Laborator

Șocant: „Suntem groapa de gunoi a Europei!” Mâncarea-otravă consumată de români

360
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, dezvăluie informații șocante despre cum sunt introduse în România mai multe produse nocive, care otrăvesc populația. Ministrul spune că instituțiile statului nu își fac datoria, pentru a controla produsele din import care ajung în farfuriile românilor.

BUCUREŞTI, 26 aug – Sputnik. Românii consumă multe produse dăunătoare pentru sănătate, care ajung ușor la noi în țară, fiindcă România e „piață de mâna a 10-a”, spune Achim Irimescu într-o înregistrare audio prezentată la emisiunea “Sinteza Zilei” de la postul Antena 3.

Irimescu afirmă că în România se aduce pește contaminat cu viermi. În intestinele peștilor proveniți din Marea Nordului se află un vierme, Anisakis, de 2-3 cm. În Europa peștii respectivi sunt eviscerați, astfel că, odată cu viscerele, sunt scoși și viermii, după care sunt puși în vânzare. Însă, în România, fiindcă e „piață de mâna a 10-a”, peștii nu se mai eviscerează și, astfel, se aduc foarte ieftin.

„Aia e mână de lucru, să iei fiecare pește în parte, să scoți intestinele. Iar în România se lasă așa (cu viermi). Se congelează, în principiu, dacă ajunge să se congeleze la timp. Dacă nu, până ajunge să se congeleze, la minus 22 de grade – asta e regula (…) – viermii migrează – de pe vapor, până ajunge el la refrigerat – migrează în mușchi. Și ăsta e un pește contaminat”, a dezvăluit Achim Irimescu într-o convorbire la telefon, care a fost înregistrată de postul Antena 3 fără ca acesta să știe.

Irimescu povestește că, înainte de aderarea României la UE, irlandezii trimiteau, printr-o firmă românească «descurcăreață», cantități masive de pește în România la un preț foarte scăzut. „Eu i-am blocat până la aderare, dar după aderare nu am mai reușit”, divulgă Irimescu.

Ministrul Agriculturii mai dezvăluie în înregistrare că în România a fost adusă carne de vită congelată de 40 de ani. De asemenea, România este o piață pe care sunt introduse produse al căror termen de valabilitate este aproape expirat sau chiar depășit. Exemple sunt salamul „spălat cu oțet” și apoi așezat în galantar, brânza căreia i se schimbă saramura și apoi este reintrodusă în vânzare. Instituțiile statului, ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului) și veterinarii nu își fac datoria, atarge atenția Irimescu.

Achim Irimescu mai spune că, atunci când a fost trimis în Italia și Germania grâu din România etichetat ca fiind „bio”, a fost testat și s-a constatat că avea chimicale. A ieșit mare scandal și României urma să i se aplice procedura de „infringement” (sancțiuni), dar, întrucât s-a descoperit că certificatorul din România care a avizat produsul respectiv era italian, cazul s-a mușamalizat. Însă, dacă străinii controlează ceea ce provine din România și ajunge la ei, autoritățile noastre de ce nu controlează produsele care ajung la noi?— se întreabă Achim Irimescu.

Pepene verde
© Sputnik / Евгений Панасенко

O altă informație șocantă a fost comunicată recent de preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru. În România intră zilnic 25 de tiruri care aduc pâine congelată din import, ceea ce înseamnă 875.000 de tone pe an, a declarat Nini Săpunaru citată de Agerpress.

Alarmant este că 70% din hrana pe care o consumă românii este importată, România nu mai are capacitatea de a produce harnă în cantități suficiente și cumpărăm din afară aproape tot, potrivit unui studiu publicat de Jurnalul Național.

România importă lunar produse alimentare în valoare de 780 milioane de euro, potrivit Jurnalul Naţional. Aceasta în condițiile în care pământul României este de calitate superioară, fertil și hrănitor, însă producătorii români nu sunt sprijiniți. Ambasadorul Norvegiei spunea acum ceva timp – afirmație care a devenit virală – că „România ar putea hrăni 80 de milioane de oameni”, însă, din păcate, nu-i hrănește nici măcar pe români, scrie agroinfo.ro.

