plus, meritele Alteței Sale Regale în promovarea României sunt nu doar remarcabile, dar chiar unice în planul relațiilor internaționale ale țării noastre. Chiar și numai din acest punct de vedere, decorarea Prințului Charles cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce este mai mult decât justificată.

Dar, întâlnirea și ceremonia de la Muzeul Cotroceni cu moștenitorul Coroanei britanice vine într-un moment interesant. Primul motiv de interes este, evident, declanșarea negocierilor pentru Brexit, ceea ce înseamnă că președintele român se va întâlni la cel mai înalt nivel cu Marea Britanie înainte de a pleca la Consiliul European pentru începerea respectivului proces.

Al doilea motiv este urgentarea de către Congresul american a acceptării în NATO a Muntenegru, o țără din apropierea României — deci e de presupus că parteneriatul strategic se va extinde și în privința unei coordonări a extinderii în Balcani.

În fine, un al treilea motiv ar fi chiar ciudatul articol publicat pe 16 martie în prestigiosul "The Guardian", cu privire la… decesul reginei. Cât de întâmplătoare să fie oare publicarea unei analize detaliate într-un mare cotidian britanic?

Or, hai să suprapunem aceste motive peste această perioadă dramatică prin care trece UE — "Cartea Albă" și "căutările" lui Jean Claude Junker. Bref, în acest moment în care România nu este invitată de activul grup de la Vișegrad la discuții, iar anumite țări Occidentale, în primul rând Olanda, manifestă o anumită răceală față de București, apropierea de puterea britanică este, fără îndoială, interesantă. Or, din acest punct de vedere, această a doua întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu moștenitorul Coroanei britanice este, în opinia mea, o parte a unei construcții strategice interesante.

Încă un amănunt, sau argument, din cealaltă tabără; am avut prilejul să colaborez cu reprezentantul special al prințului Charles în România, domnul Jeremy Stanifoth — "Înalt Reprezentant pentru Dezvoltare Durabilă" pe lângă cancelaria primului ministru român. Pot să spun că interesele ASR Charles în România sunt bine reprezentate, iar faptul că Prințul vine oficial în aceste zile, în vizite private fiind prezent de multe ori, reprezintă ceva foarte important, dincolo de orice discuții formale.

2459
Tagurile:
Klaus Iohannis, prințul Charles, Marea Britanie, România

Admitere liceu 2020. Mii de elevi au rămas nerepartizați

485
(reînnoit 17:38 10.07.2020)
Rezultatele repartizării computerizate a elevilor de clasa a opta care au obținut minim nota de trecere la Evaluarea Națională au fost făcute publice astăzi. Din păcate, nu toți elevii vor deveni liceeni…

BUCUREȘTI, 10 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Liceul rămâne un vis frumos pentru 8500 de elevi care au rămas nerepartizați în această sesiune de admitere la liceu.

admitere
© Sputnik / Виталий Аньков

Potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației și Cercetării, cei mai mulți dintre aceștia sunt în București, Brașov, Cluj, Prahova, Sibiu și Neamț.

Motivul apariției acestei situații poate fi determinat de faptul că respectivii candidați nu au completat un număr suficient de opțiuni pe fișele de înscriere.

Și aceasta pentru că 1.882 dintre cei rămaşi nerepartizaţi au medii între 7 şi 9.56.

Mai mult, pe lista candidaților nerepartizați este chiar un elev c media zece la absolvirea claselor V-VIII, iar a cărui medie generală la admitere este 9.56. Elevul este din Giurgiu.

Copilul a candidat la licee din București, însă nu a fost repartizat.

Cel de-al doilea de pe listă este tot din Giurgiu, cu media generală 9,54, informează edupedu.ro.

Din fericire, nu e totul pierdut, deoarece pentru acești elevi mai urmează o a doua sesiune de admitere prin repartizare computerizată pe locurile rămase libere. La nivel național mai sunt 3400 de locuri rămase neocupate.

