Cartierul Izvor/București

EVENIMENT: 30 de ani de la Hiroshima Bucureştilor

123
Se împlinesc 30 de ani anul acesta de la demolarea forţată a cartierelor Antim, Izvor şi Uranus din Bucureşti. În 1986, străzi întregi cu case şi vile fuseseră rase de pe faţa pământului pentru a face loc uneia dintre cele mai mari clădiri din lumea, “Casa Poporului”.

BUCUREŞTI, 24 oct — Sputnik. Între 1980 şi 1986 trei cartiere bucureştene aveau să dispară de pe faţa pământului lăsând în urma lor o suprafaţă de 7 kilometri pătraţi fără identitate şi viaţă, scrie The Epoch Times.

Cartierele dispărute erau Izvor — Mihai Vodă, Uranus şi Antim. Prin demolările acestor cartiere regimul comunist a distrus următoarele clădiri şi monumente istorice.

Spitalul Brâncovenesc. A fost construit între 1835 — 1837 din averea Elisabetei Brâncoveanu, soţia marelui ban Grigore Brâncoveanu, în scopuri caritabile. Spitalul avea propria linie de învăţământ postuniversitar pentru medici. Aici se pregăteau viitoarele cadre medicale ce urmau să îşi desfăşoare activitatea în cadrul instituţiei.

Fosta mânăstire Mihai Vodă. Găzduia din anul 1866 sediul Arhivelor Statului şi a fost demolată în 1985. Au rămas întregi doar biserica, ridicată în timpul lui Mihai Viteazul, şi clopotniţa. În incinta complexului se afla un sit arheologic geto-dacic vechi de peste 3.000 de ani.

Muzeul Militar Central. Fusese mutat din Parcul Carol pe strada Izvor la nr. 137. A fost demolat în 1985.

Arsenalul Armatei. Construit în 1860 în incinta vechiului paraclis Sf. Ecaterina, reşedinţa domnească a domnitorului Alexandru Ipsilanti. Cutremurul din 1802 distruge clădirea, apoi un incendiu în 1812 aduce mari pagube. Mai târziu avea să devină sediul Arsenalului Armatei.

Întreprinderea Zarea. Fabrica "Mott & Fils" cumpără în 1922 pivniţele din zona Dealul Spirii, pivniţe care asigurau atât macerarea cât şi depozitarea vinului în condiţii optime de temperatură, fără consum de curent electric. Beciurile de la Zarea erau de dimensiuni uriaşe, iar butoaiele de lemn în care era ţinut vinul, de asemenea.  

Stadionul Republicii. A fost inaugurat în 1926 în prezenţa regelui Ferdinand şi a familiei acestuia. Era unul dintre cele mai performante stadioane din ţară, având o capacitate de 40.000 de locuri. În 1985 a fost acoperit cu pământ, iar în subsolul său a fost amenajată o parcare care nu este utilizată de nimeni nici azi.

„Vedeam cum se prăbuşeau acoperişurile, erau numai pereţii goi, ca nişte cranii în care nu mai exista viaţă, era moloz pretutindeni. Vedeai cum propria ta fiinţă se distruge, pentru că orice om are o familie, nişte repere, care când dispar tu rămâi ca o frunză bătută de vânt, care nu mai ştie din ce copac s-a desprins… Este un fel de Hiroshima, asta s-a întâmplat cu zona Uranus, a fost un dezastru total, s-a ras totul", spune istoricul Dinu Giurescu despre anii în care s-au demolat cartierele.

Pe Facebook s-a format grupul "Amintiri din fostul cartier Izvor" , administrat de Tiberiu Dumitrescu. Grupul este format din cei care au locuit în zona fostului cartier Izvor. 

123
Tagurile:
Antim, cartierul izvor, București, Orașul vechi, Istorie, București

De ce fac tinerii forme grave de COVID? Medic, explicații

67
(reînnoit 19:14 21.09.2020)
Radu Țincu, medic la Spitalul Floreasca din București, a explicat că tinerii fac forme grave de COVD ca urmare a unei ”furtuni de molecule inflamatorii”.

BUCUREȘTI, 21 sept – Spuntik. Pacienții cu COVID încep să fie din ce în ce mai tineri, fapt care ridică întrebări medicilor cu privire la cauzele ce determină acest fenomen.

