Pelerini la Sfânta Parascheva din iași

Chirică vrea descurajarea pelerinilor de Sfânta Parascheva

275
Primarul Iașiului, Mihai Chirică, a cerut MAI să preîntâmpine venirea pelerinilor de sărbătoarea Sfânta Parascheva la Iași.

BUCUREȘTI, 5 oct - Sputnik. Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat astăzi că a cerut Ministerului de Interne să oprească, prin intermediul prefecturilor, organizarea de convoaie auto care să vină la Iaşi cu pelerini de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Mihai Chirica a spus că pericolul răspândirii coronavirusului este ridicat şi că primăria nu va asigura parcarea autocarelor cu credincioşi care vor veni la Iaşi în perioada următoare.

”În acest an nu organizăm Sărbătorile Iaşiului. Ceea ce se face este ca o formă de prevenţie care să preîntâmpine sosirea unui număr mare de pelerini. Este dreptul legitim al oricărui cetăţean de a se deplasa, dar noi luăm toate măsurile necesare pentru a evita riscul epidemiologic. Nu va fi foc de artificii, nu va fi sărbătoarea vinului, nici târgul meşteşugarilor. Nu se vor organiza acte de comerţ. Şi asta pentru că s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de infectări”, a declarat Chirică.

El a anunțat că va lua măsuri pentru a preîntâmpina apariţia unor grupuri de cetăţeni din România sau din Iaşi care vor dori să ajungă pe la raclă.

”Am cerut Ministerului de Interne să transmită către toate prefecturile din ţară să preîntâmpine organizarea de convoaie care se îndreaptă spre Iaşi”, a mai spus Chirică.

El le-a cerut credincioșilor să nu vină la Iaşi, pentru că nu vor fi asigurate condiţii ca în anii precedenţi.

”Noi nu asigurăm locuri de parcare pentru autocare. Deci nu veniţi pentru că va fi foarte greu să găsiţi locuri de parcare. Nu închidem circulaţia. Nu vă hazardaţi, pentru că nu asigurăm condiţii ca în anii precedenţi”, a insistat primarul localității.

Chirică a anunțat măsuri fără precedent pentru slujaba de Sfânta Parascheva:

"Vom asigura împreună cu Mitropolia materiale dezinfectante. Vom avea voluntari care vor trece pe la fiecare pelerin pentru a se dezinfecta. Vor fi montate corturi epidemiologice din 300 în 300 de metri, acolo vor primi apă şi hrană. Nu va mai fi nici masa pelerinilor de după slujba de pe 14 octombrie. Slujba se va desfăşura într-un perimetru închis şi nu vor fi decât 500 de scaune puse la dispoziţie de primărie. Facem apel la ieşeni să nu se îmbulzească în această perioadă spre Catedrala Mitropolitană. Să le dăm voie celor din afara Iaşiului, pentru că noi avem ocazia să ne ducem la sfântă şi în alte momente ale anului”, a avertizat primarul Mihai Chirica.

Pelerinajul religios de la Iaşi din luna octombrie nu va fi anulat însă, pe fondul pandemiei de coronavirus, iar reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au arătat că vor fi luate măsuri speciale pentru a se evita aglomeraţia în jurul lăcaşului de cult.

Potrivit unui comunicat al Mitropoliei, perioada în care racla va rămâne aşezată în baldachinul din curtea Mitropoliei va fi extinsă la o săptămână, urmând a fi create culoare speciale pentru pelerini.

"Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaştele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie şi va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Va exista un culoar de acces către sfintele moaşte care să asigure păstrarea distanţării fizice. După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaşte, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Vor fi puse la dispoziţia pelerinilor măşti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces şi pe parcursul rândului”, se arată în comunicatul reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

De asemenea, de-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini, iar înainte de a se apropia de zona baldachinului, credincioşii vor trece şi peste covoraşe dezinfectante.

Totodată, fiecare credincios va primi un pachet ambalat şi oferit în condiţii stricte de igienă care va conţine câte o iconiţă, un acatist al Sfintei Parascheva şi o sticluţă de aghiasmă. Intrarea şi ieşirea din Catedrala Mitropolitană se vor face pe culoare diferite şi create astfel încât să se poată respecta regula distanţării fizice.

