Copii străzii

Situație alarmantă. Reportaj The Guardian despre copiii străzii din România

94
Au trecut mai mult de 25 de ani de când a luat sfârșit regimului lui Ceaușescu, dar copiii abandonați de părinți din România încă fug din orfelinate pentru a trăi pe străzi, scrie The Guardian. Publicația a realizat un reportaj cu privire la aceștia, vorbind despre cauzele acestei situații alarmante și despre rolul asistenților sociali.

BUCUREȘTI, 24 noi — Sputnik. Se estimează că 1.000 de copii trăiesc pe străzile Bucureștiului, deși asistenții sociali spun că cifra reală a acestora ar putea fi dublă, scrie The Guardian
Copiii se adăpostesc în clădiri publice sau în labirintul de tuneluri de sub capitala României.

În prezent, asistenții sociali îi ajută pe acești copii să aibă acces la sănătate, educație și să aibă cetățenie. Un asistent social de la un centru a asistență și îngrijire pe timpul zilei a explicat jurnaliștilor de la The Guardian că majoritatea copiilor au fugit din orfelinate, deși unii s-au născut pe străzi. Acesta este și cazul fetiței Alina. Mama ei a acceptat inițial să fie în grija statului, dar, atunci când Alina a împlinit doi ani, mama trebuia fie să o lase singură într-un orfelinat, fie să riște și să trăiască împreună pe străzi. Ea a ales ultima variantă și, la scurt timp după aceea, a murit din cauza abuzului de substanțe.

Abandonul și neglijarea copiilor a devenit o practică obișnuită, așa cum a devenit și abuzul la care sunt supuși acești copii în orfelinate. De aceea se întâmplă deseori ca ei să fugă de la casele de copii, preferând nesiguranța vieții trăite pe stradă.

În ultimii 25 de ani, guvernele succesive au încercat, fără succes, să reducă sărăcia, dar unica măsură la care s-a recurs, precum sprijinul financiar, cum sunt transferurile de bani, nu a dat rezultate. 52,2% dintre copiii din România sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială, în timp ce mai mult de 40% din populație trăiește sub pragul sărăciei, precizează The Guardian.

Recunoscând că încercările anterioare de a reduce sărăcia au eșuat, noul ministru al Muncii și protecției sociale, Dragoș Pâslaru, consideră că asistența socială este esențială pentru a ajuta oamenii să iasă din ciclurile de sărăcie. 

„România poate progresa numai atunci când vom înțelege că incluziunea socială nu se realizează doar prin distribuirea unor bani. O societate nu poate progresa economic atunci când o parte însemnată a țării trăiește în excluziune socială. Fără asistenții sociali și abilitățile lor, o țară nu poate avansa în ceea ce privește incluziunea socială", a declarat Pâslaru.

Asistenții sociali cooperează cu autoritățile pentru a înființa sisteme prin care copiii străzii să se poată înregistra ca cetățeni, pentru a avea astfel acces la servicii de sănătate, la educație și alte drepturi. Nu este o sarcină ușoară deoarece mulți dintre copii nu cunosc informații legate de descendența lor pentru a putea fi finalizate actele. Mai complicat este faptul că mulți dintre ei nu au încredere deloc în stat, iar mulți sunt nevoiți să reia activitățile infracționale și prostituția pentru a supraviețui. Cu toate acestea, asistenții sociali susțin dezvoltarea unui sistem de înregistrare prin care statul să se poată apropia de acești copii cu o atitudine de compasiune, fără a-i judeca.

94
Tagurile:
tuneluri, România, Sărăcie, Orfani, strada, Copii, România
Spital, secția COVID

Coronavirus în România, 21 aprilie: mii de cazuri noi

60
Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică informează care este situația infectărilor cu noul coronavirus pe teritoriul României până astăzi, 21 aprilie 2021.

BUCUREȘTI, 21 apr – Sputnik. Autoritățile precizează că, până astăzi, 21 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.037.009 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 954.868 de pacienți au fost declarați vindecați. 

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.006 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. 

Până astăzi, 26.793 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În ultimele 24 de ore, de ieri dimineață de la ora 10.00 și până astăzi, la aceeași oră, au fost raportate 175 de decese - 86 bărbați și 89 femei, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare,  Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 7 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 16 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 52 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 55 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 44 decese la categoria de peste 80 de ani.

