Medicină

Protestul medicilor ia amploare. “Nu mai credem în politică şi politicieni”

304
(reînnoit 10:54 11.10.2016)
Marţi, 11 octombrie, Sindicatul SANITAS protestează în faţa Palatului Parlamentului împotriva clasei politice datorită inechităţilor salariale existente în sistemul medical. Partidele politice se supun directivelor externe, au declarat protestatarii în exclusivitate pentru Sputnik.

BUCUREŞTI, 11 oct — Sputnik. În sistemul medical din România s-a ajuns în situaţia in care o infirmieră câştigă cât un jurist, o asistentă cât un medic sau un debutant cât un salariat cu 30 de ani experienţă, a declarat pentru Sputnik preşedintele Sindicatului Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu. 

Protestul medicilor organizat de Sindicatul Sanitas are loc marţi, 11 octombrie, între orele 11.00 — 13.00 în faţa Palatului Parlamentului. Prin instalarea guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş, medicilor li s-a promis rezolvarea problemelor cu care se confruntă, dar nu s-a ţinut cont de părerea lor.  

"S-a promis că se va rezolva şi s-a rezolvat!…dar fără să se ţină cont de părerea noastră şi a ieşit un fiasco. A apărut OUG 20 care a creat un val de nemulţumiri, cele mai multe generate de neincluderea în anexa 1 a personalului TESA şi a celui din DSP-uri, de diferenţa mare între salariile pentru spitalele clinice şi neclinice, precum şi de diferenţa şi mai mare între asistenţii care fac aceeaşi muncă dar au studii diferite", a precizat Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti.

În plus, sporurile personalului medical au rămas la nivelul anului 2009.

Protestul tinde să ia amploare pe măsură ce încrederea în parlamentari se pierde. Sindicaliştii amenintă că nu mai au încredere în politicieni şi spun că partidele se supun directivelor externe.

"Cu regret vă spun că nu mai cred în politică şi politicieni, cred în conjuncturi. Şi acum, fiind an electoral, simt că este interesul parlamentarilor să nu ne supere. În plus, am constatat că şefii partidelor se supun unor directive externe. Şi astfel am devenit un neam de sclavi. Sclavi pe care, semenii noştri aflaţi vremelnic la putere ne "mână" ca pe oi, ba spre Vest, ba spre Est, şi nu cum bate vântul, ci cum au ei interese, de cele mai multe ori financiare", a subliniat pentru Sputnik preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu.

El a menţionat că din dorinţa de a ajuta a ales să fie lider de sindicat, dar este pe cale să renunţe chiar dacă niciodată nu va părăsi România. Nu în ultimul rând, Viorel Huşanu speră să mai existe oameni politici care nu se gândesc la alegeri, ci la generaţiile viitoare.

304
Tagurile:
Sindicate, Sanitas, Medicină, Proteste, România
Строительство моста через Керченский пролив. Șantier, pod masiv, construcție metalică

Codul Muncii se schimbă. Care sunt noile prevederi

87
(reînnoit 17:15 11.07.2020)
În scopul adaptării mai precise la cerințele situației impuse de pandemia de coronavirus, Guvernul a decis să modifice Codul Muncii. Cum vor fi afectați salariații.

BUCUREȘTI, 11 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Pe masa Guvernului se află două proiecte de Ordonanță de Urgență. Prima dintre acestea vizează programul flexibil de muncă, iar cealaltă, sprijin pentru muncitorii zilieri și sezonieri.

O modificare importantă vizează angajații al căror timp de lucru se poate reduce cu până la jumătate pe toată perioada stării de urgență, de alertă ori a altei situații excepționale stabilite în condițiile legii, dar și pentru o perioadă de până la 6 luni de la încetarea acesteia. Timpul de lucru se va reduce în cazul în care activitatea se va diminua ca urmare a efectelor produse de existența uneia dintre aceste situații excepționale.

Hotărârea îi va aparține angajatorului. De asemenea, va fi redus și salariul.

