Părintele Calistrat Chifa

Războaie azi, cutremure, sfârşitul lumii - viziunea unui îndrăgit preot ortodox

525
Un îndrăgit preot ortodox din România, urmărit de peste 370.000 de credincioşi pe Facebook, unde îşi postează predicile care, în scurt timp, acumulează mii şi chiar zeci de mii de vizualizări, a ţinut ieri o altă predică memorabilă. Tema este Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, care deschide săptămâna pregătitoare pentru începutul Postului Mare.

BUCUREŞTI, 12 feb — Sputnik, Doina Crainic. Părintele Calistrat a devenit unul dintre cei mai îndrăgiţi preoţi români ortodocşi datorită predicilor sale aparte, care ajung virale într-un timp foarte scurt.

În ultima predică, despre Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, care deschide săptămâna pregătitoare pentru începutul Postului Mare, părintele a explicat pasajul din Evanghelie în care Mântuitorul vorbeşte despre cum vor fi vremurile care vor anunţa sfârşitul lumii.

„Spune mai departe «Şi veţi auzi de războaie şi de zvonuri de război.» Sunt războaie de când mă ştiu eu. Eu am 50 şi ceva de ani şi permanent am auzit că americanii luptă cu toată planeta să fure petrol de la arabi şi tot timpul e un conflict inventat…. toate popoarele lumii se luptă pentru supremaţie şi putere", arată părintele Calistrat.

Însă, potrivit părintelui, războaiele de astăzi nu se poartă doar cu arma. Dacă altă dată erai cucerit, cotropit sau prădat cu forţă, astăzi, de multe ori se întâmplă să ne lăsăm de bunăvoie subjugaţi de cei care ne sunt duşmani.

„A trecut vremea când venea turcul şi-ţi lua fata în subsuoară şi o ducea în harem. Merge Ileana singură şi îl aduce pe Allah acasă, cu tot cu Mahomed de mână. Nu mai trebuie să vină turcul să-ţi fure oile, că le creşti tu şi le duci tu cu camionul, că te plăteşte bine. Nu mai trebuie să vină cineva să te fure, că te duci tu şi iei bani de la bancă şi dai dobândă până vinzi tot ce ai. Deci războaiele îşi schimbă doar sensul şi ideologiile", adaugă părintele.

Însă acesta nu este sfârşitul, fiindcă toate aceste încercări ne sunt date pentru a ne înţelepţi, astfel încât să ne amintim de străbunii noştri care, deşi nu aveau inteligenţa noastră, erau cu mult mai prudenţi şi chibzuiţi.

„Străbunii noştri părinţi, acei analfabeţi de la ţară, care ştiau doar de Dumnezeu, de credinţă, de icoană, de pământ, de muncă, de sapă, de vacă, de oaie, de stână, nu s-au dus niciodată să se-ncarce cu datorii la bănci, şi astfel să muncească toate neamurile lor toată viaţa, să plătească nişte şmenari care te înşală cu trei hârtii pe care le semnezi şi nu ştii ce scrie în ele. Deci iată un război al minţii. Se pare că omul prudent e mai deştept ca omul inteligent. Şi uneori prudenţa depăşeşte competenţa", a spus părintele, referindu-se la tipul de război care se duce astăzi împotriva noastră, însă deseori fără să-l conştientizăm.

Mai departe, părintele se referă la pasajul „Se va ridica neam peste neam şi împărăţie peste împărăţie, va fi foamete, ciumă şi cutremur pe alocuri", pe care îl explică aducându-l în actualitate. „Neam peste neam" poate echivala astăzi, în opinia părintelui Calistrat, cu ceea ce fac corporaţiile şi aşa-zişii investitori străini care vin pentru a acapara bogăţiile altor ţări. Iar sintagma „împărăţie peste împărăţie", raportată la vremurile noastre, poate fi înţeleasă inclusiv prin participarea noastră nejustificată la războaiele altora.

