Zapada

Traficul rutier, interzis şi îngreunat pe drumurile naţionale

261
(reînnoit 12:30 13.11.2016)
Duminică, circulaţia rutieră este interzisă, din cauza codului galben de ninsori, pe mai multe drumuri naţionale din România. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele echipate corespunzător pentru iarnă.

BUCUREŞTI, 13 nov — Sputnik. Traficul a fost restricționat pentru autovehiculele cu greutate superioară limitei de 7,5 tone pe DN 17, din cauza condițiilor meteo, a anunţat, duminică, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Pe DN 17, restricția de tonaj s-a instituit pe sectoarele Km 116+000 — km 124+000, între limita județului Bistrița Năsăud și Poiana Stampei, precum și între Km 159+300 — km 177+000, între localitățile Iacobeni și Pojorâta. Astfel, nu se mai permite circulaţia autovehiculelor de mare tonaj dinspre Bistriţa spre Suceava dacă nu sunt echipate cu lanţuri antiderapante.

În judeţul Suceava, tot pe DN 17, traficul greu este restricţionat între Vatra Dornei şi Câmpulung. 

Pe DN 18, mai mulţi arbori  au căzut pe partea carosabilă. Circulaţia este întreruptă temporar pe raza localităţii Cârlibaba (în judeţul Suceava), iar pe raza localităţii Valea Albă din judeţul Maramureş, la km 33.

În judeţul Covasna se circulă greu în Pasul Oituz, pe DN11, între km 79 — 89, din cauza ninsorii abundente. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire.

În judeţul Maramureş, se circulă mai îngreunat din cauza ninsorii pe DN1C, între localităţile Valea Chioarului şi Mesteacăn. Pe DN18 între localităţile Baia Sprie şi Sighetu Marmaţiei, şi pe DN19, în zona Pasului Huta circulaţia se desfăşoară în condiţii foarte grele.

În judeţul Sibiu se circulă greu pe DN14, între Sibiu şi Mediaş, şi pe DN14A, între Mediaş şi Blăjel.

Traficul este îngreunat şi în judeţul Gorj, pe DN67C Novaci — Rânca, între km 22 şi 34. Se acţionează cu două utilaje de deszăpezire şi împrătiere a materialului antiderapant. Pe DN66 Bumbeşti Jiu — Petroşani, cad precipitaţii sub formă de lapoviţă.

Pe autostrada A2 Bucureşti — Constanţa carosabilul este uscat, însă este vânt puternic, iar pe A1 Bucureşti — Piteşti între km 49 şi 120 se semnalează ploaie şi vânt puternic. În condiţii similare (ploaie şi vânt puternic) se circulă şi pe A3 Bucureşti — Ploieşti. 

 

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţiile de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare — dezaburire funcţional etc.).

261
Tagurile:
Gorj, Autostrăzi, Zăpezi, Zapadă, Trafic, Cluj
Test de sânge

Test de sânge revoluționar - va detecta 50 de tipuri de cancer

19
(reînnoit 23:13 27.11.2020)
Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Regatul Unit a anunțat vineri că studiile pentru un test de sânge revoluționar dezvoltat de compania americană Graal, test care ar putea identifica 50 de tipuri de cancer, vor începe în Marea Britanie la mijlocul anului 2021.

BUCUREŞTI, 27 nov – Sputnik. Potrivit declarației NHS, noul test de sânge Galleri, dezvoltat de compania GRAIL, oferă o oportunitate semnificativă de a detecta tipuri de cancere în stadiu incipient printr-un simplu test de sânge. La studiu vor participa 165.000 de pacienți într-un prim acord mondial încheiat de NHS din Marea Britanie, potrivit Sputnik News.

Cercetările preliminare au constatat că testul, care verifică modificările moleculare ale sângelui, poate detecta cancerul de gât, ovarian, pancreatic, de esofag și alte tipuri de cancer dificil de diagnosticat în stadiile incipiente.

„Dacă programul NHS va arăta ca testul funcţionează conform aşteptarilor şi pentru persoanele fără simptome, va fi lansat pentru a deveni disponibil pe scară largă”, a subliniat NHS.

Reacționând la anunț, prim-ministrul britanic Boris Johnson a scris pe Twitter că este o „descoperire extrem de promițătoare care ar putea transforma modul în care diagnosticăm și tratăm cancerul, [o boală] care cauzează prea multe morţi premature”.

​Studiul-pilot va include 140.000 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani fără simptome de cancer și alte 25.000 de persoane cu posibile simptome de cancer pentru a-și accelera diagnosticul, iar primele rezultate sunt așteptate până în 2023.

19
Tagurile:
cancer
Tematic
Modalitate care determină tratamentul împotriva cancerului
Modalitate de a detecta cancerul după ochi
Experți: Aceste lămâi din magazine ne pot îmbolnăvi de cancer
Ruşii: diagnosticarea cancerului cu o picătură de sânge
Aceste două alimente pot cauza cancer - oncolog rus

Загрузка...
Pământuyl

VIDEO uluitor cu Pământul, distribuit de un astronaut NASA

64
(reînnoit 22:12 27.11.2020)
La începutul acestei luni, Crew Dragon, o navă spațială comercială contractată de NASA, dezvoltată de SpaceX, a transportat trei astronauți NASA și un astronaut japonez la Stația Spațială Internațională (ISS).

BUCUREŞTI, 27 nov – Sputnik. Astronautul NASA Victor Glover a distribuit un videoclip care arată o perspectivă asupra Pământului din interiorul cabinei echipajului Crew Dragon.

„Imaginea cu Pământul este mult mai spectaculoasă în realitate”, a scris astronautul la videoclip.

Pe 16 noiembrie, SpaceX a lansat Crew Dragon, o navă spațială comercială contractată de NASA, de la Kennedy Space Center din Florida, pe o rachetă Falcon 9.

​Echipa Crew Dragon îi include pe astronauții americani Michael Hopkins, Victor Glover și Shannon Walker, precum și pe astronautul japonez Soichi Noguchi, potrivit Sputnik News.

Echipajul a ajuns la ISS la 04:01 GMT pe 17 noiembrie și a fost întâmpinat de actualul echipaj al ISS, Expediția 64, compus din comandantul Sergei Rizhikov și inginerul de zbor Sergei Kud-Sverchkov, ambii cosmonauți ruși, și inginerul de zbor Kate Rubins, un astronaut NASA.

64
Tagurile:
NASA
Tematic
NASA avertizează cu privire la apropierea a 4 asteroizi – de ce sunt greu de detectat
NASA anunță începerea unui nou ciclu solar – efectele lui
Inedit: Simfonia stelelor, interpretată de telescoapele NASA

Загрузка...