Copii străzii

Situație alarmantă. Reportaj The Guardian despre copiii străzii din România

85
Au trecut mai mult de 25 de ani de când a luat sfârșit regimului lui Ceaușescu, dar copiii abandonați de părinți din România încă fug din orfelinate pentru a trăi pe străzi, scrie The Guardian. Publicația a realizat un reportaj cu privire la aceștia, vorbind despre cauzele acestei situații alarmante și despre rolul asistenților sociali.

BUCUREȘTI, 24 noi — Sputnik. Se estimează că 1.000 de copii trăiesc pe străzile Bucureștiului, deși asistenții sociali spun că cifra reală a acestora ar putea fi dublă, scrie The Guardian
Copiii se adăpostesc în clădiri publice sau în labirintul de tuneluri de sub capitala României.

În prezent, asistenții sociali îi ajută pe acești copii să aibă acces la sănătate, educație și să aibă cetățenie. Un asistent social de la un centru a asistență și îngrijire pe timpul zilei a explicat jurnaliștilor de la The Guardian că majoritatea copiilor au fugit din orfelinate, deși unii s-au născut pe străzi. Acesta este și cazul fetiței Alina. Mama ei a acceptat inițial să fie în grija statului, dar, atunci când Alina a împlinit doi ani, mama trebuia fie să o lase singură într-un orfelinat, fie să riște și să trăiască împreună pe străzi. Ea a ales ultima variantă și, la scurt timp după aceea, a murit din cauza abuzului de substanțe.

Abandonul și neglijarea copiilor a devenit o practică obișnuită, așa cum a devenit și abuzul la care sunt supuși acești copii în orfelinate. De aceea se întâmplă deseori ca ei să fugă de la casele de copii, preferând nesiguranța vieții trăite pe stradă.

În ultimii 25 de ani, guvernele succesive au încercat, fără succes, să reducă sărăcia, dar unica măsură la care s-a recurs, precum sprijinul financiar, cum sunt transferurile de bani, nu a dat rezultate. 52,2% dintre copiii din România sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială, în timp ce mai mult de 40% din populație trăiește sub pragul sărăciei, precizează The Guardian.

Recunoscând că încercările anterioare de a reduce sărăcia au eșuat, noul ministru al Muncii și protecției sociale, Dragoș Pâslaru, consideră că asistența socială este esențială pentru a ajuta oamenii să iasă din ciclurile de sărăcie. 

„România poate progresa numai atunci când vom înțelege că incluziunea socială nu se realizează doar prin distribuirea unor bani. O societate nu poate progresa economic atunci când o parte însemnată a țării trăiește în excluziune socială. Fără asistenții sociali și abilitățile lor, o țară nu poate avansa în ceea ce privește incluziunea socială", a declarat Pâslaru.

Asistenții sociali cooperează cu autoritățile pentru a înființa sisteme prin care copiii străzii să se poată înregistra ca cetățeni, pentru a avea astfel acces la servicii de sănătate, la educație și alte drepturi. Nu este o sarcină ușoară deoarece mulți dintre copii nu cunosc informații legate de descendența lor pentru a putea fi finalizate actele. Mai complicat este faptul că mulți dintre ei nu au încredere deloc în stat, iar mulți sunt nevoiți să reia activitățile infracționale și prostituția pentru a supraviețui. Cu toate acestea, asistenții sociali susțin dezvoltarea unui sistem de înregistrare prin care statul să se poată apropia de acești copii cu o atitudine de compasiune, fără a-i judeca.

85
Tagurile:
tuneluri, România, Sărăcie, Orfani, strada, Copii, România
Seismograf

Cutremur, azi - Vrancea s-a activat din nou!

