Mănăstirea Putna

2 iulie: Sfântul Ştefan cel Mare, Liturghie la Putna 6 lucruri despre Sfântul voievod

177
(reînnoit 16:19 02.07.2020)
Astăzi, 2 iulie, credincioşii îl sărbătoresc pe marele voievod Sfântul Ştefan cel Mare. Mănăstirea Putna a oficiat Sfânta Liturghie pentru a prăznui al doilea hram al sfântului lăcaș, după hramul Adormirea Maicii Domnului.

BUCUREŞTI, 2 iul – Sputnik, Doina Crainic. Pe 2 iulie 2020 se împlinesc 516 ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. În cinstea sa s-au depus coroane de flori la mormântul de la Mănăstirea Putna, precum și la statuia ecvestră pe platoul Cetății de Scaun a Moldovei din Suceava.

Credincioşii s-au adunat de dimineaţă în curtea Mănăstirii Putna, unde, de la ora 7:00, a fost citit Acatistului Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, iar de la ora 9:30 a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească.

Liturghia a fost oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, împreună cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanu, părinte vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și PS Episcopul Andrei al Harghitei și Covasnei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

„Atletul lui Hristos”

Papa Sixt al IV-lea l-a numit pe Ştefan cel Mare „Atletul lui Hristos”, iar cronicarul polonez Jan Dlugosz a scris, în Historiae Polonicae, că voievodul moldovean merită să i se încredințeze conducerea întregii creștinătăți.

„După câte cred eu, ar fi cel mai vrednic ca să i se încredințeze conducerea și stăpânirea lumii, și mai cu seamă cinstea de căpetenie și conducător împotriva Turcului, cu sfatul, înțelegerea și hotărârea tuturor creștinilor, de vreme ce ceilalți regi și principi catolici se îndeletnicesc cu trândăvia și plăcerile ori cu războaiele civile”, nota cronicarul.

Tot Jan Dlugosz scrie că, după biruința de la Podul Înalt, în ianuarie 1475, considerată de mulți cea mai mare înfrângere din istoria Imperiului Otoman, Ștefan „nu s-a îngâmfat, ci a postit 40 de zile cu apă și pâine. Și a dat poruncă în țara întreagă să nu cuteze să-i atribuie lui acea biruință, ci numai lui Dumnezeu, cu toate că știau toți că învingerea din ziua aceea numai lui se datorește”, mai scrie cronicarul, potrivit evz.ro

Ştefan cel Mare a domnit timp de 47 de ani, fiind cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române. Pe parcursul domniei sale, a purtat peste 40 de războaie sau bătălii, marea lor majoritate fiind victorioase.

Ștefan cel Mare a trecut la Domnul la 2 iulie 1504 și a fost îngropat în biserica Mănăstirii Putna, cea mai importantă ctitorie a sa. Mihai Eminescu a numit Putna „Ierusalimul neamului românesc”.

„Iar pe Ştefan Vodă l-au îngropat ţara cu multă jale şi plângere în mănăstirea Putna, care est zidită de dânsul. Atâta jale era, de plângea toţi ca după un părinte al său, că cunoştia toţi că s-au scăpat de mult bine şi de multă apărătură”, scria cronicarul Grigore Ureche, în Letopiseţul Ţării Moldovei.

Sfântul voievod a ctitorit un număr mare de mănăstiri și biserici atât în Moldova, cât și în Țara Românească, Transilvania, dar şi la Muntele Athos. La 20 iunie 1992, el a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, cu numele de Ștefan cel Mare și Sfânt.

6 lucruri despre Sfântul Ştefan cel Mare:

Agenţia de ştiri Basilica prezintă şase lucruri despre marele voievod:

- Înainte de fiecare bătălie se ruga, postea şi îi îndemna pe soldaţii lui să facă la fel;

- Cea mai veridică imagine a lui este portretul votiv din Tetraevanghelul de la Humor;

- După cea mai importantă victorie, a postit patru zile cu pâine şi apă pentru a nu fi cuprins de mândrie;

- A fost fiul duhovnicesc al Sf. Daniil Sihastrul;

- Sfântul i-a spus că, dacă va ridica un lăcaş de cult după fiecare bătălie, va birui în toate luptele;

- Mănăstirea Putna este prima sa ctitorie şi locul în care este înmormântat.

