Patriarhul Kiril al Rusiei, Slujba Învierii

Pastorală la Învierea Domnului a Patriarhului Kiril: intensificăm rugăciunile comune

287
(reînnoit 07:42 19.04.2020)
Sputnik Moldova publică pastorala de Paști a Patriarhului Rusiei, Kiril. În mesajul său Patriarhul ne îndeamnă să nu deznădăjduim în aceste clipe grele și să ne amintim de îndemnul Mântuitorului că: ”În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți, eu am biruit lumea”.

CHIȘINĂU, 19 apr - Sputnik. În mesajul pastoral, Patriarhul Kiril îi îndeamnă pe credincioși ca, în situația actuală generată de pandemie, să se roage pentru cei care suferă de această molimă și ca Domnul să ne dăruiască să rămânem coparticipanți la binecuvântata viață liturgică a Bisericii, păstrându-ne pacea interioară și să ne punem nădejdea în Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

”Suntem chemați să ne păstrăm pacea interioară și să ne amintim de cuvintele Mântuitorului, rostite în ajunul suferinței Sale mântuitoare: ”În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți, eu am biruit lumea” (Ioan 16, 33). Îi îndemn fierbinte pe toți, dragii mei, să intensificăm rugăciunile comune pentru ca Domnul să ne dăruiască, în pofida tuturor dificultăților, să rămânem coparticipanți la binecuvântata viață liturgică a Bisericii, pentru ca Sfânta Taină a Euharistiei să se săvârșească, iar credincioșii să se apropie cu îndrăzneală de adevăratul Izvor al Vieții - Sfintele Taine ale lui Hristos astfel încât bolnavii să capete vindecare, iar cei sănătoși să fie apărați de infecția periculoasă.

Textul integral al Pastoralei Patriarhului Rusiei la Învierea Domnului 2020

Pastorala Pascală a Patriarhului Kiril, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, adresată tuturor arhipăstorilor, preoților, diaconilor, celor din cinul monahicesc și dreptmăritorilor creștini ai Bisericii Ortodoxe Ruse

Iubiți întru Domnul confrați Arhipăstori, cinstiți părinți, preacuvioși monahi și monahii, iubiți frați și surori!

HRISTOS A ÎNVIAT!

Prin mila Atotdătătorului Dumnezeu, ne-am învrednicit de a ajunge în luminata noaptea luminoasă de Paște și ne bucurăm din nou minunatei învieri a lui Hristos. Vă felicit cordial pe toți, dragii mei, cu prilejul acestui mare praznic și sărbătoare a sărbătorilor.

Aproape două mii de ani ne separă de acel eveniment de care ne amintim acum. Totuși, în fiecare an Biserica, cu un neschimbat fior duhovnicesc, prăznuiește Învierea Domnului, mărturisind neobosit despre excepționalitatea a ceea ce s-a întâmplat în peștera funerară din preajma zidurilor vechiului Ierusalim.

Întreaga cale pământească a Fiului lui Dumnezeu: de la minunata Sa întrupare până la patimile și moartea cumplită pe Cruce - este împlinirea făgăduinței Creatorului, făcută cândva protopărinților noștri. Dumnezeu a promis că îl va trimite în lume pe Cel care va lua ”asupră-Şi durerile noastre şi cu suferinţele noastre S-a împovărat. (Isaia 53, 4) și va mântui poporul Său de păcatele lor (Matei 1, 21). Domnul a confirmat în mod repetat această făgăduință prin prorocii Săi. Această făgăduință a rămas adevărată chiar și atunci când poporul ales s-a rupt de legământ și încălca voia Creatorului.

Însă prin Învierea lui Hristos, se revelează plinătatea dragostea lui Dumnezeu, căci în sfârșit moartea a fost învinsă – ultimul hotar care îl înstrăina pe om de adevăratul Izvor al vieții. Deși moartea fizică există și omoară corpurile umane, ea nu mai este în stare să ne omoare sufletele, adică să ne lipsească de viața veșnică în comuniune cu Creatorul. Moartea a fost învinsă – boldul ei a fost scps (1 Corinteni 15: 55). A robit robime (Efeseni 4: 8) și a zdrobit iadul. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă (Luca 1,37) – cu adevărat El S-a sculat precum a zis (Matei 28, 6)!

În acest an, popoarele Pământului trec prin încercări deosebite. Molima distrugătoare s-a răspândit în întreaga lume, ajungând și la hotarele țărilor noastre. Autoritățile iau măsuri restrictive pentru a preveni creșterea explozivă a epidemiei. În unele țări aflate sub oblăduirea pastorală a Patriarhiei Moscovei, au fost stopat săvârșirea slujbelor de obște, inclusiv Sfânta Liturghie. Cu toate acestea, noi creștinii ortodocși nu ar trebui să ne descurajăm, nici să cădem în deznădejde în aceste circumstanțe complicate, cu atât mai puțin să ne panicăm. Suntem chemați să ne păstrăm pacea interioară și să ne amintim de cuvintele Mântuitorului, rostite în ajunul suferinței Sale mântuitoare: ”În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți, eu am biruit lumea” (Ioan 16, 33).

