The sun rises behind The Elizabeth Tower, also known as 'Big Ben' on the day British Chancellor of the Exchequer George Osborne delivers his budget in London on March 16, 2016

(VIDEO) Românii din Marea Britanie - asigurați imediat

7082
(reînnoit 10:19 06.03.2017)
Comisia Camerei Comunelor a cerut în unanimitate adoptarea deciziei de a asigura drepturile post-Brexit și revizuirea procedurii de solicitare a rezidenței permanentă

BUCUREȘTI, 6 mart — Sputnik. Întrunită ieri pentru discutarea și redactarea unui raport privind situația cetățenilor UE care lucrează în Marea Britanie, Comisia Camerei Comunelor pentru ieșirea din Uniunea Europeană a cerut guvernului să adopte decizia de a asigura drepturile post-Brexit al celor 3,2 milioane de cetățeni europeni aflați în această situație. Mai mult, Comisia recomandă guvernului adoptarea unilaterală a deciziei, întrucât aceasta va influența situația britanicilor care lucrează în țări UE. Votul asupra raportului a fost dat în unanimitate.

De menționat că raportul comitetului este consultativ, dar el vine în completarea și susținerea amendamentului votat săptămâna trecută în Camera Lorzilor, prin care se cerea Guvernului May garantarea, după Brexit, a statului europenilor care trăiesc în Regatul Unit. Astfel, deși calculele arată că în Camera Comunelor guvernul Theresei May are o majoritate solidă, anularea amendamentului propus de Camera Lorzilor ar putea genera probleme politice majore.

Tot în Comisia Camerei Comunelor s-a cerut și revizuirea procedurii de solicitare a dreptului de rezidență permanentă în Marea Britanie, întrucât, în prezent, aceasta presupune o birocrație extrem de complicată, foarte greu de rezolvat pentru aparatul de stat.

În fine, extrem de important este apelul Comisiei către Guvern, ca acesta să explice noul sistem de imigrare, "care să fie implementat în termen de doi ani de la declanșarea procedurii din Articolul 50 al Tratatului Uniunii Europene, care va sta la baza Brexit.

Președintele comisiei, laburistul Hilary Benn,, a declarat: "Cetățenii UE care au venit să locuiască și să muncească aici au contribuit enorm la viața economică și culturală a Regatului Unit. Ei au muncit din greu, și-au plătit impozitele, s-au integrat, au crescut familii și au prins rădăcini. Rezultatul Brexit i-a lăsat să își ducă viața sub un nor de incertitudine. Este de înțeles că sunt preocupați de dreptul lor de a rămâne și de drepturile lor viitoare de acces la educație și îngrijiri medicale. La fel, britanicii care muncesc și trăiesc pe continent sunt îngrijorați de dreptul lor la muncă și acces la îngrijiri medicale după Brexit. Deși guvernul a afirmat că dorește rămânerea cetățenilor UE, nu a oferit suficiente asigurări că drepturile și statutul de care au beneficiat vor fi garantate. Ar trebui să facă asta acum", a comentat Benn.

Într-o intervenție telefonică la LBC, Benn a explicat că eliminarea nesiguranței cetățenilor din UE este o chestiune sensibilă, fiindcă numai astfel poți urgenta și cele 27 de țări UE să facă la fel pentru cetățenii britanici rezidenți pe continent". Prezentăm înregistrarea convorbirii lui Hilary Benn cu reporterul LBC.

7082
Tagurile:
Asigurare, Muncitori, Români, Marea Britanie
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)
Tematic
Guvernul britanic refuză să achite UE 60 miliarde de euro
Raed Arafat

An școlar 2020-2021: Arafat anunță noi reguli pentru părinți

1228
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență anunță noi reguli pentru părinți, cu o lună înainte de deschiderea noului an școlar. Anunțul lui Arafat vine după declarațiile președintelui Iohannis legate de noul an școlar.

© Sputnik / Евгений Епанчинцев
BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Anul școlar 2020-2021 va debuta sub semnul incertitudinii și al condițiilor speciale, generate de pandemia de coronavirus.

Și aceasta pentru că, la momentul de față, nimeni nu poate spune cu exactitate cum se vor desfășura cursurile sau dacă va fi angajat personal suplimentar în unitățile de învățământ pentru a permite acea distanțare fizică și reducerea numărului de elevi în clase.

Raed Arafat, președintele Departamentului pentru Situații de Urgență, vine cu informații noi pentru părinți. Acesta precizează că și copiii pot transmite ușor noul coronavirus, iar rolul părinților în această situație este unul extrem de important. Părinții trebuie, așadar, să acorde o atenție mărită stării de sănătate a propriului copil.

De asemenea, în cazul în care un copil are simptome specifice coronavirusului, cum ar fi febră sau tuse, părinții sunt obligați să îl țină acasă.

Prin această decizie se va evita contaminarea altor elevi, iar personalul de la școală va ști ce reguli trebuie să aplice în cadrul grupului școlar respectiv, notează capital.ro.

”Dacă vezi că copilul are ceva simptome acasă nu-l lași să se ducă la școală și, bineînțeles, să colaborezi cu personalul de la școală ca să poți aplica regulile care sunt recomandate”, a declarat Arafat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1228

Загрузка...
Euro

Statul 2000 de euro românilor ce condiții trebuie îndeplinite

64
Vești bune pentru români, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus, care pot accesa microgranturi din partea statului, prin Programul Operațional Competitivitate – POC – 2014-2020.

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Persoanele Fizice Autorizate – PFA – pot beneficia de un ajutor de la statul român. Este vorba despre microgranturi în valoare de 2000 de euro, prin Programul Operațional Competitivitate – POC – 2014-2020 în contextul pandemiei de coronavirus.

