Un cutremur cu magnitudinea de 6,0 grade pe scara Richter. Poză simbol

Misterele cutremurului din Vrancea. De ce a fost un seism atipic

2236
(reînnoit 17:39 27.09.2016)
Potrivit seismologilor, cutremurul care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona seismică Vrancea a fost unul atipic și a avut „un mecanism ciudat", cu efecte către nord-estul și estul României. Care sunt explicațiile specialiștilor.

BUCUREȘTI, 27 sept — Sputnik. Specialiștii au revizuit magnitudinea cutremurului care s-a produs pe 24 septembrie, la ora 2:11 dimineața, astfel că s-a stabilit că magnitudinea a fost de 5,3 grade pe scara Richter, nu de 5,6, așa cum s-a presupus inițial, potrivit ziare.com

De asemenea, și adâncimea la care a avut loc seismul a fost modificată de la 112,3 km la 91,6 de km.

Seism
© Sputnik / Miroslav Rotari

Potrivit directorului general al Institutului pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, mișcarea tectonică a avut un mecanism ciudat, cu efecte către nord-estul şi estul României, ceea ce indică o rupere a faliei către această direcţie, de aceea s-a simțit cel mai puternic în zonele Iași, Vaslui și Bârlad.

Este vorba de un cutremur cu un mecanism similar cu cel din cazul seismului produs în România în 1990, pe 30 mai, la ora 10,40. Cutremurul din 1990 a avut o magnitudine de 6,9 grade pe scara Richter și a fost urmat, în 17 ore de la producere, de 80 de replici. Astfel, pe 31 mai, la ora 3:18, a avut loc al doilea cutremur, cu magnitudinea de 6,4. După doar trei secunde, s-a produs și al treilea seism, de 6,1 grade pe scara Richter.

Ceea ce este ciudat este că mișcarea tectonică produsă vineri noaptea a fost urmată doar de o singură replică, de 2,7 pe Richter, la ora 2:45, tot în zona Vrancea, însă, potrivit lui Constantin Ionescu, încă nu se știe precis dacă cele două fenomene au legătură unul cu altul.

„Este însă un cutremur de adâncime, destul de semnificativ ca magnitudine. La ora 2:45 este posibil să se fi produs o replică. A fost înregistrat un seism de 2,7, la o adâncime de 76 de kilometri, dar încă se analizează dacă cele două fenomene au legătură", a afirmat directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, potrivit digi24.ro.

2236
Tagurile:
Atipic, Vrancea, Mistere, Seism, Cutremur, România
Tematic
Cutremurul din România a ajuns și în Rusia
Pictură

București: Cursuri de desen pentru copii și adulți la Centrul Rus

11
Reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București anunță deschiderea noilor cursuri de atelier de pictură pentru adulți și copii, precum și cursuri de desen.

BUCUREȘTI, 25 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. Copiii și adulții care vor să învețe să picteze se pot înscrie la cursurile organizate în acest scop de Centrul Rus pentru Știință și Cultură de la București.

Este vorba despre deschiderea noilor cursuri de atelier de pictură pentru adulți și copii și a cursurilor de desen.

Cursurile se organizează pentru copii începând cu vârsta de 9 ani.

Atelierul de pictură pentru copii – începând cu vârsta de 9 ani și pentru adulți se va desfășura sub îndrumarea artistului plastic Irina Lavrente, profesor de arte plastice.

În program intră desenul academic, tehnica acuarelei, pictura vitraliilor, secretele picturii rusești populare, arta caligrafiei și pictura pe materiale textile.

Cursurile se organizează miercuri, joi și vineri de la 17.30. Durata unei ședințe, cu excepția caligrafiei, este de două ore pe săptămână.

Costul este de 300 de lei/curs pentru adulți și 200 de lei/curs pentru copii.

Ședințele individuale costă 100 lei/oră.

Pentru detalii, reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București vă invită să îi contactați.

11
Tagurile:
Bucuresti

Загрузка...
Lecțiile se desfășoară online la un liceu din Capitală

Mii de elevi fac de azi cursuri online - părinții, încurcați

55
(reînnoit 09:06 25.09.2020)
Apropierea datei alegerilor locale face ca unitățile de învățământ unde sunt secții de votare să își mute întreaga activitate în online. Din păcate, autoritățile nu au pus la dispoziția părinților lista acestor școli.

BUCUREȘTI, 25 sept – Sputnik. Cursurile din toate unitățile de învățământ care au secții de votare în incintă se mută, începând de astăzi, 25 septembrie 2020 până marți, 29 septembrie 2020, în online, potrivit unui ordin de ministru al Educației și hotărârii nr. 46 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Cu toate acestea, autoritățile nu spun despre câte școli este vorba și nici nu au pus la dispoziția părinților o listă cu unitățile școlare care trec la învățământul online. Există, însă, o listă a secțiilor de votare organizate în școli.

Premierul Ludovic Orban a explicat ce opțiuni au părinții acestor elevi și dacă pot beneficia de zile libere ca să stea acasă cu copiii.

Șeful Executivului a subliniat că există OUG nr. 147/2020 și a dat de înțeles că Ministerul Muncii ar trebui să plătească aceste sume. ”Ministerul Muncii este ministerul care implementează această reglementare şi va asigura plăţile necesare în conformitate cu prevederile ordonanţei de urgenţă”, a spus Orban.

Ministerul Muncii a precizat, însă, anterior, că ordonanța în cauză nu acordă zile libere plătite decât în cazul în care există o anchetă epidemiologică și care să stea la baza deciziei Direcției de Sănătate Publică sau a Comitetului pentru Situații de Urgență de a suspenda cursurile față în față.

În România, la ora actuală sunt 17.656 de unități de învățământ preuniversitar, iar 76% din unitățile de votare organizate pentru alegerile locale 2020 sunt în unități de învățământ.

Cursurile se vor relua fizic în data de 30 septembrie 2020.

55
Tagurile:
Elevi, Părinți, Școală, online

Загрузка...