Mesajul Părintelui Patriarh Daniel la Sărbătoarea Sfintelor Paşti 2018 - VIDEO

1 / 2
124
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat un mesaj cu prilejul Sărbătorii Sfintelor Paşti 2018.

BUCUREŞTI, 7 apr — Sputnik. „Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. Precum în Adam toți mor, așa în Hristos toți vor învia, ne învață Sf. Ap. Pavel în Epistola I către Corinteni.

Viața omenirii întregi este, deci, îndreptată spre înviere, iar universul fizic actual este îndreptat spre un cer nou și un pământ nou în care moarte nu va mai fi, după cum ne spune cartea Apocalipsei în capitolul 21.

De aceea, în noaptea de Paști cântăm: Iată acum toate s-au umplut de lumină, și cerul și pământul și cele de sub pământ.

Întrucât sărbătoarea Sfintelor Paști este sărbătoarea biruinței vieții asupra morții și a bucuriei asupra întristării, ea ne cheamă să oferim celor din jurul nostru iubire milostivă, pace și bucurie, mai ales celor orfani, bolnavi, săraci, îndoliați și singuri.

Cu prilejul Sfintelor Paști vă adresăm tuturor doriri de sănătate și mântuire, pace și bucurie, dimpreună cu salutul pascal: Hristos a înviat!"

124
Tagurile:
Învierea, Biserică, Mesaj, Paşte, Patriarhul Daniel, România
Tematic
Buna Vestire - semnificația mistică a întrupării lui Dumnezeu în micul Nazaret
Decorează masa de Paște folosind decoraţiuni realizate de copilul tău!
Proteste la Londra

BORu: Miscarea Black Lives Matter capătă un caracter anticreștin

87
(reînnoit 19:54 02.07.2020)
Episcopul de Zelenograd, Savva, este de părere că Miscarea Black Lives Matter capătă un caracter anticreștin.

CHIȘINĂU, 2 iul - Sputnik. Mișcarea Black Lives Matter din SUA, Marea Britanie și o serie de alte state capătă un caracter anticreștin și anticivilizațional, consideră adjunctul Direcției executive a Patriarhiei Moscovei episcopul de Zelenograd, Sava (Tutunov).

Episcopul a scris despre acest lucru pe canalul său de Telegram, comentând știrea despre statuia lui Constantin cel Mare, de lângă catedrala din orașul englez York ar putea fi demontată din cauza ”glorificării robiei”.

Constantin cel Mare, care a legiferat creștinismul în cadrul Imperiului Roman, a fost trecut de Biserica Ortodoxă în rândul sfinților și este venerat ca un împărat fiind în tocmai cu apostolii.

”Despre ce fel de luptă pentru încălcarea drepturilor poate fi vorba? Lupta pentru cine este cel mai important în lume. Cel care ține bâta, indiferent de culoarea pielii? Sau cel care gândește cu creierul și nu doar că cinstește, ci și folosește moștenirea ancestrală în viață de dragul viitorului?", se întrebă retoric episcopul.

Valul de proteste a cuprins Statele Unite, iar apoi în alte țări ale lumii după ce afro-americanul George Floyd a murit din cauza poliției din Minneapolis. Acțiunile, adesea însoțite de dezordini, au avut loc sub sloganurile mișcării Black Lives Matter („Viața negrilor contează”), care înseamnă „dreptate rasială”. În special, protestatarii au demolat zeci de monumente ale diverselor personalități istorice pe care le acuză de rasism.

În acest context, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a declarat că este necesar să se examineze cu atenție statuile de la Catedrala din Canterbury și din abația Westminster, pentru vedea dacă trebuie să fie lăsate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
BORu
Tematic
BORu a propus instituirea unui moratoriu la avorturi în perioada pandemiei
BORu: Frica de străini nu rezolvă problema demografică
Patriarhul Kirill a vorbit despre rolul BORu în soarta ortodoxiei din întreaga lume

Загрузка...
Mănăstirea Putna

2 iulie: Sfântul Ştefan cel Mare, Liturghie la Putna 6 lucruri despre Sfântul voievod

85
(reînnoit 16:19 02.07.2020)
Astăzi, 2 iulie, credincioşii îl sărbătoresc pe marele voievod Sfântul Ştefan cel Mare. Mănăstirea Putna a oficiat Sfânta Liturghie pentru a prăznui al doilea hram al sfântului lăcaș, după hramul Adormirea Maicii Domnului.

