Arhimandritul Mihail Daniliuc, Schitul Ovidenia-Neamț, Romania

E păcat bei cafea? Răspunsul unui preot ortodox

1612
(reînnoit 21:51 16.03.2019)
Părintele Mihail Daniliuc, de la schitul Vovidenia-Neamț, România, explică dacă este sau nu consumul de cafea un păcat.

CHIȘINĂU, 16 mart — Sputnik, C.S. Ne aflăm în perioada Postului Mare, când creștinii trebuie să acorde mai mult timp pentru rugăciune și să mediteze asupra păcatelor. Mulți sunt cei care și-au făcut un obicei de a începe ziua cu cafeaua de dimineață. Unii spun că această licoare este benefică pentru sănătate, alții spun că e dăunătoare. Totuși, este păcat sau nu să bem cafea? Aceasta este întrebarea care îi frământă pe mai mulți creștini.

Răspuns la această întrebare este oferit de arhimandritul Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia-Neamț, România, Custode al Casei Memoriale Visarion Puiu, citat de ortodox.md.

”Atât timp cât ea aduce beneficii organismului, n-o vom privi ca pe un păcat. În aceeași măsură am putea blama ceaiurile hepatice, de mentă sau de tei, ajunse o necesitate pentru unii dintre noi. Deci nu consumul de cafea constituie ceva rău în sine. Vinovăția trebuie căutată în altă parte: mulți nu o beau din motive medicale, ci fiindcă o consideră o chestiune de bon ton”, explică arhimandritul Mihail.

Totuși, părintele punctează în ce cazuri trebuie să ne simțim culpabili de păcat.

”La cafea, în genere, se asociază o țigară, două, ori câteva discuții uneori extrem de păguboase. O altă situație în care ar trebui să ne simțim culpabili e obiceiul unora, deja prizonieri ai cafelei, de a merge la Dumnezeiasca Liturghie după ce s-au împărtășit din ceașca aburindă, refuzând astfel să guste din anafura împărțită la finele slujbei. Cred că o asemenea obișnuință, transformată în patimă, ar trebui să ne îngrijoreze. Chiar atunci când o înghițim ca pe un medicament, recomandată de medici, dacă ne obișnuim organismul cu ea zilnic, la fel cu orice altă doctorie luată cu regularitate, cafeaua devine un drog. Se creează astfel o dependență, iar efectele benefice, atât de insistent scoase în evidență, diminuează substanțial, căci o cantitate mare din savuroasa băutură produce rău organismului”, a precizat părintele.

Preotul afirmă că unora le e greu să recunoască faptul că fără prozaica licoare devin peste zi agitați, neliniștiți, căutând cu orice preț prilejul de a-și împlini pofta. În acest caz, fără doar și poate, dependența de cafea reprezintă un păcat.

”Un creștin m-a întrebat: „Părinte, dacă cer preotului să mă împărtășească dimineață, e păcat?" "Dar de ce nu stați la Sfânta Liturghie?", îl întreb. „Stau, dar nu pot rezista până aproape de prânz fără cafea; de aceea obișnuiesc să cer Sfânta Împărtășanie dimineață". Am ezitat un pic să-i răspund căci m-a întristat robia în care zăcea sărmanul. Am încercat, totuși, să-i ofer un posibil răspuns: „Cine vi se pare cu adevărat important în viața dumneavoastră: Hristos ori cafeaua? Dacă-L iubiți pe Mântuitorul mai mult decât savoarea unei cafele, atunci străduiți-vă să primiți Sfânta Împărtășanie la vremea cuvenită. Dacă veți reuși, arătați că nimic din acea zi nu contează, în afara lui Hristos, Care nu poate fi substituit în niciun fel. De nu veți izbuti, din păcate, trebuie să luați aminte la marea primejduire în care vă aflați: vă închinați cafelei mai mult decât lui Dumnezeu!".

1612
Sebastian Kurz

Austria intervine în conflictul dintre Erdogan și Macron

118
Austria intervine în conflictul dintre Erdogan și Macron pe subiectul reformei islamului și își exprimă solidaritatea cu Franța.

BUCUREȘTI, 26 oct – Sputnik. Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a condamnat jignirile aduse de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, liderului francez, Emmanuel Macron, declarând că acest lucru demonstrează o îndepărtate mai mare a Turciei de UE.

“Condamn jignirile președintelui Erdogan în adresa președintelui Emmanuel Macron. Acestea arată din nou că Turcia se îndepărtează și mai mult de UE și lumile noastre comune. Îmi exprim susținerea și solidaritatea deplină cu Franța”, a scris Kurz în Twitter.

Anterior, Macron a rostit un discurs despre combaterea separatismului în Franța, anunțând cu un proiect în acest sens, îndreptat spre consolidarea valorilor republicane, va fi prezentat pe 9 decembrie.

De asemenea, Macron și-a exprimat ideea despre necesitatea de a înființa, împreună cu Consiliul Musulmanilor din Franța, o organizație care va permite formularea unui “islam iluminat” în țară. Motivul acestei inițiative este asasinarea recentă a unui învățător, care a prezentat elevilor unei școli din suburbia Parisului niște caricaturi cu prorocul Mohamed.

În replică la această idee, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că omologul său francez, care a propus formularea unui “islam iluminat”, trebuie “să se trateze psihic”. După afrimarțiile lui Erdogan, Franța și-a rechemat ambasadorul de la Ankara pentru consultări. Ulterior, președintele turc din nou l-a criticat dur pe Macron, care, în opinia lui, trebuie „să fie examinat” de medici.

