Pașaport românesc

Tot ce trebuie știi dacă vrei îți faci pașaport românesc

1012
(reînnoit 11:58 10.08.2016)
În perioada de vară, a vacanțelor, numărul solicitărilor de eliberare a pașapoartelor crește considerabil. În ultimele zile, în Iași aglomerația la ghișee a devenit infernală. Cei care vor să afle mai repede informații legate de actele necesare, taxe, modalități de plată și alte date importante, pot accesa articolul de mai jos.

BUCUREŞTI, 4 aug — Sputnik. Un detaliu important pentru cei care vor să plătească taxele pentru eliberarea pașaportului este că plata în numerar a serviciului nu se mai face prin casieriile CEC Bank, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Sumele se încasează într-un cont unic deschis la Trezoreria Statului, pe numele Instituției Prefectului, potrivit comunicatului. La Iași, contul unde trebuie virată taxa este RO42TREZ406502602X023206, Trezoreria Municipiului Iaşi, CUI: 4541599 — Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi.

În comunicat se mai precizează că MAI a diversificat modalităţile de plată a taxelor pentru eliberarea paşapoartelor. Acestea pot fi achitate prin Internet Banking, virament bancar, mandat poştal sau în numerar la casieriile unităților Trezoreriei Statului și la casieriile Instituției Prefectului.

Dacă plata se face online, solicitantul trebuie să prezinte extrasul de cont doveditor, certificat de bancă. Când plata se efectuează prin mandat poştal, este necesară prezentarea facturii aferente emise de oficiul poştal, ca document doveditor al plăţii.

Referitor la taxe, cei care vor să își facă pașaport simplu temporar au de plătit suma de 219 lei. Acest tip de pașaport are valabilitatea un an și se eliberează în cel mult 3 zile lucrătoare. Pentru persoanele care au vârsta peste 12 ani, paşaportul simplu electronic costă 283 lei, iar pentru cele care nu au împlinit 12 ani, preţul este de 258 lei. Paşaportul simplu electronic are valabilitate de 5 ani şi se eliberează după 14 zile calendaristice.

Persoanele care solicită eliberarea unui pașaport trebuie să prezinte următoarele acte:

Pentru eliberarea unui pașaport electronic, persoanele majore trebuie să prezinte cartea de identiate, chitanţa în valoare de 283 lei şi paşaportul anterior. Minorii care nu au împlinit 14 ani trebuie să aibă certificatul de naştere în original, documente de identitate ale părinţilor, paşaportul anterior al minorului, precum şi 258 lei pentru minorii până în 12 ani sau 283 lei pentru minorii cu vârstă între 12 şi 14 ani. Minorii care au împlinit 14 ani trebuie să prezinte cartea de identiate, declaraţiile privind acordul de eliberare a paşaportului pentru minor date de ambii părinţi, chitanţa în valoare de 283 lei şi paşaportul anterior.

Pentru eliberarea pașaportului simplu temporar, persoanele majore trebuie să aibă cartea de identiate, chitanţa care să dovedească plata a 219 lei şi paşaportul anterior. Minorii care nu au împlinit 14 ani vor prezenta certificatul de naştere în original, documente de identitate ale părinţilor, chitanţa în valoare de 219 lei şi paşaportul anterior. Minorii care au împlinit 14 ani vor aduce cartea de identitate, declaraţiile privind acordul de eliberare a paşaportului pentru minor formulate de ambii părinţi, chitanţă de 219 lei şi paşaportul anterior.

La depunerea cererii de eliberare a unui nou paşaport, cetăţenii români care au domiciliul în Republica Moldova trebuie să aducă copii xerox ale următoarelor acte: certificatul de naştere românesc, certificatul de căsătorie românesc (dacă este cazul) şi certificatul de cetăţenie.

Potrivit comunicatului MAI, cetăţenii pot depune cereri pentru eliberarea paşapoartelor la orice serviciu public comunitar, indiferent de locul de domiciliu.

Paşaportul simplu electronic poate fi ridicat de la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor, nu numai de la cel unde s-a depus cererea, cu condiţia ca cetăţeanul să fi optat pentru acest lucru la depunerea cererii.

De asemenea, paşapoartele simple electronice se pot livra prin curier la adresa de domiciliu sau la reşedinţă, în schimbul unei taxe suplimentare care se plăteşte în momentul primirii documentului. 

1012

De ce fac tinerii forme grave de COVID? Medic, explicații

57
(reînnoit 19:14 21.09.2020)
Radu Țincu, medic la Spitalul Floreasca din București, a explicat că tinerii fac forme grave de COVD ca urmare a unei ”furtuni de molecule inflamatorii”.

BUCUREȘTI, 21 sept – Spuntik. Pacienții cu COVID încep să fie din ce în ce mai tineri, fapt care ridică întrebări medicilor cu privire la cauzele ce determină acest fenomen.

