Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel

Ziua de naștere a Patriarhului României: cum va fi sărbătorită

101
Biroul de presă al Patriarhiei Române a anunțat printr-un comunicat de presă că Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, aniversează astăzi împlinirea vârstei de 69 de ani.

BUCUREȘTI, 22 iul - Sputnik. Potrivit portalului Basilica.ro, astăzi, cu ocazia zilei de naștere a Patriarhului Daniel, o rugăciune de mulţumire adusă lui Dumnezeu va fi rostită în timpul Sfintei Liturghii oficiată la Catedrala Patriarhală.

După Sfânta Liturghie, de la ora 11.30, va fi săvârșită o slujbă de Te Deum ca expresie liturgică a recunoștinței pentru împlinirile recente din viața Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, se mai arată în comunicat.

Sărbătoarea oficială a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este în ziua de 30 septembrie a fiecărui an, data întronizării Preafericirii Sale în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007), se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

Activitățile Bisericii Ortodoxe Române

Portalul Basilica prezintă pe scurt și activitățile desfășurate de Biserica Ortodoxă Română sub conducerea Patriarhului Daniel, când BOR ”a devenit cel mai mare filantrop al contribuției în lucrarea socială, mobilizând instituții și oameni în slujba celor aflați în dificultate”, portalul amintind și de implicarea Bisericii în lupta cu actuala epidemie și cu efectele cauzate de aceasta în societate.

În paralel cu viața liturgică, cu zidirea lăcașurilor de cult, cu activitatea misionară și culturală, filantropia Bisericii s-a concentrat spre mai multe zone defavorizate.

Satul

Anul omagial al satului românesc (2019) a fost un punct de reper în acest sens și un semnal de alarmă către întreaga societate. Mesajul transmis de Patriarh a fost acela că „Nu trebuie să privim nostalgic şi mioritic, ci să ne mobilizăm în favoarea satului românesc”. Preafericirea Sa a formulat și un set de propuneri pentru îmbunătățirea situației din mediul rural românesc.

Vârstnicii

Vârstnicii bolnavi, singuri și neajutorați sunt un alt segment în atenția lucrării filantropice din Biserică sub conducerea actualului patriarh.

La inițiativa Patriarhului Daniel au fost fondate la București Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” și Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice „Sfântul Silvestru”.

La nivelul Patriarhiei Române, doar în 2019, peste 45.000 de persoane vârstnice, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie sau care prezentau grave probleme de sănătate au primit asistență în aşezămintele de protecţie socială bisericeşti, centrele sociale de tranzit şi adăposturi de noapte.

Copiii, familiile

Centrul de zi pentru copii „Sfânta Muceniţă Sofia” a fost fondat în Arhiepiscopia Bucureştilor la inițiativa PF Daniel, în 2012.

În Patriarhia Română funcționează în prezent 107 centre de zi pentru copii, 52 birouri de asistență socială și centre comunitare, 38 centre de tip familial, 51 grădinițe sociale și afterschool, 13 locuințe protejate, 15 centre de urgență (pentru persoane fără adăpost, pentru victime ale violenței domestice şi pentru victime ale traficului de persoane), 18 campusuri de tabără, 51 centre educaționale. Prin intermediul acestor centre au primit sprijin peste 46.000 de copii în 2019.

În același timp, au fost sprijiniți de Biserica Ortodoxă Română anul trecut peste 19.000 de adulți în dificultate, şomeri, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deţinuţi eliberaţi, victime ale calamităților naturale, mai arată portalul Basilica.

La capitolul educația copiilor, au fost inițiate Proiectul naţional „Hristos împărtăşit copiilor” și Proiectul socio-educaţional „Alege şcoala!”, cu scopul prevenirii şi combaterii abandonului şcolar, dar și Programul „Rămâneți în şcoală”, derulat de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale.

De asemenea, în perioada pandemiei, Biserica a donat 4.617 tablete și alte dispozitive electronice elevilor şi cadrelor didactice.

Asistența medicală

Caravana medicală „Sănătate pentru sate”, amintită anterior, a crescut și s-a diversificat în: Campaniile „Prevenție și Educație pentru Sănătate”, „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” plus diverse alte acțiuni de consultații și analize gratuite pentru mii de persoane.

Patriarhia Română a devenit instituția cu cea mai mare contribuție adusă la creșterea numărului de donatori de sânge. Din 2013, prin implicarea a peste 35.000 de voluntari au fost colectaţi peste 19.000 litri de sânge în cadrul Campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!”. Mai recent, se desfășoară în Patriarhia Română și proiectul de telemedicină  „Sănătate la un click distanță”.

De precizat sunt numeroasele donații ale Bisericii către spitale. Acestea au crescut exponențial în criza medicală cauzată de Covid-19.

