Pașaport românesc

În ce condiţii moldovenii pot pierde cetăţenia română

2063
(reînnoit 15:08 05.01.2017)
Sunt mai multe motive pentru care cetăţenia română poate fi retrasă, însă sunt persoane care nu pot fi lipsite de ea.

BUCUREŞTI, 5 ian — Sputnik. Legea cetăţeniei române nr. 21/1991 prevede că îşi pierd cetăţenia română cei care se înrolează în forţele armate ale unui stat cu care România a rupt relaţiile diplomatice sau cu care este în stare de război, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie

Cetăţenia română se poate retrage şi persoanei care a obţinut cetăţenia română prin mijloace frauduloase sau este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit ori a săvârşit alte fapte care pun în pericol siguranţa naţională.

Cetăţenia română nu poate fi retrasă persoanei care a dobândit-o prin naştere.

Cetăţenia română se retrage şi persoanei care, aflată în străinătate, săvârşeşte fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului român sau lezează prestigiul României.

Citarea persoanei căreia i se retrage cetăţenia română are loc cu cel puţin 6 luni înainte de termenul fixat pentru dezbaterea sesizării.

Astfel, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, emite ordinul de retragere a cetăţeniei române, respectiv de respingere a sesizării de retragere a cetăţeniei.

Ordinul poate fi atacat în termen de 15 zile de la data comunicării la secţia de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului de la domiciliul sau, după caz, reşedinţa solicitantului.

2063
Seismograph

Acum: Cutremur neașteptat de puternic în România, resimțit și în Republica Moldova

390
(reînnoit 14:32 02.06.2020)
Acum puțin timp, Institutul Național de cercetare dezvoltare pentru fizica Pământului a transmis datele unui cutremur neașteptat de puternic

BUCUREȘTI, 2 iun - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis acum puțin timp că un cutremur cu o magnitudine de 4.8 grade pe scara Richter și s-a produs în zona seismică Vrancea.

Cutremurul a avut loc la ora 14:12:55 (ora locală a României) epicentrul fiind la adâncimea de 117 km, în județul Vrancea, la granița cu Buzău, în apropierea localităților Vintileasca și Secuiu.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 73km E de Brasov, 86km NE de Ploiesti, 107km S de Bacau, 119km V de Galati, 119km V de Braila, 138km N de Bucuresti, 158km NE de Pitesti, 187km E de Sibiu, 188km SV de Iasi, 202km N de Ruse”, informează INCDFP.

Seismul s-a simțit și în Republica Moldova la Chișinău, mai puternic decât la București.

Cutremurul vine după o serie de seisme cu magnitudine maximă în jurul nivelului de 3 grade, deci saltul la aproape 5 grade Richter, la un epicentru de adâncime, este neașteptat. Dar, așa cum a subliniat în repetate rânduri Gheorghe Mărmureanu, nu este ceva de anormal – nici care să genereze panică.

Cutremur în România: Harta propagării undei seismice
© Photo : INCDFP
Cutremur în România: Harta propagării undei seismice

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

390
Tagurile:
Vrancea, cutremur

Загрузка...
Teste

COVID-19 România: 13.526 perssoane declarate vindecate și externate

38
Până astăzi, 2 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.517 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus)

BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică informează că, până astăzi, 2 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.517 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 - coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.526 au fost declarate vindecate și externate.

De asemenea, până acum, 1279 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov, Harghita, Tulcea și Buzău, au decedat.

S-au înregistrat, de ieri și până astăzi, 119 cazuri noi de îmbolnăvire.

În acest moment, la Anestezie Terapie Intensivă sunt internați 166 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.333 de persoane. Alte 90.103 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 448.813 de teste.

38
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...