Ionuț Țene

Un cunoscut jurnalist, hăituit pentru opiniile sale „incorecte politic”

421
(reînnoit 15:25 27.03.2017)
Un ONG-ist ungur a lansat pe internet o petiţie în care se cere destituirea unui funcţionar public pentru opiniile sale jurnalistice incorecte politic. Petiţia este formulată în stilul unei delaţiuni din anii ‘50.

BUCUREŞTI, 27 mart — Sputnik. Jurnalistul și scriitorul Ionuț Țene, funcționar public la Primăria Cluj-Napoca, editorialist la publicația online NapocaNews şi la agenţia Sputnik, autor al mai multor cărţi, printre care volumul „Valeriu Gafencu. O biografie teologică a Sfântului închisorilor", a devenit ţinta unor atacuri lansate într-o petiţie de un anume István Szakáts.

Ungurul cere ca Primăria Clujului să-l concedieze pe Ionuț Țene nu pentru activitatea sa ca funcţionar în cadrul instituţiei, ci pentru opiniile sale jurnalistice, mai exact, pentru că funcţionarul ar fi scris articole „instigatoare la ură împotriva minorităților etnice, comunităților religioase, sau sexuale", fără a se oferi însă un exemplu din care să reiasă acest lucru. În acelaşi timp, Ionuţ Ţene este acuzat că susţine „valorile promovate de organizația fascistă Garda de Fier și de Ion Antonescu", fiind citată o declarație laudativă făcută de acesta într-o perioadă în care cultul Mareșalului Ion Antonescu era legal.

Istvan Szakats este unul dintre promotorii și susținătorii procesului, iniţiat de asociaţia Minority Rights Cluj-Napoca, prin care Primăriei Clujului i se cerea să instaleze plăcuțe bilingve cu numele orașului. Potrivit Activenews, petiţia este găzduită de site-ul declic.ro, un proiect finanțat prin SEE 2009 — 2014 și EEA Grants, două proiecte ale Norvegiei, în parteneriat cu fundațiile lui George Soros.

Campania de intimidare lansată împotriva jurnalistului Ionuţ Ţene este susţinută şi de publicaţii precum „Hotnews" sau „Adevarul", dar şi de senatorul USR, Mihai Goțiu, care l-a pus la zid pe jurnalist, acuzându-l de „neonazism".

Ionuţ Ţene a declarat pentru Ziua de Cluj că atacurile lansate împotriva sa par desprinse din propaganda sovietică a anilor ‘50.

„Nu doresc să comentez. Tot ce se întâmplă seamănă cu o propagandă în stil sovietic. Se fac denunțuri ca în anii '50. Dacă ești român și creștin ești considerat extremist și rasist", a afirmat Țene.

Drept reacţie la petiţia care îl înfierează pe jurnalistul incomod, Uniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (UJRP), cu sediul la Viena, a iniţiat o scrisoare deschisă către primarul oraşului Cluj, în care se solicită „o reacţie fermă şi fără echivoc" din partea Primăriei, prin care să fie respinse aceste atacuri.

Iniţiatorii petiţiei spun că Istvan Szakats şi ceilalţi acuzatori, în loc să îl combată pe jurnalist cu argumente, „pe acelaşi teren, al textelor", cer să fie pedepsit disciplinar la locul de muncă doar fiindcă nu sunt de acord cu acesta.

„Există dreptul la replică pentru cei nemulțumiți, dar aici se dorește nu combaterea textelor, ci pedepsirea omului care le scrie, o intimidare clară și intolerabilă și un îndemn la cenzură. Constatăm cu regret că nicio organizație a jurnaliștilor din România nu a luat atitudine în fața acestei intimidări la care este supus Ionuț Țene. Presa locală în România a fost supusă unor presiuni foarte mari și aproape nu mai există, presiunile exercitându-se asupra ziariștilor, prin intimidări, amenințări, șantaje economice. Fără a intra pe fondul ideilor susținute de editorialistul incriminat de petiție, dreptul său la liberă exprimare trebuie apărat, fără doar și poate", se precizează în petiţie.

