Sărbătoarea Botezul Domnului

Boboteaza: De ce S-a botezat Hristos. Minunea care se întâmplă în Ţara Sfântă

406
(reînnoit 15:28 05.01.2019)
Biroul de presă al Patriarhiei Române a anunţat că Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, va oficia duminică Slujba Aghesmei Mari în faţa Reşedinţei patriarhale. Semnificaţia Bobotezei.

BUCUREŞTI, 5 ian – Sputnik, Doina Crainic. Slujba Aghesmei Mari, care va fi oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în faţa Reşedinţei patriarhale, va avea loc duminică după ora 11,30, după oficierea Sfintei Liturghii, a anunţat biroul de presă al Patriarhiei într-un comuncat transmis Agerpres

În curtea Catedralei patriarhale vor fi amplasate 24 de vase mari cu o capacitate de 500 de litri de apă fiecare de la izvorul din Parcul „Grădina Maicii Domnului” al Reşedinţei patriarhale.

De asemenea, în faţa catedralei va fi înălţată o cruce din cetină de brad, împodobită cu flori şi busuioc.

Botezul Domnului Iisus Hristos sau Boboteaza este praznuita pe 6 ianuarie şi se mai numeşte şi Epifania, pentru că este momentul în care Hristos S-a aratat poporului, şi Teofania, pentru că la Botezul Său S-au aratat şi celelalte două Persoane ale Sfintei Treimi, potrivit crestinortodox.ro

După cum se arată în Sfânta Scriptură, „cerurile s-au deschis și duhul lui Dumnezeu s-a vărsat, coborându-se ca un porumbel și venind peste El. Și glas din ceruri zicând: acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit” (Matei, 3: 16-17).

Prin Botezul Sau, Mântuitorului pregătește botezul creștin. Deşi este lipsit de păcat şi nu avea de ce să fie botezat, Hristos primește botezul nu doar pentru a ne arăta smerenia Sa, ci și pentru mântuirea noastră, vestind astfel că El va lua asupra Lui păcatele lumii.

El a intrat în apa Iordanului pentru a sfinți natura și pentru a ne descoperi că fiecare dintre noi trebuie să se boteze în numele Sfintei Treimi.

Semnificaţia botezului săvârşit de Sfântul Ioan până la venirea Mântuitorului

Botezul pe care îl săvârşea Ioan, Înaintemergătorul Domnului, a fost o pregătire pentru adevăratul Botez, prin el avea loc doar o conştientizare a stării de păcat, care trebuia mărturisită, însă acesta nu avea puterea de a ierta păcatele. Sfântul Ioan le spune celor care se pocăiau: „Eu vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel Ce vine după mine … vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc”. Astfel, botezul cu Duhul Sfânt dăruia atât iertarea păcatelor, cat și infierea dumnezeiască, făcându-l pe om fiu al lui Dumnezeu după har.

Mai târziu, Mântuitorul va spune: „Adevărat, adevărat zic ție, de nu se va naște cineva din apă și din Duh nu va putea să între în Împărăția lui Dumnezeu” (Ioan 3, 5).

Minunea din Ţara Sfântă

În Ţara Sfântă, la sfârșitul slujbei Aghiasmei Mari, se petrece o minune: apele Iordanului îşi schimbă cursul. Acum câţiva ani, un grup de pelerini români prezenţi la faţa locului, au publicat pe reţelele de socializare un video cu minunea la care au fost martori:

În toate bisericile ortodoxe, preoţii săvârşesc Agheasma Mare, cu care se sfintesc apele, oamenii, animalele și casele. De asemenea, credincioşii beau pe nemâncate din Agheasma Mare în perioada 5 ianuarie - 14 ianuarie.

Potrivit obiceiului, de Bobotează, se aruncă o cruce de lemn în apa foarte rece, uneori chiar înghețată, iar câțiva flacăi curajoși sar în apă şi o aduc înapoi.

În tradiţia românească, Boboteaza este și o sărbătoare dedicată purificării naturii, și mai ales a apelor, de forțele răului. Acum se colindă, se prevestește cum va fi vremea în noul an, sau cum va fi recolta.