Majoritatea deceselor înregistrate – 160 - sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 6 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 9 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.  

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.561. Dintre acestea, 1.436 sunt internate la Anestezie Terapie Intensivă.  

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.178.943 de teste RT-PCR și 806.564 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.562 de teste RT-PCR (14.919 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.643 la cerere) și 10.282 de teste rapide antigenice. 

Pe teritoriul României, 45.391 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.475 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 41.888 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 90 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.591 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 677 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Polițiștii și jandarmii au aplicat ieri, 20 aprilie 2021, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, 4.272 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 753.300 de lei.

Autoritățile reamintesc cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Referitor la situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.510 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 în Italia, 16.773 în Spania, 195 în Marea Britanie, 127 în Franța, 3.124 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia,  137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 47 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 2 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 14 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 4 în Singapore, 3 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Croația și Finlanda. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 189 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Reprezentanții GCS spun că aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Autoritățile reamintesc cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

60
Tagurile:
România, COVID-19
Tematic
Orașele UE, lovite în weekend de noi proteste împotriva restricțiilor COVID-19
Olanda: „Poliția pentru libertate” în marș împotriva restricțiilor COVID la Baarn
România a depășit un milion de cazuri de Covid 19

Загрузка...
Doctor

Ioana Mihăilă spune ce va face la Ministerul Sănătății

76
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, propunerea USR PLUS pentru preluarea acestui portofoliu, a făcut câteva declarații după ce a fost propusă la conducerea instituției. Ce va face dacă va fi numită ministru al Sănătății.

BUCUREȘTI, 21 apr – Sputnik. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății și, totodată, propunerea USR PLUS pentru funcția rămasă vacantă după demitarea lui Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă, a făcut primele declarații după ce propunerea a fost înaintată premierului României, Florin Cîțu.

Ioana Mihăilă a explicat că prioritatea sa va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor.

Aceasta a subliniat că, prin prisma meseriei sale, de medic, cunoaște îndeaproape care este situația din spitale și problemele cu care se confruntă colegii săi de mai bine de un an de zile.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a explicat că angajații din spitale au nevoie de soluții ferme și clare și că asta își propune să facă, alături de colegii din Ministerul Sănătății, să vină în ajutorul lor, iar tot ce a fost făcut bun până acum să fie continuat.

Mihăilă a declarat că rămâne consecventă angajamentelor pe care și le-a asumat ca secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Este vorba despre refacerea infrastructurii de sănătate, sprijinirea segmentului ambulatoriu și a medicinei de familie, precum și alocarea finanțărilor pe criterii obiective.

”Depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esențial al mandatului meu”, a subliniat Ioana Mihăilă, potrivit dcnews.ro.

76
Tagurile:
Ministerul Sănătății

Загрузка...
Diana Șoșoacă

Diana Șoșoacă, demers internațional! Reacție puternică

6705
Senatoarea independentă nu se teme de presiunile și atacurile făcute de partidele puterii împotriva sa – și întreprinde un demers internațional. Ca reacție, vine și o puternică susținere.

BUCUREȘTI, 21 apr – Sputnik. Senatoarea fenomen stă ca un cuțit în gâtul partidelor care se află la putere și încearcă să facă tot ce vor în țară.

De aceea PNL, printr-una dintre cele mai controversate politiciene, Alina Gorghiu, a declanșat un atac la Comisia Juridică, cerând sancțiuni împotriva Dianei Iovanovici Șoșoacă. De fapt, fosta doctorandă a lui Tudorel Toader a cerut sancțiuni mai grele decât prevede însuși Regulamentul Senatului!

Nota bene, Comisia juridică, de disciplină și imunități este condusă de o altă politiciană extrem de controversată, Iulia Scântei, implicată în scandalul ”arhiva SIPA”.  .

Liberalii și acoliții lor nu s-au dat în lături de la nimic, mergând până la obstrucționarea accesului senatoarei șa ședința la care trebuia să-și exercite dreptul la apărare!

În această situație, Diana Iovanovici Șoșoacă a reacționat fulminant, aducând cazul în fața ambasadelor, dar și a Parlamentului European și a unor partide puternice din alte state.