421
Tagurile:
intimidare, funcționar public, Jurnalist, Ionuț Țene
Tematic
Ionuț Țene: poporul român, un cobai al SUA în caz de conflict cu Putin
Horea, Cloşca şi Crişan

Scurt metraj superb despre Horea ”Focul viu al muntelui”

112
(reînnoit 20:41 28.02.2021)
Un omagiu adus martirului libertății și conștiinței românești din Transilvania, Vasile Nicola Ursu - Horea, o realizare de excepție! Și o cercetare care scoate la iveală locul unde eroul a fost martirizat

BUCUREȘTI, 28 feb – Sputnik. Ziua de azi a fost marcată în toată țara, dar mai ales în Transilvania, ca dată de cinstire a martiriului eroilor naționali Horea și Cloșca.

Am selectat două realizări care marchează această dată – evocând memoria uneia dintre cele mai complexe personalități ale istoriei noastre, Vasile Nicola Ursu – zis Horea.

Constructor de biserici, inițiat în taine străvechi, om cu o pregătire mult mai vastă decât ar reieși din istoria învățată în scoală, Horea reprezintă un moment de răscruce al conștiinței naționale – dar mai ales al recunoașterii națiunii în epoca luminilor, creând premisele reprezentării românilor ca entitate națională cu drepturi politice de prim rang.

De fapt, de la Horea pornesc Avram Iancu, Bărnuțiu, Barițiu, Rațiu și Memorandumul, culminând cu Iuliu Hossu și Iuliu Maniu. Gândirea politică transilvană îl are la origini pe Horea! 

De fapt, cum ar putea fi definit Horea? În opinia mea, cea mai potrivită definiție este, deocamdată, ”Misteriosul Rex Daciae”. Misteriosul Rege al Daciei, cu nume de împărat bizantin! 

Prima realizare selectată este a unui cineast talentat, Cosmin Pleșa, care a pus într-un scurt metraj – eseu o idee a unui fiu al locurilor lui Horea, colonelul de vânători de munte Ioan Uțiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, unul dintre cei mai consecvenți ecologiști și apărători ai Munților Apuseni. 

”Horea – Focul viu al muntelui” este un scurt metraj care folosește muzica marelui Grigore Leșe și e realizat la Andonexstudio. Merită urmărite cele câteva minute ale înălțătorului film-eseu!

A doua realizare omagială aparține cercetătorului Alexandru Moldoveanu, care a reușit să identifice cu exactitate locul martiriului lui Horea și Cloșca. Locul unde, în urmă cu 236 de ani, pe 28 februarie 1785, Vasile Ursu Nicola, zis Horea, și Ion Oargă, zis Cloșca, au fost martirizați – uciși în chinuri cumplite de autoritățile ungurești.

Alexandru Moldoveanu a identificat locul martirajului de pe ”Dealul Furcilor”, comparând terenul cu prezentarea acestuia de pe gravura cunoscută, în care Johann Andreas Brinhauser, redă execuția.

Într-un articol publicat de Active News, cunoscutul ziarist Victor Roncea arată că Alexandru Moldoveanu a transmis locația (fotografia de mai jos) cu un scop important: avertizarea ca terenul pe care a fost vărsat sângele martirilor Horea și Cloșca să nu ia vreo destinație nepotrivită.

”Autoritățile locale nu intervin pentru a ridica un cuvenit monument pe locul martiriului. În prezent nici măcar o troiță de lemn la stradă nu amintește de această oribilă crimă anti-românească. O inițiativă creștinească a fost sabotată de autoritățile locale”, scrie Victor Roncea.

