Церковная Служба

Postul Paștelui 2021: tradiții și obiceiuri

1 / 2
128
Creștinii ortodocși intră de astăzi, 15 martie 2021, în Postul Paștelui, numit, popular, și Postul Mare. El are o durată de 40 de zile, la care se adaugă și Săptămâna Patimilor.

BUCUREȘTI, 15 mart – Sputnik. În acest an, Paștele Ortodox pică în data de 2 mai.

Astăzi, 15 martie 2021, începe Postul Paștelui sau Postul Mare, cu o durată de șapte săptămâni.

Aceste săptămâni amintesc, conform rânduielilor bisericești, de suferințele lui Hristos.

Petrecerile sunt considerate nepotrivite, iar nunțile și botezurile interzise.

Începând de azi urmează, așadar, 40 de zile de rugăciune și de curățire trupească și sufletească, scrie dcbusiness.ro.

De asemenea, în Postul Paștelui, credincioșii se abțin de la consumarea unor alimente, cum ar fi carne, ouă, pește, brânză și lapte.

Însă numai postul alimentar nu este suficient. Credincioșii sunt îndemnați la rugăciune și la purificare sufletească.

Cu toate că, potrivit datelor, numai 30 de procente dintre români țin Postul Paștelui, numai un sfert respectă regulile în totalitate.

Fumatul și consumul de alcool nu sunt recomandate în Postul Paștelui.

De la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii. Trebuie făcută precizarea că est3e vorba doar de restricțiile alimentare, pentru că postul spiritual trebuie ținut așa cum se cuvine.

În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine şi se bea apă şi în Vinerea Mare se ţine post negru.

128
Tagurile:
Paștele, post
Tematic
ÎPS Teodosie, anunț fulminant, face praf planurile lui Soros și modelul lansat de Biden!
ÎPS Teodosie, ferm: ce spune referitor la închiderea bisericilor
Reacție dură la linșajul mediatic contra ÎPS Teodosie
Vladimir Putin

Putin: Rusia se angajează protejeze valorile tradiționale

338
(reînnoit 12:29 21.04.2021)
Rusia va apăra și proteja întotdeauna valorile tradiționale uitate în mai multe țări, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

Șeful statului rus transmite miercuri un mesaj Adunării Federale.

"Valorile spirituale și morale, care sunt deja uitate în mai multe țări, ne-au făcut, dimpotrivă, mai puternici. Și vom apăra și proteja întotdeauna aceste valori", a spus Putin în cadrul mesajului său către Adunarea Federală.

338
Tagurile:
Valori tradiționale, Vladimir Putin

Загрузка...
Sfântul Sinod al BOR, 24 mai 2018

Patriarhia, precizări despre Slujba de Înviere 2021

182
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a explicat că, la acest moment, există o Hotărâre de Guvern prin care au fost stabilite măsurile și regulile pentru organizarea slujbelor religioase. Ce va fi de Paște.

BUCUREȘTI, 20 apr – Sputnik. Creștinii ortodocși mai au de așteptat puțin timp până când se vor putea bucura de Învierea Domnului. Însă, din pricina pandemiei de coronavirus, slujba de Paște va fi diferită și în acest an.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a explicat că există deja o Hotărâre de Guvern, prin care au fost stabilite măsurile și regulile pentru organizarea slujbelor religioase, iar la acest moment, din punctul său de vedere, nu există un motiv ca acestea să fie modificate.

În documentul respectiv, spune Bănescu, se precizează foarte limpede că slujbele se vor desfășura conform regulilor liturgice, atât în interiorul, cât și în exteriorul bisericii.

De asemenea, acolo unde există posibilitatea, unde există altare de vară, unde spațiul o permite, toate aceste slujbe din perioada Săptămânii Patimilor se vor desfășura preponderent afară.

”În ceea ce privește slujba de Înviere, acolo unde numărul de credincioși ar putea fi foarte mare și locul, spațiul, dotarea bisericii respective va permite, acolo slujba va putea fi continuată afară. Nu se pune problema obligativității desfășurării slujbei exclusiv afară”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Vasile Bănescu a adăugat că toți trebuie să știe că se păstrează o tradiție, la slujba de Înviere. Și anume că la această slujbă participă majoritatea credincioșilor, iar ea se desfășoară afară.

Apoi, clericii se retrag în biserică pentru a continua slujba, până la ora 04.00, și vor fi însoțiți doar de un număr de credincioși. Credincioșii care îi însoțesc pot sta în biserică păstrând distanța de 2 metri și purtând masca de protecție.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a dat asigurări că nu se pune problema unei aglomerări, întrucât în biserică se va putea intra într-un număr limitat.

Mâine, 21 aprilie 2021, premierul Florin Cîțu se va întâlni cu reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului de Interne și cu cei ai Bisericii Ortodoxe, pentru a lua o decizie cu privire la regulile legate de slujba de Înviere.

182
Tagurile:
Patriarhia Română
Tematic
Știrea nopții: Voiculescu, mesaj despre decizia CARANTINĂRII de Paști, după noile criterii
Știrea nopții: Chiar de Paști, un mare episcop e depistat cu Coronavirus!
”O astfel de prostie” de Paști: ”Organelor de cercetare le-ar trebui bun simț și judecată”

Загрузка...
Sputnik V

OMS anunţă inspecția comună în mai a laboratoarelor unde se fabrică Sputnik V

0
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) vor vizita împreună laboratoarele în care se fabrică vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, a declarat joi, pentru agenţia Sputnik, un reprezentant al OMS.

BUCUREŞTI, 22 apr – Sputnik. „Inspecțiile pentru bune practici clinice sunt efectuate în luna aprilie de către o echipă comună EMA / OMS. Inspecțiile la fața locului pentru bune practici de fabricație se aşteaptă să aibă loc în perioada 10 mai - prima săptămână a lunii iunie, aceste date fiind convenite cu producătorul”, a declarat pentru Sputnik un reprezentant al OMS.

Atât OMS, cât și EMA continuă să primească date de la Gamaleia Center, dezvoltatorul Sputnik V, ceea ce face parte dintr-un proces de revizuire în desfăşurare, a adăugat reprezentantul.

La începutul acestei zile, viceministrul rus de Externe, Sergei Vershinin, a declarat, după o întâlnire cu directorul general al OMS, Tedros Adhanom, că vaccinul Sputnik V poate primi aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății în câteva săptămâni după desfăşurarea misiunii OMS, care ar urma să sosească în țară în luna mai.

Sputnik V, primul vaccin împotriva coronavirusului înregistrat din lume, a fost aprobat până acum pentru utilizare de urgență în 60 de țări de pe glob. Potrivit unei analize intermediare din studiul publicat în revista ştiinţifică The Lancet, vaccinul are o eficacitate de 91,6%.

0
Tagurile:
Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Noi date: Sputnik V, eficient în proporție de 97,6%
Germania vrea să cumpere vaccinul Sputnik: 30 de milioane de doze numai în această vară
OMS spune când va fi autorizat vaccinul ”Sputnik V”

Загрузка...