Города мира. Дамаск

Comunităţile creştine din Siria, atitudine curajoasă şi fermă. Apel la protejarea păcii

284
(reînnoit 10:19 16.04.2018)
Într-un comunicat al Patriarhiilor Greco-Ortodoxă a Antiohiei și a întregului Răsărit, Sirian-Ortodoxă și Greco-Catolică Melchită, este condamnată „agresiunea brutală” declanşată de SUA asupra Siriei, agresiune care „încurajează organizațiile teroriste”, şi se face apel la pace.

BUCUREŞTI, 16 apr — Sputnik, Doina Crainic. Într-un comunicat publicat pe site-ul Patriarhiei Greco-Ortodoxe a Antiohiei și a întregului Răsărit, este condamnată „agresiunea brutală" desfăşurată de către SUA, Franța și Marea Britanie asupra Siriei, în noaptea de 13 spre 14 aprilie.

Comunicatul este semnat de Patriarhii Ioan al X-lea, Patriarh Greco-Ortodox al Antiohiei și al Întregului Răsărit, Ignatie Efrem al II-lea, Patriarh Sirian-Ortodox al Antiohiei și al Întregului Răsărit, și Joseph Absi, Patriarh Greco-Catolic Melchit al Antiohiei, Alexandriei și Ierusalimului.

Ei atrag atenţia că un astfel de „atac nejustificat asupra unui stat suveran" reprezintă o încălcare a legilor internaționale și a Cartei ONU, atac care poate încuraja organizațiile teroriste şi poate duce la o escaladare periculoasă a conflictelor.

Totodată, în comunicat se face apel la bisericile creştine din țările care au participat la ofensivă, biserici cărora li se cere să condamne ferm această agresiune şi să îndemne guvernele din ţările respective să ia măsuri pentru apărarea păcii internaționale.

Redăm declaraţia integrală din comunicat, care începe cu un verset din Scriptură, „Cu noi este Dumnezeu, înțelegeți neamuri și vă plecați!"(Isaia 8, 8-9):

„1. Această brutală agresiune este o violare clară a legilor internaționale și a Cartei Națiunilor Unite, pentru că este un asalt nejustificat asupra unui stat suveran, membru al ONU.
2. Ne produce o mare durere faptul că acest atac vine din partea unor țări puternice cărora Siria nu le-a făcut nici un rău, în nici un fel.
3. Acuzațiile SUA, și ale altor țări, că armata siriană folosește arme chimice și că Siria este o țară care deține și folosește astfel de chimice, sunt afirmații nejustificate și nesprijinite de probe suficient de clare.
4. Momentul acestei nejustificate agresiuni împotriva Siriei, tocmai când Comisia Internațională de Anchetă independentă urma să își înceapă munca în Siria, subminează munca acestei comisii.
5. Această brutală agresiune distruge șansele pentru o soluție politică pașnică și duce la escaladare și la mai multe complicații.
6. Această agresiune injustă încurajează organizațiile teroriste și le dă puterea să își continue activitatea teroristă.
7. Cerem Consiliului de Securitate al ONU să își joace rolul natural de a aduce pace și nu de a contribui la escaladarea războiului.

8. Cerem tuturor bisericilor din țările care au participat la agresiune, să își îndeplinească datoriile de creștini, conform învățăturii Sfintei Evanghelii, să condamne această agresiune și să își îndemne guvernele să lucreze pentru protejarea păcii internaționale.
9. Salutăm curajul, eroismul și sacrificiile Armatei Arabe Siriene, care apără cu curaj Siria și asigură securitate poporului sirian. Ne rugăm pentru sufletele celor ce au murit și pentru recuperarea celor răniți. Avem încredere că armata nu va ceda în fața agresiunilor teroriste din interiorul sau din exteriorul țării; că va continua să lupte cu curaj împotriva terorismului până când tot teritoriul sirian va fi curățat de terorism. De asemenea, apreciem atitudinea curajoasă a țărilor care sunt prietene cu Siria și cu poporul său".

Comunicatul se încheie cu un îndemn la rugăciune pentru pace în Siria și în toată lumea şi pentru eliberarea Siriei de terorism.

„Facem rugăciune pentru securitatea, victoria și eliberarea Siriei de orice fel de război și terorism. Ne rugăm pentru pace în Siria și în toată lumea și apelăm la intensificarea eforturilor pentru reconciliere națională, pentru apărarea țării și apărarea demnității tuturor sirienilor", se precizează în partea finală.

284
Tagurile:
Atacuri, Antiohia, Patriarhia, Siria
Tematic
Peste 50% dintre britanici dezaprobă atacurile din Siria fără girul parlamentului
Silvian Ionescu: ”De când cu Siria, e recoltă mare de „experţi" pe metru pătrat”
Au participat militarii ruși la pararea atacului aerian din Siria? Pentagonul face lumină
Opinie: Atmosfera legată de Siria, asemănătoare celei dinaintea Primului Război Mondial
Adrian Năstase, superb: lecție de înaltă diplomație și atitudine în conflictul din Siria
Trump atacă în Siria, inclusiv, pentru a-l timora pe Kim Jong-un?
Proteste la Londra

BORu: Miscarea Black Lives Matter capătă un caracter anticreștin

160
(reînnoit 19:54 02.07.2020)
Episcopul de Zelenograd, Savva, este de părere că Miscarea Black Lives Matter capătă un caracter anticreștin.