Decizia de modificare a timpului de muncă, a modului de repartizare a acestuia pe zile și a salariului se comunica salariatului cu cel puțin trei zile lucrătoare  anterioare producerii modificării și se transmite în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară producerii acesteia, informează dcbusiness.ro.

Reducerea unilaterală a timpului de muncă, anterior comunicării deciziei salariatului va fi informată sindicatului sau reprezentanților salariaților cu care se vor purta consultări.
Pe durata reducerii unilaterale a timpului de muncă în condițiile alin. (1) salariații afectați de măsură beneficiază de o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de baza brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de baza brut aferent orelor de muncă efectiv prestate că urmare a reducerii timpului de muncă.

Măsura va fi dispusă pentru o perioadă de cel puțin cinci zile lucrătoare,  cu posibilitatea de prelungire pentru perioade succesive având cel puțin aceeași durata dacă cauzele care au determinat luarea acestei măsuri se mențin.

 Indemnizația este suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj în condițiile, termenele și procedura de decontare stabilite  prin hotărâre a Guvernului și după îndeplinirea de către angajator a obligațiilor declarative și de plata aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea.
Pe perioada de aplicabilitate a măsurii menționate este interzisă angajarea de personal pentru prestarea unor activități similare cu cele prestate de către salariații al căror timp de muncă a fost redus.

 În același interval de timp, adică pe perioada de aplicabilitate a măsurii stabilite la alin. (1), salariatul beneficiază de toate celelalte drepturi aferente timpului normal de muncă prevăzut în contractul individual de muncă anterior reducerii unilaterale a timpului de muncă potrivit alin (1). 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
Codul muncii
Tematic
ATENŢIE: se modifică Codul Muncii. Surprize pentru angajaţi
Schimbare în Codul Muncii: angajaţii pot fi concediaţi mai uşor
Modificări în Codul Muncii pentru angajaţii care lucrează peste 6 ore pe zi

Загрузка...
Такси

Metoda inedită prin care taximetriștii din Capitală înșeală clienții

68
(reînnoit 17:10 11.07.2020)
Reprezentanții Poliției Rutiere trag un semnal de alarmă cu privire la modul în care taximetriștii își înșeală clienții. Oamenii legii au aplicat zeci de amenzi.

BUCUREȘTI, 11 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Polițiștii rutieri au făcut un important control în Capitală, iar verificările oamenilor legii s-au lăsat cu amenzi.

Mai exact, au fost controlate peste 80 de autovehicule, dintre care 32 de motociclete și s-au aplicat 53 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 28.000 de lei.

Un șofer de taxi a fost amendat cu suma de 4500 de lei. Polițiștii au constatat că șoferul folosea un dispozitiv artizanal prin intermediul căruia intervenea asupra componentelor aparatului de taxat care emitea impulsuri electronice care modifică contravaloarea curselor.

Evident, dispozitivul a fost confiscat de polițiști.

Polițiştii recomandă persoanelor care utilizează serviciile de transport în regim taxi să solicite bonul fiscal la finalul cursei. Acolo clientul vede câți kilometri a parcurs și câți bani a plătit, notează antena3.ro

Dispozitivul folosit de taximetriști se numește, generic, ”maimuță”, care se montează între aparatul de taxat și schema electrică a mașinii. Prin simpla acționare a butonului sunt induse impulsuri false în aparatul de taxat, fapt care face să se majoreze prețul cursei. Iar valoarea finală este una deloc de neglijat.

Facem precizarea că șoferul poate să apese de mai multe ori dispozitivul, astfel încât prețul final de plătit de client să crească.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
capitală, taximetriști
Tematic
Probleme pentru taximetriști: amenzi uriașe, polițiștii au acționat dur
Scenă teribilă: Oameni ticsiți în maxi-taxi ca într-o conservă
Incredibil: Maxi-taxi circulă cu un pasager pe jumătate afară - Video
Fără limită: Majorare nejustificată și ilegală a prețurilor pentru serviciile de taxi
Compania rusească Yandex intră pe piața românească de servicii de taxi

Загрузка...