„Ne adunăm câte 5-10, ne îmbarcăm în avion, mergem în altă ţară, ne dau bani dacă stăm acolo cu puşcociul, iar când murim, ne scriu pe cruce «eroi». Eroi pentru ce? Pentru că ai stat să te împuşte unul cu bomba pentru că n-ai avut treabă acasă? Eşti erou când îţi aperi vaca în pripon, eşti erou când îţi aperi soţia şi copiii, eşti erou când îţi aperi soacra şi moşia, eşti erou când îţi aperi fântâna, Biserica şi cimitirul, nu eşti erou când te duci la altul în ogradă şi îi faci ispite", lămureşte părintele Calistrat în stilul său inconfundabil.

Referitor la „ciume", părintele este de părere că e foarte uşor de „inventat" aşa ceva astăzi: „Te sui în avion, te plimbi deasupra unei ţări, i-ai aruncat hibrizii şi în trei zile compania vinde tot ce ai nevoie."

Cât despre cutremure, astăzi acestea pot fi provocate nu numai de scoarţa terestră, ci şi „cu o bombă subterană, dacă eşti «băiat deştept», depinde ce urmăreşti să distrugi sau ce vrei să produci, ce impresie".

Însă părintele ţine să sublinieze că acestea sunt doar „un început de durere", sunt doar semne, dar nu şi sfârşitul. Unul dintre semnele cele mai importante va fi şi atunci când creştinii vor fi „daţi spre asuprire". Iar acest lucru a început deja să se întâmple, prin impunerea ideologiei totalitare a corectitudinii politice.

„[Vor fi date] legi draconice, legi diabolice, legi imorale, legi stricate, legi contra credinţei creştine, contra moralei sociale, legi contra familiei. «Vă vor asupri» — calci legea, eşti bun de legat, de pedepsit, de amendat", continuă tâlcuirea părintele Calistrat.

Un alt semn care prevesteşte vremurile apocaliptice este precizat clar în Evanghelie: „Veţi fi urâţi de toate neamurile pentru numele Meu." Aici părintele face referire la ceea ce se întâmplă în Siria şi în alte ţări din Orientul Mijlociu în care creştinii sunt astăzi persecutaţi ca în primele secole creştine.

„Ne gândim la ce se întâmplă în partea siriană, egipteană, unde creştinii sunt ucişi ca vitele şi ca animalele. Mă mir că aici organizaţiile internaţionale sunt surde, mă mir că aici America, jandarmul planetei, nu vede ce se-ntâmplă şi n-aude. Mă mir că dacă un criminal a ucis o persoană în stradă, scriu 50 de televiziuni, dar că mor acolo zeci de mii de oamenii pe zi, nu aude nimeni. Probabil fiindcă e sânge de creştin şi nu contează", atrage atenţia părintele Calistrat.

Întreaga predică, ce a acumulat deja peste 5700 de vizualizări, poate fi urmărită aici:

525
Tagurile:
Cutremure, Războaie, Părintele Calistrat
Mănăstirea Nicula

VIDEO: Pelerinaj la Mănăstirea Nicula cu prilejul hramului - programul slujbelor

573
(reînnoit 11:07 12.08.2020)
Pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în timpul pelerinajului de la Mânăstirea Nicula vor acționa zilnic peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri. Programul slujbelor.

BUCUREȘTI, 12 aug – Sputnik, Georgiana Arsene. Pandemia de coronavirus face ca, în 2020, hramul Mânăstirii Nicula să fie organizat în condiții speciale. Scopul este, evident, acela de protejare a sănătății pelerinilor.

Anunțul a fost făcut de Arhiepiscopia Clujului, iar măsurile speciale destinate limitării răspândirii noului coronavirus au fost luate în consulare cu autoritățile județene.

Programul slujbelor de la Mânăstirea Nicula

Tot din motive de siguranță sanitară, în acest an nu va mai fi organizat tradiționalul pelerinaj ”La Nicula acolo-n deal”, din centrul municipiului Gherla spre Mânăstirea Nicula, din ajunul sărbătorii.

