Patriarhia Română

Biserica, reacție imediată după decizia autorităților COVID

358
Decizia autorităților afectează în primul rând pelerinajul de Sfânta Parascheva, iar Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a avut o reacție imediată

BUCUREȘTI, 6 oct – Sputnik. Autoritățile au anunțat din nou măsuri restrictive pentru ținerea sub control a evoluției Pandemiei, iar acestea vizează și manifestările religioase.

Cea mai mare lovitură o primesc cei care se pregăteau să meargă în pelerinajul de Sfânta Parascheva, la Iași.

În acest caz, ca și altele asemănătoare, Raed Arafat a precizat aseară că evenimentele religioase se vor desfășura NUMAI cu pelerini din localitatea în care se organizează manifestarea. Altfel spus, accesul credincioșilor din alte localități va fi interzis.

Și ministrul Nelu Tătaru, originar din Huși, a declarat că Sărbătorile Iașului și manifestările legate de sărbătoarea Sfintei Parascheva ”trebuie gestionate cu anumite rețineri”.

O reacție surpriză vine chiar de la oficialii Bisericii, în speța menționată de la reprezentanții Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Biserica a acceptat imediat măsurile, înțelegând și acordând încredere autorităților în privința evaluării gravității situației.

Totuși, este de remarcat și constatarea corectă a președintelui PSD, Marcel Ciolacu: ”N-am auzit nimic să se vorbească de păcănele… dar avem o problemă cu bisericile?”.

Desigur, pelerinajul cu zeci de mii de participanți este cu totul altceva decât slujbele de la biserici, de aceea și riscurile sunt uriașe, mai ales în panica, isteria și atmosfera tensionată creată în jurul pandemiei. Cu alte cuvinte, chiar dacă poate fi discutabilă creșterea riscului contaminării la pelerinaj – cu siguranță tensiunea ar fi pus în pericol pe pelerinii cu probleme acutizante - cardiace sau de altă natură.

De aceea, Biserica a reacționat responsabil, chiar dacă surprinzător de repede – ceea ce ne duce la ideea unei discuții cu autoritățile, înainte ca acestea să facă anunțul privind interzicerea pelerinajelor.

”Am luat act de decizia autorităților. În esența ei, sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc”, anunță Mitropolia.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei asigură că vor continua să se organizeze  pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași.

”Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iași să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei”, transmite Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, dând și o idee: ”pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune și le va aduce mângâiere”.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, îi încurajează pe credincioși: ”Cu siguranță pentru acești pelerini va veni și clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște”.  

 

 

358
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, Biserică
O manifestație la Paris în memoria lui  Samuel Paty

Parisul: Nu vom renunța la valorile noastre, în ciuda amenințărilor

38
(reînnoit 16:33 28.10.2020)
Franța nu va renunța la principiile și valorile sale, în ciuda tuturor intimidărilor, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez.

BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik. Franța nu va renunța niciodată la principiile și valorile sale, inclusiv la libertatea de opinie, în pofida tuturor intimidărilor, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal.

“În pofida tuturor intimidărilor, Franța nu va renunța la principiile și valorile sale, în special, la libertatea de opinie și libertatea presei”, a declarat Attal, în cadrul unui briefing, organizat după o ședință a cabinetului de miniștri.

Acesta a menționat că în ultima perioadă Franța se confruntă cu “creștere a amenințării teroriste, care este alimentată de îndemnuri la ură”.

“Țara noastră a devenit o țintă pentru destabilizări și intimidări. Însă acest lucru doar consolidează dorința noastră de a lupta neîncetat împotriva islamismului și a tuturor manifestărilor lui”, a adăugat reprezentantul guvernului.

După asasinarea învățătorului francez de istorie, Samuel Paty, în comuna Conflans-Sainte-Honorine și declarațiile liderului francez Emmanuel Macron că țara sa nu va renunța la publicarea caricaturilor despre prorocul Mohamed, într-un șir de state au apărut îndemnuri la boicotarea producției franceze.

Luni, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a îndemnat cetățenii să renunțe la mărfurile produse în Franța, în contextul înrăutățirii relațiilor dintre cele două state. După ce Erdogan a adresa o serie de jigniri omologului său francez, Emmanuel Macron, care a propus formularea unui “islam iluminat”, Parisul și-a rechemat ambasadorul de la Ankara pentru consultări.

38
Tagurile:
Islam, Turcia, Franța
Tematic
Reacția Turciei la caricatura cu Erdogan din Charlie Hebdo
Erdogan - amenință cu o nouă operațiune în Siria
Erdogan se ia de „ticăloșii” de la Charlie Hebdo care l-au caricaturizat

Загрузка...

Patriarhul Daniel: ”Dumnezeu nu se lasă batjocorit!”

575
Mesaj dur al Patriarhului Daniel către Guvern, căruia îi transmite că regimul comunist a căzut, după ce, în anul 1989, comuniștii au interzis pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou.

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. Pandemia de coronavirus a impus reguli stricte în ceea ce privește pelerinajul la Sfântul Dimitrie cel Nou. Astăzi este ultima zi de pelerinaj la Patriarhie.