 

Locul execuției lui Horea și Cloșca - pe Dealul Furcilor, Alba Iulia
© Photo : Activ News
Locul execuției lui Horea și Cloșca - pe Dealul Furcilor, Alba Iulia

 

112
Tagurile:
Horea

Загрузка...
Martisoare handmade

Legenda Mărțișorului: 1 martie - tradiții și obiceiuri

184
(reînnoit 17:30 28.02.2021)
Românii încep sărbătorirea primăverii o dată cu prima zi a lunii martie care, potrivit vechiului calendar, este și prima zi a anului. Iată Legenda Mărțișorului.

În prima zi a lunii martie se sărbătorea Matronalia, în cadrul căreia aveau loc serbările lui Marte, zeu al primăverii, al forțelor naturii și al agriculturii.

Prima zi a lui martie este și momentul în care toți oamenii încep să caute prin zăpada rămasă primele fire de ghiocel, floare ce reprezintă venirea primăverii în adevăratul sens al cuvântului.

Victoria reînvierii și a regenerării naturii este invocată prin Mărțișorul pe care fiecare român îl dăruiește tuturor celor dragi, o mică atenție prin care le spunem semenilor că sperăm ca primăvara să le aducă fericire din plin și noroc pe cât de mult posibil, informează calendarulortodox.ro.

Tradiția Mărișorului este puternic înrădăcinată în cultura română, atât în ROmânia, cât și în Republica Moldova, dar și în alte spații din Balcani. În prima zi a primăverii se obișnuiește ca toate persoanele să ofere și să primească acele mici simboluri ale primăverii – mărțișoarele.

Legenda Mărțișorului

Potrivit unei legende, povestea Mărțișorului este că, într-o zi, soarele a coborât într-un sat, la o horă. El a luat chipul unui fecior. Un zmeu, care îl urmărea, l-a răpit dintre oameni, iar, mai apoi, l-a închis într-o temniță.

Întristarea a cuprins tot pământul. Nimeni nu îndrăznea să îl înfrunte pe zmeu. Într-o zi, însă, un tânăr a decis să plece să salveze soarele. Mulți oameni l-au condus, oferindu-i tânărului puterile lor pentru a-i fi de folos în luptă, sperând că acesta ar putea să îl învingă pe zmeu și să elibereze soarele.

Drumul tânărului a durat 3 anotimpuri. Într-un final, a găsit palatul zmeului și au început lupta. Tânărul învinge zmeul și eliberează soarele, care se ridică pe cer. Din păcate, viteazul nu mai apucă să vadă nimic, pentru că sângele îi țâșnea din răni și se prelingea pe zăpadă.

Când s-a topit neaua, ghioceii au început să apară. De atunci, tinerii obișnuiesc să împletească doi ciucurași, unul alb și unul roșu, pe care le oferă fetelor care le sunt dragi sau celor apropiați.

Tradiții și obiceiuri

Roșul înseamnă dragoste, iar albul, sănătate și puritate. 

Scopul legării sau punerii mărțișorului este de a avea noroc în decursul anului, de a fi sănătos și curat ca argintul o dată cu venirea primăverii.

În prima zi a primăverii, de mărțișor, în unele zone din țară există obiceiul conform căruia părinții leagă la gâtul sau la mâna copiilor câte un bănuț de argint, ori de aur. Acest talisman este însoțit bineînțeles de două fire răsucite, din mătase albă și roșie. În acest mod copiii vor fi feriți de razele arzătoare ale soarelui în timpul verii, informează traditii-superstitii.ro.

De asemenea, în alte zone se obișnuiește ca mamele tinere să-și pună la gât un bănuț de argint. Bănuțul este tras prin brânză înainte de a fi purtat, ca să fie albe ca brânza și atârnat de un fir roșu pentru a se păstra rumene la față. Bănuțul este purtat până când vor înflori cireșii, când va fi agățat de ramurile acestora pentru a fi frumoase și sănătoase ca florile de cireș.

184
Tagurile:
8 martie, 1 martie, martie, Legendă, Mărțișor

Загрузка...