Radu Țincu, medic specialist Anestezie Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca din București, spune că factorii care au favorizat infectarea celor tineri și activi sunt perioada concediilor, reluarea serviciului, precum și începutul anului școlar. De asemenea, o parte din ei au chiar o dispoziție genetică spre a face forme mai grave. Medicul spune că formele severe sunt determinate de ”o furtună de molecule inflamatorii” și că nu se poate previziona câte persoane vor dezvolta o formă fulminantă de COVID 19 și care nu.

Specialistul a precizat că toate organele vor fi afectate de prezența acestor molecule inflamatorii și că, de fapt, organismul intră într-un cerc vicios în care virusul este numai un punct de plecare. Urmează, apoi, ”descărcarea aceasta de molecule inflamatorii care vor duce organismul într-o degringoladă, toate funcţiile lui vor fi afectate”, a mai spus medicul specialist ATI de la Spitalul Floreasca, potrivit antena3.ro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

67
Tagurile:
COVID-19, Medic, tineri
Tematic
Daniel Zamfir și Cozmin Gușă aruncă în aer raportările COVID
COVID-19, miracol: aproape 50 mii oameni vindecaţi într-o zi
COVID-19 în UK: noi măsuri drastice - 10.000 lire amendă

Загрузка...
Особенность школьных знаний состоит в том, что они направлены на тренировку интеллекта

Școala online: creștere masivă a vânzărilor de tablete și laptopuri

26
(reînnoit 16:59 21.09.2020)
Anul școlar care a debutat în condiții speciale din pricina pandemiei de coronavirus a dus la o creștere a vânzărilor de laptopuri, tablete și camere web cu aproximativ 50%.

BUCUREȘTI, 21 sept – Sputnik. Pandemia de coronavirus a făcut ca, în acest an, școala să înceapă în funcție de unul dintre cele trei scenarii: verde, galben sau roșu.

Evident, dinamica situației epidemiologice face ca trecerea de la un scenariu la altul să se facă rapid, iar părinții s-au adaptat, cumpărând device-uri pentru cursurile online.

Așa se face că a crescut considerabil, cu 50 de procente, valoarea vânzărilor de tablete, laptopuri și camere web.

Acestea nu este unicul domeniu în care au crescut vânzările, deoarece investiții mai mari au fost făcute și în zona de confort. Și aceasta pentru că românii petrec mai mult timp acasă. Astfel, ei au cumpărat televizoare mai mari și mai performante, echipamente pentru întreținerea curățeniei, pentru gătit și pentru desfășurarea de activități fizice acasă.

Mihai Pătrașu, CEO evoMAG, spune că familiile cu copii și cei care lucrează de acasă au fost în situația de a investi preponderent în echipamente hardware în această perioadă.

Bugetul mediu per familie a crescut și cu 50%, ajungând la aproximativ 1500 de lei, iar particularitățile, atunci când vine vorba despre comportamentul de consum în această perioadă, țin de necesitate și de rapiditate.

Şi segmentul corporate, reprezentat atât de domeniul public, cât şi de cel privat, a majorat achiziţiile de hardware din aceasta perioadă, informează dcbusiness.ro

 ”Spre exemplu, ca reacţie la contextul actual, am primit foarte multe

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
laptop, tablete
Tematic
E simplu: certificatele de stare civilă se obțin online
Aceste școli vor face numai cursuri online – situația în Capitală
Predarea online: reguli noi pentru profesori, înainte de începerea școlii
Școală online: ce părinți pot cere zile libere plătite
Școală online: de ce nu primesc părinții elevilor zile libere

Загрузка...

În Georgia s-au încheiat exercițiile “Noble Partner 2020”. Ce căută militarii NATO în țară

0
(reînnoit 20:45 21.09.2020)
Organizatorii declară că scopul acestor exerciții este sporirea capacității de apărare a Georgiei, SUA și statelor partenere, precum asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre. Experții consideră însă că scopul este cu totul altul.

În Georgia s-au încheiat exercițiile internaționale “Noble Partner 2020”. Pentru a participa la manevre, în țară au sosit aproximativ 3 mii de militari din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie. Ambasadorul american a declarat că țările vor să îmbunătățească capacitatea de luptă prin eforturi comune și să susțină securitatea în regiunea Mării Negre. Totuși, ce se ascunde în spatele acestor declarații? De ce militarii NATO au ales anume Georgia pentru manevre? Ce crede Rusia despre aceste exerciții?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tematic
Antrenament sau spectacol: Exercițiile Forțelor Aeriene și ale marinei SUA în Marea Neagră
Butoiul cu pulbere din Mediterană: Turcia și Grecia, exerciții militare rivale
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"

Загрузка...