Patriarhul Kiril al Rusiei, Slujba Învierii

Pastorală la Învierea Domnului a Patriarhului Kiril: intensificăm rugăciunile comune

300
(reînnoit 07:42 19.04.2020)
Sputnik Moldova publică pastorala de Paști a Patriarhului Rusiei, Kiril. În mesajul său Patriarhul ne îndeamnă să nu deznădăjduim în aceste clipe grele și să ne amintim de îndemnul Mântuitorului că: ”În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți, eu am biruit lumea”.

CHIȘINĂU, 19 apr - Sputnik. În mesajul pastoral, Patriarhul Kiril îi îndeamnă pe credincioși ca, în situația actuală generată de pandemie, să se roage pentru cei care suferă de această molimă și ca Domnul să ne dăruiască să rămânem coparticipanți la binecuvântata viață liturgică a Bisericii, păstrându-ne pacea interioară și să ne punem nădejdea în Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

”Suntem chemați să ne păstrăm pacea interioară și să ne amintim de cuvintele Mântuitorului, rostite în ajunul suferinței Sale mântuitoare: ”În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți, eu am biruit lumea” (Ioan 16, 33). Îi îndemn fierbinte pe toți, dragii mei, să intensificăm rugăciunile comune pentru ca Domnul să ne dăruiască, în pofida tuturor dificultăților, să rămânem coparticipanți la binecuvântata viață liturgică a Bisericii, pentru ca Sfânta Taină a Euharistiei să se săvârșească, iar credincioșii să se apropie cu îndrăzneală de adevăratul Izvor al Vieții - Sfintele Taine ale lui Hristos astfel încât bolnavii să capete vindecare, iar cei sănătoși să fie apărați de infecția periculoasă.

Textul integral al Pastoralei Patriarhului Rusiei la Învierea Domnului 2020

Pastorala Pascală a Patriarhului Kiril, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, adresată tuturor arhipăstorilor, preoților, diaconilor, celor din cinul monahicesc și dreptmăritorilor creștini ai Bisericii Ortodoxe Ruse

Iubiți întru Domnul confrați Arhipăstori, cinstiți părinți, preacuvioși monahi și monahii, iubiți frați și surori!

HRISTOS A ÎNVIAT!

Prin mila Atotdătătorului Dumnezeu, ne-am învrednicit de a ajunge în luminata noaptea luminoasă de Paște și ne bucurăm din nou minunatei învieri a lui Hristos. Vă felicit cordial pe toți, dragii mei, cu prilejul acestui mare praznic și sărbătoare a sărbătorilor.

Aproape două mii de ani ne separă de acel eveniment de care ne amintim acum. Totuși, în fiecare an Biserica, cu un neschimbat fior duhovnicesc, prăznuiește Învierea Domnului, mărturisind neobosit despre excepționalitatea a ceea ce s-a întâmplat în peștera funerară din preajma zidurilor vechiului Ierusalim.

Întreaga cale pământească a Fiului lui Dumnezeu: de la minunata Sa întrupare până la patimile și moartea cumplită pe Cruce - este împlinirea făgăduinței Creatorului, făcută cândva protopărinților noștri. Dumnezeu a promis că îl va trimite în lume pe Cel care va lua ”asupră-Şi durerile noastre şi cu suferinţele noastre S-a împovărat. (Isaia 53, 4) și va mântui poporul Său de păcatele lor (Matei 1, 21). Domnul a confirmat în mod repetat această făgăduință prin prorocii Săi. Această făgăduință a rămas adevărată chiar și atunci când poporul ales s-a rupt de legământ și încălca voia Creatorului.

Însă prin Învierea lui Hristos, se revelează plinătatea dragostea lui Dumnezeu, căci în sfârșit moartea a fost învinsă – ultimul hotar care îl înstrăina pe om de adevăratul Izvor al vieții. Deși moartea fizică există și omoară corpurile umane, ea nu mai este în stare să ne omoare sufletele, adică să ne lipsească de viața veșnică în comuniune cu Creatorul. Moartea a fost învinsă – boldul ei a fost scps (1 Corinteni 15: 55). A robit robime (Efeseni 4: 8) și a zdrobit iadul. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă (Luca 1,37) – cu adevărat El S-a sculat precum a zis (Matei 28, 6)!

În acest an, popoarele Pământului trec prin încercări deosebite. Molima distrugătoare s-a răspândit în întreaga lume, ajungând și la hotarele țărilor noastre. Autoritățile iau măsuri restrictive pentru a preveni creșterea explozivă a epidemiei. În unele țări aflate sub oblăduirea pastorală a Patriarhiei Moscovei, au fost stopat săvârșirea slujbelor de obște, inclusiv Sfânta Liturghie. Cu toate acestea, noi creștinii ortodocși nu ar trebui să ne descurajăm, nici să cădem în deznădejde în aceste circumstanțe complicate, cu atât mai puțin să ne panicăm. Suntem chemați să ne păstrăm pacea interioară și să ne amintim de cuvintele Mântuitorului, rostite în ajunul suferinței Sale mântuitoare: ”În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți, eu am biruit lumea” (Ioan 16, 33).