De asemenea, la nivel național, se desfășoară din 2016 și Programul „Masa Bucuriei” prin care sunt donate săptămânal bunuri alimentare şi igienico-sanitare pentru centrele sociale.

Din 2007 până în prezent, suma cheltuită de Biserica Ortodoxă Română în scopuri sociale a depășit 210 milioane euro. Doar în perioada pandemiei, ajutorul oferit de Biserică s-a ridicat la peste 4 milioane euro.

101
Tematic
Patriarhia a avut câștig de cauză: slujbele religioase pot avea loc în interior
Reacție dură a Patriarhiei cu privire la panourile care promovează homosexualitatea
Patriarhia Română vrea ca Sfânta Sofia din Constantinopol să rămână muzeu
Patriarhia Română publică regulile pentru desfășurarea suljbelor religioase
Mănăstirea Nicula

VIDEO: Pelerinaj la Mănăstirea Nicula cu prilejul hramului - programul slujbelor

219
(reînnoit 11:07 12.08.2020)
Pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în timpul pelerinajului de la Mânăstirea Nicula vor acționa zilnic peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri. Programul slujbelor.

BUCUREȘTI, 12 aug – Sputnik, Georgiana Arsene. Pandemia de coronavirus face ca, în 2020, hramul Mânăstirii Nicula să fie organizat în condiții speciale. Scopul este, evident, acela de protejare a sănătății pelerinilor.

Anunțul a fost făcut de Arhiepiscopia Clujului, iar măsurile speciale destinate limitării răspândirii noului coronavirus au fost luate în consulare cu autoritățile județene.

Programul slujbelor de la Mânăstirea Nicula

Tot din motive de siguranță sanitară, în acest an nu va mai fi organizat tradiționalul pelerinaj ”La Nicula acolo-n deal”, din centrul municipiului Gherla spre Mânăstirea Nicula, din ajunul sărbătorii.

Credincioșii sunt invitați să vină la mănăstire în zilele premergătoare sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, pentru a-i aduce cinstire și rugăciune Sfintei Fecioare. Scopul îl reprezintă evitarea aglomerației.

Zilele de miercuri, joi și vineri - 12, 13 și 14 august 2020 - vor fi sărbătorite prin oficierea Sfintei Liturghii de Episcopul Macarie al Europei de Nord, Episcopul Petroniu al Sălajului și Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Benedict Bistriţeanul, informează basilica.ro.

Începând cu ora 18.00, în ajunul praznicului, pe altarul de vară al Mânăstirii se va oficia slujba Vecerniei Mari și a Litiei, de către Mitropolitul Andrei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă di biserică și se va oficia Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului.

Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiuna icoanei, în jurul orei 01:00.

În ziua praznicului, sâmbătă, 15 august 2020, de la ora 09:00, tot la altarul de vară, Mitropolitul Andrei va oficia Sfânta Liturghie și va adresa pelerinilor un cuvânt, se mai precizează în comunicatul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Clujului.

Întregul program al slujbelor poate fi consultat aici.

De asemenea, pe toată perioada cât vor sta la Mânăstirea Nicula, credincioșii sunt sfătuiți să poarte mască de protecție și să respecte măsurile de distanțare fizică.

Sute de jandarmi, polițiști și pompieri asigură ordinea la mănăstire

Prefectura Cluj anunță că peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri vor acționa zilnic în sistem integrat pentru a asigura măsurile de ordine publică în timpul pelerinajului de la Mânăstirea Nicula.

Începând de astăzi, 12 august 2020, se vor institui posturi și patrule mixte, pentru prevenirea și descurajarea producerii unor fapte antisociale, pentru îndrumarea persoanelor, dar și în vederea supravegherii respectării măsurilor de protecție și a distanțării fizice.

La fața locului vor fi asigurate echipaje de intervenție în scopul gestionării unor situații de risc sau pentru descongestionarea unor aglomerări de persoane.

Pe raza localității Nicula și pe traseele de afluire/ defluire este interzisă comercializarea băuturilor alcoolice și a comerțului ambulant.

La fața locului au fost dispuse puncte de prim ajutor medical, dotate cu ambulanțe destinate preluării și tratării urgențelor medicale. Este operaționalizat inclusiv un spital de campanie.

Vor fi disponibili dezinfectanți de mâini în zonele unde sunt preconizate afluențe mari de persoane, în întreg perimetrul mânăstirii.

În ceea ce privește accesul autoturismelor, acesta va fi restricționat în zona mânăstirii. Autobuzele și microbuzele se vor putea deplasa până în localitatea Nicula.

Staționarea se va realiza în parcările special amenajate pe traseul înspre localitatea Nicula.