BUCUREŞTI, 2 iul – Sputnik, Doina Crainic. Pe 2 iulie 2020 se împlinesc 516 ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. În cinstea sa s-au depus coroane de flori la mormântul de la Mănăstirea Putna, precum și la statuia ecvestră pe platoul Cetății de Scaun a Moldovei din Suceava.

Credincioşii s-au adunat de dimineaţă în curtea Mănăstirii Putna, unde, de la ora 7:00, a fost citit Acatistului Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, iar de la ora 9:30 a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească.

Liturghia a fost oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, împreună cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanu, părinte vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și PS Episcopul Andrei al Harghitei și Covasnei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

„Atletul lui Hristos”

Papa Sixt al IV-lea l-a numit pe Ştefan cel Mare „Atletul lui Hristos”, iar cronicarul polonez Jan Dlugosz a scris, în Historiae Polonicae, că voievodul moldovean merită să i se încredințeze conducerea întregii creștinătăți.

„După câte cred eu, ar fi cel mai vrednic ca să i se încredințeze conducerea și stăpânirea lumii, și mai cu seamă cinstea de căpetenie și conducător împotriva Turcului, cu sfatul, înțelegerea și hotărârea tuturor creștinilor, de vreme ce ceilalți regi și principi catolici se îndeletnicesc cu trândăvia și plăcerile ori cu războaiele civile”, nota cronicarul.

Tot Jan Dlugosz scrie că, după biruința de la Podul Înalt, în ianuarie 1475, considerată de mulți cea mai mare înfrângere din istoria Imperiului Otoman, Ștefan „nu s-a îngâmfat, ci a postit 40 de zile cu apă și pâine. Și a dat poruncă în țara întreagă să nu cuteze să-i atribuie lui acea biruință, ci numai lui Dumnezeu, cu toate că știau toți că învingerea din ziua aceea numai lui se datorește”, mai scrie cronicarul, potrivit evz.ro

Ştefan cel Mare a domnit timp de 47 de ani, fiind cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române. Pe parcursul domniei sale, a purtat peste 40 de războaie sau bătălii, marea lor majoritate fiind victorioase.

Ștefan cel Mare a trecut la Domnul la 2 iulie 1504 și a fost îngropat în biserica Mănăstirii Putna, cea mai importantă ctitorie a sa. Mihai Eminescu a numit Putna „Ierusalimul neamului românesc”.

„Iar pe Ştefan Vodă l-au îngropat ţara cu multă jale şi plângere în mănăstirea Putna, care est zidită de dânsul. Atâta jale era, de plângea toţi ca după un părinte al său, că cunoştia toţi că s-au scăpat de mult bine şi de multă apărătură”, scria cronicarul Grigore Ureche, în Letopiseţul Ţării Moldovei.

Sfântul voievod a ctitorit un număr mare de mănăstiri și biserici atât în Moldova, cât și în Țara Românească, Transilvania, dar şi la Muntele Athos. La 20 iunie 1992, el a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, cu numele de Ștefan cel Mare și Sfânt.

6 lucruri despre Sfântul Ştefan cel Mare:

Agenţia de ştiri Basilica prezintă şase lucruri despre marele voievod:

- Înainte de fiecare bătălie se ruga, postea şi îi îndemna pe soldaţii lui să facă la fel;

- Cea mai veridică imagine a lui este portretul votiv din Tetraevanghelul de la Humor;

- După cea mai importantă victorie, a postit patru zile cu pâine şi apă pentru a nu fi cuprins de mândrie;

- A fost fiul duhovnicesc al Sf. Daniil Sihastrul;

- Sfântul i-a spus că, dacă va ridica un lăcaş de cult după fiecare bătălie, va birui în toate luptele;

- Mănăstirea Putna este prima sa ctitorie şi locul în care este înmormântat.

Concursul „Spune-mi o poveste pentru suflet”, dedicat Sfântului Ștefan cel Mare

Cu ocazia sărbătorii sfântului, scriitoarea Ioana Revnic, creatoarea atelierelor de lectură cu același nume, a lansat concursul de creaţie pentru copii „Spune-mi o poveste pentru suflet”, dedicat Sfântului Ștefan cel Mare, potrivit basilica.ro

Scriitoarea i-a invitat pe copii, într-un material video de prezentare, filmat la Mănăstirea Putna, să parcurgă cartea ilustrată „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, din colecția „Viețile sfinților povestite copiilor”, publicată de mănăstire. Apoi cei mici pot participa la concurs cu creații literare sau artistice proprii inspirate din viața sfântului.