Paștele a devenit pentru omenire o trecere de la sclavia păcatului la libertatea Împărăției Cerurilor, la libertatea măririi fiilor lui Dumnezeu. (Rom. 8, 21). Doar datorită Învierii Mântuitorului obținem adevărata libertate, lucru mărturisit de atotlăudatul Pavel, care ne îndeamnă: ”Staţi deci tari în libertatea cu care Hristos ne-a făcut liberi” (Gal. 5, 1). De câte ori am citit sau auzit aceste cuvinte? Iar acum să medităm: oare nu trăim astăzi ca și cum nici nu ar fi avut loc Învierea lui Hristos? Schimbăm brusc bogăția veșniciei care ne-a fost descoperită de dragul grijilor nesfârșite, fiind din nou captivați de grijile acestei lumi, cedând în fața fricilor care ne copleșesc și uităm de comorile spirituale nemuritoare și de adevărata chemare a creștinului de a-I slujim ”în sfinţenie şi în dreptate, înaintea feţei Sale” (Luca 1, 75)?

Însă, Cucernicia curată şi neîntinată înaintea lui Dumnezeu şi a Tatălui (Iacov 1, 27) constă în faptul că, urmând exemplul pe care ne-a fost arătat în Evanghelie de către Bunul Păstor, să binevoim a ne purta cu dragoste și răbdare unul cu altul, să ne ajutăm și să ne sprijinim reciproc atunci când trecem prin încercări. Nici un fel de restricție venită din afară nu ar trebui să ne zdruncine unitatea și să ne îndepărteze de acea adevărată libertate spirituală pe care am obținut-o cu toții prin cunoașterea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care a biruit moartea și ne-a oferit posibilitatea ca să ne numim fii ai lui Dumnezeu să fim chemați și să fim copiii lui Dumnezeu (1 Ioan 3.1).

Inima şi sufletul mulţimii celor ce au crezut erau una (Faptele 4, 32), a tuturor fiilor Bisericii, căci suntem membri aparte, dar împreună alcătuim Trupul lui Hristos și nimic nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8, 39). Iată de ce, cei care nu au posibilitatea astăzi să vină la biserică, din motive obiective, și să se roage, trebuie să știe că sunt pomeniți și pentru ei se roagă. Credința ne oferă puterea de a trăi și cu ajutorul lui Dumnezeu să depășim diferite boli și încercări, inclusiv cea care a intrat în viața noastră odată cu răspândirea virusului periculos.

Îi îndemn fierbinte pe toți, dragii mei, să intensificăm rugăciunile comune pentru ca Domnul să ne dăruiască, în pofida tuturor dificultăților, să rămânem coparticipanți la binecuvântata viață liturgică a Bisericii, pentru ca Sfânta Taină a Euharistiei să se săvârșească, iar credincioșii să se apropie cu îndrăzneală de adevăratul Izvor al Vieții - Sfintele Taine ale lui Hristos astfel încât bolnavii să capete vindecare, iar cei sănătoși să fie apărați de infecția periculoasă.

Credem că Mântuitorul Înviat nu ne va părăsi și ne va trimite întărire și curaj pentu ca să stăm tari în credință și să parcurgem calea pământească mântuitoare spre viața veșnică.

Vă felicit din inimă pe toți, iubiți frații și surori, cu prilejul luminoasei sărbători a Sfintelor Paști și vă îndemn să arătați că sunteți adevărații ucenici ai Mântuitorului, dând un bun exemplu celor din jurul vostru și vestind desăvârșirea ” Celui ce v-a chemat din întuneric, la lumina Sa cea minunată” (1 Pet. 2, 9), pentru ca noi în toate zilele vieții noastre să mărturisim prin faptele noastre despre puterea veșnică și adevărul cuvintelor rostite de Paște:

CU ADEVĂRAT A ÎNVIAT HRISTOS!

+KIRIL, PATRIARHUL MOSCOVEI ŞI AL ÎNTREGII RUSII

Învierea Domnului 2020, Moscova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

300
Tagurile:
Paște, Mesaj, Patriarhul Kiril al Moscovei si întregii Rusii
IPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului

Replică unui cunoscut preot la atacul contra IPS Teodosie

301
(reînnoit 07:23 11.05.2021)
În urma atacurilor și criticilor aduse IPS Teodosie vine o excelentă replică, potrivită cu epoca „respectării drepturilor”

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Comentariile arhiepiscopului Teodosie bazate pe textele Vechi Testamentare au generat o adevărată furtună în opinia publică. Mai mulți ”apărători ai drepturilor omului”, evident necunoscători ai Scripturii l-au atacat pe înaltul prelat, inclusiv la Consiliul Discriminării. 

