RONI, bani

Veste bună pentru românii din străinătate: vor fi scutiți de peste 100 de taxe

59
(reînnoit 15:46 26.10.2016)
Un proiect de lege inițiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, proiect care prevede ca cetățenii români din afara granițelor țării să fie scutiți de plata a mai multor taxe, a fost adoptat de Camera Deputaților. Lista taxelor eliminate.

BUCUREȘTI, 26 oct — Sputnik. Proiectul de lege inițiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, proiect care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, precum și a 26 de taxe consulare, a fost adoptat de Camera Deputaților, potrivit gazetaromaneasca.ro.

Proiectul privind eliminarea unor taxe, precum și modificarea și completarea unor acte normative, a fost adoptat cu 225 voturi „pentru".

Printre taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio-tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii.

Cele 26 de taxe consulare care vor fi eliminate sunt:

1. Tarif suplimentar pentru eliberarea paşaportului simplu temporar — 100 lei;

IX. Legea nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea i, nr. 728 din 28 octombrie 2008, cu modificările şi completările ulterioare (25 taxe);

1. Înregistrarea cererii de eliberare a unei cărţi de identitate sau a unei cărţi electronice de identitate — 15 euro;

2. Eliberarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie — 40 euro;

3. Redactarea, autentificarea şi revocarea unui înscris, indiferent de natură acestuia: un exemplar — 40 euro, pentru fiecare exemplar în plus — 10 euro;

4. Legalizarea semnăturii traducătorului — 40 euro;

5. Legalizarea unei copii de pe înscrisuri — 10 euro;

6. Legalizarea semnăturii de pe un înscris sub semnătură privată — 30 euro;7. Legalizarea sigiliului şi semnăturii Ministerului Afacerilor Externe român, aplicate pe un act oficial eliberat de autorităţile române care urmează să fie folosit în străinătate, sau a sigiliului şi semnăturii de pe un act oficial străin, care urmează să producă efecte juridice în România — 30 euro;

8. Legalizarea sigiliului şi semnăturii autorităţilor competente străine de pe un certificat de origine a mărfurilor, de pe o factură comercială şi de pe orice alt document cerut la exportul şi importul mărfurilor din şi în România, în funcţie de valoarea mărfurilor, de fiecare exemplar: — pentru valori de până la 50.000 euro — 300 euro; — pentru valori între 50.001-100.000 euro — 600 euro; — pentru valori între 100.001-500.000 euro — 900 euro; — pentru valori între 500.001-1.000.000 euro — 1.500 euro; — pentru valori peste 1.000.000 euro — 3.500 euro + 0,1% din valoare.

9. Eliberarea unei copii sau a unui extras de pe actele aflate în arhivele misiunilor diplomatice sau ale oficiilor consulare, de fiecare pagină — 10 euro;

10. Efectuarea unei traduceri din sau în limba română, de fiecare pagină — 30 euro;

11. Legalizarea traducerii efectuate — 20 euro;

12. Certificarea unor fapte constatate personal de funcţionarul consular — 20 euro;

13. Eliberarea unui certificat de cutumă — 30 euro; 14. Primirea în depozit a înscrisurilor şi a documentelor prezentate de părţi — 30 euro;

15. Înregistrarea căsătoriei la misiunile diplomatice şi oficiile consulare române — 90 euro;

16. Înscrierea unui certificat de naştere sau de căsătorie străin în registrele de stare civilă româneşti, în termen de 6 luni de la dată înregistrării naşterii/căsătoriei la autorităţile străine — 90 euro;

17. Înscrierea unui certificat de naştere sau de căsătorie străin în registrele de stare civilă româneşti, peste termenul de 6 luni de la dată înregistrării naşterii/căsătoriei la autorităţile străine — 135 euro;

18. Procurarea unui duplicat al unui certificat de stare civilă românesc sau a unui extras multilingv al unui act de stare civilă românesc — 45 euro;

19. Înregistrarea cererii de înscriere a unei menţiuni pe marginea unui act de stare civilă românesc — 30 euro;

20. Eliberarea unui extras de stare civilă — 30 euro;

21. Eliberarea dovezii de cetăţenie — 10 euro;

22. Procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar din ţară sau din străinătate — 30 euro;

23. Verificarea autenticităţii unui permis de conducere românesc — 30 euro;

24. Apostilarea sau supralegalizarea unui act oficial prin intermediul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare române din străinătate — 30 euro;

25. Alte servicii consulare care nu sunt incluse în prezenta listă — 30 euro.

59
Tagurile:
Taxe, Liviu Dragnea, PSD, România
Raed Arafat

Ne paște starea de urgență? Raed Arafat, explicații de ultim moment

6
(reînnoit 08:08 06.07.2020)
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit despre situația în care ne aflăm la momentul de față din punct de vedere epidemiologic și s-a arătat îngrijorat. Ce a declarat.

