Lăcaș ortodox incendiat la Kiev

Proteste în regiunea Cernăuți împotriva acaparării bisericilor de către naționaliști

330
(reînnoit 14:23 08.02.2019)
Preoții și enoriașii din regiunea Cernăuți au protestat în centrul raional Hliboca împotriva acaparării bisericilor de către așa-numita “biserică autocefală ucraineană.”

BUCUREȘTI, 8 feb – Sputnik. Enoriașii și clericii ortodocși din regiunea Cernăuți au protestat pe 7 februarie în fața administrației raionului Hliboca împotriva acaparării violente și abuzive a bisericilor Mitropoliei de la Kiev, supusă canonic Patriarhiei Ruse, de către așa-numita noua “biserică ucraineană autocefală”, transmite portalul BucPress.

Arhiepiscopul Longhin, starețul Mănăstirii românești Banceni, a chemat enoriașii să rămână devotați bisericii canonice și să nu se lase acaparați de biserica schismatică, „care nu este binecuvântat de Dumnezeu”.

„Noi nu suntem împotriva faptului ca ei să creeze noi comunități religioase, au tot dreptul, dar să construiască biserici noi și să nu să acapareze abuziv bisericile ridicate cu greu de oamenii noștri”, a spus arhiepiscopul Longhin, adresându-se mulțimii.

“Iubiți frați și surori, nu trădați credința! Tot ce se face acum, se face ca o lepădare de credință în Dumnezeu. Acești oameni care au venit nu au hirotonie. Ați văzut câți conducători sunt acuma. Noi în 30 de ani, de când slujim în această biserică, niciodată nu am luat nicio biserică, nu am bătut pe nimeni. Ne-am rugat, am primit pe toată lumea la fel, pentru că la Dumnezeu nu-i națiune, nu-i limbă și așa vom rămâne uniți și legați unul de altul și vrem ca să fie respectată și legea pentru noi, cei care suntem aici”, a declarat ierarhul.

Preoții și enoriașii au acuzat guvernul de la Kiev de susținerea exagerată a noii structuri bisericești, amintind că nimeni din lumea ortodoxă nu a recunoscut „biserica autocefală ucraineană”, condusă de “mitropolitul” Epifanie.

Reamintim că pe 3 februarie, la Kiev a avut loc ceremonia de întronizare a așa-numitului „mitropolit” Epifanie, capul noii biserici autocefale ucrainene. La eveniment nu a fost prezent niciun reprezentat al bisericilor ortodoxe locale, inclusiv niciun reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române.

330
Tagurile:
Longhin Jar, Ucraina, Cernăuți
Tematic
Președintele Georgiei a refuzat să felicite Ucraina cu obținerea “autocefaliei”
Ucraina a decis să intensifice paza la frontierele cu Moldova și România
Zaharova: „Putin e la curent că ar putea fi ales în Ucraina în locul lui Poroșenko?”
Schisma din Ucraina. Putin: Rusia își rezervă dreptul de a apăra libertățile cetăţenilor

Загрузка...