Copii nou-născuți

Descoperire: modalitatea simplă de a determina sexul viitorului copil

709
(reînnoit 16:31 13.01.2017)
Savanții de la Universitatea din Toronto au descoperit că sexul copilului poate fi determinat în perioada de până la conceperea acestuia.

CHIȘINĂU, 13 ian — Sputnik. Sexul copilului poate fi determinat în perioada de până la conceperea acestuia prin nivelul tensiunii arteriale al viitoarei mame, afirmă cercetătorii canadieni într-un articol publicat în revista științifică American Journal of Hypertension.

"Observațiile noastre au arătat că tensiunea arterială a femeilor în perioada de după concepere reprezintă un factor important în determinarea sexului copilului, fapt despre care anterior nu știam. Această descoperire creează noi oportunități pentru planificarea familiei, precum și pentru studierea mecanismelor naturale care determină raportul dintre sexe în societatea umană", a explicat Ravi Retnakaran de la Universitatea din Toronto (Canada).

Sexul multor reptile — crocodili, broaște țestoase, unele specii de șopârle, precum și al animalelor nevertebrate este determinat nu de combinarea cromozomilor feminini și masculini, ci de temperatura mediului în care se află ouăle.  Până în prezent, un astfel de mecanism era considerat unul vechi și primitiv de determinare a sexului urmașilor, însă astăzi savanții consideră că cromozomii și temperatura mediului sunt determinanți în egală măsură.

Retnakaran și colegii lui au identificat anumite semnale ale existenței unui factor secundar de determinare a sexului la oameni prin selectarea unui grup de peste trei mii de femei în orașul Liuyang din China, care au căzut de acord să-și măsoare tensiunea și să treacă analizele până la planificarea conceperii unui copil. În ultimele luni și ani s-au născut 739 de băieți și 672 de fete, ceea ce a permis savanților să acumuleze suficiente date statistice pentru determinarea unor legități care influențează sexul copilului.

Astfel, o tensiune arterială ridicată determină nașterea unui băiat. Femeile chineze care au născut băieți aveau o tensiune de 106 milimetri coloană de mercur, iar mamele fetelor aveau o tensiune de 103 milimetri coloană de mercur. Potrivit savanților, tensiunea influențează semnificativ probabilitatea conceperii unui băiat sau fată, însă nu determină la 100%, întrucât există și alți factori care au rămas nedescoperiți.

Deocamdată, savanții nu au aflat care sunt cauzele pentru care tensiunea influențează comportamentul spermatozoizilor și ovulelor, însă presupun că acest lucru este legat de faptul că embrionul masculin necesită mai multă energie și substanțe nutritive în primele zile și săptămâni ale vieții sale, iar tensiunea ridicată îi va ajuta să supraviețuiască. În ce măsură această ipoteză este adevărată, Retnakaran și colegii urmează să afle în viitorul apropiat.

709
Tagurile:
Cercetare, Naștere, Savanţi, Studii, Sex, Copil
Ioana Mihăilă

Mihăilă: ”Pentru noi primează exactitatea datelor”

42
(reînnoit 17:27 17.05.2021)
Ministrul Sănătății a răspuns întrebărilor primite în cadrul dezbaterii din plenul Camerei Deputaților referitoare la diferențele de raportări constatate între numărul de decese COVID-19.

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik. Dezbaterile din plenul Camerei Deputaților referitoare la diferențele de raportări constatate între numărul de decese COVID-19 s-au încheiat.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a răspuns întrebărilor primite.

Reamintim că, în debutul dezbaterii, deputatul social-democrat Alexandru Rafila i-a adresat o serie de întrebări.

Demnitarul de la Sănătate a explicat de ce instituția pe care o conduce a tergiversat publicarea datelor.

Mihăilă spune că nu este vorba de nici o tergiversare și că, pentru publicarea datelor, a solicitat și a primit clarificări.

”Pentru că pentru noi primează exactitatea datelor și nu rapiditatea comunicării lor”, a punctat Mihăilă.

Demnitarul a subliniat că în mandatul lui Vlad Voiculescu au fost evidențiate diferențele dintre cele două baze de date diferențe care, așa cum se vede și în raport, s-au accentuat în acele perioade în care valurile pandemice au fost mai importante, a adăugat Mihăilă.

La întrebarea deputatului PSD Alexandru Rafila cine este responsabil pentru inadvertențe și dacă au fost aplicate sancțiuni, Mihăilă a precizat că responsabilul din cadrul Ministerului Sănătății este un comitet numit în mandatul precedent al lui Vlad Voiculescu și a dat asigurări că se vor lua toate măsurile pentru cercetarea disciplinară a acestora.