Acestora le răspunde inspirat preotul și ziaristul Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

”Ce scandal pentru că IPS Teodosie a citat din Biblie. Dacă se apuca de satiră tip Charlie Hebdo era mai bine???”, scrie Eugen Tănăsescu.

Într-adevăr, preotul punctează excelent – pentru că revista în cauză a jignit în cel mai abject mod cele mai sacre figuri ale religiilor și cele mai înalte valori ale credințelor. Dar, în cazul lor, aceeași zonă progresistă a spus că e ”drept la opinie” și ”libertate a presei”.

Într-un sens apropiat, Eugen Tănăsescu a folosit o un joc de cuvinte: ”"Biserica e Evul Mediu" Așa crede cine trăiește în Evul Media”.

Pe de altă parte, în cazul declarației președintelui CNCD, Tănăsescu comentează: ”Șeful CNCD crede că și preoții trebuie să accepte directivele ideologice ale Statului”  - și apropie atitudinea lui Asztalos Csaba de aceea a unui ”#komisar” – evident, cu referire la comisarii poporului, din perioada de început al URSS.

De fapt, președintele CNCD, Csaba Asztalos, a încercat să nuanțeze ideea verificării reclamațiilor depuse contra IPS Teodosie, dar înțelesul intențiilor sale este oricum ambiguu.

„Ceea ce vom analiza noi în această speță și în oricare alta de acest gen este contextul în care s-a făcut declarația, conținutul, scopul – dacă a fost sau nu o intenție de a aduce o atingere demnității anumitor categorii de persoane – și, desigur, calitatea celui care a făcut declarația, pentru că vorbim despre un formator de opinie, care influențează comportamente din societate”, a declarat Asztalos Csaba, subliniind că ”nu va analiza și nici nu va sancționa ceva ce ar putea fi, în acest caz, o interpretare a credinței”.

Da fapt, IPS Teodosie a explicat, conform Bibliei, de ce nu este discriminatorie interdicția femeilor de a ocupa funcțiile importante în Biserică: ”Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul”.

”Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar fi înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus ’În dureri vei naşte fii’. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a spus IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
301
Tagurile:
CNCD, Atac, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie

Загрузка...
Vicarul Mihai Aurel, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, consilierul patriarhal Vasile Bănescu si Alexandru Bordea participa la deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși

Purtătorul de cuvânt al BOR, atac la clericii antivacciniști

277
(reînnoit 11:08 03.05.2021)
Vasile Bănescu reacționează, după ce mai mulți clerici au susținut că Sfânta Împărtășanie este vaccinul autentic cel mai bun. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române spune că oamenii trebuie să se informeaze de la medici când vine vorba de sănătatea lor.

BUCUREȘTI, 3 mai – Sputnik. Preoții care susțin că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie primesc o replică dură chiar de la vârful BOR. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, spune că vaccinul, act medical, nu trebuie comparat cu Sfânta Împărtășanie, care ține de planul spiritual.

”Când am auzit asta să știți că, realmente, m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul și sângele lui Cristos, cu un vaccin. Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu”, a declarat Vasile Bănescu.

Acesta a subliniat că, pentru că a-l compara pe Hristos cu un vaccin este ceva sacrileg și că este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le.

În opinia sa, un asemenea mesaj a fracturat dialogul dintre oamenii credincioși și cei dintr-o sferă științifică.

Vasile Băsescu consideră că un astfel de mesaj a demobilizat pe foarte mulți oameni credincioși. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a subliniat că acest conflict este fals și că nu există un conflict real între știință și credință.

La rândul său, Bănescu s-a vaccinat și a trecut și prin boală. Din acest motiv el este de părere că până și scepticii vor înțelege, în cele din urmă, că vaccinul nu face rău.

277
Tagurile:
Vaccinare, BOR

Загрузка...

Împușcături la o școală din Kazan

0
Împușcături la o școală din Kazan Împușcături la o școală din Kazan Împușcături la o școală din Kazan

Atacul la școala № 175 de pe str. Jaudat Faizi, 8, din Kazan, Republica Tatarstan din Rusia, a avut loc în timpul desfășurării orelor.

Unul dintre atacatori a fost reținut, al doilea, potrivit datelor preliminare, s-a refugiat în clădirea școlii, unde a fost lichidat. 11 persoane au murit, 16 sunt la spital.

"Se auzeau împușcături în toată școala. Au împușcat de multe ori. Există victime, sunt zvonuri că o profesoară de clase primare a fost împușcată în fața elevilor de clasa întâi", a spus o sursă citată de RIA Novosti.

La fața locului se află medici, polițiști, psihologi, sunt prezenți președintele Tatarstanului Rustam Minnihanov, ministrul Sănătății al republicii Marat Sadîkov și procurorul regiunii Ildus Nafikov.

În toate instituțiile de învățământ din oraș au fost consolidate măsurile de securitate. A fost deschis dosar penal.

 

0

Загрузка...