matrona

O sfântă din Rusia va fi introdusă în calendarul ortodox românesc

196
(reînnoit 20:19 07.02.2018)
Sfânta Cuvioasa Matrona din Moscova va fi introdusă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române

BUCUREȘTI, 7 feb — Sputnik. O sfântă canonizată de Biserica Ortodoxă Rusă va fi inclusă în calendarul ortodox românesc. Decizia a fost luată de sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei care s-a întrunit marți la reședința Patriarhală, fiind prezidată de Patriarhul Daniel.

"În cadrul şedinţei a fost aprobată propunerea ca Sfânta Cuvioasa Matrona din Moscova să fie introdusă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române", se spune în comunicatul Patriarhiei.

Pentru finalizarea demersurilor este necesară validarea din partea Sfântului Sinod care se va întruni în viitorul apropiat în şedinţă de lucru.

Sfânta Matrona a fost canonizată de Biserica Ortodoxă a Rusiei în anul 1999. Aflat în Moscova în luna decembrie a anului trecut, la festivitățile prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă, Părintele Patriarh Daniel a slujit la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Moscova unde se află moaştele sfintei Matrona.

Sfânta Matrona din Moscova este prăznuită pe 2 mai (19 aprilie Vechiul Calendar). Numită "cel de-al optulea stâlp al Rusiei" de către Sfântul Ioan de Kronstadt, Sfânta Matrona a fost o personalitate rară și cu totul carismatică a Bisericii Ortodoxe din Rusia, manifestând darurile duhovnicești ale înainte vederii și tămăduirii încă din copilărie.

Sfânta Matrona a prevăzut venirea revoluției bolșevice („vor jefui, vor distruge bisericile și vor prigoni pe mulți") și intrarea Rusiei în cel de-al doilea război mondial. În 1925 se mută la Moscova. Datorită lucrării ei duhovnicești, pe care o va face aici timp de treizeci de ani, comuniștii vor căuta să o aresteze. Fără succes, însă: „Se mai povestește ca, întrucât prevedea cu duhul neplăcerile, Matrona părăsea anumite case în grabă întotdeauna în ajunul venirii la ea a miliției, deoarece locuia fără viză. Erau timpuri grele si oamenilor le era frica sa o treacă în cartea de imobil. Astfel, ea s-a salvat de la represiuni nu numai pe sine, ci și pe gazdele care o adăposteau".

La 2 mai 1952, se mută în lăcaşurile cele de sus, iar la 8 martie 1998, se aflară moaştele sale necuprinse de stricăciune răspândind bună mireasmă şi izvorând fără oprire minuni, care se aşezară cu multă evlavie în mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Moscova. Peste un an, la 2 mai 1999, sfânta Matrona fu trecută în rândul sfinţilor, cinstirea sa răspândindu-se apoi în lumea întreagă pentru  marea mulţime de minuni săvârşite prin mijlocirea sfintei noastre maici.

196
Tagurile:
calendarul ortodox, Biserica Ortodoxă Română, Sfânta Cuvioasă Matrona, Moscova, Rusia, România
Тема:
Relațiile româno-ruse (191)
Tematic
Vladimir Putin se va întâlni luni cu Patriarhul Daniel la Moscova
Despre ce au discutat duminică Patriarhii Daniel și Kirill la Moscova
Patriarhii Daniel și Kirill vor sluji luni împreună la Moscova (VIDEO)
Patriarhul Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Moscova: Ierarhi români și ruși
Vizită istorică: Patriarhul Daniel merge la Moscova

Загрузка...