Sfânta Liturghie va avea loc pe 14 octombrie şi va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi.

275
Tematic
Pelerinaj la Sfânta Parascheva - sfaturile lui Tătaru
IAȘI: Mii de pelerini stau la coadă pentru a se închina la Sfânta Parascheva
Veşti bune de Sfânta Parascheva - se suplimentează trenurile şi vagoanele spre Iaşi
O manifestație la Paris în memoria lui  Samuel Paty

Parisul: Nu vom renunța la valorile noastre, în ciuda amenințărilor

36
(reînnoit 16:33 28.10.2020)
Franța nu va renunța la principiile și valorile sale, în ciuda tuturor intimidărilor, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez.

BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik. Franța nu va renunța niciodată la principiile și valorile sale, inclusiv la libertatea de opinie, în pofida tuturor intimidărilor, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal.

“În pofida tuturor intimidărilor, Franța nu va renunța la principiile și valorile sale, în special, la libertatea de opinie și libertatea presei”, a declarat Attal, în cadrul unui briefing, organizat după o ședință a cabinetului de miniștri.

Acesta a menționat că în ultima perioadă Franța se confruntă cu “creștere a amenințării teroriste, care este alimentată de îndemnuri la ură”.

“Țara noastră a devenit o țintă pentru destabilizări și intimidări. Însă acest lucru doar consolidează dorința noastră de a lupta neîncetat împotriva islamismului și a tuturor manifestărilor lui”, a adăugat reprezentantul guvernului.

După asasinarea învățătorului francez de istorie, Samuel Paty, în comuna Conflans-Sainte-Honorine și declarațiile liderului francez Emmanuel Macron că țara sa nu va renunța la publicarea caricaturilor despre prorocul Mohamed, într-un șir de state au apărut îndemnuri la boicotarea producției franceze.

Luni, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a îndemnat cetățenii să renunțe la mărfurile produse în Franța, în contextul înrăutățirii relațiilor dintre cele două state. După ce Erdogan a adresa o serie de jigniri omologului său francez, Emmanuel Macron, care a propus formularea unui “islam iluminat”, Parisul și-a rechemat ambasadorul de la Ankara pentru consultări.

36
Tagurile:
Islam, Turcia, Franța
Tematic
Reacția Turciei la caricatura cu Erdogan din Charlie Hebdo
Erdogan - amenință cu o nouă operațiune în Siria
Erdogan se ia de „ticăloșii” de la Charlie Hebdo care l-au caricaturizat

Загрузка...

Patriarhul Daniel: ”Dumnezeu nu se lasă batjocorit!”

574
Mesaj dur al Patriarhului Daniel către Guvern, căruia îi transmite că regimul comunist a căzut, după ce, în anul 1989, comuniștii au interzis pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou.

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. Pandemia de coronavirus a impus reguli stricte în ceea ce privește pelerinajul la Sfântul Dimitrie cel Nou. Astăzi este ultima zi de pelerinaj la Patriarhie.

La pelerinaj au putut participa numai bucureștenii, ei fiind verificați. Mai exact, participarea este limitată strict la cei care pot face dovada cu buletinul că au rezidența în București.

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj subtil Guvernului și spune că regimul comunist a căzut, după ce, în anul 1989, au interzis pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou.

Patriarhul Teoctist, vrednic de pomenire, a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe.

”Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, la Palatul Patriarhiei, a fost înființat centru de radio al Patriarhiei, care transmite slujbele spre bucuria oamenilor din țară și din diaspora”, a spus Patriarhul Daniel.

Înalta față bisericească a subliniat că prin aceasta vedem că Dumnezeu nu se lasă batjocorit.

”Fraților, nu vă lăsați păcăliți, Dumnezeu nu se lasă batjocorit, iar dreptatea sa se arată atunci când el dorește îndreptarea oamenilor”, a spus Patriarhul Daniel.