CHIȘINĂU, 2 iul - Sputnik. Mișcarea Black Lives Matter din SUA, Marea Britanie și o serie de alte state capătă un caracter anticreștin și anticivilizațional, consideră adjunctul Direcției executive a Patriarhiei Moscovei episcopul de Zelenograd, Sava (Tutunov).

Episcopul a scris despre acest lucru pe canalul său de Telegram, comentând știrea despre statuia lui Constantin cel Mare, de lângă catedrala din orașul englez York ar putea fi demontată din cauza ”glorificării robiei”.

Constantin cel Mare, care a legiferat creștinismul în cadrul Imperiului Roman, a fost trecut de Biserica Ortodoxă în rândul sfinților și este venerat ca un împărat fiind în tocmai cu apostolii.

”Despre ce fel de luptă pentru încălcarea drepturilor poate fi vorba? Lupta pentru cine este cel mai important în lume. Cel care ține bâta, indiferent de culoarea pielii? Sau cel care gândește cu creierul și nu doar că cinstește, ci și folosește moștenirea ancestrală în viață de dragul viitorului?", se întrebă retoric episcopul.

Valul de proteste a cuprins Statele Unite, iar apoi în alte țări ale lumii după ce afro-americanul George Floyd a murit din cauza poliției din Minneapolis. Acțiunile, adesea însoțite de dezordini, au avut loc sub sloganurile mișcării Black Lives Matter („Viața negrilor contează”), care înseamnă „dreptate rasială”. În special, protestatarii au demolat zeci de monumente ale diverselor personalități istorice pe care le acuză de rasism.

În acest context, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a declarat că este necesar să se examineze cu atenție statuile de la Catedrala din Canterbury și din abația Westminster, pentru vedea dacă trebuie să fie lăsate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

160
Tagurile:
BORu
Tematic
BORu a propus instituirea unui moratoriu la avorturi în perioada pandemiei
BORu: Frica de străini nu rezolvă problema demografică
Patriarhul Kirill a vorbit despre rolul BORu în soarta ortodoxiei din întreaga lume

Загрузка...
Mănăstirea Putna

2 iulie: Sfântul Ştefan cel Mare, Liturghie la Putna 6 lucruri despre Sfântul voievod

138
(reînnoit 16:19 02.07.2020)
Astăzi, 2 iulie, credincioşii îl sărbătoresc pe marele voievod Sfântul Ştefan cel Mare. Mănăstirea Putna a oficiat Sfânta Liturghie pentru a prăznui al doilea hram al sfântului lăcaș, după hramul Adormirea Maicii Domnului.

BUCUREŞTI, 2 iul – Sputnik, Doina Crainic. Pe 2 iulie 2020 se împlinesc 516 ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. În cinstea sa s-au depus coroane de flori la mormântul de la Mănăstirea Putna, precum și la statuia ecvestră pe platoul Cetății de Scaun a Moldovei din Suceava.

Credincioşii s-au adunat de dimineaţă în curtea Mănăstirii Putna, unde, de la ora 7:00, a fost citit Acatistului Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, iar de la ora 9:30 a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească.

Liturghia a fost oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, împreună cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanu, părinte vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și PS Episcopul Andrei al Harghitei și Covasnei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

„Atletul lui Hristos”

Papa Sixt al IV-lea l-a numit pe Ştefan cel Mare „Atletul lui Hristos”, iar cronicarul polonez Jan Dlugosz a scris, în Historiae Polonicae, că voievodul moldovean merită să i se încredințeze conducerea întregii creștinătăți.

„După câte cred eu, ar fi cel mai vrednic ca să i se încredințeze conducerea și stăpânirea lumii, și mai cu seamă cinstea de căpetenie și conducător împotriva Turcului, cu sfatul, înțelegerea și hotărârea tuturor creștinilor, de vreme ce ceilalți regi și principi catolici se îndeletnicesc cu trândăvia și plăcerile ori cu războaiele civile”, nota cronicarul.

Tot Jan Dlugosz scrie că, după biruința de la Podul Înalt, în ianuarie 1475, considerată de mulți cea mai mare înfrângere din istoria Imperiului Otoman, Ștefan „nu s-a îngâmfat, ci a postit 40 de zile cu apă și pâine. Și a dat poruncă în țara întreagă să nu cuteze să-i atribuie lui acea biruință, ci numai lui Dumnezeu, cu toate că știau toți că învingerea din ziua aceea numai lui se datorește”, mai scrie cronicarul, potrivit evz.ro

Ştefan cel Mare a domnit timp de 47 de ani, fiind cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române. Pe parcursul domniei sale, a purtat peste 40 de războaie sau bătălii, marea lor majoritate fiind victorioase.

