Catedrala Hristos Mântuitorul

Biserica Rusă amenință Constantinopolul cu întreruperea comuniunii euharistice

575
(reînnoit 19:01 08.09.2018)
Biserica Ortodoxă Rusă amenință patriarhia de la Constantinopol cu cu întreruperea comuniunii euharistice în cazul oferirii autocefaliei așa-numitei “patriarhii ucrainene”.

BUCUREȘTI, 8 sept — Sputnik. Patriarhia Moscovei va întrerupe comuniunea euharistică cu Patriarhia de la Constantinopol în cazul oferirii autocefaliei Bisericii Ucrainene, a declarat sâmbătă șeful departamentului relațiilor bisericești externe ai Bisericii Ruse, mitropolitul Ilarion de Volokamensck.

"Atunci când cineva se amestecă într-un mod grosolan și cinic în problemele unei biserici ortodoxe locale, acest lucru nu doar crează un impas, dar și provoacă o schismă în sânul bisericii ortodoxe universale. Biserica canonică nu va accepta această autocefalie. Noi, în Biserica Rusă nu recunoaștem această autocefalie. Nu ne va rămâne decât să întrerupem comuniunea cu Constantinopolul", a spus mitropolitul Ilarion la postul de televiziune Rossia 24.

Potrivit lui, prin ultimele sale acțiuni Patriarhia de la Constantinopol "în esență, se plasează în afara a ceea ce noi numim "câmpul canonic" — în afara spațiului juridic al ortodoxiei universale". Mitropolitul a menționat că Biserica Ortodoxă Rusă consideră că toate "mijloacele ale diplomației bisericești" au fost epuizate în raport cu biserica de la Constantinopol.

"Constantinopolul a procedat, din punctul nostru de vedere, josnic și perfid", a subliniat el.

Anterior, Patriarhia de la Constantinopol a anunțat că va numi în calitate de exarhi în Kiev pe arhiepiscopul Daniel al eparhiei de Vest din SUA și episcopul Ilarion din Canada, „în cadrul procesului de pregătire a oferirii autocefaliei bisericii ortodoxe din Ucraina".

În legătură cu acest fapt, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse și-a exprimat protestul. Într-o declarație a Sinodului se arată că această decizie a fost luată fără acordul Patriarhului Moscovei și Întregii Rusii, Kirill, și a mitropolitului de Kiev și Întregii Ucraine, Onufrie. BORu consideră că astfel de acțiuni "contravin în mod flagrant tuturor canoanelor bisericești", care interzic episcopilor unei biserici locale să intervină în problemele altei biserici locale.

575
Tagurile:
schismă, comuniune euharistică, autocefalie, Patriarhia Rusă, Biserica Ortodoxă Rusă, Constantinopol, Rusia
Tematic
Decizie istorică: Patriarhia Ecumenică permite a doua căsătorie pentru preoți - detalii
Patriarhia, reacţie la protestul de ieri – ce mesaj a transmis
Exclusiv: Dodon despre vizita sa oficială în Rusia și proxima venire a Patriarhului Kirill
Comemorarea asasinării familiei țariste – o sută de mii de oameni în frunte cu Patriarhul
Patriarhul Kirill, apel către fotbaliști înainte de Cupa Mondială
Patriarhul Daniel îndeamnă la cooperarea celor două Mitropolii din Moldova
Patriarhul Kiril și ”prim-ministrul” Vaticanului vor veni la Chișinău - detalii
De ce merge la Buzău Klaus Iohannis împreună cu Patriarhul?
Patriarhul Kirill și Papa Francisc au discutat situația în jurul Siriei
Serviciul Pascal oficiat de Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kirill
Pastorala Patriarhului Daniel de Sfintele Paşti 2018: text integral
Mesajul Părintelui Patriarh Daniel la Sărbătoarea Sfintelor Paşti 2018 - VIDEO
Patriarhul rus și-a creat un cont pe Instagram

Загрузка...