Radu Țincu, medic specialist Anestezie Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca din București, spune că factorii care au favorizat infectarea celor tineri și activi sunt perioada concediilor, reluarea serviciului, precum și începutul anului școlar. De asemenea, o parte din ei au chiar o dispoziție genetică spre a face forme mai grave. Medicul spune că formele severe sunt determinate de ”o furtună de molecule inflamatorii” și că nu se poate previziona câte persoane vor dezvolta o formă fulminantă de COVID 19 și care nu.

Specialistul a precizat că toate organele vor fi afectate de prezența acestor molecule inflamatorii și că, de fapt, organismul intră într-un cerc vicios în care virusul este numai un punct de plecare. Urmează, apoi, ”descărcarea aceasta de molecule inflamatorii care vor duce organismul într-o degringoladă, toate funcţiile lui vor fi afectate”, a mai spus medicul specialist ATI de la Spitalul Floreasca, potrivit antena3.ro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
COVID-19, Medic, tineri
Tematic
Daniel Zamfir și Cozmin Gușă aruncă în aer raportările COVID
COVID-19, miracol: aproape 50 mii oameni vindecaţi într-o zi
COVID-19 în UK: noi măsuri drastice - 10.000 lire amendă

Загрузка...
Особенность школьных знаний состоит в том, что они направлены на тренировку интеллекта

Școala online: creștere masivă a vânzărilor de tablete și laptopuri

20
(reînnoit 16:59 21.09.2020)
Anul școlar care a debutat în condiții speciale din pricina pandemiei de coronavirus a dus la o creștere a vânzărilor de laptopuri, tablete și camere web cu aproximativ 50%.

BUCUREȘTI, 21 sept – Sputnik. Pandemia de coronavirus a făcut ca, în acest an, școala să înceapă în funcție de unul dintre cele trei scenarii: verde, galben sau roșu.

Evident, dinamica situației epidemiologice face ca trecerea de la un scenariu la altul să se facă rapid, iar părinții s-au adaptat, cumpărând device-uri pentru cursurile online.

Așa se face că a crescut considerabil, cu 50 de procente, valoarea vânzărilor de tablete, laptopuri și camere web.

Acestea nu este unicul domeniu în care au crescut vânzările, deoarece investiții mai mari au fost făcute și în zona de confort. Și aceasta pentru că românii petrec mai mult timp acasă. Astfel, ei au cumpărat televizoare mai mari și mai performante, echipamente pentru întreținerea curățeniei, pentru gătit și pentru desfășurarea de activități fizice acasă.

Mihai Pătrașu, CEO evoMAG, spune că familiile cu copii și cei care lucrează de acasă au fost în situația de a investi preponderent în echipamente hardware în această perioadă.

Bugetul mediu per familie a crescut și cu 50%, ajungând la aproximativ 1500 de lei, iar particularitățile, atunci când vine vorba despre comportamentul de consum în această perioadă, țin de necesitate și de rapiditate.

Şi segmentul corporate, reprezentat atât de domeniul public, cât şi de cel privat, a majorat achiziţiile de hardware din aceasta perioadă, informează dcbusiness.ro

 ”Spre exemplu, ca reacţie la contextul actual, am primit foarte multe

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tagurile:
laptop, tablete
Tematic
E simplu: certificatele de stare civilă se obțin online
Aceste școli vor face numai cursuri online – situația în Capitală
Predarea online: reguli noi pentru profesori, înainte de începerea școlii
Școală online: ce părinți pot cere zile libere plătite
Școală online: de ce nu primesc părinții elevilor zile libere

Загрузка...

În Georgia s-au încheiat exercițiile “Noble Partner 2020”. Ce căută militarii NATO în țară

0
(reînnoit 20:45 21.09.2020)
Organizatorii declară că scopul acestor exerciții este sporirea capacității de apărare a Georgiei, SUA și statelor partenere, precum asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre. Experții consideră însă că scopul este cu totul altul.

În Georgia s-au încheiat exercițiile internaționale “Noble Partner 2020”. Pentru a participa la manevre, în țară au sosit aproximativ 3 mii de militari din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie. Ambasadorul american a declarat că țările vor să îmbunătățească capacitatea de luptă prin eforturi comune și să susțină securitatea în regiunea Mării Negre. Totuși, ce se ascunde în spatele acestor declarații? De ce militarii NATO au ales anume Georgia pentru manevre? Ce crede Rusia despre aceste exerciții?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tematic
Antrenament sau spectacol: Exercițiile Forțelor Aeriene și ale marinei SUA în Marea Neagră
Butoiul cu pulbere din Mediterană: Turcia și Grecia, exerciții militare rivale
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"

Загрузка...