Pașaport românesc

Cetățenia română a moldovenilor supraîncălzește creierii în Parlamentul României

2140
(reînnoit 17:29 27.01.2017)
Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a dezbătut joi problema cetățenilor români din Republica Moldova care nu-și pot preschimba actele de identitate din cauza unor aspecte birocratice.

BUCUREŞTI, 27 ian — Sputnik. Dosarul cetăţeniei române reprezintă una dintre priorităţile fixate la începutul anului 2017, a declarat deputatul Constantin Codreanu, informează Agerpres.

Dosarul cetățeniei române se referă la problema minorilor care își pierd cetățenia în urma unui 'conflict instituțional' dintre Autoritatea Națională pentru Cetățenie și Direcția Generală Pașapoarte.

Până în luna februarie 2015, cetățenia română era recunoscută minorilor ai căror părinți au redobândit cetățenia română, fără a fi nevoie de o cerere separată.

Astfel, Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a dezbătut problema cetățenilor români din Republica Moldova care nu-și pot preschimba actele de identitate din cauza birocraţiei.

"Conform procedurii actuale, minorii nu pot obține automat cetățenia, înscrierea acestora în certificatul de cetățenie al părinților fiind obligatorie. Prin urmare, tuturor copiilor minori care și-au perfectat certificatul de naștere, pașaportul și/sau cartea de identitate în baza vechii proceduri și care solicită în prezent, după expirare, reînnoirea actelor le este refuzat acest drept, întrucât nu pot prezenta certificatul de cetățenie", se arată în comunicat.

Constantin Codreanu a menționat că acești cetățeni români se regăsesc în situația de a-și pierde locul de muncă sau de a nu-și mai putea continua studiile din cauza "reglementărilor legislative defectuoase".

Numărul cetăţenilor aflaţi în această situaţie nu este cunoscut, dar se estimează la câteva zeci de mii. Se aşteaptă punctul de vedere din partea reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne pentru a fi discutat în următoarea ședință a comisiei cu președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie.

2140
Tagurile:
certificat de cetățenie, certificat de naștere, deputat, locuri de muncă, românii, Pașaport românesc, Autoritatea Națională pentru Cetățenie și Direcția Generală Pașapoarte, Constantin Codreanu
Тема:
Cetățenia română (28)
Tematic
ȘOC: pașaportul românesc expirat nu poate fi prelungit. Scandalul cetățeniei

Загрузка...