Paștele a devenit pentru omenire o trecere de la sclavia păcatului la libertatea Împărăției Cerurilor, la libertatea măririi fiilor lui Dumnezeu. (Rom. 8, 21). Doar datorită Învierii Mântuitorului obținem adevărata libertate, lucru mărturisit de atotlăudatul Pavel, care ne îndeamnă: ”Staţi deci tari în libertatea cu care Hristos ne-a făcut liberi” (Gal. 5, 1). De câte ori am citit sau auzit aceste cuvinte? Iar acum să medităm: oare nu trăim astăzi ca și cum nici nu ar fi avut loc Învierea lui Hristos? Schimbăm brusc bogăția veșniciei care ne-a fost descoperită de dragul grijilor nesfârșite, fiind din nou captivați de grijile acestei lumi, cedând în fața fricilor care ne copleșesc și uităm de comorile spirituale nemuritoare și de adevărata chemare a creștinului de a-I slujim ”în sfinţenie şi în dreptate, înaintea feţei Sale” (Luca 1, 75)?

Însă, Cucernicia curată şi neîntinată înaintea lui Dumnezeu şi a Tatălui (Iacov 1, 27) constă în faptul că, urmând exemplul pe care ne-a fost arătat în Evanghelie de către Bunul Păstor, să binevoim a ne purta cu dragoste și răbdare unul cu altul, să ne ajutăm și să ne sprijinim reciproc atunci când trecem prin încercări. Nici un fel de restricție venită din afară nu ar trebui să ne zdruncine unitatea și să ne îndepărteze de acea adevărată libertate spirituală pe care am obținut-o cu toții prin cunoașterea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care a biruit moartea și ne-a oferit posibilitatea ca să ne numim fii ai lui Dumnezeu să fim chemați și să fim copiii lui Dumnezeu (1 Ioan 3.1).

Inima şi sufletul mulţimii celor ce au crezut erau una (Faptele 4, 32), a tuturor fiilor Bisericii, căci suntem membri aparte, dar împreună alcătuim Trupul lui Hristos și nimic nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8, 39). Iată de ce, cei care nu au posibilitatea astăzi să vină la biserică, din motive obiective, și să se roage, trebuie să știe că sunt pomeniți și pentru ei se roagă. Credința ne oferă puterea de a trăi și cu ajutorul lui Dumnezeu să depășim diferite boli și încercări, inclusiv cea care a intrat în viața noastră odată cu răspândirea virusului periculos.

Îi îndemn fierbinte pe toți, dragii mei, să intensificăm rugăciunile comune pentru ca Domnul să ne dăruiască, în pofida tuturor dificultăților, să rămânem coparticipanți la binecuvântata viață liturgică a Bisericii, pentru ca Sfânta Taină a Euharistiei să se săvârșească, iar credincioșii să se apropie cu îndrăzneală de adevăratul Izvor al Vieții - Sfintele Taine ale lui Hristos astfel încât bolnavii să capete vindecare, iar cei sănătoși să fie apărați de infecția periculoasă.

Credem că Mântuitorul Înviat nu ne va părăsi și ne va trimite întărire și curaj pentu ca să stăm tari în credință și să parcurgem calea pământească mântuitoare spre viața veșnică.

Vă felicit din inimă pe toți, iubiți frații și surori, cu prilejul luminoasei sărbători a Sfintelor Paști și vă îndemn să arătați că sunteți adevărații ucenici ai Mântuitorului, dând un bun exemplu celor din jurul vostru și vestind desăvârșirea ” Celui ce v-a chemat din întuneric, la lumina Sa cea minunată” (1 Pet. 2, 9), pentru ca noi în toate zilele vieții noastre să mărturisim prin faptele noastre despre puterea veșnică și adevărul cuvintelor rostite de Paște:

CU ADEVĂRAT A ÎNVIAT HRISTOS!