118
Tagurile:
Austria, Islam, Turcia, Franța, Recep Tayyip Erdogan, Emmanuel Macron
Tematic
Erdogan critică ideea lui Macron a “islamului iluminat”
Cearta lui Macron cu islamul naște reacții mondiale
Putin a purtat o discuție cu Macron despre terorism și Karabah

Загрузка...
Распятие

Sfântul Dumitru: azi aflăm cum va fi iarna

107
Creștinii ortodocși și cei catolici îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dimitrie sau Sfântul Dumitru, izvorâtorul de mir. Românii îl consideră patronul păstorilor, cel care usucă toate plantele.

BUCUREȘTI, 26 oct – Sputnik. În data de 26 octombrie, creștinii ortodocși și cei catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie sau Dumitru, izvorâtorul de mir.

Mâine, 27 octombrie are loc sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului. Cu acest prilej, la Patriarhie sunt scoase moaștele Sfântului și se desfășoară un pelerinaj.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a devenit unul dintre sfinții militari în perioada Evului Mediu, adică erau venerați mai ales de soldați în timpul războiului.

Chiar marele Ștefan cel Mare purta, în timpul luptelor, un steag cu însemnele Sfântului Dimitrie.

În tradiția populară ziua de 26 octombrie este cea în care se usucă toate plantele și căldura intră în pământ, făcând loc iernii.

Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna și înfrunzește întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzește codrul și usucă toate plantele, informează capital.ro.

Oamenii urmăresc astăzi mai multe semne în natură, ca să știe ce fel de iarnă va veni. Dacă vremea va fi aspră astăzi, iarna va fi una bună, iar de va fi vreme bună, ne așteaptă o toamnă lungă.

Tot acum, dacă luna va fi plină și cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.

Sfântul Dumitru mai este considerat și patronul păstorilor. În această zi, ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşază cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru, precizează digi24.ro.

107
Tagurile:
Sfântul Dumitru

Загрузка...
Copii

Psiholog: Legăturile sociale cu ceilalţi ne menţin sănătoși

0
Descoperirile recente realizate de neurologi arată modul cum legăturile sociale, în special în timpul lockdown-ului, au un efect pozitiv asupra stării de sănătate. Ce spune un lector în psihologie la Universitatea din Essex, într-un interviu acordat Sputnik.

BUCUREŞTI, 26 oct – Sputnik. Pascal Vrtička, lector în psihologie, la Universitatea din Essex, a explicat, într-un interviu pentru Sputnik, modul cum putem rămâne conectați social în această perioadă.

Întrebat cât de important este pentru noi să ne menţinem legăturile sociale, mai ales dacă revenim la lockdown, Dr. Pascal Vrtička a spus că legăturile sociale sunt importante pentru noi tot timpul. Suntem ființe sociale şi avem nevoie de interacțiuni semnificative cu ceilalți pentru a rămâne sănătoși fizic și mental. Situaţia nu este diferită în contextul în care ne îndreptăm din nou spre lockdown.

De asemenea, Vrtička a mai spus că faptul de a fi conectaţi social influențează pozitiv sănătatea noastră fizică și mentală. Conexiunile sociale ne fac să ne îngrijorăm mai puțin cu privire la potențialele pericole și să ne simțim mai puțin stresați. De asemenea, dormim mai bine, avem un ritm cardiac și tensiune arterială mai mici, necesarul nostru de energie de bază este mai mic și sistemul nostru imunitar funcționează mai eficient. În plus, suntem mai puțin predispuși la depresie atunci când ne simțim conectați social.

În acelaşi timp, a te simți conectat social este o experiență interioară subiectivă. Putem avea o mie de prieteni, dar totuși să ne simțim singuri. Nu izolarea socială fizică, obiectivă, ne îmbolnăvește corpul și mintea, ci izolarea socială percepută emoţional și sentimentul de singurătate. Aceasta înseamnă că măsurile de lockdown ne vor afecta diferit pe fiecare dintre noi. Şi, desigur, trebuie să îi identificăm și să-i ajutăm pe cei care suferă cel mai mult subiectiv de singurătate în această perioadă, a mai spus profesorul de psihologie.

Acesta a subliniat că nu este nimic în neregulă în faptul de a ne simţi afectaţi de situaţia creată de această criză. Trebuie să fim binevoitori cu noi înşine şi să avem grijă de noi. „Faceți o baie fierbinte, o pauză de la știri și de la rețelele de socializare, o plimbare sau o alergare în parc. Încercaţi să vă simţiţi cât mai confortabil posibil. De asemenea, poate fi de ajutor şi cultivarea unei atitudini pline de compasiune față de ceilalți. Așadar, încercați să manifestaţi mai multă amabilitate când interacționați cu colegii dvs. de la serviciu, cu profesorii copiilor dvs., chiar și cu străini la magazinul alimentar sau când conduceți.

Dacă îi abordaţi pe ceilalți cu bunătate și compasiune, vă activaţi propriile emoții pozitive și zonele din creier responsabile cu recompensele și procesele hormonale. Aşadar, vă puteţi simți efectiv mai bine dacă manifestaţi amabilitate şi îi ajutaţi pe ceilalți. Şi, ceea ce este foarte important, cereţi ajutor când simțiți că nu mai puteți face față singur. Este o tendinţă naturală de a căuta ajutor dacă ne simțim copleșiți sau de a-i ajuta pe alții dacă au nevoie de noi. Prin urmare, aproape întotdeauna va fi cineva care să ne asculte și să ne ajute, fiindcă, la urma urmei, suntem împreună în această situaţie. Iar forța noastră comună este cea mai puternică modalitate de a face faţă cu bine acestei situaţii”, a mai spus Dr. Pascal Vrtička.

0
Tematic
Mitul popular despre beneficiile zilelor de repaus alimentar - spulberat
Trei alimente care vă ajută să scăpați de kilogramele în plus
Acest aliment este benefic pentru sistemul imunitar

Загрузка...