Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, imagine de arhivă

Decizie istorică: Patriarhia Ecumenică permite a doua căsătorie pentru preoți - detalii

511
(reînnoit 19:58 04.09.2018)
Patriarhia Ecumenică a luat decizia importantă de a permite a doua căsătorie pentru preoți - iată în ce cazuri Sfântul Sinod va accepta acest lucru.

CHIȘINĂU, 4 sept — Sputnik. Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a luat o decizie istorică privind oferirea dreptului la doua căsătorie pentru preoți. Acest lucru va fi acceptat doar în caz de văduvie sau în cazul în care soția ar fi cauza divorțului, informează agenția greacă de știri creștine Romfea.

Totodată, documentul precizează că permisiunea pentru o a doua căsătorie nu va fi permisă, dacă preotul își va părăsi soția pentru a se căsători cu altcineva. Este subliniat și faptul că fiecare caz va fi analizat separat și trimis episcopului locului, ca mai apoi să fie validat și de Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice.

Potrivit sursei, Taina Cununiei pentru a doua căsătorie a preoților va fi oficiată într-un cerc familial foarte restrâns, aceasta cuprinzând doar o simplă rugăciune.

În următoarele zile, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I urmează să transmită o scrisoare oficială în care va oferi detalii și mai multe indicații precise.

Precizăm că, potrivit Tradiţiei canonice existente, preotii au dreptul să se casătorească o singura data și înainte de hirotonie (1 Tim. 3, 2, 12; Tit 1, 6), iar în cazul în care cel care a fost hirotonit și încheie o căsătorie atunci acesta trebuie pedepsit cu caterisirea (canonul 27 apostolic, 1 Neocezareea; 19 Cartagina; 6 Sfantul Vasile cel Mare; 14 IV Ec.).

511
Tagurile:
Căsătorie, preoți, Biserica, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I
Tematic
Întâi septembrie - Începe noul an bisericesc: 12 rezoluţii
Biserica este singura instituţie care cheamă la pace în „războiul" româno-român
Biserica din Lujerdiu: o ctitorie a lui Mihai Viteazul din Cluj mai puțin cunoscută
Scandal monstru! Ministerul Educaţiei, atac la Biserica Ortodoxă!
Patru teroriști au încercat să ia ostatici într-o biserică ortodoxă din Cecenia (VIDEO)
Prinţului Charles, o nouă dovadă a aprecierii faţă de tradiţiile Bisericii Ortodoxe
România, 2018: Personalitate a Bisericii, atacată de reprezentanții unei minorități
Hristos a Înviat! Sute de creştini, la sfinţirea de ouă, Pască la o biserică din Chişinău
Tradiții În Vinerea Mare. Ce se face seara la biserică
Tradiţii în Marțea Mare. Ce nu trebuie făcut azi şi ce pildă citeşte preotul în biserică
Securitatea ucraineană a demarat o operațiune împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene
Biserica Ortodoxă Rusă introduce nouă sfinți români în calendarul local
Adânca toamnă a Patriarhului. Capul Biserici Ortodoxe Georgiene, la 85 de ani
Vicarul Mihai Aurel, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, consilierul patriarhal Vasile Bănescu si Alexandru Bordea participa la deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși

Purtătorul de cuvânt al BOR, atac la clericii antivacciniști

273
(reînnoit 11:08 03.05.2021)
Vasile Bănescu reacționează, după ce mai mulți clerici au susținut că Sfânta Împărtășanie este vaccinul autentic cel mai bun. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române spune că oamenii trebuie să se informeaze de la medici când vine vorba de sănătatea lor.

BUCUREȘTI, 3 mai – Sputnik. Preoții care susțin că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie primesc o replică dură chiar de la vârful BOR. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, spune că vaccinul, act medical, nu trebuie comparat cu Sfânta Împărtășanie, care ține de planul spiritual.

”Când am auzit asta să știți că, realmente, m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul și sângele lui Cristos, cu un vaccin. Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu”, a declarat Vasile Bănescu.

Acesta a subliniat că, pentru că a-l compara pe Hristos cu un vaccin este ceva sacrileg și că este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le.

În opinia sa, un asemenea mesaj a fracturat dialogul dintre oamenii credincioși și cei dintr-o sferă științifică.

Vasile Băsescu consideră că un astfel de mesaj a demobilizat pe foarte mulți oameni credincioși. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a subliniat că acest conflict este fals și că nu există un conflict real între știință și credință.

La rândul său, Bănescu s-a vaccinat și a trecut și prin boală. Din acest motiv el este de părere că până și scepticii vor înțelege, în cele din urmă, că vaccinul nu face rău.

273
Tagurile:
Vaccinare, BOR

Загрузка...
Lumânare

Ce rămâne după ce luăm cu toții Lumină?

