Aeroport

Află ce nume va purta Aeroportul din Iași

357
(reînnoit 12:37 16.09.2016)
Având în vedere că majoritatea aeroporturilor din România poartă numele unor mari români, oficialii ieșeni iau în calcul schimbarea denumirii aeroportului din Iași, făcând mai multe propuneri de nume. Ce păreri și-au exprimat ieșenii.

BUCUREȘTI, 16 sept — Sputnik. Printre numele pe care le-au propus oficialii ieșeni sunt „Moldova", Mihai Eminescu, Ferdinand, Carol I, Mangeron, dar alți oficiali au argumentat că schimbarea denumirii nu este o idee buna, potrivit Ziarul de Iași.

Cele mai multe aeroporturi din România poartă deja numele unor mari personalități. De exemplu, aeroportul din Bacău se numeşte „George Enescu", cel din Suceava, „Ştefan cel Mare", cel timişorean, „Traian Vuia", cel din Cluj-Napoca, „Avram Iancu". Printre puţinele care nu au primit un nume sunt aeroporturile din Iași, din Craiova şi Oradea.

„În întreaga lume, şi cu precădere în Europa, există această tendinţă de a da numele unor mari personalităţi statale proiectelor mari de infrastructură. Semnificaţiile acestei tendinţe sunt multiple, de la nevoia de a personaliza un spaţiu prin excelenţă multietnic, multicultural, până la crearea unor sentimente oneste de patriotism local. Alte explicaţii se pot găsi în zona creşterii legăturii cu istoria locului, aducând beneficii importante pentru economia locală sau turism", a declarat directorul Aeroportului din Iași, Marius Bodea.

Acesta este de părere că numele cel mai potrivit pentru aeroportul ieșean ar fi „Regele Ferdinand I" nu numai pentru că se apropie aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, cât şi pentru rolul pe care l-a avut cel de-al doilea rege al României în promovarea Iaşului ca „a doua capitală" a României. De asemenea, Palatul Culturii, cel mai important simbol al Iașului, a fost început în timpul lui Carol I și inaugurat în 1926, în prezenţa regelui Ferdinand. Totodată, în timpul primului război mondial, Iașul a fost capitala oficială a României, timp de doi ani.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Județean, Maricel Popa, consideră că cel mai indicat ar fi numele unui om de ştiinţă legat de domeniul aeronautic, astfel că a propus numele academicianul Dimitrie Mangeron, ale cărui ecuații au fost folosite de ruși atunci când au lansat satelitul Sputnik.

„[Academicianul Dimitrie Mangeron] a fost un om excepţional, care a dus numele Iaşului peste hotare. A primit 11 titluri de doctor honoris causa al unor universităţi din străinătate. Când ruşii au lansat primul satelit din lume, Sputnik, au făcut-o după ecuaţiile lui, şi chiar a fost chemat să le verifice calculele. Şi prin lucrările sale a fost implicat în aeronautică şi zborul spaţial. Aşa cum Asachi este onorat pentru dezvoltarea şcolii româneşti, Mangero nmerită amintit pentru dezvoltarea aeronauticii", a spus Maricel Popa.

Subprefectul Bogdan Abalaşi a apreciat că ar fi potrivit un nume din sfera culturală, având în vedere supranumele Iaşului de capitală culturală a României, acesta propunând denumirea de „Mihai Eminescu".

Însă printre oficialii care s-au opus ideii schimbării denumirii aeroportului este prefectul Marian Grigoraş, care a spus că numele actual al Aeroportului este potrivit, fiind deja o denumire consacrată și nu este oportună modificarea numelui.

Comentarii ale ieșenilor

Mai mulți ieșeni și-au exprimat opinia la rubrica de comentarii din Ziarul de Iași. Un comentator consideră că denumirile „Eminescu" sau „Moldova" sunt prea comune. „Eminescu e prea comun și Moldova la fel. Iar Mangeron nu e cunoscut de publicul larg nici în România, nici în Europa. Dar Regele Ferdinand ar fi o idee bună… sună bine și va face Iașul cunoscut în toată lumea", scrie un ieșean.

Un altul e de părere că aeroportul ar trebui să poarte numele unei personalități din domeniul aviației. „Creangă şi Eminescu pot fi nume pentru festivaluri de literatură, şcoli, biblioteci, numele aeroportului trebuie să aibă legătură cu aviaţia sau cel puţin să fie ceva apropiat. Un fizician sau altceva", spune un comentator.

Altcineva apreciază că denumirea „Moldova" poate crea confuzii, întrucât oamenii nu vor mai ști dacă este vorba de un aeroport din Romania sau din Republica Moldova.

357
Tagurile:
Personalități, Denumire, Iași, Aeroport, România
Tematic
Cozi enorme la pașapoarte Iași. Câte pașapoarte se eliberează zilnic
de la bière (image d'illustration)

Câte beri poți bea pe zi fără risc pentru sănătate? Filtrată sau nefiltrată?