La pelerinaj au putut participa numai bucureștenii, ei fiind verificați. Mai exact, participarea este limitată strict la cei care pot face dovada cu buletinul că au rezidența în București.

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj subtil Guvernului și spune că regimul comunist a căzut, după ce, în anul 1989, au interzis pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou.

Patriarhul Teoctist, vrednic de pomenire, a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe.

”Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, la Palatul Patriarhiei, a fost înființat centru de radio al Patriarhiei, care transmite slujbele spre bucuria oamenilor din țară și din diaspora”, a spus Patriarhul Daniel.

Înalta față bisericească a subliniat că prin aceasta vedem că Dumnezeu nu se lasă batjocorit.

”Fraților, nu vă lăsați păcăliți, Dumnezeu nu se lasă batjocorit, iar dreptatea sa se arată atunci când el dorește îndreptarea oamenilor”, a spus Patriarhul Daniel.

575
Tagurile:
Patriarhul Daniel
Tematic
În ce condiții se va ține sărbătoarea Sfântului Dimitrie
Încă un pelerinaj interzis de autorități, cel de Sfântul Dumitru
Pelerinaje interzise: conflict între Biserică și autorități

Загрузка...
Declarații susținute de premierul Ludovic Orban după votarea moțiunii de cenzură

Exclusiv: PNL, act de corupție mai grav decât al lui Dragnea

59
O adevărată NUCLEARĂ: persoane angajate pe funcții guvernamentale pentru a li se crea platforma necesară obținerii unor funcții de prim rang în administrația locală! Cazul Dragnea e nimic pe lângă asta!...

BUCUREȘTI, 29 oct – Sputnik. O știre transmisă de agențiile de presă pare a fi ceva banal – dar, în opinia mea, este proba unui act asociat corupției, așa cum este considerată celebra infracțiune de abuz în serviciu. Spun ”celebră”, pentru este la originea majorității condamnărilor celebrate de o anumită parte a electoratului și a politicienilor.

Știrea în cauză spune că doi secretari de stat au fost eliberați din funcție de premierul Orban. Mă gândeam că, poate, cei doi au greșit cu ceva… Aș! După toate aparențele, pare a fi fost finalul unei manevre care a avut scopul obținerii unor posturi înalte în administrația publică locală!

Un anume Leonard Achiriloaei a fost a eliberat, ”la cerere”, din funcţia de secretar de stat la Ministerul Mediului deoarece…  a câștigat alegerile pentru primăria municipiului Roman!

Un altul, Ionel Ovidiu Bogdan, secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului, a fost eliberat, tot la cerere, pentru că a câștigat președinția CJ Maramureș!

Deci, să o privim altfel: doi secretari de stat, care teoretic nu au răgaz nici să respire din cauza treburilor unei asemenea funcții guvernamentale - mai ales în criză! - au găsit timp să câștige o primărie, respectiv o președinție de CJ – și nu aici, lângă București – ci la depărtare mare!?  

Ce poate să însemne, de fapt, asta? Că respectivii ar fi fost puși în funcție pentru a li asigura o platformă (doar) pentru a câștiga o funcție administrativă, FĂRĂ legătură cu înalta demnitate din Executiv pe care au ocupat-o!

Altfel spus, înalta demnitate din Executiv ar fi fost folosită de premier, președinte al partidului din care respectivii fac parte, și de cei doi pentru a pune mâna pe două posturi înalte din administrația locală! Și ar fi folosit pentru asta inclusiv salariile și mijloace puse la dispoziția unor miniștri adjuncți! Iar faptul că ești secretar de stat contează mult ca imagine în fața cetățenilor din provincie!

Pentru că, e clar – respectivii NU s-au decis cu puțin timp înainte de alegeri să candideze, ci pentru asemenea funcții au făcut campanie la greu, cel puțin un an, așa cum se obișnuiește – asta știe oricine!

Adică, angajați fiind în înalte funcții guvernamentale, ei au desfășurat în principal, de fapt, demersuri pentru partid și pentru ei, în vederea localelor! Pentru că, dacă preocuparea pentru  guvern era principală, nu o părăseau pentru cea din administrație, nu? Logic și… faptic!

Și, apropo de ”faptic” – fapta pentru care Dragnea zace în pușcărie se referă la două tinerele angajate pe posturi de funcționare amărâte la o direcție locală de la județ!

Păi în cazul de față vorbim de doi secretari de stat! Funcții mari, venituri pe măsură! Situație MULT mai gravă decât cea din cazul Dragnea!

Și, atenție – nu e singura! De aceea, cred că aceiași procurori – și aceleași publicații și ONG-uri – care s-au ocupat de cazul de la Teleorman, ar trebui să se ocupe și de cazul de la Guvern!

Suspiciunea e clară: membrii ai partidului premierului ar fi fost angajați în funcții înalte (și bine remunerate), în scop politic, pentru a fi ajutate să obțină funcții în administrație FĂRĂ legătură cu posturile ocupate la Guvern!

Ori, ceea ce poate reieși de aici este și mai grav – existența unei adevărate practici de acest fel! Posturile înalte de la stat, folosite în interes politic!

Mai citiți odată și hotărâți - corupție, abuz în serviciu? Ce alegeți?...

59
Tagurile:
Corupție, PNL

Загрузка...