În fiecare an, de 15 august, are loc pelerinajul de la Mănăstirea Nicula cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Zeci de mii de credincioși vin să se roage la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

219
Tagurile:
Mănăstire

Загрузка...
Papa Benedict al XVI rugându-se la statuia Fecioarei Maria

Starea sănătății a Papei Benedict al XVI s-a înrăutățit: extrem de slăbit și fragil

96
(reînnoit 18:48 03.08.2020)
După o vizită la fratele său în Germania, starea lui Benedict al XVI-lea s-a înrăutățit, chiar dacă memoria și capacitățile lui intelectuale nu sunt afectate.

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Starea sănătății a Papei Benedict al XVI s-a înrăutățit după o călătorie efectuată în Germania în iunie, unde s-a întâlnit cu fratele său, afirmă publicația Passauer Neue Presse, făcând trimitere la biograful pontificului, jurnalistul german, Peter Seewald.

Cel de-al 265-lea Papa de la Roma a călătorit în Germania, pentru a-l vizita pe fratele său mai mare, preotul Georg Ratzinger, în vârstă de 96 de ani. Ratzinger a murit în această vară, însă cauzele decesului acestuia nu au fost comunicate.

La revenirea în Roma, Benedict al XIV-lea s-a îmbolnăvit de erizipelul feții, având dureri puternice.

Potrivit biografului, pontificul de onoare este extrem de fragil, abia poate vorbi, însă memoria și capacitățile lui intelectuale nu sunt afectate. Biograful l-a vizitat pe Papa sâmbătă, prezentându-i lucrările. Potrivit publicației, Benefict al XVI-lea era slăbit, însă era optimist și a promis că se va apuca de scris după vindecare.

Se cunoaște că Benedict XVI a lăsat un testament spiritual, care va fi dat publicității după moartea lui. De asemenea, el și-a exprimat dorința de a fi înmormântat în cavoul Sfântului Ioan Paul al II-lea, în cripta sub catedrala Sfântului Petru.

Benedict al XVI a fost cel mai în vârstă pontific în momentul alegerii de la Papa Clement al XII în 1730. În momentul întronării, acesta avea 78 de ani. Pontificul s-a retras în anul 2013, fiind al treilea din toată istoria Bisericii Catolice și primul în ultimii 600 de ani Papa care a renunțat la funcția sa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

96
Tagurile:
Papa
Tematic
Papa Francisc a venit degeaba. Conflictul diplomatic România-Ungaria ia amploare
Papa de la Roma a rămas blocat în lift
Aurelian Pavelescu și… Papa Francisc, acuzați de aceeași persoană – legătura cu Rusia!
Gestul unei femei l-a iritat pe Papa Francisc - video
Realitate și ipocrizie: PAPA, primul mesaj după decizia lui Erdogan privind Sfânta Sofia
Putin s-a întâlnit cu Papa la Vatican - Video

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis n-a avut încotro: a promulgat o lege importantă susținută de PSD

216
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, pe care PNL contestat-o, dar fără succes, la CCR.

BUCUREȘTI, 13 aug - Sputnik. Legea promulgată astăzi de Iohannis a fost inițiată și apărată de PSD și are ca efect interzicerea, pentru o perioadă de doi ani, a înstrăinării participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută.

Liberalii au contestat această lege la CCR, încă sesizarea a fost respinsă, iar Iohannis a fost obligat să o promulge.

De la data intrării în vigoare a legii se suspendă pentru o perioadă de doi ani orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi.

În plus, legea încurajează statul să achiziționeze participații la societăți din domenii strategice, cum ar fi producţia şi comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri şi vaccinuri, servicii medicale şi paramedicale, industria constructoare de maşini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră, producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea de energie electrică şi energie termică, explorarea, exploatarea, extracţia, producţia şi prelucrarea resurselor minerale, transportul, construcţia şi administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală şi aeriană, captarea, tratarea şi distribuţia apei potabile şi a apei pentru irigaţii, poştă, comunicaţii şi tehnologia informaţiei.

Legea are menirea de a proteja statul în perioada de criză care va urma și în care companiile străine vor fi tentate să cumpere ultimele acțiuni ale statului din diferitele companii strategice, acesta fiind și motivul pentru care PNL s-a opus legii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

216
Tagurile:
PSD, Klaus Iohannis
Tematic
Tăriceanu i-a prins pe Orban și Iohannis – caz clar de plângere penală
Iohannis refuză vaccinul din Rusia!
Românii îl distrug pe Iohannis după reacția la vaccinul COVID din Rusia, anunțat de Putin!
Marcel Ciolacu, declarație surpriză despre Iohannis – cum îi justifică atitudinea
Măsuri aspre la locul de muncă. Iohannis a promulgat decretul

Загрузка...