Tabla de șah

Șocant: Român-geniu, şansa României la Nobel, respins de universitățile din țară

198
(reînnoit 14:37 31.08.2016)
Economiști români remarcabili, care și-au făcut un nume la universităţi aflate în topul celor mai bune 100 universități din lume, cum sunt Sorbona, MIT, Oxford sau Berkley, nu sunt la fel de buni pentru a fi acceptați pentru un post de profesor la universitățile din România.

BUCUREŞTI, 31 aug — Sputnik. La conferința ERMAS (Conferinţa Ştiinţifică Anuală a Economiştilor Români din Mediul Academic din Străinătate) vin în fiecare an în România economiști români care s-au remarcat la universități care se află in topul celor mai bune 100 universităti din lume, informează Adevărul

Printre aceștia se numără și Florin Bîlbîie, membru al Comitetului Ştiinţitic al ERMAS 2015, cercetător care a predat la Oxford, în prezent profesor la Sorbona, considerat unul dintre cei mai buni macroeconomişti din lume şi „şansa României la Nobel" (conform economistului român Moisa Altar).

Alături de acesta, printre zecile de economişti români care activează în universităţi aflate în acest top, mai sunt și Mihai Manea, profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Nicolae Bogdan Gârleanu, profesor la Universitatea California Berkley sau Cosmin Iluţ, cercetător la Stanford Institute for Economic Policy Research.

Potrivit unui studiu realizat de unul dintre iniţiatorii ERMAS, clujeanul Sebastian Buhai (37 de ani), cercetător la Universitatea din Stockholm, în colaborare cu Cristian Litan şi Gheorghe Silaghi, cadre didactice la Universitatea Babeş-Bolyai, niciunul dintre românii menționați mai sus nu are șansa să fie acceptat pe un post de profesor plin în România. Deși pare incredibil, motivul este că niciunul nu îndeplineşte criteriile minime stabilite de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Doar 20 la sută dintre aceştia îndeplinesc condiţiile pentru a obține statutul de profesor asociat. Aceasta, chiar dacă mai mult de 80% dintre cei menționați îndeplinesc condiţiile pentru a devenit profesori conform criteriilor universităţilor din top 100 mondial, iar unii dintre ei sunt profesori plini sau profesori asociaţi la universităţi aflate în top 10 mondial în domeniul economic.

Studiul a scos la iveală că economiștii români care activează la universități de prestigiu din străinătate ar „pica" în România la numărul de articole ştiinţifice şi la participările la conferinţe, în România punându-se accent pe cantitate, nu pe calitate.

198
Tagurile:
Studiu, Studii superioare, România, România
Școala

Vor purta profesorii mască la ore? Autoritățile, anunț de ultimă oră

32
Directorul general al Institutului de Sănătate Publică, Simona Pârvu, vine cu lămuriri privind purtatul măștii la școală atât de elevi cât și de profesori. Ce recomandări sunt pentru recreații.

BUCUREȘTI, 12 aug – Sputnik. Ghidul sanitar care va transmis școlilor – să sperăm până pe 14 septembrie – va cuprinde și prevederi referitoare la purtarea măștii atât de către elevi, cât și de cadrele didactice.

Simona Pârvu, directorul Institutului Național de Sănătate Publică, a făcut câteva precizări în legătură cu ghidul sanitar așteptat de toate unitățile de învățământ din România.

”Noi am formulat niște recomandări pe care le-am transmis mai departe. Printre acestea se numără distanțarea de un metru între bănci, purtarea măștii în recreație, dar nu și în timpul pe care îl petrec copiii în clasă”, a spus Pârvu.

În ceea ce privește numărul de copii ce revin la școală, decizia va fi luată de fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de numărul de elevi, de spațiu, de personalul didactic și de numărul de cazuri de infectare.

”Profesorii vor purta mască tot timpul, în clasă”, a explicat oficialul.

Pârvu este de părere că măsurile de organizare a anului școlar trebuie gândite punctat pentru fiecare unitate de învățământ în parte, iar pregătirile locale ar trebui să înceapă deja.

Așa cum ne-au obișnuit, decidenții politici se contrazic. Mai exact, declarația șefului INSP contrazice anunțul pe care l-a făcut premierul Ludovic Orban. Primul ministru a declarat că, în școli, acolo unde începe activitatea normal, va fi necesar portul măștii pentru toată lumea: elevi, personal didactic, personal didactic auxiliar.

32
Tematic
Copii dificili? Ce pot face părinții în vacanță, în absența profesorilor
MEC rezolvă perfecționarea profesorilor cu televizorul. Mesajul Monicăi Anisie
Părinții: ”Profesorii, directorii vor ști abia atunci cum să se organizeze”

Загрузка...
Un enfant cache les yeux

Simptome care indică faptul un copil trebuie dus la psiholog cercetător rus

34
(reînnoit 18:36 12.08.2020)
Care sunt simptomele care indică o tulburare nervoasă la copii? Un cercetător de la Academia Rusă pentru Educație a vorbit, în cadrul unei conferinţe, despre semnele care pot indica faptul că un copil trebuie dus la psiholog de către părinţi.

BUCUREŞTI, 12 aug – Sputnik. Tulburări de somn, reacții inadecvate la situațiile de zi cu zi, mișcări obsesive, toate aceste simptome pot reflecta probleme neurologice la un copil, a declarat Mariana Bezroukikh, academician la Academia Rusă pentru Educație, cercetător șef la Institutul de Fiziologie a Dezvoltării, în timpul conferinței „Noul an școlar în vremea pandemiei: procesul de adaptare”.

„Tulburările de somn sunt unul dintre simptomele care indică o reacţie toxică la stres”, a spus academicianul, adăugând că, dacă cel mic începe să plângă fără motiv și exagerează un lucru neînsemnat, fără a putea să se calmeze, atunci trebuie apelat la ajutorul unui specialist. De asemenea, părinţii trebuie să recurgă la această soluţie şi dacă cel mic „se plânge de dureri de cap, dureri abdominale, dureri spasmodice” sau „face mișcări obsesive”, a continuat specialista, citată de Sputnik France

Printre semnele care apar la copiii „cu tulburări nervoase” se numără contracțiile, ticurile și faptul că îşi frânge mâinile.

Specialista a mai menționat că, cel mai adesea, aceste simptome apar la copii doar într-o situație stresantă. Potrivit acesteia, stresul prin care trece un copil îi poate agrava bolile cronice deja existente.

Masuri preventive

Mariana Bezroukikh a subliniat că este important ca părinţii să nu înceapă un tratament pentru copii fără a consulta un medic, deoarece toate sedativele pot „avea o reacție paradoxală”.

Pentru a preveni debutul stresului la copilul lor, părinții pot lua măsuri preventive precum stabilirea unei rutine zilnice, monitorizarea alimentaţiei și implicarea copilului în activităţi fizice regulate, a mai recomandat ea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
psiholog, Copil
Tematic
Soldații americani au împușcat doi civili în Siria, inclusiv un copil - surse
Părinți, arătați-le profesorilor cum se educă un copil: a venit vacanța!
Inundații în Evia - Grecia: cel puțin șapte morți, printre care și un copil
Copil de 4 ani, în atenția medicilor: suspect de coronavirus
Împuşcături în Londra: Trei adulți şi un copil răniți - VIDEO
Românii din Germania, măsură anunţată: bonusuri pentru familii - 300 de euro / copil

Загрузка...