Cel de-al VIII festival internațional al presei ortodoxe Credință și cuvânt

Șeful BORu declară există intenția de a distruge cea mai importantă forță ortodoxă

244
(reînnoit 14:33 30.10.2018)
Patriarhul rus Kirill consideră că tentativa de a oferi autocefalie structurilor schismatice din Ucraina reprezintă o comandă de proporții globale de distrugere a singurei forțe ortodoxe din lumea.

BUCUREȘTI, 30 oct – Sputnik. Patriarhul Moscovei și Întregii Rusiei Kirill a calificat acțiunile de pregătire a autocefaliei ucrainene drept o comandă de proporții globale și o luptă pentru distrugerea singurei forțe ortodoxe din lume.

“Mizele sunt foarte mari și comanda pentru distrugerea unității Bisericii noastre – e o comandă care are proporții globale. Nu merge vorba doar o luptă pentru jurisdicție, e o luptă pentru unica cea mai puternică forță ortodoxă din lume”, a spus patriarhul în cadrul unui dialog cu participanții celui de-al VIII-lea festivalului internațional al presei ortodoxei – “Credință și Cuvânt”.

Potrivit lui, când se spune că Biserica Ortodoxă Rusă are 150 milioane de credincioși, „lucrurile stau chiar așa, e vorba de acei oameni care încearcă să trăiască conform rânduielilor ortodoxe”.

Din cauza deciziei Constantinopolului de a demara procesul oferirii autocefaliei bisericii necanonice din Ucraina, pe care BORu a calificat-o drept schismă, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a anunțat pe 15 octombrie rupere comuniunii cu Patriarhia de la Constantinopol pe tot teritoriul canonic al BORu, inclusiv Ucraina și Belarus.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a calificat “invalidă” din punct de vedere canonic și a întrevăzut motive politice în anularea de către Constantinopol a actului din 1686 cu privire la transmiterea Mitropoliei de Kiev sub jurisdicția Patriarhiei de la Moscova. Mitropolitul Ilarion a declarat că Patriarhia de la Constantinopol și-a pierdut dreptul de a fi un centru coordonator al ortodoxiei. În același timp, BORu speră că totuși Constantinopolul își va revederea decizia de oferire a autocefaliei bisericii din Ucraina, iar până atunci acesta va fi considerat schismatic.

Întreruperea comuniunii euharistice presupune imposibilitatea tuturor fețelor bisericești ai BORu de a săvârșit slujbe împreună cu ierarhii și clericii subordonați Constantinopolului, iar pentru mireni – participarea la Sfintele Taine săvârșite în lăcașurile lui.

244
Tagurile:
BOR, Distrugere, comandă, Patriarhul Kirill
Tematic
Biserica Rusă întrerupe relațiile cu Constantinopolul
Mitropolitul Ilarion a îndemnat bisericile locale să păstreze unitatea ortodoxiei
Naționaliștii ucraineni au luat cu asalt o biserică din Vestul Ucrainei
De ce s-a solidarizat Biserica Ortodoxă din Moldova cu creştinii din România?

Загрузка...