Ministrul Sănătății a precizat că restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei au fost luate pe baza ratei de incidență, nu a numărului de decese.

42

Загрузка...
Один день ученика в пандемии

Fifor, PSD: ”Ce mai înțeleagă părinții și profesorii?”

45
Deputatul spune că propunerea ministrului Educației de a lua ca referință ziua imediat următoare după trecerea în jos sau în sus a pragului de 1 la mie, pentru redeschiderea sau închiderea școlilor, aduce și mai multă impredictibilitate în sistemul de învățământ.

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik. Scandal în sitemul de învățământ din România, acolo unde ministrul Sorin Cîmpeanu face declarații peste declarații reușind numai să abramburească atât elevii, cât și părinții și profesorii.

Demnitarul a precizat că toți elevii din București, inclusiv cei din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a vor reveni, cel mai probabil, miercuri, 19 mai 2021, la școală, notează Sputnik.

Deputatul social democrat Mihai Fifor spune că PSD cere guvernului să testeze și să țină școlile deschise și că propunerea ministrului Educației de a lua ca referință ziua imediat următoare după trecerea în jos sau în sus a pragului de 1 la mie, pentru redeschiderea sau închiderea școlilor, aduce și mai multă impredictibilitate în sistemul de învățământ.

Acesta este motivul pentru care PSD cere guvernului să testeze și să țină școlile deschise indiferent de rata de incidență, punctând că sunt teste rapide non-invazive nazale, aprobate deja de Agenția Națională a Medicamentului, care pot fi folosite pentru testarea elevilor și profesorilor.

Fifor amintește că săptămâna trecută, vineri, la prânz, ministrul Sorin Câmpeanu spunea că ziua de vineri va rămâne ziua de referință pentru începerea sau redeschiderea școlilor.

De aceea, părinții și-au făcut planuri în funcție de anunțul demnitarului.

”Dar pe seară, totul s-a întors pe dos, anunțându-se că deciziile se vor lua de pe o zi pe alta! Ce să mai înțeleagă părinții și profesorii?

Dacă noua decizie a ministrului Câmpeanu va intra în vigoare profesorii nu vor mai ști din timp dacă a doua zi vor preda la școală sau în regim online, iar părinții vor afla de pe o zi pe alta dacă își vor duce sau nu copilul la școală”, a explicat Mihai Fifor.

Întrebarea este ce vor face părinții cu copiii, fiindcă nu pot fi duși la bunici, dar nu pot fi lăsați nici acasă, pentru că nimeni nu știe dacă ei vor merge sau nu la școală în ziua următoare.

De aceea, PSD cere imperativ Guvernului să termine cu această bătaie de joc la adresa copiilor, părinților și profesorilor, subliniind că Guvernul, în loc să rezolve problemele, le complică și mai mult.

45
Tagurile:
Părinți, Profesori, PSD

Загрузка...

Rusia: escaladarea tensiunilor între Israel și Hamas, ameninţare la securitatea regionalăg

0
(reînnoit 19:44 17.05.2021)
Posibila escaladare necontrolată a conflictului palestinian-israelian ar reprezenta un pericol semnificativ, având în vedere sistemul fragil de securitate din Orientul Mijlociu, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

BUCUREŞTI, 17 mai – Sputnik. „Evident, conflictul prezintă un pericol în cazul creșterii și continuării necontrolate a acestuia, având în vedere că multe țări au relații destul de dificile ... Iar sistemul regional de securitate este destul de fragil în general”, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Sputnik News. 

„Deficitul uriaș de încredere reciprocă și riscul îndelungat al conflictelor regionale cu siguranță nu contribuie la stabilizarea regională. Dar este foarte important să împiedicăm ca evenimentele să evolueze într-un scenariu foarte violent. Prin urmare, se depune un efort susţinut de către Cvartetul [pentru Orientul Mijlociu] ... pentru a împiedica noi atacuri”, a adăugat Peskov.

Săptămâna trecută, reprezentanți speciali ai Cvartetului pentru Orientul Mijlociu al mediatorilor internaționali - Rusia, Statele Unite, UE și ONU - au discutat despre organizarea unei întruniri privind soluționarea conflictului palestinian-israelian.

Ciocniri violente au izbucnit în perioada 7-10 mai între palestinieni și poliția israeliană, ducând la cel mai grav conflict din ultimii ani. Revoltele au început simultan în două zone ale Ierusalimului de Est: lângă Muntele Templului și în cartierul Sheikh Jarrah, unde mai multe familii arabe au fost evacuate prin decizia instanței israeliene.

Situația de la granița dintre Israel și Fâșia Gaza s-a deteriorat în ultima săptămână, în contextul unor schimburi de atacuri cu rachete.

0
Tagurile:
Israel, Rusia

Загрузка...