406
Patriarhia Română

Patriarhia Română critică ”persoanele agresive” care au făcut scandal într-o mănăstire

151
Patriarhia Română a transmis astăzi printr-un comunicat de presă o reacție la agresiunea de care au dat dovadă cele două persoane care au agresat personalul mănăstirii Jieț din județul Hunedoara

BUCUREȘTI, 25 mai - Sputnik, Marius Holdean. Patriarhia Română atrage atenția printr-un comunicat care a fost adevărata desfășurare a evenimentelor din incinta mănăstirii Jieț, Hunedoara:

”Am putut vedea cu toții într-o înregistrare difuzată astăzi două persoane care descind la mănăstire cu telefoanele „armate” pentru a vâna posibile ilegalități ecleziastice pe vremea stării de alertă. Persoane aprioric agresive care își înregistrau cu voluptate preludiul invadării unei biserici de mănăstire în care se rugau niște oameni”, se arată în comunicat.

Patriarhia explică faptul că, fiind vorba de o mănăstire, în ea trăiește o comunitate asemenea unei familii care are o viață în comun și care participă împreună la numeroasele slujbe care se fac acolo, cel mai adesea exclusiv pentru comunitatea respectivă, cu păstrarea regulii distanțării sanitare.

”Există și ceremonii religioase care se pot desfășura acum în biserici, în prezența unui număr limitat de persoane. Persoane care nu ar trebui agresate de indivizi cu accese patologice de furie și ură. Fie ele și antiecleziastice”, își exprimă Patriarhia revolta față de comportamentul agresiv al intrușilor.

Comunicatul mai observă că, nedorind să participe la slujbă, ci doar să o tulbure, invitați din acest motiv în mod foarte insistent să părăsească mănăstirea, cei doi agresori au ales să meargă la spital pentru a se declara, tot ei, maltratați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

151
Tagurile:
Mănăstire, Agresiune, reacție, Patriarhia Română, BOR

Загрузка...
Sfântul Sinod al BOR, 24 mai 2018

Coincidență suspectă: Eșecul ”Referendumului pentru familie” și scandalul sexual din BOR

355
(reînnoit 08:32 24.05.2020)
”Cum nu mai cred de multișor în independența justiției, mă întreb: oare nu cumva autoritățile arată, cu politețea securistă ce îi caracterizează, ”pisica” spre BOR?”

BUCUREȘTI, 24 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cunoscutul analist Bogdan Duca, teolog și politolog, aduce în discuție o coincidență foarte interesantă, pe fondul unui scandal monstru care a revenit, la fel de suspect, în aceste zile – dosarul ”sexual” al fostului episcop al Hușilor.  

Bogdan Duca aduce aminte că ”în plină campanie pentru referendumul pentru familie, se detona un scandal sexual homosexual în chiar cel mai înalt nivel al BOR”. Ce s-a întâmplat atunci?

”Înregistrări porno cu episcopul Corneliu al Hușilor, dar mai ales cu discuții în care acesta menționa pasiunile sodomite ale unor altor ierarhi sinodali treceau din folderele bârfelor preoțești în dosarele procurorilor”,  amintește Duca.

Și care a fost efectul nenorocirilor cunoscute și necunoscute de opinia publică? ”De unde BOR începuse o adevărată trezire spre chestiunile sociale și o implicare în bătălia pentru familie, scandalul a provocat un non-combat cu consecințele văzute în zilele referendumului”.

Iar Referendumul, ne amintim, în ciuda tuturor sondajelor, pronosticurilor, opiniilor exprimate – a căzut! S-a cam dat vina pe PSD, o acuzație stupidă, dar oarecum ”înghițită” de opinia publică.

Dar ceva a mai fost în neregulă atunci, iar Bogdan Duca atrage acum atenția: a fost… tăcerea presei în legătură cu scandalul din BOR – ceea ce, dată fiind amploarea și posibilele implicații ”înalte” sugerate, nu e firesc!

”Presa a trecut totul sub tăcere, după zilele ”fierbinți” ale scandalului, ba chiar, după referendum, sfințirea șantierului noii catedrale patriarhale a fost mediatizată și aplaudată de presă și autorități, parcă răsplătind eșecul (de fapt autosabotajul) de la referendumul pentru familie”, spune Duca.

Sigur, e o ipoteză șantajului la BOR, a ”trocului tăcerii” e greu de demonstrat – dar, dacă stăm strâmb și ne gândim drept, căderea referendumului ar putea fi explicabilă așa – prin îndepărtarea BOR de pe câmpul bătăliei.

Iar Bogdan Duca mai aduce aminte de un alt aspect, de asemenea surprinzător, tot din motiv de tăcere.

”Cazul Corneliu a fost ”tranșat” fără scandal - Onilă nu a fost depus din scaun, nici canonisit - și-a dat demisia, păstrând statutul episcopal și leafa aferentă, a primit o vilă de reședință, mașină, șofer, personal care să aibă grijă de bunăstarea și confortul său arhieresc”, spune analistul, constatând din nou: ”Spre mirarea mea, presa a ignorat subiectul”.