BUCUREȘTI, 6 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Numărul mare de persoane infectate cu noul coronavirus din ultima perioadă stârnește îngrijorarea autorităților din România. De altfel, la cel mai înalt nivel, se vehiculează deja ideea reintrării în starea de urgență.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că, la un moment dat, este posibil să se suplimenteze locurile la terapie intensivă, mai ales că semnale de alarmă există.

Oficialul a reluat rugămintea adresată populației de a respecta regulile de protecție. Mai exact, trebuie să purtăm mască, să folosim dezinfectant și să ne spălăm pe mâini.

”Vedem o creștere foarte serioasă și avem niște indicatori pe care îi analizăm. Durata de infectare a scăzut. Creșterea cazurilor active începe să pună presiune pe secțiile de terapie intensivă. Avem și alte probleme”, a spus Arafat.

Acesta a subliniat că medicii nu pot fi detașați așa ușor și că nu se poate pronunța dacă se va ajunge sau nu la starea de urgență. Mai mult, Arafat a subliniat că încearcă să facă să nu se ajungă în situația de a alege dintre doi pacienți pe care din ei să îi pună la ventilator.

Reamintim că, în data de 16 martie 2020, președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență. Aceasta a fost prelungită cu încă o lună.

În perioada stării de urgență au fost date 12 ordonanțe militare care au restricționat dreptul la libera circulație, la educație și la sănătate.

Peste două luni, Guvernul a înlocuit starea de urgență cu starea de alertă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

6
Tagurile:
Stare de urgență, Raed Arafat
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Carmen Avram

Carmen Avram în vileag o situație incendiară din UE, în care românii sunt victime!

84
(reînnoit 07:41 06.07.2020)
”Trebuie să înțelegem odată că această țară și Europa nu au oameni de „primă mână” și oameni „second-hand””

BUCUREȘTI, 6 iul - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Europarlamentarul Carmen Avram pune în fața opiniei publice și a autorităților române și UE un caz extrem de grav care vizează muncitori români din Olanda.

”M-am întâlnit cu un grup de muncitori români care lucrează în Olanda și care mi-au vorbit despre ceea ce ei consideră că ar fi forme de rasism, combinate cu abuzuri grave”, scrie într-o postare Carmen Avram, detaliind:

- autorități locale din Olanda care ”le ignora strigătul de ajutor când sunt păcăliți sau chiar furați la bani”;

- contracte care, ”doar pentru ei, sunt întrerupte abrupt, iar muncitorul român e aruncat imediat în stradă, fără nicio idee unde va dormi peste noapte”;

- ”reprezentanți ai statului român care fie nu răspund la telefon, fie le spun că trebuie să se descurce singuri”;

- agenții de intermediere care ”fac milioane pe spatele unor oameni disperați, trimițându-i prin Europa fără o minimă verificare a contractelor sau a condițiilor de cazare, inumane de foarte multe ori”.

Cunoscuta teleastă sintetizează impresia pe care acești români i-au făcut-o: ”Am văzut oameni epuizați emoțional, scurși de orice urmă de speranță că vor mai fi tratați vreodată ca ființe umane cu drepturi egale”.

”Le-am spus că singura șansă e să se unească și să devină o forță, așa cum o fac alți muncitori transfrontalieri din foste țări comuniste, mai ales polonezii”, scrie Carmen Avram subliniind ”Trebuie să înțelegem odată că această țară și Europa nu au oameni de „primă mână” și oameni „second-hand””.

Chiar dacă europarlamentarul a promis ”să îi ajut cum pot”, reputata jurnalistă, care combate de mulți ani fenomenul acestei marginalizări și auto-marginalizări a românilor în Europa, conchide ferm: ”Dar, dacă nu învățăm care ne sunt drepturile și că ne naștem egali cu ceilalți, de oriunde ar fi ei, nu vom reuși să ne impunem în fața celor care comit abuzuri”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
Carmen Avram

Загрузка...