Calendarul complet pentru a doua etapă de admitere poate fi consultat aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

485
Tagurile:
Liceu, Elevi
Tematic
Admitere liceu 2020: azi are loc repartizarea computerizată a elevilor
Admitere liceu 2020-2021: a început completarea fișelor cu opțiuni
Admitere la UAIC 2020: toate detaliile legate de înscriere, concurs, locuri

Загрузка...
Aproximativ 160 de lucrători sezonieri români pe Aeroportul din Hahn, Germania

COVID-19: Accesul românilor, interzis şi restricţionat în 19 ţări europene –lista completă

31899
(reînnoit 16:19 10.07.2020)
România a ajuns pe locul întâi în Europa la creşterea numărului de noi cazuri, atingând joi un nou record de confirmări zilnice: 614 de cazuri confirmate în 24 de ore. În acest context, mai multe state au interzis accesul românilor pe teritoriul lor.

BUCUREŞTI, 10 iul – Sputnik, Doina Crainic. Mai multe ţări europene fie au interzis accesul românilor pe teritoriul lor, fie au impus diferite restricţii, după cum urmează:

În Austria, începând din 9 iulie, ora 00:00, toți cetățenii care călătoresc din România vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru infecția cu COVID-19 (PCR, RT), efectuat în ultimele 4 zile, anterior intrării în Austria, potrivit datelor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, citate de gazetaromaneasca.com.

În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro. De asemenea, s-a anunţat că va exista posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria, iar în cazul unui test negativ nu va fi necesară măsura autoizolării.

În Bosnia și Herțegovina, cetățenii români pot tranzita ţara în scopul revenirii în România/în statul de reședință, cu condiția să nu se cazeze pe teritoriul acestui stat. Tranzitul în scop turistic nu este permis, cu excepția coridorului Neum (Croația-Bosnia și Herțegovina-Croația).

În Cipru, românii trebuie să prezinte, la intrarea în ţară, dovada efectuării unui test COVID-19, datat cu maxim 72 de ore anterior călătoriei. Pasagerilor care nu dețin rezultatele testului le va fi refuzată îmbarcarea, cu excepția celor care prezintă dovada că nu există capacități de testare în țara de proveniență. Aceștia vor fi testați la sosire și obligați să se autoizoleze până la primirea rezultatelor testului. Costurile testării și ale zilelor de izolare vor fi acoperite personal.

În Danemarca, începând cu 27 iunie 2020, s-a permis intrarea pe teritoriul său și turiștilor rezidenți în statele membre ale UE, statele din spațiul Schengen și Marea Britanie, dacă statul din care vin se regăsește pe lista deschisă stabilită de Autoritatea Daneză de Sănătate și dacă dovedesc că au o rezervare de cel puțin 6 nopți la o unitate de cazare din Danemarca (care să conțină toate numele celor care au rezervat și perioada rezervată). Această listă este actualizată săptămânal, în fiecare zi de joi. În prezent, România se regăsește pe lista deschisă.

În Estonia, cetățenii români care intră în această ţară sunt obligați să se autoizoleze timp de 14 zile, țara noastră având o rată a infectărilor care este mai mare de 16 la 100.000 de locuitori.

În Finlanda, românii pot intra doar dacă au permis de rezidență, sunt angajați în baza unui contract de muncă, vizitează o rudă de gradul I sau studiază la o instituție de învățământ de acolo.

În Grecia, potrivit informațiilor actualizate disponibile pe pagina https://travel.gov.gr, procedura în cazul turiștilor care sunt testați pentru COVID-19 la intrarea pe teritoriul Republicii Elene a fost modificată. Astfel, după efectuarea testării, persoanele în cauză își vor continua călătoria către destinația finală în așteptarea rezultatului, care este comunicat în 24 de ore. Autoritățile elene recomandă ca, până la comunicarea rezultatului, persoanele testate să păstreze distanțarea socială, să respecte recomandările adoptate la nivel local și să își monitorizeze starea de sănătate pentru identificarea unor eventuale simptome specifice infecției cu COVID-19. Persoanele testate vor fi contactate doar în cazul unui rezultat pozitiv.

De asemenea, potrivit aceleiași surse oficiale, începând cu 9 iulie 2020, completarea obligatorie a formularului electronic (Passenger Locator Form) de către persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) trebuie făcută cu cel puțin 24 de ore înainte de data călătoriei, și nu cu 48 de ore, cum era valabil inițial. MAE reamintește că nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare. Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, unde sunt precizate și condițiile de călătorie valabile pentru această perioadă.