+KIRIL, PATRIARHUL MOSCOVEI ŞI AL ÎNTREGII RUSII

Învierea Domnului 2020, Moscova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

287
Tagurile:
Paște, Mesaj, Patriarhul Kiril al Moscovei si întregii Rusii
Patriarhia Română

Patriarhia Română critică ”persoanele agresive” care au făcut scandal într-o mănăstire

189
Patriarhia Română a transmis astăzi printr-un comunicat de presă o reacție la agresiunea de care au dat dovadă cele două persoane care au agresat personalul mănăstirii Jieț din județul Hunedoara

BUCUREȘTI, 25 mai - Sputnik, Marius Holdean. Patriarhia Română atrage atenția printr-un comunicat care a fost adevărata desfășurare a evenimentelor din incinta mănăstirii Jieț, Hunedoara:

”Am putut vedea cu toții într-o înregistrare difuzată astăzi două persoane care descind la mănăstire cu telefoanele „armate” pentru a vâna posibile ilegalități ecleziastice pe vremea stării de alertă. Persoane aprioric agresive care își înregistrau cu voluptate preludiul invadării unei biserici de mănăstire în care se rugau niște oameni”, se arată în comunicat.

Patriarhia explică faptul că, fiind vorba de o mănăstire, în ea trăiește o comunitate asemenea unei familii care are o viață în comun și care participă împreună la numeroasele slujbe care se fac acolo, cel mai adesea exclusiv pentru comunitatea respectivă, cu păstrarea regulii distanțării sanitare.

”Există și ceremonii religioase care se pot desfășura acum în biserici, în prezența unui număr limitat de persoane. Persoane care nu ar trebui agresate de indivizi cu accese patologice de furie și ură. Fie ele și antiecleziastice”, își exprimă Patriarhia revolta față de comportamentul agresiv al intrușilor.

Comunicatul mai observă că, nedorind să participe la slujbă, ci doar să o tulbure, invitați din acest motiv în mod foarte insistent să părăsească mănăstirea, cei doi agresori au ales să meargă la spital pentru a se declara, tot ei, maltratați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

189
Tagurile:
Mănăstire, Agresiune, reacție, Patriarhia Română, BOR

Загрузка...
Sfântul Sinod al BOR, 24 mai 2018

Coincidență suspectă: Eșecul ”Referendumului pentru familie” și scandalul sexual din BOR

389
(reînnoit 08:32 24.05.2020)
”Cum nu mai cred de multișor în independența justiției, mă întreb: oare nu cumva autoritățile arată, cu politețea securistă ce îi caracterizează, ”pisica” spre BOR?”

BUCUREȘTI, 24 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cunoscutul analist Bogdan Duca, teolog și politolog, aduce în discuție o coincidență foarte interesantă, pe fondul unui scandal monstru care a revenit, la fel de suspect, în aceste zile – dosarul ”sexual” al fostului episcop al Hușilor.  

Bogdan Duca aduce aminte că ”în plină campanie pentru referendumul pentru familie, se detona un scandal sexual homosexual în chiar cel mai înalt nivel al BOR”. Ce s-a întâmplat atunci?

”Înregistrări porno cu episcopul Corneliu al Hușilor, dar mai ales cu discuții în care acesta menționa pasiunile sodomite ale unor altor ierarhi sinodali treceau din folderele bârfelor preoțești în dosarele procurorilor”,  amintește Duca.

Și care a fost efectul nenorocirilor cunoscute și necunoscute de opinia publică? ”De unde BOR începuse o adevărată trezire spre chestiunile sociale și o implicare în bătălia pentru familie, scandalul a provocat un non-combat cu consecințele văzute în zilele referendumului”.

Iar Referendumul, ne amintim, în ciuda tuturor sondajelor, pronosticurilor, opiniilor exprimate – a căzut! S-a cam dat vina pe PSD, o acuzație stupidă, dar oarecum ”înghițită” de opinia publică.

Dar ceva a mai fost în neregulă atunci, iar Bogdan Duca atrage acum atenția: a fost… tăcerea presei în legătură cu scandalul din BOR – ceea ce, dată fiind amploarea și posibilele implicații ”înalte” sugerate, nu e firesc!

”Presa a trecut totul sub tăcere, după zilele ”fierbinți” ale scandalului, ba chiar, după referendum, sfințirea șantierului noii catedrale patriarhale a fost mediatizată și aplaudată de presă și autorități, parcă răsplătind eșecul (de fapt autosabotajul) de la referendumul pentru familie”, spune Duca.

Sigur, e o ipoteză șantajului la BOR, a ”trocului tăcerii” e greu de demonstrat – dar, dacă stăm strâmb și ne gândim drept, căderea referendumului ar putea fi explicabilă așa – prin îndepărtarea BOR de pe câmpul bătăliei.

Iar Bogdan Duca mai aduce aminte de un alt aspect, de asemenea surprinzător, tot din motiv de tăcere.

”Cazul Corneliu a fost ”tranșat” fără scandal - Onilă nu a fost depus din scaun, nici canonisit - și-a dat demisia, păstrând statutul episcopal și leafa aferentă, a primit o vilă de reședință, mașină, șofer, personal care să aibă grijă de bunăstarea și confortul său arhieresc”, spune analistul, constatând din nou: ”Spre mirarea mea, presa a ignorat subiectul”.