Într-adevăr, nici un jurnalist nu a fost interesat ”de dulcea „pedeapsă” a lui Onilă – are dreptate Bogdan Duca.

”Doar câțiva chiar devotați au avut semne de întrebare cu privire la felul în care un dosar în care Onilă putea fi acuzat de sex cu minori, a... dispărut în neantul arhivelor - nu a fost clasat ci a dispărut”, spune Duca.

În schimb, a apărut brusc, acum! ”Aflu că a apărut la un an și jumătate, după”, se miră și Bogdan Duca, așa cum am făcut-o și noi la reținerea și arestarea fostului episcop… la mult timp după ce acesta nu mai avea funcții, era probabil supravegheat chiar din interiorul instituției – deci nu mai putea influența martori, probe...

”Cum nu sunt vreun inocent și nu mai cred de multișor în independența justiției, mă întreb: oare nu cumva autoritățile arată, cu politețea securistă ce îi caracterizează, ”pisica” spre BOR? Ce i-o fi deranjat?”, întreabă Bogdan Duca.

Într-un recent articol scriam că în contextul în care unii episcopi și preoți – și chiar BOR - par a fi devenit o problemă pentru autoritățile care impun izolarea, este ciudată această acțiune mediatizată și greu de justificat a procurorilor – reținerea, cu presa de față, a fostului episcop… după atât timp de la scandal! Și după ce s-au luat măsuri în ceea ce-l privește, mai mult sau mai puțin drastice.

Scriam în articolul respectiv - chiar fără a adopta temele conspirației, nu poți să nu te întrebi de ce ancheta nu s-a derulat mai departe fără măsuri extreme și fără mediatizare?

În concluzie, analizând coincidențele ciudate – și alte aspecte bizare, cum ar fi atitudinea presei – atunci da, eșecul Referendumului ar putea avea o altă explicație decât cele la care ne-am gândit până acum.

355

Загрузка...
Kremlinul și sediul MAE

Moscova: Statele terțe nu trebuie aibă acces la datele culese prin acordul Cer Deschis

0
(reînnoit 20:04 25.05.2020)
Statele care nu fac parte din Acordul Cer Deschis nu trebuie să aibă acces la datele obținute în urma inspecțiilor militare reciproce, consideră viceministrul rus al Afacerilor Externe, Alexadr Grușko.

BUCUREȘTI, 25 mai – Sputnik. Transmiterea datelor, obținute de statele participante la Acordul Cer Deschis unor state terțe, care nu sunt parte a înțelegerii, va reprezenta o încălcare gravă a “literei și spiritului” acordului, acest lucru trebuie exclus, a declarat agenției RIA Novosti viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Alexandr Grușko.

“În conformitate cu acordul, orice stat semnatar poate solicita unui alt stat membru informații despre zborurile efectuate, adică pelicula foto. Firește, acordul nu prevede acest drept pentru state terțe”, a spus el.

“Dacă reieșim din litera și spiritul Acordului (Cer Deschis), atunci acest lucru (transmitere datelor statelor terțe) trebuie să fie exclusă. În caz contrar, va fi o încălcare gravă a acelor angajamente pe care statele membre și le-au asumat”, a subliniat Grușko.

Joi, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că Washingtonul se retrage din Acordul Cer Liber și se va afla în afara acestui document atât timp cât “Rusia nu și respectă angajamentele”. Totodată, liderul american nu a exclus elaborarea unor noi înțelegeri. Rusia a respins în mai multe rânduri acuzațiile SUA de încălcare a acordului. Vineri, Ministerul Afacerilor Externe a declarat că Moscova va negocia cu SUA, inclusiv pe subiectul Acordului, doar în baza principiului reciprocității, iar orice note ultimative din partea Washingtonului sunt inacceptabile.

Acordul Cer Deschis a fost semnat în anul 1992 și a devenit una din măsurile pentru consolidarea încrederii în Europa după Războiul Rece. Documentul a intrat în vigoare din anul 2002 și permite statelor semnatare să culeagă deschis informații despre forțele armate și evenimentele cu caracter militar din fiecare țară. Acordul a fost semnat de 34 de state.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Acord cer deschis, Rusia
Tematic
Donald Trump anunță retragerea SUA din acordul „Cer deschis”
Trump anunță că SUA vor părăsi acordul Cer Deschis
Zaharova a explicat de ce pentru SUA Acordul Cer Deschis este o problemă

Загрузка...