165
Noaptea de Înviere a scos mii de români din case ce au mers la biserici de unde au luat Lumină. Schimbă asta cu ceva ”fibra interioară” a fiecăruia dintre noi?

Trăim, în aceste clipe, marea bucurie a Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos, iar moartea a fost învinsă.

”Veniți de luați Lumină!” ne îndeamnă preoții.

În fapt, ce ni se transmite? Că suntem chemați să-L primim pe Hristos, să luăm Lumina Lui, să luăm adevăr, înțelepciune, iubire din Adevărul, Înțelepciunea, Iubirea adusă de El în lume.

Iisus Hristos este, de fapt, lumina lumii care a învins întunericul, moartea trupească, ultimul dușman, a fost biruită.

Am fost azi noapte să iau și eu Lumină, ca multe alte mii de români. Nu voi vorbi aici dacă regulile de distanțare erau îndeplinite – nu erau – și nici despre purtarea măștii.

Hai să ne ridicăm puțin deasupra a tot ceea ce este omenesc, trecător, deasupra fricii de boală și de moarte.

Pentru că toți cei adunați în curtea bisericii am venit să ne bucurăm, de fapt, de victoria vieții asupra morții, de victoria luminii asupra întunericului.

Nu lumina candelelor și lumânărilor este cea pe care fiecare dintre noi a adus-o acasă, ci Lumina lui Hristos, care reprezintă, practic, o nouă viață în Hristos.

Sfântul Apostol Pavel spune că, dacă nu este credință în Înviere, atunci credința și viața noastră sunt zadarnice și că totul nu ar fi decât o alergare după vânt.

Aș vrea să cred că, după acest moment minunat, al Învierii, fiecare din noi încercăm să fim măcar mai buni unii cu alții. Să trecem clipa Învierii prin fiecare celulă a corpului nostru și să acceptăm schimbarea, să provocăm schimbarea în bine în noi.

Fiindcă, altfel, orice gest făcut în Săptămâna Mare, în noaptea de Înviere ar rămâne doar un gest ritualic și atât. Dacă nu încercăm să înțelegem semnificația și dacă nu ne dorim cu adevărat schimbarea în bine, dacă nu credem în ea și nu o chemăm, nu am adus acasă Lumina Sfântă, ci doar niște candele aprinse. Atât.

165
Tagurile:
Paște
Tematic
Sărbătoarea Paștelui în Rusia - Casa Rusă din București, invitație la dialog
Medic nutriționist dă sfaturi pentru masa de Paște
Miros de cozonac și pască în Moldova: Cum se pregătesc gospodinele de Paște
Cazuri COVID în România pe 1 mai, cu o zi înainte de Paște
Lucrați de Paște? Iată cum sunteți recompensați

Загрузка...
Vladimir Putin

Ce rezultate a înregistrat Putin după vaccinare

0
(reînnoit 20:01 10.05.2021)
Președintele a vorbit despre rezultatele înregistrate după ce s-a vaccinat împotriva coronavirusului.

BUCUREȘTI, 10 mai – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că are un rezultat pozitiv după vaccinarea împotriva coronavirusului. Potrivit medicilor, șeful statului are un coeficient de pozitivitate egal cu 15.

“În ceea ce privește servitorul vostru umil, între-adevăr, pe 9 mai am fost testat, iar rezultatul este pozitiv. Ați vorbit despre aceste titre, acum specialiștii vorbesc de coeficientul de pozitivitate – care la mine este de 15. Precum au spus medicii, e un rezultat bun”, a declarat Putin la postul de televiziune Rossiya 24, fiind întrebat de un jurnalist despre rezultatele vaccinării împotriva COVID-19.

​Pe 23 martie, președintele rus a primit prima component a vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, iar pe 14 aprilie și-a administrat cel de-al doilea component. După vaccinare, Putin a menționat că potrivit medicilor, reacția imună a fost una bună. În același timp, președintele nu a numit preparatul cu care a fost vaccinat, denumirea acestuia fiind cunoscut doar de medicul personal al liderului rus.

0
Tagurile:
Vladimir Putin
Tematic
Putin: Nu există iertare pentru cei care pun în aplicare planuri agresive
Presa a aflat unde ar putea avea loc întâlnirea dintre Putin și Biden
Știrea zilei: Un ministru român i-a scris lui Putin! Nu vrem să fim dușmani!
Putin și Erdogan au discutat despre situația pandemică
Putin i-a felicitat pe liderii și cetățenii statelor CSI cu aniversarea a 76-a a Victoriei
Peskov a explicat cuvintele lui Putin despre „călăii nezdrobiți”
Putin i-a îndemnat pe ruși să se vaccineze activ

Загрузка...