Credincioșii sunt invitați să vină la mănăstire în zilele premergătoare sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, pentru a-i aduce cinstire și rugăciune Sfintei Fecioare. Scopul îl reprezintă evitarea aglomerației.

Zilele de miercuri, joi și vineri - 12, 13 și 14 august 2020 - vor fi sărbătorite prin oficierea Sfintei Liturghii de Episcopul Macarie al Europei de Nord, Episcopul Petroniu al Sălajului și Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Benedict Bistriţeanul, informează basilica.ro.

Începând cu ora 18.00, în ajunul praznicului, pe altarul de vară al Mânăstirii se va oficia slujba Vecerniei Mari și a Litiei, de către Mitropolitul Andrei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă di biserică și se va oficia Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului.

Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiuna icoanei, în jurul orei 01:00.

În ziua praznicului, sâmbătă, 15 august 2020, de la ora 09:00, tot la altarul de vară, Mitropolitul Andrei va oficia Sfânta Liturghie și va adresa pelerinilor un cuvânt, se mai precizează în comunicatul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Clujului.

Întregul program al slujbelor poate fi consultat aici.

De asemenea, pe toată perioada cât vor sta la Mânăstirea Nicula, credincioșii sunt sfătuiți să poarte mască de protecție și să respecte măsurile de distanțare fizică.

Sute de jandarmi, polițiști și pompieri asigură ordinea la mănăstire

Prefectura Cluj anunță că peste 300 de jandarmi, polițiști și pompieri vor acționa zilnic în sistem integrat pentru a asigura măsurile de ordine publică în timpul pelerinajului de la Mânăstirea Nicula.

Începând de astăzi, 12 august 2020, se vor institui posturi și patrule mixte, pentru prevenirea și descurajarea producerii unor fapte antisociale, pentru îndrumarea persoanelor, dar și în vederea supravegherii respectării măsurilor de protecție și a distanțării fizice.

La fața locului vor fi asigurate echipaje de intervenție în scopul gestionării unor situații de risc sau pentru descongestionarea unor aglomerări de persoane.

Pe raza localității Nicula și pe traseele de afluire/ defluire este interzisă comercializarea băuturilor alcoolice și a comerțului ambulant.

La fața locului au fost dispuse puncte de prim ajutor medical, dotate cu ambulanțe destinate preluării și tratării urgențelor medicale. Este operaționalizat inclusiv un spital de campanie.

Vor fi disponibili dezinfectanți de mâini în zonele unde sunt preconizate afluențe mari de persoane, în întreg perimetrul mânăstirii.

În ceea ce privește accesul autoturismelor, acesta va fi restricționat în zona mânăstirii. Autobuzele și microbuzele se vor putea deplasa până în localitatea Nicula.

Staționarea se va realiza în parcările special amenajate pe traseul înspre localitatea Nicula.

În fiecare an, de 15 august, are loc pelerinajul de la Mănăstirea Nicula cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Zeci de mii de credincioși vin să se roage la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

573
Tagurile:
Mănăstire

Загрузка...
Papa Benedict al XVI rugându-se la statuia Fecioarei Maria

Starea sănătății a Papei Benedict al XVI s-a înrăutățit: extrem de slăbit și fragil

98
(reînnoit 18:48 03.08.2020)
După o vizită la fratele său în Germania, starea lui Benedict al XVI-lea s-a înrăutățit, chiar dacă memoria și capacitățile lui intelectuale nu sunt afectate.

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Starea sănătății a Papei Benedict al XVI s-a înrăutățit după o călătorie efectuată în Germania în iunie, unde s-a întâlnit cu fratele său, afirmă publicația Passauer Neue Presse, făcând trimitere la biograful pontificului, jurnalistul german, Peter Seewald.

Cel de-al 265-lea Papa de la Roma a călătorit în Germania, pentru a-l vizita pe fratele său mai mare, preotul Georg Ratzinger, în vârstă de 96 de ani. Ratzinger a murit în această vară, însă cauzele decesului acestuia nu au fost comunicate.

