Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie

ÎPS Teodosie, decizie unică: ”NU las oamenii de izbeliște!”

405
O decizie unică în România luată de Arhiepiscopia Tomisului: instituția păstorită de ÎPS Teodosie Tomitanul atacă în Justiție măsura interzicerii participării la procesiuni şi pelerinaje religioase a persoanelor din alte localități

BUCUREȘTI, 20 nov – Sputnik. Înalt Prea Sfințitul Teodosie Tomitanul a Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că a intentat proces împotriva Hotărârii 72/10.11.20 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă prin care se interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase - cerând ”anularea parţială” a actului administrativ.

Interdicția din Hotărâre se referă la persoanele care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară procesiunile şi pelerinajele religioase,.

Cererea Arhiepiscopiei Tomisului de anulare parţială a HCJSU Constanţa nr. 72/10.11.20 a fost înregistrată la Tribunalul Constanţa pe 18 noiembrie – și este o acțiunea unică la nivelul României.

ÎPS Teodosie a declarat ferm: ”Credincioșii îmi cer acest lucru! Mă sună 700 pe zi… sunt păstorul lor - NU îi las de izbeliște!”.

”E un drept religios încălcat”, spune Teodosie, ”Este o realitate - pe plan european, peste tot în Europa, unde s-a acționat în instanță, le-a dat dreptul la liberă exprimare religioasă!”.

Avocata Diana Ivanovici Şoşoacă, acţiunea este înregistrată la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Constanţa – iar azi ca fi depusă o cerere de judecare în regim de urgenţă, întrucât la sfârşitul acestei luni este Praznicul Sf. Apostol Andrei – Sfântul Apostol care a creștinat Dacia – și va avea loc tradiționalul pelerinaj la Peştera şi Mânăstirea Sf. Ap. Andrei, din comuna Ioan Corvin, judeţul Constanţa.

”Cerem instanţei să constate necostituţionalitatea parţială a unor articole şi puncte din articolele Hotărârea nr. 72/10.11.20 CJSU Constanţa, în conformitate cu drepturile ce decurg din Articolul 29 din Constituţia României, ce prevede că dreptul religios şi la manifestările religioase nu poate fi restrâns în niciun mod, este singurul care nu poate fi restrâns indiferent dacă este şi război”, a declarat avocata Arhiepiscopiei, Diana Şoşoacă.

Anterior acestei acțiuni în instanță, ÎPS Teodosie a transmis un mesaj înălțător și ferm:

”Nu putem să fim împiedicaţi să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră strămoşească spirituală”, a declarat ÎPS Teodosie la finele săptămânii trecute.

405
Tagurile:
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie
Tematic
Mii de copii și profesori vor putea face lecții online. BOR, implicare activă
A reînceput prigonirea arhiepiscopului Teodosie, cel care a apărat tradițiile creștine!
Cutremur la malul mării: ÎPS Teodosie, trimis în judecată de procurorii DNA
Irinej, Serbian Patriarch

Patriarhul Serbiei, Irinei, a murit la vârsta de 90 de ani

234
Patriarhul sârb Irinei, capul Bisericii Ortodoxe Sârbe, a fost internat la spitalul din Belgrad pe 4 noiembrie, după ce a fost confirmat infectat cu COVID - 19 în timpul unui test de rutină.

Patriarhul sârb Irinei, în vârstă de 90 de ani, a decedat în această dimineață la Spitalul Militar Karaburma, unde era tratat pentru o infecție cu coronavirus, a declarat vineri președintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

Joi, s-a anunțat că starea sa s-a agravat.

"A fost o onoare pentru mine să vă cunosc. Oamenii ca dumneavoastră nu pleacă niciodată", a scris Vucic pe Instagram sub o fotografie alb-negru a Patriarhului.

La începutul acestei săptămâni, Serbia a introdus noi restricții în legătură cu COVID-19, toate magazinele și centrele de servicii fiind închise în fiecare zi până dimineața.

Numărul total de persoane infectate cu COVID de la începutul pandemiei a ajuns aproape la 98.000, cu 1 081 de decese, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

234

Загрузка...
Biserica Saint Germain l'Auxerrois din Paris

Franţa: Tineri catolici care se rugau în afara bisericii, denunţaţi la poliție

259
În contextul protestelor pentru libertatea de cult organizate în toată Franța, un reporter al postului TV Quotidien a chestionat poliția pentru că nu i-a amendat pe credincioșii care se rugau pe stradă.

BUCUREŞTI, 17 nov – Sputnik. Un jurnalist de la postul TV francez Quotidien a filmat un miting organizat de credincioșii catolici care a avut loc sâmbătă, 14 noiembrie, în fața catedralei Saint-Pierre din Rennes pentru a cere ridicarea interdicției asupra slujbelor religioase, impuse de guvern în timpul lockdown-ului din Franţa.