Cartea poate fi descărcată în format digital la această adresa. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
Mănăstirea Putna, Ștefan cel Mare
Tematic
Ziua care îi unește pe Ștefan Cel Mare, Păcală, Carol al II-lea și Voronin
Sabia lui Ștefan cel Mare a ajuns în vitrina lui Donald Trump. Iată cum
Conducerea Republicii Moldova a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt
Oficial: Anul 2018 este declarat ”Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt”
Istoria mămăligii, rețete alese și ce mânca Ștefan cel Mare
Exclusiv: Polițiști în veste antiglonț în parcul Ștefan cel Mare din Chișinău

Загрузка...
Aur

Justiția britanică a blocat accesul lui Maduro la aurul Venezuelei din UK

0
(reînnoit 19:55 02.07.2020)
Justiția britanică a respins cererea Venezuelei de returnare a aurului păstrat în Banca Angliei, sub pretextul că președintele legitim al republicii bolivariene ar fi Guaido.

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik. Înalta Curte din Londra l-a declarat pe Juan Guaido președinte legal al Venezuelei, respingând în acest fel solicitarea înaintată de Caracas de returnare a lingourilor de aur, în valoare de 930 milioane de euro, care se păstrează în Marea Britanie. Autoritățile intenționau să utilizeze aceste resurse pentru combaterea pandemiei.

“Guvernul Maiestății Sale îl recunoaște pe Guaido în calitate de președinte interimar al Venezuelei. Prin urmare, nu îl recunoaște pe domnul Maduro”, se spune în decizia instanței, care a examinat litigiul dintre Banca Venezuelei și Banca Angliei.

Banca Centrală a Venezuelei a anunțat că va ataca această decizie. Reprezentantul ei a declarat că poziția justiției britanice este una absurdă.

La sfârșitul lunii ianuarie a anului trecut, agenția Bloomberg a anunțat, cu trimitere la propriile surse, că Banca Angliei a refuzat să întoarcă autorităților de la Caracas 1,2 miliarde de dolari în formă de aur. O sursă, identitatea căreia nu este dezvăluită, a declarat agenției că decizia de a refuza returnarea aurului a fost luată după ce oficiali americani de rang înalt, inclusiv secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, John Bolton, au exercitat presiuni asupra colegilor lor britanici, pentru ca aceștia să blocheze accesul președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, la activele lui din străinătate. Ulterior, Maduro a declarat în că Banca Angliei se păstrează peste 80 tine de aur, care aparțin statului venezuelean.

De asemenea, în presă s-a strecurat informația că Guaido a solicitat premierului britanic de atunci, Theresa May, să nu returneze guvernului lui Maduro lingourile de aur.

La începutul anului trecut în Venezuela au izbucnit acțiuni de protest împotriva actualului președinte, Nicolas Maduro. În contextul dezordinilor de stradă, președintele parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat ilegal președinte interimar al țării. Un șir de state occidentale, în frunte cu SUA, au declarat că îl recunosc pe Guaido în calitate de noul șef al statului. La rândul lui, Maduro a declarat că șeful parlamentului este o “marionetă a SUA”. Rusia, Chiar și alte state l-au susținut pe Maduro în calitate de președinte legitim al țării. Moscova a declarat că “statutul de președinte” al lui Guaido nu există.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Nicolas Maduro, Juan Guaido, Marea Britanie, aur, Venezuela
Тема:
Tentativa de lovitură de stat în Venezuela
Tematic
Venezuela declară stare de urgență în sectorul energetic
Primul petrolier iranian a ancorat într-un port din Venezuela în ciuda blocadei SUA
Un expert rus explică de ce SUA are nevoie de o blocadă impusă Venezuelei
Venezuela a reținut doi americani acuzați de invazie navală în țără
Venezuela vrea să recupereze aurul blocat de Marea Britanie pe fondul pandemiei de Covid
Maduro, lecție dură pentru Bruxelles: ”Ajunge! Aveți 72 de ore pentru a părăsi Venezuela!”

Загрузка...