La revenirea în Roma, Benedict al XIV-lea s-a îmbolnăvit de erizipelul feții, având dureri puternice.

Potrivit biografului, pontificul de onoare este extrem de fragil, abia poate vorbi, însă memoria și capacitățile lui intelectuale nu sunt afectate. Biograful l-a vizitat pe Papa sâmbătă, prezentându-i lucrările. Potrivit publicației, Benefict al XVI-lea era slăbit, însă era optimist și a promis că se va apuca de scris după vindecare.

Se cunoaște că Benedict XVI a lăsat un testament spiritual, care va fi dat publicității după moartea lui. De asemenea, el și-a exprimat dorința de a fi înmormântat în cavoul Sfântului Ioan Paul al II-lea, în cripta sub catedrala Sfântului Petru.

Benedict al XVI a fost cel mai în vârstă pontific în momentul alegerii de la Papa Clement al XII în 1730. În momentul întronării, acesta avea 78 de ani. Pontificul s-a retras în anul 2013, fiind al treilea din toată istoria Bisericii Catolice și primul în ultimii 600 de ani Papa care a renunțat la funcția sa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
Papa
Tematic
Papa Francisc a venit degeaba. Conflictul diplomatic România-Ungaria ia amploare
Papa de la Roma a rămas blocat în lift
Aurelian Pavelescu și… Papa Francisc, acuzați de aceeași persoană – legătura cu Rusia!
Gestul unei femei l-a iritat pe Papa Francisc - video
Realitate și ipocrizie: PAPA, primul mesaj după decizia lui Erdogan privind Sfânta Sofia
Putin s-a întâlnit cu Papa la Vatican - Video

Загрузка...
Conferința de presă a candidatului Svetlana Tihanovskaia

Echipa lui Tihanovskaia au lansat formarea consiliului de preluare a puterii în Belarus

0
(reînnoit 15:54 15.08.2020)
Echipa candidatului Svetlana Tihanovskaia a lansat procesul de formare a consiliului coordonator pentru transferul puterii în Belarus.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Echipa de campanie a candidatului pentru funcția de președinte al Republicii Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a demarat procesul de formare a unui consiliu coordonator pentru transferarea puterii în țară. Nu toți doritorii vor putea intra în componența de bază a acestuia, însă “toți vor putea să-și împărtășească ideile”, a anunțat sâmbătă serviciul de presă al staffului.

“Demarăm procesul de formare a consiliului coordonator. E un grup de lucru extins al celor mai respectabile personalități ale societății, care urmează să discute și să elaboreze mecanisme sigure și stabile pentru asigurarea transferului de putere”, se menționează în comunicat.

Se menționează că „acum sunt recepționate cererile din partea unor potențiali membri”.

„Nu există o procedură sau o formă strictă, puteți exprima doar dorința și să vă confirmați autoritatea cărui grup social, profesii sau domeniu sunteți. Vom forma în cadrul consiliu grupuri de lucru și un prezidiu pentru luarea operativă a deciziilor”, se subliniază în comunicat.

Se subliniază că „nu toți doritorii vor putea intra în componența consiliului, însă vor putea să-și împărtășească ideile”.

“Drept confirmare a autorității potențialului membru vor fi servi realizărilor, deciziile formale de înaintarea lor. Nu există niște criterii formale, criteriile de bază sunt încrederea și respectul unui cerc larg al belarușilor”, menționează echipa Svetlanei Tihanovskaia.

0
Tagurile:
Belarus, Svetlana Tihanovskaia
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Belarus: opoziția vrea negocieri pentru preluarea pașnică a puterii
Candidatul opoziției belaruse nu va participa la acțiunile de protest
Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania și își îndeamnă susținătorii “să aibă grijă de ei”
Ultima oră: Tihanovskaia îndeamnă belarușii să renunțe la proteste
CEC din Belarus a anunțat rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale
Tihanovskaia anunță crearea unui Consiliul pentru preluarea puterii în Belarus

Загрузка...