București

(VIDEO) Noutate excelentă de la UE pentru români

244
(reînnoit 14:14 17.03.2017)
Comisarul european pentru dezvoltare a declarat că „pașii cei mai importanți au fost făcuți și, practic, pentru noi, condiționalitatea pe Sănătate nu mai este o condiționalitate de mare risc".

BUCUREȘTI, 17 mart — Sputnik. Corina Crețu, Comisarul european pentru dezvoltare, nu a dorit să vină cu mâna goală în țară și a comis o "semi-gafă". Într-o primă intervenție, Crețu a lăsat să se înțeleagă că vor fi ridicate toate condiționalitățile legate de sănătate, dar, de fapt, era vorba doar de cele ex-ante.

„Am aflat și de la serviciile mele și de la minister că au fost trimise documentele care sunt acum spre examinare și suntem pe cale de a ridica condiționalitățile ex-ante legate de Sănătate. Deci, am primit o versiune a unei foi de parcurs, o hartă a nevoilor sanitare, dar, sigur, urmează acum consultările inter-servicii. În orice caz, pașii cei mai importanți au fost făcuți și, practic, pentru noi, condiționalitatea pe Sănătate nu mai este o condiționalitate de mare risc", a declarat Corina Crețu.

Inițial, aceste condiționalități trebuiau îndeplinite până la 31 decembrie 2016. Pentru întreg domeniul Sănătate a fost realizat un plan de acţiuni pentru îndeplinirea acestor condiţionalităţi, ultimă fază fiind realizarea Strategiei naţionale a Sănătăţii — pentru 2014 —2020. Vestea transmisă de comisarul european este foarte bună — cu condiția de a nu fi doar… o amabilitate.

Comisarul european a vorbit și de Programul Operațional Regional prin care România are alocate 400 de milioane de euro pentru Sănătate, din care 150 sunt destinate construcției a trei spitale regionale, restul fiind pentru renovări și modernizări de unități spitalicești.

„Sunt bucuroasă că s-au stabilit deja locațiile pentru cele trei spitale regionale la Iași, Cluj și Craiova. Restul banilor sunt pentru renovări și reamenajări pentru 280 de unități. S-a vorbit de 42 de spitale județene pentru a fi reabilitate și extinse. De asemenea, din punctul meu de vedere, mă interesează să îi ajutăm pe cei săraci, pe cei dezavantajați, pe cei aflați în zonele rurale să aibă acces direct la servicii de sănătate de calitate. Din acest punct de vedere, vom analiza harta nevoilor sociale să vedem unde, cum, cât vom investi în perioada următoare", a declarat pentru Agerpres comisarul european Corina Crețu.

 

 

244
Tagurile:
Renovări, Alocații, Spitale, Români, UE, România
Tematic
Șocant: Peste 100 de mii de români au pensia mai mică de 20 de Euro
Subvenţiile fermierilor români ajung la străini. Iată cum

Загрузка...