Diana Iovanovici Șoșoacă i-a prevenit pe cei din Comisie și pe liberali, printr-o scrisoare, că va denunța aceste ”acte de discriminare, hărțuiri și jigniri” la care este supusă.

„Vă învederez că a devenit o obișnuință în Senatul României ca subsemnata să fiu supusă discriminării, hârțuirii, jignirii și acuzațiilor nefondate, doar pentru că emit opinii cu care partidele din coaliția de guvernare nu sunt de acord”, scrie Diana Iovanovici Șoșoacă.

În scrisoarea adresată Comisiei, senatoarea anunță că sesiza atât instituțiile Statului Român, dar și instituțiile internaționale cu prerogative în apărarea drepturilor omului.

Atenție – e vorba de discriminarea senatoarei mai ales pe ”criterii de religie și etnie, cu privire la exprimarea unor opinii de specialitate  juridică” , dar și cu privire la declarațiile politice pentru care ”niciun om politic nu poate răspunde în niciun mod, încălcarea dreptului la libera exprimare și libertatea de opinie”.

Diana Iovanovici Șoșoacă se referă la apariția în spațiul public a sesizării formulate de Alina Gorghiu (PNL), ”senator care ne onorează cu prezența în plen foarte rar, preferând telefonul”.

Interesant este că sesizarea a fost preluată multe televiziuni – în condițiile în care Diana Șoșoacă este ”supusă oprobiului mediatic, încălcându-se grav dispozițiile legale atât ale Statutului Senatorilor, cât și cele Constituționale, precum și cele cu privire la discriminare, dreptul la liberă exprimare și libertatea de opinie.

Diana Iovanovici Șoșoacă se consideră ”supusă deja judecații la televiziuni, înainte de a fi chemată în fața Comisiei Juridice”.

Mai mult, față de opiniile PNL, USR și UDMR exprimate în spațiul public față de sesizarea Alinei Gorghiu, senatoarea consideră că Iulia Scântei și ceilalți liberali din Comisie ”deja v-ați antepronunțat, mai ales că aceste partide dețin majoritatea în Comisia juridică și Senat, iar Președinta Comisiei Juridice este de la PNL”.

Astfel, Diana Iovanovici Șoșoacă atrage atenția că, în această situație și în fața opiniilor exprimate de lideri PNL, ea este  ”deja considerată vinovată de presupuse fapte” de care este acuzată ”fără să am posibilitatea să mă apăr, imaginea subsemnatei având de suferit”.

”În acest context orice decizie de vinovăție veți adopta se circumscrie antepronunțării în spațiul public, prezența mea în fața Comisiei juridice fiind doar o simplă formalitate”, scrie Diana Iovanovici Șoșoacă.

În final, Diana Iovanovici Șoșoacă avertizează clar asupra demersului pe care îl va face pe plan internațional.

”Va învederez că față de presiunile și hârțuirea pe care le exercitați față de subsemnata, mă văd nevoită să anunț toate ambasadele din România cu privire la linșajul la care este supus un DEMNITAR AL STATULUI ROMÂN și VOI CERE AJUTOR INTERNAȚIONAL“.

Scrisoarea a ajuns și în Parlamentul european, fiind preluată de mai mulți europarlamentari din grupările antisistem din diferite țări UE. În curând vor fi transmise reacții de la Bruxelles, dar și din diverse capitale europene.

De asemenea, de pe plan intern a venit o puternică reacție – de la mișcarea civică și Rețeaua Profesioniștilor ”Renaștem”.

Aceștia își manifestă îngrijorarea față de ”curentul de opinie creat, în mod artificial, împotriva senatoarei neafiliate Diana Iovanovici Șoșoacă, prin care se încearcă suspendarea ei din Senat”.

În acest context, mișcarea civică și Rețeaua Profesioniștilor „Renaștem” a lansat o Petiție online, cu titlul ”Poporul o susține pe Diana Iovanovici Șoșoacă”.

O puteți citi și semna aici.

6705
Tagurile:
Diana Șoșoacă
Tematic
LIVE acum: Diana Șoșoacă transmite incidentul de la Senat
Diana Șoșoacă, oprită să intre în Comisia Juridică, pătrunde cu forța! Acuză loviri!
Ultima oră: Diana Șoșoacă – plângere penală, despăgubiri de MILIOANE de euro!

Загрузка...