Paștele în Rusia

Sărbătoarea Paștelui în Rusia - Casa Rusă din București, invitație la dialog

382
Cunoscuta și iubita instituție de pe Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 aduce în atenția românilor câteva amănunte mai puțin cunoscute despre Sărbătoarea Paștelui în Rusia, care este una dintre principalele sărbători creștine pentru credincioșii din întreaga lume.

BUCUREȘTI, 1 mai – Sputnik. A mai rămas puțin timp până când creștinii din întreaga lume se vor bucura de Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos.

Paștele este una dintre principalele sărbători creștine pentru credincioșii din Rusia și din întreaga lume. Sărbătoarea Învierii Domnului în Rusia are propriile sale tradiții și obiceiuri vechi de secole întregi.

  • Rușii așteaptă Paștele cu nerăbdare. Și aceasta pentru că vorbim despre o dublă sărbătoare. Pe de o parte, avem Învierea Mântuitorului neamului omenesc iar, pe de altă parte, sosirea primăverii, simbolizând reînvierea naturii.
  • Sărbătoarea Paștelui în Rusia se distinge printr-un număr imens de tradiții, obiceiuri, ritualuri interesante care au supraviețuit până în zilele noastre din cele mai vechi timpuri.

Chiar dacă Paștele este o sărbătoare creștină, rădăcinile sale se întorc la trecutul profund asociat credințelor păgâne ale strămoșilor.

”În cultura noastră slavă, a existat o zi specială și înainte - sărbătoarea sosirii primăverii, nașterea vieții, care era întâlnită la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, când natura începea să se trezească după iarnă. Existau numeroase ritualuri. În rândul bărbaților, se obișnuia să se aprindă focuri uriașe pentru a liniști Soarele și a-i câștiga favoarea”, informează Casa Rusă din București.

La rândul lor, femeile alegeau cea mai frumoasă fată, o dezbrăcau, o udau cu apă de izvor, o decorau cu ierburi și cu flori în păr.

Încheierea ritualului se făcea prin plimbarea zeiței primăverii prin sat cu un plug, înzestrând astfel pământul cu fertilitate, încurajând vegetația să trăiască.

Casa Rusă din București ne spune că Paștele în Rusia a început să se sărbătorească imediat după ce prințul Vladimir Krasnoe Solnâșko s-a botezat și a botezat poporul.

Noua religie nu a fost acceptată cu entuziasm de toți rușii, care au luptat o vreme pentru dreptul lor de a rămâne păgâni și au continuat să sărbătorească sărbătorile populare. În timp, însă, au devenit creștini.

”Cum sărbătoriți Pastele în Romania? Așteptăm pozele cu cozonacii voștri în comentarii”, a deschis dialogul cu românii Casa Rusă din București.
382
Tagurile:
România, Rusia, Paște
Vicarul Mihai Aurel, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, consilierul patriarhal Vasile Bănescu si Alexandru Bordea participa la deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși

Purtătorul de cuvânt al BOR, atac la clericii antivacciniști

272
(reînnoit 11:08 03.05.2021)
Vasile Bănescu reacționează, după ce mai mulți clerici au susținut că Sfânta Împărtășanie este vaccinul autentic cel mai bun. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române spune că oamenii trebuie să se informeaze de la medici când vine vorba de sănătatea lor.

BUCUREȘTI, 3 mai – Sputnik. Preoții care susțin că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie primesc o replică dură chiar de la vârful BOR. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, spune că vaccinul, act medical, nu trebuie comparat cu Sfânta Împărtășanie, care ține de planul spiritual.

”Când am auzit asta să știți că, realmente, m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul și sângele lui Cristos, cu un vaccin. Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu”, a declarat Vasile Bănescu.

Acesta a subliniat că, pentru că a-l compara pe Hristos cu un vaccin este ceva sacrileg și că este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le.

În opinia sa, un asemenea mesaj a fracturat dialogul dintre oamenii credincioși și cei dintr-o sferă științifică.

Vasile Băsescu consideră că un astfel de mesaj a demobilizat pe foarte mulți oameni credincioși. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a subliniat că acest conflict este fals și că nu există un conflict real între știință și credință.

La rândul său, Bănescu s-a vaccinat și a trecut și prin boală. Din acest motiv el este de părere că până și scepticii vor înțelege, în cele din urmă, că vaccinul nu face rău.

272
Tagurile:
Vaccinare, BOR

Загрузка...
Lumânare

Ce rămâne după ce luăm cu toții Lumină?