Într-adevăr, nici un jurnalist nu a fost interesat ”de dulcea „pedeapsă” a lui Onilă – are dreptate Bogdan Duca.

”Doar câțiva chiar devotați au avut semne de întrebare cu privire la felul în care un dosar în care Onilă putea fi acuzat de sex cu minori, a... dispărut în neantul arhivelor - nu a fost clasat ci a dispărut”, spune Duca.

În schimb, a apărut brusc, acum! ”Aflu că a apărut la un an și jumătate, după”, se miră și Bogdan Duca, așa cum am făcut-o și noi la reținerea și arestarea fostului episcop… la mult timp după ce acesta nu mai avea funcții, era probabil supravegheat chiar din interiorul instituției – deci nu mai putea influența martori, probe...

”Cum nu sunt vreun inocent și nu mai cred de multișor în independența justiției, mă întreb: oare nu cumva autoritățile arată, cu politețea securistă ce îi caracterizează, ”pisica” spre BOR? Ce i-o fi deranjat?”, întreabă Bogdan Duca.

Într-un recent articol scriam că în contextul în care unii episcopi și preoți – și chiar BOR - par a fi devenit o problemă pentru autoritățile care impun izolarea, este ciudată această acțiune mediatizată și greu de justificat a procurorilor – reținerea, cu presa de față, a fostului episcop… după atât timp de la scandal! Și după ce s-au luat măsuri în ceea ce-l privește, mai mult sau mai puțin drastice.

Scriam în articolul respectiv - chiar fără a adopta temele conspirației, nu poți să nu te întrebi de ce ancheta nu s-a derulat mai departe fără măsuri extreme și fără mediatizare?

În concluzie, analizând coincidențele ciudate – și alte aspecte bizare, cum ar fi atitudinea presei – atunci da, eșecul Referendumului ar putea avea o altă explicație decât cele la care ne-am gândit până acum.

389

Загрузка...

În Moldova se nasc tot mai puțini copii, iar fiecare al cincilea e bolnav

0
(reînnoit 16:01 30.05.2020)
În ultimii ani, în țara noastră se nasc tot mai puțini copii. Asta arată un raport al Biroului Național de Statistică.

CHIȘINĂU, 30 mai - Sputnik. Raportul Biroului Național de Statistică arată că anul trecut în Moldova s-au născut 32 de mii de bebeluşi, dintre care 52 la sută au fost băieţi.

Cifra este cu 7,8 la sută mai mică decât în 2018. Dacă analizăm datele din ultimii ani, cei mai mulți copii au venit pe lume în 2015, mai exact 14,5 micuți la o mie de locuitori. De atunci însă rata natalității este în scădere.

În 2017 au fost 13,4 bebeluşi la o mie de locuitori, în 2018 - 13, iar anul trecut s-au înregistrat 12,2 nou-născuţi la o mie de locuitori. 

În același timp, s-a diminuat ponderea copiilor născuți în afara căsătoriei. Nivelul natalității extraconjugale în anul 2019 a constituit 19,3%. Adică, aproape fiecare al cincilea copil s-a născut în afara căsătoriei. Cei mai mulți au fost la sate - 22,2%, iar la orașe rata este de 14,9 la sută.

Statistica mai arată că în anul 2019 circa 6,7 mii de copii s-au născut bolnavi ori s-au îmbolnăvit, ceea ce a reprezentat 20,6% din numărul copiilor nou-născuți.

La începutul acestui an, numărul copiilor în Republica Moldova constituia peste 583 de mii. Astfel, aproape fiecare a cincea persoană avea o vârstă de până la 18 ani. 

Anterior, mai mulți experți au declarat că în țara noastră se nasc tot mai puțini copii și au menționat că în anul 2050 o treime din populația Moldovei o vor constitui bătrânii. Studiile sociologilor arată că o situație demografică normală se constituie atunci când la fiecare zece femei revin 21 de copii, cu condiția că populația nu ar emigra. Evident, pentru Moldova acest lucru nu este real în prezent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, Copii
Tematic
Întrebare justă: ”Ce să faci cu 31 de copii mascați într-o sală de clasă cu o educatoare?”
Ministerul Sănătății: ”Malformaţiile şi viciile genetice, a 3-a cauză de deces la copii”
Avertizare UNICEF: Covid-19 ar putea ucide indirect până la 6.000 de copii pe zi în 6 luni
Raluca Turcan, anunțul momentului: se dau bani pentru copii
Avertisment ONU: sute de mii de copii ar putea muri din cauza crizei provocate de pandemie

Загрузка...