Pașaport românesc

Cât vor plăti moldovenii pentru renunţarea la cetățenia română

2593
(reînnoit 11:06 21.01.2017)
Din 1 februarie, cetățenii Republicii Moldova vor plăti pentru pașaportul românesc 59 de euro, iar pentru renunțarea la cetățenia română – 600 de euro.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Din 1 februarie 2017, intră în vigoare noi taxe ale serviciilor consulare acordate de statul român. Astfel, dacă până la această dată cetățenii Republicii Moldova cu cetățenia română plătesc 100 de euro pentru perfectarea pașaportului românesc, atunci din 1 februarie vor achita 59 de euro, iar pentru un pașaport temporar – 20 de euro.

Înregistrarea cererii de acordare/redobândirea  a cetățeniei române va costa 60 de euro, iar a cererii de verificare a statutului juridic al unei persoane fizice în raport cu statul român – 30 de euro.

În schimb, persoanele care vor decide să renunțe la cetățenia română vor trebui să plătească o taxă consulară de 600 de euro. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

2593
Тема:
Cetățenia română (28)
Tematic
Precizări referitoare la preţul paşaportului românesc
Paşaportul, cazierul şi cetăţenia română vor fi gratuite începând cu ...
Alexandru Rafila

Rafila, anunțul zilei: în ce condiții trebuie poarte turiștii măști

13
(reînnoit 10:13 02.07.2020)
Președintele Societății Române de Microbiologie spune că măștile trebuie purtate chiar și în aer liber, acolo unde spațiul nu permite păstrarea unei distanțe de 1,5 metri între persoane.

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Turiștii trebuie să știe că purtarea măștii este obligatorie chiar și în aer liber, dacă nu sunt îndeplinite condițiile pentru respectarea distanțării fizice.

O spune chiar profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, care susține că, în general, zonele turistice sunt niște surse posibile pentru răspândirea infecției, mai ales dacă se desfășoară un turism mai puțin organizat.

Acesta a amintit că medicii spun că masca se folosește în spații închise sau în mijloacele de transport, însă a explicat că, dacă în aer liber este o aglomerație foarte mare, iar acea distanță minimă de un metru și jumătate nu poate fi respectată, atunci și spațiul liber devine propice pentru transmiterea bolii.

În opinia sa, autoritățile ar trebui să ia măsuri mai dure în scopul prevenirii aglomerației. El spune că autoritățile ar putea să încerce să convingă oamenii să nu se adune în număr foarte mare, tocmai ca să nu fie nevoie să se intre în zona măsurilor coercitive.

”Dacă avem suficientă abilitate cred că există posibilitatea să îi convingem pe oameni să se depărteze și să evite aglomerația excesivă”, a punctat Alexandru Rafila.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
măști medicinale, Alexandru Rafila
Tematic
Rafila: ”Masca nu este recomandat să fie folosită pe stradă”
Rafila, reacție vehementă: ”E un mesaj subversiv, se vrea pierderea controlului”
Rafila (OMS), revoltat de ”exagerări, recomandări bizare” - acuzația maximă pentru Guvern!
Rafila, veste rea legată de numărul de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19
Dr. Rafila se revoltă: ”Va fi o vânătoare de vrăjitoare din cauza unor decizii politice!”

Загрузка...
IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

Știrea nopții: Incident la un depozit de armament de lângă Capitală

77
(reînnoit 07:14 02.07.2020)
Incendiul a izbucnit de la depozitul de armament ușor de infanterie al unității – una dintre cele mai utilizate – atât pentru transporturile militare, dar și umanitare.

BUCUREȘTI, 2 iul - Sputnik, Evan Răutu. La depozitul de armament al Bazei 90 Transport Aerian din Otopeni a izbucnit un incendiu, transmite Ministerul Apărării Naționale.

Incendiul a fost observat în jurul orei 21,30, cei din serviciul de pază din cadrul Bazei 90 sesizând o degajare de fum care provenea depozitul de armament uşor de infanterie al unităţii.

MApN transmite că au fost aplicate de urgenţă ”procedurile prevăzute pentru astfel de situaţii, intervenindu-se, în primă instanţă, cu detaşamentul de stingere a incendiilor din cadrul Bazei 90 Transport Aerian”.

De asemenea, a fost solicitată intervenţia forţelor ISU Bucureşti-Ilfov. În urma intervenției precise, incendiul a fost lichidat în circa o oră, în jurul orei 22,20, fără a fi înregistrate victime.

În plus, personalul Bazei 90 Transport Aerian ”acţionează pentru evacuarea completă a tuturor materialelor depozitate în clădire şi relocarea lor într-o altă incintă”, precizează MApN, într-un comunicat transmis Agerpres.

”Cauzele producerii incendiului sunt cercetate de o comisie numită de comandantul unităţii”, arată MApN

De remarcat că Baza 90 Transport Aerian Otopeni este una dintre cele mai utilizate pentru transporturile militare, inclusiv internaționale, dar și în scopuri umanitare.

”A fost cea mai utilizată bază pentru transportul răniților de la Colectiv, dar și pentru aducerea în țară a echipamentelor sanitare necesare în pandemia de coronavirus”, arată EvZ.

Baza 90 Transport Aerian execută misiuni de transport aerian în folosul Forţelor Aeriene şi al celorlalte elemente din Sistemul Naţional de Apărare, ”atât în spaţiul aerian naţional cât şi în zone de criză sau conflict, în cadrul unor misiuni sub mandat ONU, OSCE sau NATO” și tot de acolo avioanele decolează, ”în cazuri de urgență sau umanitare, pentru transportarea răniților sau bolnavilor care necesită deplasare pe calea aerului”, scrie sursa citată.

Înființată în 1995, Baza 90 Transport Aerian ”Comandor Gheorghe Bănciulescu” a fost înzestrată în anii imediat următori cu avioane C-130 Hercules, pentru ”realizarea interoperabilităţii cu structurile NATO” și după 2004 cu elicoptere IAR-330 SOCAT, iar în 2010, a primit în dotare primele avioane C 27 J SPARTAN, scrie ”Evenimentul zilei”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77

Загрузка...