Arsenie Papacioc

Unul dintre marii duhovnici ai României, cuvânt ziditor despre Postul Mare

126
Unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, care a pătimit în închisorile comuniste, ne oferă, într-o înregistrare pe când acesta trăia, sfaturi de mare folos, potrivite pentru perioada în care ne aflăm, cea a Postului Mare. De ce este important postul, pentru ce ne antrenează această nevoinţă, cum trebuie ţinut, ce înseamnă postul adevărat.

BUCUREŞTI, 3 mar — Sputnik. Marele duhovnic Arsenie Papacioc subliniază, într-o înregistrare făcută pe când acesta trăia, că nu este suficientă doar reţinerea de la mâncare, fiindcă postul este un mijloc prin care trupul este ajutat să se poată gândi mai mult la adevăratul post: cel sufletesc.

Postul trebuie însoţit de smerenie şi rugăciune, de milostenie şi, mai ales, de abţinerea de la a mai judeca sau a vorbi de rău. E necesară şi înfrânarea trupului, fiindcă „trupul merge cu sufletul spre mântuire".

În sfârşit, postul înseamnă „să te compari cu momentul Judecăţii sau cu momentul morţii tale. Sf. Vasile cel Mare spunea că cea mai mare filozofie este gândul la moarte. Fiindcă de acolo începe Viaţa. Postul e de mare valoare când este ţinut sufleteşte cu multă grijă. (…) Postul înseamnă să te antrenezi mereu ca să fii pregătit în ceasul ceasurilor, pentru ziua cea mare a ta, ziua morţii. Să ne antrenăm în a iubi, în această enorm de mare virtute", ne îndeamnă părintele Arsenie Papacioc.

A iubi pe aproapele trebuie să fie „o stare de prezenţă continuă, nu atât o stare de nevoinţă, de post". Părintele aminteşte că în Evanghelia care se citeşte pentru ziua Judecăţii se spune „De ce nu M-aţi cercetat? De ce nu M-aţi adăpat? De ce nu M-aţi îmbrăcat?". Nu se vorbeşte de alte păcate grozave, ci de ceea ce ţine de iubire.

În acelaşi timp, părintele atrage atenţia că nu există „păcat mic", fiindcă orice păcat mic poate deveni unul mare. „Îţi spun eu un păcat şi mai mic decât al dumitale, dar păcatul ala «mic» a răsturnat cerul şi pământul: Adam n-a făcut decât să muşte dintr-un măr. A ieşit din ascultare. Dar dumneata ai muşcat din oameni. Pe asta nu o pui la socoteală? Nu este lucru mic în viaţă «răul cel mai mic». (…) Orice şarpe mic e un şarpe", ne învaţă vrednicul de pomenire Părintele Arsenie Papacioc.

Alte cuvinte de folos ale marelui duhovnic pot fi ascultate în materialul audio.

126
Tagurile:
rugăciune, Evanghelia, Postul Mare, Arsenie Papacioc, Sf. Vasile cel Mare
Tematic
Părintele Calistrat, despre ecumenism în termeni foarte duri (video)
Alimente sănătoase

Studiu: lipsa acestui acid gras din organism duce la scleroză multiplă

74
(reînnoit 19:23 21.01.2021)
Oamenii de știință americani au observat o legătură între lipsa unui anumit acid gras din organism și apariția sclerozei multiple, o boală incurabilă care afectează sistemului nervos.

BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. Într-un studiu publicat marți, 19 ianuarie, în revista americană Journal of Clinical Investigation, cercetătorii de la Universitatea Yale (Connecticut) au arătat că lipsa unui anumit acid gras din organism ar putea provoca o reacție anormală a sistemului imunitar, ducând la scleroză.

© Sputnik / Антон Денисов

Această boală autoimună duce la deteriorarea sau chiar distrugerea fibrelor sistemului nervos central și încă nu s-a găsit până acum un tratament. Oamenii care suferă de această boală au în comun faptul că nu au niveluri normale de acid oleic, spun cercetătorii.

O soluție simplă este disponibilă pentru a evita dezvoltarea acestei boli: consumul în cantitate suficientă de alimente bogate în acest tip de acid gras. Acesta se găsește în uleiurile pentru gătit, în carne, brânză, nuci, paste, lapte sau chiar măsline.

Potrivit studiului, lipsa acidului oleic duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Celulele T joacă un rol esenţial în sistemul imunitar, ajutându-l să răspundă la bolile infecțioase. Fără efectul suprimant al celulelor T, sistemul imunitar începe să atace celulele sănătoase din sistemul nervos central.

Mai mult, atunci când cercetătorii au injectat acid oleic direct în țesutul gras al pacienților cu scleroză multiplă, nivelul lor de celule T a crescut. Totuşi, ei spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma că acidul oleic poate salva viețile acestor pacienți.

74
Tagurile:
Studiu
Tematic
Nutriționist: Alimentul minune care întărește sistemul imunitar
Păcăleala acestor alimente „sănătoase” - nutriționist rus
Ce mâncăm de sărbători: Recomandările unui nutriționist

Загрузка...
Emir Kusturica

Kusturica se va vaccina cu Sputnik V

57
(reînnoit 15:13 21.01.2021)
Regizorul și muzicianul sârb Emir Kusturica se va vaccina împotriva COVID-19 cu preparatul rusesc „Sputnik V”.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Muzicianul și regizorul sârb Emir Kusturica a declarat agenției RIA Novosti că planifică să se vaccineze împotriva coronavirusului cu preparatul rusesc “Sputnik V”.

Putin și Merkel, la Forumul Păcii
Пресс-служба Президента РФ

Anterior, premierul sârb, Ana Brnabić, a anunțat că Serbia așteaptă să primească în viitorul apropiat 500 de mii de doze ale vaccinului „Sputnik V”. Prima partidă de 2,4 mii de doze a fost adusă din Rusia în Belgrad pe 30 decembrie 2020. În prezent, preparatul este supus unei proceduri de obținere a unei autorizații permanente pentru utilizarea în țară.

“Vreau să-mi administrez vaccinul „Sputnik V”, pentru că consideră că e cel mai bun vaccin. Ea are la bază ceea ce au și alte vaccinuri, pe care le-am primit când eram copii. Cred că acest lucru cel mai bun”, a declarat Kusturica.

57
Tagurile:
Serbia, Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
OMS, despre examinarea prealabilă a cererii de înregistrare a vaccinului "Sputnik V"
UE ar putea aproba vaccinul rusesc Sputnik V din februarie
Ungaria devine prima țară UE care autorizează vaccinul rusesc Sputnik V
Merkel a oferit sprijin lui Putin pentru aprobarea vaccinului Sputnik V în UE
Rusia poartă discuții cu Germania pentru aprobarea Sputnik V în UE

Загрузка...