În ceea ce priveşte Irlanda, până pe 20 iulie, autoritățile irlandeze impun pentru toți cetățenii care sosesc în Irlanda obligativitatea de a completa un formular de localizare. După intrarea în Irlanda, toți cetățenii vor trebui să se izoleze pentru o perioadă de 14 zile.

În Islanda, înncepând din 15 iunie, călătorii care doresc să evite carantina de 14 zile și sosesc pe Aeroportul Internațional Keflavik sau alte aeroporturi și porturi internaționale, vor putea opta pentru efectuarea unui test pentru depistarea COVID-19. În perioada 15 – 30 iunie, testarea a fost gratuită, iar din data de 1 iulie fiecare testare va costa 15.000 ISK (aprox. 100 EUR). Pasagerii în tranzit, persoanele care dețin un certificat eliberat de autoritățile medicale islandeze conform căruia au avut deja o infecție cu COVID-19 și copiii născuți începând cu anul 2005 sunt exceptați de la obligativitatea testării sau a plasării în carantină.

În Letonia, obligația autoizolării pentru 14 zile după sosirea în această ţară se impune pentru cetățenii și rezidenții permanenți din România.

În Lituania, se permite accesul cu recomandarea autoizolării timp de 14 zile de la intrarea în țară, pentru cetățenii sau rezidenții permanenți ai României.

Malta interzice complet accesul românilor pe teritoriul său.

Muntenegrul a impus, începând cu 6 iulie, ca toate persoanele care sosesc în această ţară din Serbia să fie plasate în carantină instituționalizată; această prevedere nu se aplică în cazul tranzitului prin Serbia, cu condiția ca acest tranzit să se facă în cursul aceleiași zile de la data intrării. Cetățenii români sunt sfătuiți de MAE ca accesul în Muntenegru să se facă în baza pașaportului valabil, pentru a putea face dovada datelor de intrare/ieșire și să tranziteze Serbia fără opriri.

În Norvegia, începând cu data de 15 iulie 2020, va fi permisă intrarea cetățenilor rezidenți în state ale spațiului Schengen și SEE, dacă situația îmbolnăvirilor se va menține la un nivel scăzut. Totodată, se va renunța la obligativitatea intrării în carantină pentru persoanele care vin din țări/regiuni cu un nivel acceptabil de infecții. Lista țărilor și regiunilor care vor fi considerate sigure va fi elaborată de Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică și va fi făcută publică în data de 10 iulie. Situația îmbolnăvirilor va fi monitorizată permanent și, la fiecare 14 zile, se va face o actualizare a listei statelor/regiunilor exceptate. În prezent, accesul românilor nu este permis.

În ceea ce priveşte Marea Britanie, cetățenii români care călătoresc în această ţară dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista excepțiilor, valabilă din 10 iulie, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. Statele de pe lista țărilor exceptate de la restricții de călătorie sunt: Andorra, Antigua și Barbuda, Aruba, Australia, Republica Austria, Bahamas, Barbados, Regatul Belgiei, Insula Bonaire, Republica Cehă, Republica Cipru, Republica Croația, Republica Coreea, Curaçao, Regatul Danemarcei, Republica Dominicană, Republica Elenă, Republica Franceză, Polinezia Franceză, Insulele Feroe, Republica Finlanda, Republica Insulelor Fiji, Republica Federală Germania, Grenada, Groenlanda, Guadelupa, R.A.S. Hong Kong, Republica Italiană, Republica Islanda, Jamaica, Japonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat de Luxemburg, R.A.S. Macao, Republica Malta, Republica Mauritius, Principatul Monaco, Regatul Norvegiei, Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Republica Polonă, Réunion, Republica San Marino, Republica Serbia, Republica Seychelles, Regatul Spaniei, Regatul Suediei, Saint-Barthélemy, Saint Eustatius și Saba, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Pierre și Miquelon, Regatul Țărilor de Jos, Republica Trinidad și Tobago, Republica Turcia, Ungaria, Vatican, Republica Socialistă Vietnam.

Olanda, începând din 9 iulie, a recomandat ferm cetățenilor care se deplasează din România în această ţară să se autoizoleze la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.

Republica Moldova interzice până la data de 15 iulie 2020 intrarea pe teritoriul ei, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor.