Măsura este prevăzută într-o Ordonanță de Urgență a Guvernului care a intrat deja în vigoare în data de 6 august 2020. Vorbim despre OUG nr. 130/2020.

Perioada stării de urgență a afectat grav afacerile mici și mijlocii, motiv pentru care acest ajutor de la stat este mai mult decât binevenit.

Potrivit OUG NR. 130/2020, PFA-urile eligibile trebuie să își fi început activitatea înainte de 1 februarie 2020, să nu beneficieze de autor de stat în contextul răspândirii noului coronavirus, să își mențină activitatea cel puțin jumătate de an de la acordarea finanțării.

Microgranturile vor fi de 2000 de euro. Ele se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară, informează antena3.ro.

Domeniile de activitate pentru care se acordă acest sprijin financiar sunt: comerțul cu amănuntul – excepție fac autovehiculele și motocicletele, editarea de cărți, ghiduri, ziare, reviste etc, producția cinematografică, video și de televiziune, telecomunicațiile, serviciile informatice, publicitatea și cultura.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64

Загрузка...
Control la frontieră în UE

UE a revizuit lista țărilor fără restricții de călătorie

277
Uniunea Europeană a revizuit lista țărilor asupra cărora le impune restricții de călătorie cetățenilor lor, în contextul răspândirii infecției de coronavirus și a evoluției numărului de cazuri înregistrate.

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. În urma unei analize în baza recomandării privind ridicarea treptată a restricțiilor temporare privind călătoriile neesențiale în Uniunea Europeană, Consiliul UE a actualizat lista țărilor pentru care ar trebui ridicate restricțiile de călătorie.

După cum se prevede în recomandarea Consiliului, această listă va continua să fie revizuită în mod regulat și, după caz, actualizată.

Pe baza criteriilor și condițiilor prevăzute în recomandare, începând cu 8 august, statele membre ar trebui să ridice treptat restricțiile de călătorie la frontierele externe pentru rezidenții din următoarele țări terțe:

 • Australia
 • Canada
 • Georgia
 • Japonia
 • Noua Zeelanda
 • Rwanda
 • Coreea de Sud
 • Tailanda
 • Tunisia
 • Uruguay
 • China, sub rezerva confirmării reciprocității

În contextul aceleiași recomandări, rezidenții din Andorra, Monaco, San Marino și Vatican ar trebui considerați rezidenți ai UE.

Restricții pentru Rusia

Potrivit unor surse din UE, aceasta nu va deschide granițele cu Rusia până la jumătatea lunii august.

Rusia a început să-și deschidă granițele la 1 august. Plecarea și intrarea sunt permise în Turcia, Marea Britanie, Tanzania, Elveția și Abhazia.

Criteriile

Criteriile de determinare a țărilor terțe pentru care ar trebui ridicată actuala restricție de călătorie acoperă în special situația epidemiologică și măsurile de prevenție luate de autorități, inclusiv distanțarea fizică, precum și considerentele economice și sociale. Se aplică cumulativ.

Țările terțe care figurează pe listă ar trebui să îndeplinească următoarele criterii legate de situația epidemiologică:

 • număr de cazuri noi de COVID-19 din ultimele 14 zile la 100 000 de locuitori apropiat sau mai mic decât media UE (înregistrată la 15 iunie 2020)
 • tendință stabilă sau în scădere a cazurilor noi în aceeași perioadă în comparație cu cele 14 zile anterioare
 • răspunsul general la pandemia de COVID-19, ținând seama de informațiile disponibile, inclusiv cu privire la aspecte precum testarea, supravegherea, urmărirea contacților, limitarea răspândirii virusului, tratarea și raportarea, precum și fiabilitatea informațiilor și, dacă este necesar, scorul mediu global raportat la Regulamentul sanitar internațional (RSI). Ar trebui să se țină cont și de informațiile furnizate de delegațiile UE cu privire la aceste aspecte.

Reciprocitatea ar trebui, de asemenea, să fie luată în considerare cu regularitate și de la caz la caz.

Excepție de la restricții

În cazul țărilor pentru care continuă să se aplice restricții de călătorie, următoarele categorii de persoane ar trebui să fie exceptate de la restricții:

 • cetățenii UE și membrii familiilor acestora
 • rezidenții UE pe termen lung și membrii familiilor acestora
 • călătorii care au o funcție esențială sau îndeplinesc o necesitate esențială, astfel cum sunt menționate în recomandare.

La această recomandare participă și țările asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția).

Țările membre ale UE nu sunt obligate să aplice aceste criterii

Recomandarea Consiliului nu este un instrument cu forță juridică obligatorie. Autoritățile statelor membre rămân responsabile de punerea în aplicare a conținutului recomandării. Acestea pot, în condiții de transparență deplină, să elimine doar treptat restricțiile de călătorie pentru țările care figurează pe listă.

Un stat membru nu ar trebui să decidă eliminarea restricțiilor de călătorie pentru țări terțe care nu figurează pe listă înainte ca acest lucru să fi fost decis într-un mod coordonat.

Intrarea în România

Începând cu data de 17 iulie 2020, se prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul țării, instituită prin Hotărârea Guvernului României nr. 553 din 16.07.2020.

Potrivit Hotărârii nr. 36 din 21 iulie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, începând cu data de 21.07.2020 se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat. Criteriul pe baza căruia se face stabilirea țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat, este reprezentat de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mare ca cea înregistrată în România, în perioada similară.

România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, state din care toate persoanele care sosesc în România trebuie să intre într-o perioadă de carantină de 14 zile (Republica Moldova se regăseste printre țările respective).

Lista a intrat în vigoare astăzi, 03.08.2020, ora 0:00. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

277
Tagurile:
listă, Țări, călătorie, Restricții, UE

Загрузка...