574
Tagurile:
Patriarhul Daniel
Tematic
În ce condiții se va ține sărbătoarea Sfântului Dimitrie
Încă un pelerinaj interzis de autorități, cel de Sfântul Dumitru
Pelerinaje interzise: conflict între Biserică și autorități

Загрузка...
Emmanuel Macron

Știrea serii: Franța intră în Lockdown! Consecințe grave!

0
(reînnoit 06:41 29.10.2020)
Miercuri seara, președintele Emmanuel Macron a anunțat că Franța intra în ”Lockdown” – consecințele sunt extrem de grave pentru întreaga Uniune Europeană

BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik. Anunțul pe care lumea spera să nu-l mai audă a fost transmis în această seară de președintele Emmanuel Macron: Franţa va intra de vineri într-un ”lockdown”.

”Am decis că trebuie să reintrăm începând de vineri în izolarea care a stopat virusul”, a spus Macron, subliniind că ”măsura este valabilă pentru întreg teritoriul naţional”.

Noul ”lockdown” din Franța este va fi valabil cel puţin până la 1 decembrie 2020.

În mare, măsurile sunt cele clasice în carantină - rămânerea la domiciliu cu câteva excepţii:

- achiziţionare de bunuri esenţiale și medicamente;

- deplasări la medic;

- mişcare în aer liber;

- deplasare pentru plimbarea animalelor de companie.

De asemenea, persoanele care ies din casă vor completa declaraţii pe proprie răspundere.

Pe de altă parte, francezilor li se va permite să meargă la serviciu în condițiile în care angajatorul consideră că este imposibil să se lucreze de acasă.

”La fel ca în primăvară, francezii vor putea să iasă la muncă, să meargă la medic, să ofere asistenţă unui apropiat, să facă cumpărături sau să ia aer”, a spus Macron, punctând că ”întâlnirile private vor fi excluse, întrunirile publice interzise”.

În plus, cele mai multe şcoli vor rămâne deschise. Cum ar spune francezul – ”Drole de Lockdown” – un Lockdown ciudat!

”Copiii noștri nu pot fi privați de contactul cu sistemul școlar - creșele, școlile și liceele vor rămâne deschise cu protocoale de sănătate consolidate”, a anunțat Emmanuel Macron, dar ”universitățile se vor închide, iar cursurile vor fi online”.

Dar, anunțul este o lovitură pentru economia franceză – și, implicit, pentru cea a UE, Franța fiind unul dintre motoarele Europei. Din anunțul lui Macron reiese că barurile, restaurantele şi unele magazine, care nu comercializează bunuri esențiale, vor fi închise în perioada ”lockdown”.

Desigur, această măsură va lovi și în alte ramuri – în primul rând în cea alimentară, dar și în turism și transporturi.

O singură parte bună are anunțul lui Emmanuel Macron - dacă în două săptămâni situaţia sanitară se va îmbunătăți, atunci autoritățile vor evalua posibilitatea de a redeschide parțial unele unități economice închise.

”Scopul nostru este să ajungem de la 50.000 de infectări pe zi la 4000”, spune Macron, care anunță că ”vom evalua, la fiecare două săptămâni, dacă putem atenua măsurile - dacă vom rezolva cât de cât situația în 15 zile, vom putea relaxa măsurile”.

Exemplul Franței ar putea fi urmat și de alte state din UE, în primul rând Italia, Spania și chiar Germania. Ori, asta poate declanșa o criză economică majoră.

Situația este agravată și de poziția stupidă și chiar criminală a Occidentului, care a dat peste cap o parte a lumii – orientul mijlociu – generând criza migrației. De asemenea, tensiunile artificiale cu Rusia și China limitează posibilitățile de cooperare internațională pentru ieșirea din criză.

O politică dezastruoasă a UE, a SUA  și a NATO pentru care plătesc, mai mult sau mai puțin sute de milioane de oameni.

0
Tagurile:
Franța, Emmanuel Macron
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Stare de urgență sanitară în Franța până la 16 februarie
Știrea nopții: Franța, decizie dementă, aruncă lumea în aer!
Record zilnic și peste un milion de cazuri COVID în Franța

Загрузка...