163
Noaptea de Înviere a scos mii de români din case ce au mers la biserici de unde au luat Lumină. Schimbă asta cu ceva ”fibra interioară” a fiecăruia dintre noi?

Trăim, în aceste clipe, marea bucurie a Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos, iar moartea a fost învinsă.

”Veniți de luați Lumină!” ne îndeamnă preoții.

În fapt, ce ni se transmite? Că suntem chemați să-L primim pe Hristos, să luăm Lumina Lui, să luăm adevăr, înțelepciune, iubire din Adevărul, Înțelepciunea, Iubirea adusă de El în lume.

Iisus Hristos este, de fapt, lumina lumii care a învins întunericul, moartea trupească, ultimul dușman, a fost biruită.

Am fost azi noapte să iau și eu Lumină, ca multe alte mii de români. Nu voi vorbi aici dacă regulile de distanțare erau îndeplinite – nu erau – și nici despre purtarea măștii.

Hai să ne ridicăm puțin deasupra a tot ceea ce este omenesc, trecător, deasupra fricii de boală și de moarte.

Pentru că toți cei adunați în curtea bisericii am venit să ne bucurăm, de fapt, de victoria vieții asupra morții, de victoria luminii asupra întunericului.

Nu lumina candelelor și lumânărilor este cea pe care fiecare dintre noi a adus-o acasă, ci Lumina lui Hristos, care reprezintă, practic, o nouă viață în Hristos.

Sfântul Apostol Pavel spune că, dacă nu este credință în Înviere, atunci credința și viața noastră sunt zadarnice și că totul nu ar fi decât o alergare după vânt.

Aș vrea să cred că, după acest moment minunat, al Învierii, fiecare din noi încercăm să fim măcar mai buni unii cu alții. Să trecem clipa Învierii prin fiecare celulă a corpului nostru și să acceptăm schimbarea, să provocăm schimbarea în bine în noi.

Fiindcă, altfel, orice gest făcut în Săptămâna Mare, în noaptea de Înviere ar rămâne doar un gest ritualic și atât. Dacă nu încercăm să înțelegem semnificația și dacă nu ne dorim cu adevărat schimbarea în bine, dacă nu credem în ea și nu o chemăm, nu am adus acasă Lumina Sfântă, ci doar niște candele aprinse. Atât.

163
Tagurile:
Paște
Tematic
Sărbătoarea Paștelui în Rusia - Casa Rusă din București, invitație la dialog
Medic nutriționist dă sfaturi pentru masa de Paște
Miros de cozonac și pască în Moldova: Cum se pregătesc gospodinele de Paște
Cazuri COVID în România pe 1 mai, cu o zi înainte de Paște
Lucrați de Paște? Iată cum sunteți recompensați

Загрузка...
Mitingul cadrelor medicale la București, sindicatul Sanitas

VIDEO: Mărturii din pandemie: români închiși la locul de muncă

0
(reînnoit 17:51 09.05.2021)
Alexandru Giulea, lider SANITAS al angajaților din asistență socială Sector 2 București, a făcut, exclusiv pentru Agenția Sputnik, mărturii cutremurătoare despre perioada de carantină din 2020. Nimeni nu credea că e posibil.

BUCUREȘTI, 9 mai – Sputnik. Perioada de carantină din 2020, de la debutul pandemiei de coronavirus, a lăsat urme imposibil de șters în mintea și în sufletul angajaților de la asistență socială, care au fost pur și simplu arestați la locul de muncă.

Șeful Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică nr. 1 și președinte SANITAS al organizației de aici, Alexandru Giulea, a declarat, pentru Agenția de Presă Sputnik, că totul a început într-o noapte de joi, când s-a dat celebra Ordonanță militară nr. 8 prin care se spunea că asistența socială, centrele rezidențiale – adulți și copii - vor fi izolați.

Alexandru Giulea spune, însă, că mai potrivit este termenul de ”arestați” și că oamenii din sistem au trăit nu doar numeroae drame, ci și batjocură din partea autorităților care au profitat de pe urma muncii lor, însă nu le-au plătit orele suplimentare.

Din materialul video de mai jos veți afla amănunte de-a dreptul cutremurătoare despre familii greu încercate, despre oameni care și-au lăsat copiii fie cu rude, fie singuri.

Este lumea asistenței sociale, despre care se vorbește prea puțin sau deloc, însă care este, mai mult decât ne putem imagina, o lume complexă, vie, cu o componentă sufletească uriașă.

0
Tagurile:
români, SANITAS

Загрузка...