94
Pentru a evita efectele nedorite asupra sănătății, un nutriționist rus recomandă să nu se consume mai mult de 300 de mililitri de bere pe zi. Mai spune că este mai bine să optezi pentru bere nefiltrată, obținută din produse naturale.

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. Nutriționistul Elena Solomatina recomandă, într-un interviu acordat ziarului Vetcherniaïa Moskva, să nu se bea mai mult de 300 de mililitri de bere pe zi pentru a evita problemele de sănătate.

„300 de mililitri de bere este o normă zilnică acceptabilă, care poate fi băută cu un aperitiv bun, de preferință nu gras. Nu ar trebui să bei bere pe stomacul gol, deoarece poate provoca spasme de stomac și crampe”, a spus ea pentru ziarul citat.

Potrivit acesteia, este mai bine să se acorde preferință berii nefiltrate. În plus, ea observă că această băutură poate fi bună doar dacă este făcută din produse naturale.

Consecințe dăunătoare

Cu toate acestea, nutriționistul avertizează împotriva consumului excesiv de bere, deoarece provoacă o scădere a testosteronului la bărbați. Potrivit ei, de-a lungul timpului, pe lângă binecunoscuta burtă de bere, bărbatul începe să prezinte trăsături feminine în silueta sa, ba chiar caracterul său se poate schimba: de la rezervat la mai isteric.

„Este clar că această băutură este contraindicată copiilor, gravidelor și femeilor care alăptează. Nu recomand consumul persoanelor care suferă de tulburări mentale, ale sistemului nervos, care sunt predispuși la ateroscleroză și la diabetici”, adaugă nutriționistul.

Chiar și berea fără alcool

În plus, ea avertizează că chiar și berile nealcoolice pot fi dăunătoare pentru sănătate.

„Berea fără alcool sau cu alcool scăzut are un indice glicemic ridicat, contribuie la dezvoltarea rezistenței la insulină și provoacă diabetul de tip II. În plus, a bea o băutură care nu conține nici măcar un grad de alcool este o cale directă către formarea plăcilor aterosclerotice și apariția excesului de greutate”, explică ea pentru ziar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
sănătate, Bere

Загрузка...
Un portable

Ce facem dacă telefonul mobil ajunge în apă - cum procedăm?

106
(reînnoit 19:33 08.08.2020)
Majoritatea oamenilor sunt de nedespărțit de telefoanele mobile și le duc peste tot, fie la o plimbare în parcul din apropiere, în vacanță la capăt de lume sau chiar în cadă. Ce se întâmplă dacă scumpul nostru dispozitiv nu mai arată semne de viață?

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. Laptop-urile și smartphone-urile sunt acum unele dintre elementele esențiale ale vieții noastre de zi cu zi. Însă se găsesc uneori medii care le sunt strict contraindicate, de exemplu în apă. Ce să facem dacă un telefon ajunge în apă? Mai întâi de toate, nu intrați în panică.

„Există mai multe opțiuni pentru a minimiza consecințele dacă telefonul ajunge în apă. În primul rând, multe sunt rezistente la apă și, dacă sunt pescuite rapid, pot rămâne nevătămate. Dar nu-l folosiți imediat și lăsați-l pentru ziua următoare", a declarat pentru Sputnik Alexandra Gavrilova, directorul comunicațiilor strategice de la organizația non-comercială independentă Tsyfroviye platformi (Platforme digitale), citată de Sputnik France.

Dacă telefonul nu prezintă semne de viață, „nu are rost să încercați să-l porniți din nou, să apăsați toate butoanele sau să-l scuturați”.

„Nu va face decât să afecteze placa de bază sau alte părți. Unele părți ale telefonului sunt imposibil de înlocuit și riscați să nu mai aveți telefon”, explică Alexandra Gavrilova.
Ea adaugă că nu ar trebui să încercați să uscați dispozitivul, deoarece operațiunea ar putea deteriora piesele.

Încredințați dispozitivul experților

Ea ne sfătuiește să mergem la cel mai apropiat centru de reparații, unde specialiștii pot să demonteze telefonul și numai după aceea să decidă si să îi aplice cel mai bun „tratament”.

„Aceasta vă va scuti de înlocuirea de piese scumpe sau să cumpărați un dispozitiv nou”, spune ea.

Dacă pierdeți conexiunea și aveți nevoie urgent de un telefon, cartela SIM poate fi înlocuită rapid și, de obicei, gratuit, în timp ce un telefon poate fi împrumutat de la prieteni sau colegi.

În cele din urmă, există întotdeauna opțiunea de a cumpăra cel mai ieftin dispozitiv și de a-l folosi temporar, notează ea în concluzie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
apă, Telefon

Загрузка...