În ceea ce priveşte Slovacia, cetăţenii români nu au acces pe teritoriul Republicii Slovace în scop turistic, de afaceri, personal. Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace în scopul repatrierii sau al deplasării în statul de destinaţie, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maximum 8 ore de la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.

În Slovenia, tranzitul cetățenilor români spre România nu este restricționat, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în maximum 12 ore (sunt acceptate scurte opriri pentru alimentare cu combustibil, masă, cafea, toaletă, odihnă etc., fără a înnopta în Slovenia). Tranzitul cetățenilor români spre alte state europene este permis în anumite condiții: să poată dovedi motivul deplasării (faptul că sunt rezidenți sau au domiciliul, că au un contract de muncă sau o problemă medicală de rezolvat în țara de destinație; turismul și călătoriile de afaceri nu sunt incluse în lista de excepții). Și în cazul tranzitului spre alte state europene se aplică regula părăsirii teritoriului sloven în maximum 12 ore.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31899
Tagurile:
COVID-19, Români
Tematic
Când Vestul se teme de Est: directivă împotriva transportatorilor români, votată în PE
Scandalul Sparanghelul lovește și în Austria: spații de cazare imunde pentru români
Calvar pentru pasagerii români: coloană de 12 km la intrarea în Grecia

Загрузка...
Russian Foreign Minister Sergei Lavrov

Ministrul rus de Externe: riscul nuclear a crescut substanțial „SUA vor câştige”

0
(reînnoit 19:04 10.07.2020)
Washingtonul crește riscul unui conflict nuclear între puterile majore ale lumii, în efortul său de a-şi recăpăta dominația globală, și neglijează ultimele pacturi privind controlul armelor încă în vigoare, a avertizat ministrul de Externe al Rusiei.

BUCUREŞTI, 10 iul – Sputnik, Doina Crainic. „Sunt de acord că riscul unui conflict nuclear a crescut substanțial în trecutul recent”, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, în cadrul forumului Primakov Readings.

Cauzele acestei situaţii sunt „evidente”, a explicat ministrul. „SUA doresc să îşi recâștige dominația globală și să obțină victoria în ceea ce ei numesc o mare competiție în domeniul puterii”, a adăugat diplomatul rus.

Lavrov a spus că Washingtonul refuză ideea de „stabilitate strategică” și o numește, în schimb, „rivalitate strategică”. „Ei vor să câștige”, a adăugat ministrul, citat de RT

„Suntem îngrijorați în special cu privire la refuzul SUA de a reafirma un principiu fundamental: premisa că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și, prin urmare, nu trebuie niciodată declanşat”, a subliniat Lavrov.

De asemenea, ministrul rus de Externe a sugerat că Washingtonul dorește să demonteze întregul mecanism de control al armelor. Administrația Trump a retras SUA, anul trecut, din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, semnat în 1987, tratat care interzice ambelor părţi staționarea în Europa de rachete terestre cu rază scurtă și intermediară de acţiune.

Această retragere a SUA pune în pericol şi noul tratat START, semnat cu Rusia în 2010. Acest acord a stabilit ca SUA și Rusia să îşi reducă numărul focoaselor la 1.550 și al lansatoarelor lor la 800. Tratatul va expira anul viitor, dar Lavrov a spus vineri că nu este optimist că va fi extins.

Potrivit ministrului rus de Externe, decizia SUA de a nu reînnoi Noul START este deja un fapt, iar soarta pactului „este pecetluită”.

Washingtonul insistă asupra faptului că reînnoirea negocierilor trebuie să fie trilaterală, iar China să se alăture discuţiilor. Beijingul a declarat că „ar fi bucuros” să ia parte la negocieri, dar numai dacă SUA ar fi dispuse să îşi reducă arsenalul nuclear la nivelul celui al Chinei, care este de aproximativ 20 de ori mai mic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA, Rusia, Serghei Lavrov
Tematic
Lavrov: Rusia este interesată de un dialog normal cu toate țările
Cunoscut om de afaceri român: ”Rusia m-a ajutat, și atunci, să dau drumul la fabrici”
Rusia: 20% din copii cresc în familii numeroase
Premierul rus: Guvernul oferă un carte blanche companiilor IT din Rusia
În Rusia a început etapa finală a testării vaccinului împotriva coronavirusului

Загрузка...