Student

Academia Română vrea pregătească elite românești în afara țării

73
(reînnoit 10:31 30.11.2016)
Academia Română are în plan înființarea în străinătate a unor şcoli care să pregătească elitele, a declarat Victor Spinei, vicepreşedinte al forului, la o dezbatere pe tema ”România Centenară”.

BUCUREȘTI, 30 nov — Sputnik. Vicepreşedintele Academiei Române, Victor Spinei, a declarat că Academia Română vrea să înfiinţeze în străinătate mai multe centre-şcoli care să pregătească elitele româneşti.

 "Mai multe case vor fi recuperate de Academia Română. Şi România a avut, în perioada interbelică, însă ele s-au pierdut. Am vizitat mai multe astfel de instituţii şi au un impact extraordinar, în primul rând, în pregătirea elitei. Vor fi trimişi acolo tinerii, pentru ca străinii să vadă că românii nu sunt aşa cum îi prezintă mass-media", a afirmat academicianul, citat de News.ro.

Prima etapă o reprezintă recuperarea bibliotecii din Freiburg (Germania), unde se află un patrimoniu important de ziare ale diasporei româneşti. "La Freiburg se află şi donaţii ale oamenilor politici plecaţi din ţară, corespondenţe, jurnale ale unor personalităţi", a mai explicat Spinei.

"Suntem într-o fază avansată ca această instituţie să treacă în subordinea Academiei Române", a completat el, spunând că astfel de centre ar putea fi deschise la Viena, Berlin, Istanbul şi Madrid.

De asemenea, academicianul a mai anunțat elaborarea a 25 de sinteze, de câte 400 de pagini, ariile care vor fi tratate în lucrările pe care instituţia le va dori traduse în limbi de circulaţie fiind artă, filosofie, ştiinţe, biserică.

73
Tagurile:
Elita, Diaspora, Diaspora românească, Victor Spinei, Academia Română, Academia Română

Загрузка...