Ștefan cel Mare a trecut la Domnul la 2 iulie 1504 și a fost îngropat în biserica Mănăstirii Putna, cea mai importantă ctitorie a sa. Mihai Eminescu a numit Putna „Ierusalimul neamului românesc”.

„Iar pe Ştefan Vodă l-au îngropat ţara cu multă jale şi plângere în mănăstirea Putna, care est zidită de dânsul. Atâta jale era, de plângea toţi ca după un părinte al său, că cunoştia toţi că s-au scăpat de mult bine şi de multă apărătură”, scria cronicarul Grigore Ureche, în Letopiseţul Ţării Moldovei.

Sfântul voievod a ctitorit un număr mare de mănăstiri și biserici atât în Moldova, cât și în Țara Românească, Transilvania, dar şi la Muntele Athos. La 20 iunie 1992, el a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, cu numele de Ștefan cel Mare și Sfânt.

6 lucruri despre Sfântul Ştefan cel Mare:

Agenţia de ştiri Basilica prezintă şase lucruri despre marele voievod:

- Înainte de fiecare bătălie se ruga, postea şi îi îndemna pe soldaţii lui să facă la fel;

- Cea mai veridică imagine a lui este portretul votiv din Tetraevanghelul de la Humor;

- După cea mai importantă victorie, a postit patru zile cu pâine şi apă pentru a nu fi cuprins de mândrie;

- A fost fiul duhovnicesc al Sf. Daniil Sihastrul;

- Sfântul i-a spus că, dacă va ridica un lăcaş de cult după fiecare bătălie, va birui în toate luptele;

- Mănăstirea Putna este prima sa ctitorie şi locul în care este înmormântat.

Concursul „Spune-mi o poveste pentru suflet”, dedicat Sfântului Ștefan cel Mare

Cu ocazia sărbătorii sfântului, scriitoarea Ioana Revnic, creatoarea atelierelor de lectură cu același nume, a lansat concursul de creaţie pentru copii „Spune-mi o poveste pentru suflet”, dedicat Sfântului Ștefan cel Mare, potrivit basilica.ro

Scriitoarea i-a invitat pe copii, într-un material video de prezentare, filmat la Mănăstirea Putna, să parcurgă cartea ilustrată „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, din colecția „Viețile sfinților povestite copiilor”, publicată de mănăstire. Apoi cei mici pot participa la concurs cu creații literare sau artistice proprii inspirate din viața sfântului.

Cartea poate fi descărcată în format digital la această adresa. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

138
Tagurile:
Mănăstirea Putna, Ștefan cel Mare
Tematic
Ziua care îi unește pe Ștefan Cel Mare, Păcală, Carol al II-lea și Voronin
Sabia lui Ștefan cel Mare a ajuns în vitrina lui Donald Trump. Iată cum
Conducerea Republicii Moldova a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt
Oficial: Anul 2018 este declarat ”Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt”
Istoria mămăligii, rețete alese și ce mânca Ștefan cel Mare
Exclusiv: Polițiști în veste antiglonț în parcul Ștefan cel Mare din Chișinău

Загрузка...
Canalul Dunăre - Marea Neagră

Portul Ismail vrea lanseze curse navale de pasageri spre România

0
(reînnoit 20:04 06.07.2020)
Portul ucrainean din Ismail vrea să lanseze curse regulate de pasageri pe Dunăre spre Tulcea, România.

BUCUREŞTI, 6 iul – Sputnik. Administraţia portului Ismail poartă negocieri cu antrenprenorii locali pentru organizarea unor curse regulate de pasageri pe Dunăre pe ruta Ismail – Tulcea, a anunţat serviciul de presă al portului.

Totodată, la iniţiativa administraţiei portuare, în reţele de socializare a fost efectuat un sondaj pentru a afla în ce măsură va fi solicitată ruta Ismail – Tulcea printre locuitorii oraşului.

“Acum se poartă discuţii cu una din structurile comerciale, care deţine câteva unităţi de vase de tonaj mic, despre organizarea transportului de pasageri spre România”, se menţioneaza în comunicatul portului.

De asemenea Ismailul mizează pe contractarea unui grant care va permite consiliului orăşenesc să realizeze proiectul “CBConnect-Trans – dezvoltarea comunicării intermodulare transfrontaliere”, care presupune construcţia unor parcări pentru navele cu tonaj mic în portul Ismail.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
România, Dunărea, Ucraina
Tematic
Moarte la Dunăre: sute de mii de deșeuri radioactive
Cum ar putea arăta uniunea flotelor României și Ucrainei?
Serbia, lecție dată României – ne ia de sub nas șansa de a deveni un stat-cheie
O zi de mare mândrie pentru români! Aniversarea Canalului Dunăre - Marea Neagră
Crește nivelul apei în Prut: Ce se întâmplă cu barajul Costești-Stânca

Загрузка...