360
Tagurile:
SUA, UE, Pericol, Sănătate, Dăunător, Nociv, Produse alimentare, Achim Irimescu, România
Tematic
Alertă alimentară la Constanţa: oamenii sunt îngroziți de conținutul covrigilor
Testare în București la COVID-19

Testarea COVID-19 în farmaciile din România, greu de realizat

18
Reprezentanții Farmaciilor Independente din România spun că farmaciștilor le va fi destul de greu să se implice în testarea antigen din farmacii. Care este motivul.

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Ministerul Sănătății a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că Ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2a fost aprobat de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Astfel, farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19 după obținerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni, informează Sputnik.

Realitatea este, însă, alta, susțin farmaciștii, care avertizează că le va fi destul de greu să se implice în testarea antigen.

Reprezentanții farmaciilor independente din România spun că spațiul din farmacie nu le va permite angajaților să facă și testare și să dea, concomitent, pacienților, medicamentele pe care vin să le achiziționeze.

Președintele Asociației Farmaciilor Independente Ethica, farmacista Cristina Pavel, spune că trebuie văzut exact care va fi modalitatea de pregătire a personalului și că inițial era implicată Direcția de Sănătate Publică, însă această structură nu are resurse suficiente în acest moment.

”În ceea ce privește farmaciile independente nu știm exact câte vor putea să se înscrie în acest pilot. Problema e legată de spațiu. În spațiul interior sunt anumite riscuri, în spații exterioare rămâne să vedem care va fi disponibilitatea autorităților locale de a pune la dispoziția farmaciilor spații acolo unde există. Sunt tot felul de limitări chiar și în cazul farmaciilor care și-ar dori să se implice în testare”, a spus Cristina Pavel, potrivit ziare.com.

Aceasta spune că disponibilitatea farmaciștilor de implicare este foarte mare.

18
Tagurile:
Farmacie, Testare, România, coronavirus, COVID-19

Загрузка...
cacao

Cacao cu sodă caustică, la comercializare în România - Asociația Pro Consumatori

92
(reînnoit 08:57 12.05.2021)
Reprezentanții Asociației Pro Consumatori atrag atenția asupra faptului că, în mărcile de cacao analizate au fost identificați 3 aditivi alimentari, printre care și hidroxidul de sodiu, cunoscut ca și sodă caustică.

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Fie că o consumăm în amestec cu lapte sau simplă cacao reprezintă un desert binevenit în orice moment.

Știm, însă, ce conțin pliculețele cu cacao de pe rafturile magazinelor?

Reprezentanții Asociației Pro Consumatori, care au analizat nu mai puțin de 22 de mărci de cacao prezente pe rafturile marilor lanțuri de magazine, vin cu veti îngrijorătoare. Și aceasta pentru că în mărcile analizate au fost identificați 3 aditivi alimentari, cunoscuți sub denumirea de corectori de aciditate, după cum urmează: E501i - carbonaţi de potasiu, E 524 - hidroxid de sodiu şi E 525 - hidroxid de potasiu. Totodată, s-au analizat şi celelalte informaţii prezentate de fiecare producător pe ambalajul produsului.

Inginerul chimist Adela Badea, expert APC, spune că hidroxidul de sodiu (NaOH) cunoscut și sub denumirea de sodă caustică este un aditiv alimentar (E524) care se folosește în industria alimentară ca regulator de aciditate și antiaglomerant și că scopul folosirii acestui aditiv în pudra de cacao, în principal, este de prelungire a termenului de valabilitate.

La rândul său, președintele APC, conferențiar universitar doctor Costel Stanciu a explicat că analiza realizată de experții APC a evidențiat faptul că există o concurență acerbă pe piața pudrei de cacao din România, iar bătălia finală se dă la raft prin intermediul prețului.

”La alegerea unei mărci de pudră de cacao de calitate superioară trebuie să avem în vedere ţara de origine a boabelor de cacao, de preferat din America de Sud, Centrală sau de Nord şi să evităm pudra de cacao alcalinizată cu conţinut redus de unt de cacao”, a explicat conferențiar universitar doctor Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.
92

Загрузка...