DIICOT

Creștere exponențială a drogurilor în România - pe rute NATO

323
Șeful Combaterii Crimei Organizate vine cu cifre alarmante privind traficul și consumul de droguri, rutele pornesc, trec și ajung în țări NATO sau sub control NATO

BUCUREȘTI, 17 feb — Sputnik. Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, se declară îngrijorat de creșterea "exponențială" a consumului de substanțe psihoactive (etnobotanice) în 2016. Horodniceanu a ajuns la această concluzie analizând dosarele rezolvate sau aflate în lucru — și consideră consumul de etnobotanice ca fiind mult mai periculos decât al drogurilor ușoare, pentru că fac " duc la moartea celor care le consumă regulat".

Daniel Horodniceanu consideră că toate datele arată că România și-a păstrat statutul de țară de tranzit pe traseul "rutei balcanice". Ni s-a părut interesant că, din cele prezentate de DIICOT, aceste rute trec, aproape integral, prin țări NATO sau controlate de NATO. Astfel, pentru heroină, DIICOT descrie ruta de traficare Turcia, Bulgaria și România (integral NATO), desfacerea majoră fiind Europa de Vest. Originea ar fi Afganistan (țară sub control NATO), Pakistan (țară cu care NATO colaborează în Afganistan) și Iran (inamicul de serviciu). Pentru transporturile de cocaină și ecstasy, este folosit aceeași rută "NATO", dar în sens invers, cu puncte de pornire din Olanda, Belgia și Germania, dar și din țările mediteraneene.

DIICOT descrie și rute alternative folosite, care ar trece prin sudul României — Bulgaria, Serbia, Ungaria — sau prin est — Afganistan, Georgia, Ucraina, Români sau Polonia și Slovacia — deci din nou rute "NATO".

Procurorul șef al DIICOT a avertizat și în privința creșterii consumului intern a drogurilor de mare risc, oferind în aceste sens indicatori statistici oferiți de către Agenția Națională Antidrog.

Citat de Agerpres, Horodniceanu declară că se observă "creșteri constante ale consumului", cel mai traficat drog de risc fiind canabisul.

Revenind la constatarea noastră — nu a procurorului Horodniceanu — este greu de înțeles cum de o organizație care se presupune că asigură securitatea țărilor membre nu reușește să combată un fenomen extrem de periculos, consumul și traficul de droguri. Acest fenomen face parte, de altfel, din subiecte aflate pe ordinea de zi a multor reuniuni pentru securitate, inclusiv a unor organisme statale, de exemplu CSAT. Însă, din cifrele prezentate de DIICOT și de Agenția Antidrog, rezultă exact contrariul — fenomenul acesta periculos crește, proliferează, în țări aflate în NATO, sub control sau în parteneriat cu NATO.

323
Tagurile:
drogurilor ușoare, etnobotanice, DIICOT, Agenția Națională Antidrog, Iran, Ucraina, Turcia, Georgia, Afganistan, Ungaria, Bulgaria, României
Tematic
DIICOT: Microsoft România a făcut evaziune fiscală timp de zece ani

Efectele vremii în România: oameni și animale evacuate

29
Departamentul pentru Situații de Urgență informează că ploile și vijeliile din ultimele 24 de ore au produs pagube însemnate la nivel național, iar oamenii și-au văzut agoniseala de-o viață afectată de ape. Meteorologii spun căă încă nu scăpăm de vremea rea.

BUCUREȘTI, 20 iun – Spuntik. Ploile și vijeliile care au afectat România în ultimele 24 de ore au făcut pagube însemnate la nivelul României.

Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență spun că, de ieri, 19 iunie 2021, ora 7.00 și până astăzi, la aceeași oră, s-au înregistrat efecte ale vremii nefavorabile în 36 de localități din 16 județe. Este vorba despre Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, precum și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 16 case, 85 curți, 9 anexe, 6 subsoluri/beciuri, de pe 6 străzi, precum și pentru degajarea a 17 copaci căzuți pe carosabil/autoturisme, fiind afectate 19 autoturisme.