Concursul „Spune-mi o poveste pentru suflet”, dedicat Sfântului Ștefan cel Mare

Cu ocazia sărbătorii sfântului, scriitoarea Ioana Revnic, creatoarea atelierelor de lectură cu același nume, a lansat concursul de creaţie pentru copii „Spune-mi o poveste pentru suflet”, dedicat Sfântului Ștefan cel Mare, potrivit basilica.ro

Scriitoarea i-a invitat pe copii, într-un material video de prezentare, filmat la Mănăstirea Putna, să parcurgă cartea ilustrată „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, din colecția „Viețile sfinților povestite copiilor”, publicată de mănăstire. Apoi cei mici pot participa la concurs cu creații literare sau artistice proprii inspirate din viața sfântului.

Cartea poate fi descărcată în format digital la această adresa. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

177
Tagurile:
Mănăstirea Putna, Ștefan cel Mare
Tematic
Ziua care îi unește pe Ștefan Cel Mare, Păcală, Carol al II-lea și Voronin
Sabia lui Ștefan cel Mare a ajuns în vitrina lui Donald Trump. Iată cum
Conducerea Republicii Moldova a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt
Oficial: Anul 2018 este declarat ”Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt”
Istoria mămăligii, rețete alese și ce mânca Ștefan cel Mare
Exclusiv: Polițiști în veste antiglonț în parcul Ștefan cel Mare din Chișinău
Papa Benedict al XVI rugându-se la statuia Fecioarei Maria

Starea sănătății a Papei Benedict al XVI s-a înrăutățit: extrem de slăbit și fragil

83
(reînnoit 18:48 03.08.2020)
După o vizită la fratele său în Germania, starea lui Benedict al XVI-lea s-a înrăutățit, chiar dacă memoria și capacitățile lui intelectuale nu sunt afectate.

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Starea sănătății a Papei Benedict al XVI s-a înrăutățit după o călătorie efectuată în Germania în iunie, unde s-a întâlnit cu fratele său, afirmă publicația Passauer Neue Presse, făcând trimitere la biograful pontificului, jurnalistul german, Peter Seewald.

Cel de-al 265-lea Papa de la Roma a călătorit în Germania, pentru a-l vizita pe fratele său mai mare, preotul Georg Ratzinger, în vârstă de 96 de ani. Ratzinger a murit în această vară, însă cauzele decesului acestuia nu au fost comunicate.

La revenirea în Roma, Benedict al XIV-lea s-a îmbolnăvit de erizipelul feții, având dureri puternice.

Potrivit biografului, pontificul de onoare este extrem de fragil, abia poate vorbi, însă memoria și capacitățile lui intelectuale nu sunt afectate. Biograful l-a vizitat pe Papa sâmbătă, prezentându-i lucrările. Potrivit publicației, Benefict al XVI-lea era slăbit, însă era optimist și a promis că se va apuca de scris după vindecare.

Se cunoaște că Benedict XVI a lăsat un testament spiritual, care va fi dat publicității după moartea lui. De asemenea, el și-a exprimat dorința de a fi înmormântat în cavoul Sfântului Ioan Paul al II-lea, în cripta sub catedrala Sfântului Petru.

Benedict al XVI a fost cel mai în vârstă pontific în momentul alegerii de la Papa Clement al XII în 1730. În momentul întronării, acesta avea 78 de ani. Pontificul s-a retras în anul 2013, fiind al treilea din toată istoria Bisericii Catolice și primul în ultimii 600 de ani Papa care a renunțat la funcția sa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
Papa
Tematic
Papa Francisc a venit degeaba. Conflictul diplomatic România-Ungaria ia amploare
Papa de la Roma a rămas blocat în lift
Aurelian Pavelescu și… Papa Francisc, acuzați de aceeași persoană – legătura cu Rusia!
Gestul unei femei l-a iritat pe Papa Francisc - video
Realitate și ipocrizie: PAPA, primul mesaj după decizia lui Erdogan privind Sfânta Sofia
Putin s-a întâlnit cu Papa la Vatican - Video

Загрузка...
Catedrala Sfânta Sofia

Revistă din Turcia promovează ideea reînvierii califatului după convertirea Hagiei Sophia

335
O revistă pro-islam din Turcia s-a confruntat cu critici după ce a promovat ideea reînvierii califatului, chiar pe coperta ultimei sale ediții. Baroul din Ankara a acuzat-o că insitgă la o insurecție.

BUCUREŞTI, 28 iul – Sputnik. Organul juridic al Turciei a depus o plângere penală împotriva revistei „Gercek Hayat”, solicitând procurorilor să deschidă o investigaţie. Acesta susţine că redactorul-șef al revistei, Kemal Ozer, și editorialistul Abdurrahman Dilipak, au instigat la ură și au incitat la o rebeliune armată împotriva statului turc, potrivit RT.