Aproximativ treizeci de astfel de manifestări au avut loc în toată Franța. Acestea sunt organizate de tineri. Jurnaliștii de la Quotidien au vizitat câteva astfel de adunări, dar cea din Rennes a atras cea mai mare atenție. Poliția a fost chestionată.

​Înaintea demonstrației, tinerii organizatori i-au spus jurnalistei că participanţii vor respecta regulile de distanţare. Ei au primit autorizație de la prefectură pentru o demonstrație de protest, dar nu și pentru rugăciune în stradă, în Franţa fiind în vigoare un ordin care interzice rugăciunea pe stradă.

„S-au rugat!”

Ofițerii de poliție erau prezenți la fața locului în momentul mitingului, dar nu au dat nicio amendă, ceea ce o surprinde pe jurnalistă. Auzind cântece religioase, ea face reclamaţie către poliţişti: „S-au rugat!”

Ea amintește poliției că „Ministrul de Interne a vrut să îi denunţam în acest weekend” pe credincioșii care s-au rugat în fața bisericilor. Mai exact, ministrul de Interne Gérald Darmanin a spus că „nu dorește să trimită poliția și jandarmii să dea amenzi credincioșilor în fața unei biserici, dar, dacă este un act care se repetă și care este în mod evident contrar legii Republicii, o voi face”, a declarat acesta, potrivit Sputnik France

Ofiţerii au spus că demonstraţia „nu a fost interzisă, de aceea are loc”. Unul dintre ei a explicat că vorbea la telefon și nu a auzit nici o rugăciune. Dar, apropiindu-se de manifestanți, el a observat: „Acestea sunt cântece religioase”.

„Ce este legal şi ce nu este?”, a întrebat jurnalista în încheiere.
259
Tagurile:
Franța

Загрузка...
Marcel Ciolacu, PSD

PSD, șanse câștige alegerile: ce măsuri ar lua imediat

0
Tot mai multe informații arată că PSD ar putea obține un procent mai mare decât PNL la alegeri – iar în acest caz ar putea propune următorul premier. Iată care sunt primele măsuri pe care le-ar lua social democrații

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Scăderea PNL este evidentă în ultimele sondaje – dar și din informațiile transmise ”pe surse” din partide.

Județe mari precum Dolj și Argeș, dar și fiefuri ca Buzău, Olt, Vaslui și altele, ridică mult ștacheta PSD, iar nemulțumirile din Constanța, Prahova sau Iași răstoarnă clar balanța în favoarea social democraților. Pe de altă parte, PNL nu reușește să convingă în zona marilor orașe, acolo unde ar de înfruntat concurența radicalilor de la USR.

În aceste condiții este posibil ca PSD să câștige alegerile iar Iohannis, care tot afirmă că ”PNL a fost singurul care a avut curajul de prelua guvernarea în pandemie”, ar avea prilejul de a împărți ”povara” guvernării!

Am văzut zilele trecute și la cine se gândește Marcel Ciolacu să numească premier – persoane controversate dar, vorba multor analiști – ”dacă și Orban a ajuns premier, atunci…”. Ciolacu a amintit de Mihai Tudose, Sorin Grindeanu și Vasile Dâncu, dar numai ca exemple, nu ca listă închisă.

Aseară, Marcel Ciolacu a prezentat, la cererea lui Mihai Gâdea, și care sunt primele cinci măsuri pe care le va lua PSD dacă va ajunge la guvernare.

Președintele PSD a prezentat măsuri care cuprind mai multe capitole esențiale, priorități actuale:

”În primul rând, Sănătatea - domnul Rafila trebuie să meargă la Sănătate”, a spus Ciolacu, definind și misiunea ministrului: ”Să începem testarea masivă - să dăm drumul la testele rapide, să vedem exact fenomenul - cât de amplu este”.

Apoi, Ciolacu a vorbit măsuri pentru a stopa principalele efecte negative ale epidemiei – în educație și în economie.

Deci, a doua măsură ar fi în Învățământ – ”Nu avem voie să sacrificăm copiii noștri, nu poți să lași o țară fără educație”, spune Ciolacu, care consideră că ”asta nu e educație, ce se întâmplă!  40% dintre copii nu au acces la internet, nu fac școală online… acei copii au pierdut un an din viață”.

A treia măsură se referă la economie – ”o inserție de capital în economie categoric”.

A patra măsură vizează măsuri anti-șomaj – ”Susținuți angajații, locurile de muncă”, spune Ciolacu, altfel ”se va ajunge din nou la un șomaj record”.

În fine, economia privată, tot cu bătaie către ocuparea forței de muncă: ”Trebuie găsit un parteneriat între Guvern și IMM-uri pentru că acești angajați să fie menținuți în economia țării”.

Deci, o schiță de guvernare care demonstrează o gândire organizată – nu vizând planuri și proiecte mari – ci salvarea a… ceea ce se mai poate salva. Cam așa ar arăta o posibilă guvernare PSD de criză.

0
Tagurile:
PNL, Guvernare, Marcel Ciolacu, PSD

Загрузка...