Oameni evacuați sau luați de ape

Totodată, în localitatea Mănăstirea Cașin din județul Bacău s-a intervenit pentru căutarea unui bărbat de aproximativ 65 ani care a fost luat de apă vineri, 18 iunie 2021, după ce podețul pe care se afla s-a rupt.

Căutările au fost suspendate și vor fi reluate astăzi, 20 iunie 2021, iar alte 7 persoane din aceeași localitate sunt în continuare evacuate preventiv din 6 case aflate în pericol de inundație.

În localitatea Nereju din județul Vrancea s-a intervenit pentru salvarea a 12 muncitori care efectuau lucrări în zonă și au fost surprinși de creșterea râului din localitate. Aceștia s-au refugiat într-un vagon remorcă. Echipajele de intervenție au reușit extragerea celor 12 persoane - 9 bărbați și 3 femei - care nu au necesitat îngrijiri medicale.

În localitatea Poiana Sărată din județul Bacău, un autoturism care participa la un concurs de off-road a fost surprins de o viitură pe râul Oituz. În autoturism se aflau 2 persoane, o persoană a reușit să se autosalveze, iar cealaltă a decedat.

În localitatea Piatra Șoimului din județul Neamț, un pod a fost avariat de apă, iar 4 familii, în total 10 persoane sunt izolate rutier și pietonal. Persoanele izolate nu necesită îngrijiri medicale.

Traficul rutier este blocat pe DJ 119/BC datorita unei alunecări de teren, carosabilul fiind surpat pe o lungime de aproximativ 50m, informează Departamentul pentru Situații de Urgență.

Avertizări cod roșu la nivel național

A intrat în vigoare o avertizare meteorologică cod roșu de averse torențiale care vor depăși 35-40 l/mp. Avertizarea este valabilă în data de 20 iunie 2021, în intervalul orar 9.30 – 10.30. Sunt vizate localitățile Vădeni, Siliștea din județul Brăila și localitățile Braniștea, Șendreni din județul Galați.

Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență sfătuiesc populația să descarce aplicația DSU și să se informeze în timp real cu privire la avertizările trimise de Administrația Națională de Meteorologie.

29
Тема:
Prognoza meteo

Загрузка...
Declarația de presă comună Bogdan Aurescu – Dmytro Kuleba

România a cerut Ucrainei renunțe la “limba moldovenească”

316
(reînnoit 20:08 19.06.2021)
România cere autorităților ucrainene să renunțe la utilizarea oficială a glotonimului “limba moldovenească”.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Autoritățile române au cerut din nou Ucrainei să renunțe la utilizarea oficială a denumirii “limbii moldovenești”. O astfel de poziție și-a exprimat ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, în timpul unei întrevederi cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, pe marja Forumului de Diplomație de la Antalya.

“Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea către Ucraina ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa “limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, aceasta să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești””, se menționează într-un comunicat al diplomației române.

În aprilie a acestui an, reprezentanții mai multor localități din sudul Basarabiei au acționat în instanță de judecată ministerul Învățământului al Ucrainei, cerând înlocuirea limbii “moldovenești” cu cea română.

Plângerea împotriva Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina, în care se cere revenirea la predarea în limba română, este semnată de Asociația învățătorilor români din regiunea Odesa, precum și de locuitorii raioanelor Tatarbunar, Ismail, Sărata, Reni și altele.

Curții i se solicită obligarea Ministerului Învățământului să reintroducă limba română, una din limbile oficiale din UE, în zece școli generale din regiunea Odesa.

Potrivit noii redacții a legii cu privire la învățământ, școlile cu predare în limbile oficiale ale UE (română, maghiară, poloneză) vor trece la predarea în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2023. În acest fel, școlile cu predare în "limba moldovenească" sunt nevoite să treacă la predarea în limba ucraineană.

316
Tagurile:
Ucraina
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română

Загрузка...