​Acuzaţia se referă la cel mai recent număr al revistei, publicat luni, care conține, pe copertă, un titlu care precizează: „Adunați-vă pentru califat. Dacă nu acum, când? Dacă nu tu, cine?” Un interviu cu Dilipak, un jurnalist conservator turc veteran, este una dintre materialele principale din ediție.

​Un califat este un stat dedicat cauzei islamului, care acţionează ca o forță unificatoare și de apărare pentru toți musulmanii. Termenul a stârnit multe aprecieri negative în ultimul timp, de când grupul terorist Statul Islamic (IS, fost ISIS) a revendicat acest titlu.

În istorie au existat patru mari califate, cel mai recent fiind Imperiul Otoman. Turcia modernă a fost fondată de Kemal Ataturk pe ruinele acestui al patrulea califat, ca republică seculară modernă care a înlăturat instituțiile învechite ale predecesorului său.

Argumentul renașterii unui califat este un subiect politic care încinge spiritele în Turcia, astfel că publicația „Gercek Hayat” a fost criticată chiar și din zona conservatoare. Purtătorul de cuvânt al partidului AK, Omer Celik, a declarat că revista urmărește o „polarizare nesănătoasă” punând la îndoială principiile fondatoare ale Turciei.

Unele reacţii negative au apărut chiar înainte de publicarea numărului, după distribuirea pe Twitter a copertei revistei redactate de Dilipak. Jurnalistul turc Ismail Saymaz a declarat că Turcia nu este o țară „care să fie condusă de o mână de radicali” și că oamenii care au redactat numărul revistei Gercek Hayat „nici măcar nu sunt conștienți cu ce fel de foc se joacă”.

​Ozer, redactorul-șef al revistei, a spus că cei care au reacţionat interpretează greșit.

„Revista noastră cere ca țările islamice să se unească, la fel cum (ţările din) Europa au creat o uniune, la fel cum alţii au făcut uniuni similare. Apelul nostru nu are nicio legătură cu vreo țară”, a declarat acesta.

Numărul a fost publicat în contextul deciziei Turciei de a converti Hagia Sophia, una dintre comorile sale naționale, într-o moschee funcțională. Construită inițial ca o biserică creștină, catedrala a fost transformată într-o moschee după cucerirea Constantinopolului de către otomani. Ataturk a transformat clădirea într-un muzeu în 1935.

335
Tagurile:
Sfânta Sofia, Islam, Turcia
Tematic
Oficial: Catedrala Sfânta Sofia nu mai este un muzeu
Patriarhia Română vrea ca Sfânta Sofia din Constantinopol să rămână muzeu
Senator rus, despre transformarea catedralei Sfintei Sofia într-o moschee
La Sfânta Sofia va avea loc pe 24 iulie prima rugăciune musulmană
UE, solicitare către Turcia să anuleze transformarea în moschee a Catedralei Sfânta Sofia
În catedrala Sfintei Sofia a avut loc prima rugăciune islamică din ultimii 86 de ani
Realitate și ipocrizie: PAPA, primul mesaj după decizia lui Erdogan privind Sfânta Sofia
Ultima oră: Erdogan a semnat ordinul de transformare a Sfintei Sofia într-o moschee

Загрузка...
Explozie în Beirut

Ce a cauzat cumplita explozie din Beirut explicație uluitoare!

0
Din primele date obținute de mass media și din surse oficiale rezultă o explicație uluitoare – neglijența inconștientă!

BUCUREȘTI, 4 aug – Sputnik. Explozia ale cărei imagini au șocat întreaga planetă a produs peste 3000 de răniți. Deocamdată, cifra celor decedați este 27, dar încă nu este o evaluare finală.

De fapt, vorbim de mai multe deflagrații care au urmat după cea mare. Care a fost cauza care a provocat această nenorocire?

Din primele date obținute de mass media și din surse oficiale rezultă o explicație uluitoare – două cuvinte, neglijența inconștientă!

Concret, cauza ar fi in depozit de materiale explozive, stocate mai mulți ani într-un mod impropriu. Informația ar proveni dintr-o sursă din zona securităţii libaneze.

Informația a fost confirmată de directorul general al Siguranţei generale, Abbas Ibrahim,

”A fost un depozit care avea materiale foarte explozive confiscate”, a declarat Abbas Ibrahim la televiziunea națională libaneză, precizând că ”am fi naivi să credem că a fost cauzată de artificii” – așa cum s-a spus prima dată.

Desigur, rămân multe întrebări – iar o parte dintre răspunsuri vor fi oferite de ancheta care se desfășoară acum la Beirut.

0
Tagurile:
Liban
Tematic
Explozie masivă în Beirut: clădiri distruse, zeci de oameni răniți - Video

Загрузка...