22
(reînnoit 11:07 15.08.2020)
După o pauză de cutremure semnificative, cea mai agitată zonă din România s-a activat din nou – date transmise de INFP

BUCUREȘTI, 15 aug – Sputnik. După 4 zile în care acele seismometrelor nu au trecut de 3 grade, iată că în această dimineață un cutremur de aproape 4 grade pe scara Richter a fost înregistrat, transmite  Institutul Național de cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a avut loc la ora 05:28:53 și a avut magnitudinea de 3.9 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 128km, epicentrul fiind localizat în județul Buzău, între localitățile Gura Teghii și Gura Siriului.

Intensitatea a fost apreciată la nivel II pe scara efectelor, Mercalli.

Cutremur - 15 august 2020
© Photo : INFP
Cutremur - 15 august 2020
22
Tagurile:
Vrancea, Cutremur
Tematic
România - zguduită de un nou cutremur
Imagine cutremurătoare: Portul Beirut înainte și după tragedie – văzut din spațiu
Scandal uriaș și trădare în Poliție – ar putea fi cutremur devastator până la vârful IGPR!

Загрузка...
Monica Cristina Anisie

Știrea nopții: Anisie l-a demis pe savantul care conduce cel mai mare proiect de cercetare

1332
O scandaloasa decizie a Monicăi Anisie – „PepsiGlas”, care pune în pericol cel mai mare proiect de cercetare românesc – sau servește unor interese străine!

BUCUREȘTI, 15 aug - Sputnik. După ce s-a remarcat prin gafe și tupeu, Monica Anisie, ministrul Educației, ar fi comis un gest șocant – a semnat ordinul de revocare din funcție a celebrului cercetător Nicolae Zamfir, directorul laserului de la Măgurele!

Cel puțin asta susține cunoscuta jurnalistă Raluca Pantazi de la site-ul Edupedu – aceiași care l-a făcut pe Iohannis să dea bir cu fugiții la conferința de la Cotroceni, în fața întrebărilor pertinente despre situația din Educație.

De precizat că laserul de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) este cel mai mare proiect de cercetare din România – profesorul Nicolae Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia. ”Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere laser din lume, 10 PetaWatt (PW), în martie 2019, marcând o premieră în cercetarea mondială”, amintește Edupedu.

Nicolae Zamfir a fost profesor și cercetător la celebra universitate americană Yale, între 1997 și 2004, în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory. În 2004 a revenit în țară, fiind numit directorul Institutului de Fizică Nucleară “Horia Hulubei”, unde a implementat imediat proiectul laserului de la Măgurele, așa cum menționam - cel mai mare proiect de cercetare din țara noastră.

”Sunt oameni de știință foarte, foarte buni – oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă”, declara, pentru Edupedu, Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică și părintele științific al laserului de la Măgurele.

Din punctul de vedere a celebrului fizician francez, ”platforma din România oferă o combinație unică de lasere de înaltă intensitate și fizică nucleară. Aceasta va ridica probleme pe care doar România le poate rezolva”.

“Ceea ce a făcut România este spectaculos”, declara în urmă cu doi ani Gérard Mourou, care recunoștea că ”Laserul din România are o contribuție unică” la premiul Nobel pe care tocmai îl primise, scrie Edupedu.

Sursa citată arată că, după revocarea lui Zamfir, în locul său a fost numit director interimar, pentru 6 luni, ”Nicolae Mărginean, unul dintre principalii contestatari ai lui Zamfir, după ce acesta a reziliat contractul cu EuroGammaS condus de italieni, conform surselor Edupedu.ro”.

Potrivit acestor surse, ”Anisie a emis un ordin prin care revocă un alt ordin dat tot în timpul mandatului său și prin care era de acord de acea dată cu prelungirea mandatului deținut de Nicolae Zamfir în fruntea Institutului Național Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN-HH), care implementează proiectul laserului de la Măgurele”.

Mai multe date, atât despre scandaloasa decizie a Monicăi Anisie, cât și despre dedesubturi și interese în amplul articol scris de Raluca Pantazi pe Edupedo.ro

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1332
Tagurile:
Monica Anisie

Загрузка...