Vladimir Putin la întâlnirea cu Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale prezenți la Moscova

Vladimir Putin, la aceeași masă cu Patriarhul Daniel. Mesajul președintelui rus

1278
(reînnoit 12:01 05.12.2017)
Președintele Rusiei, în adresarea sa către cei prezenți, a declarat, în special: „În primul rând, vreau să vă salut din inimă pe toți și îmi exprim recunoștința mea pentru că dumneavoastră sărbătoriți cu toții împreună acest eveniment important pentru țara noastră și pentru Biserica Ortodoxă Rusă, 100 de ani de la restaurarea Patriarhiei în Rusia".

BUCUREȘTI, 5 dec — Sputnik. În seara zilei de 4 decembrie, la reședința de la Novo-Ogaryovo, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill și Întâistătătorii și șefii delegațiilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale, care au sosit la Moscova pentru a participa la festivitățile dedicate a 100 de ani de la restaurarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse.

La întâlnire au participat:

Preafericitul Părinte Patriarh al Alexandriei, Teodor al II-lea; Preafericitul Patriarh al Antiohiei Ioan X; Preafericitul Părinte Patriarh al Ierusalimului, Theophilus III; Sfințenia sa Patriarhul Ireneu al Serbiei; Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României; Preafericitul Arhiepiscop de Cipru, Chrysostomos II; Preafericitul Părinte Arhiepiscop de Tirana și Albania Toate Anastasios; Preafericitul Mitropolit Sava al Varșoviei și Întregii Polonii; Preafericitul Mitropolit Rastislav al Ținuturilor Cehe și al Slovaciei; Preafericitul Mitropolit Tihon al Întregii Americi și al Canadei; Mitropolitul Akhaltsikhe și Tao-Klarjetsky Teodor, șeful delegației Bisericii Ortodoxe Georgiene; Mitropolitul Lovchansky Gabriel, șeful delegației Bisericii Ortodoxe Bulgare.

De asemenea, în cadrul reuniunii a participat și președintele Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk.

Președintele Rusiei, în adresarea sa către cei prezenți, a declarat, în special: „În primul rând, vreau să vă salut din inimă pe toți și îmi exprim recunoștința mea pentru că dumneavoastră sărbătoriți cu toții împreună acest eveniment important pentru țara noastră și pentru Biserica Ortodoxă Rusă, 100 de ani de la restaurarea Patriarhiei în Rusia".

„Aceasta subliniază cu siguranță unitatea lumii ortodoxe, care este foarte importantă în sine, dar, de asemenea, în legătură cu faptul că dumneavoastră reprezentați Biserici, care joacă un rol important în vieții țărilor dumneavoastră, în viața societății. Faceți apel la binefaceri, lucrați în domeniul educației, învățământului, ceea ce este extrem de important", a menționat Putin.

Vladimir Putin la întâlnirea cu Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale prezenți la Moscova
© Sputnik / Михаил Климентьев
Vladimir Putin la întâlnirea cu Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale prezenți la Moscova

În numele Întâistătătorilor și reprezentanților Bisericilor Ortodoxe Autocefale, șeful statului rus a fost salutat de Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a remarcat că la Sinodul Arhieresc care s-a desfășurat în perioada 29 noiembrie — 2 decembrie curent au participat "aproape 400 de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse din 20 de țări".

"Dacă vorbim despre cele mai importante, atunci astăzi avem trei priorități. Prima este educația, atât educația teologică, cât și educația religioasă generală. A doua este munca socială, iar a treia este cea a tinerilor. Și, probabil, Biserica Ortodoxă Rusă va depune cele mai mari eforturi pentru a dezvolta programe specifice în aceste trei domenii", a subliniat Patriarhul Kirill.

"Aș dori să acord o atenție deosebită preocupării noastre comune față de situația din Orientul Mijlociu, tocmai ați menționat asta. Expulzarea creștinilor, distrugerea locurilor sacre reprezintă o durere specială atât pentru Bisericile din Orientul Mijlociu — sunt reprezentate aici, cât și pentru noi toți", a spus șeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

"Frații mei, Întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe Autocefale, așteptam această întâlnire cu voi și sunt mulțumim pentru această ocazie", a adăugat Patriarhul Kirill.

Vladimir Putin la întâlnirea cu Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale prezenți la Moscova
Vladimir Putin la întâlnirea cu Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale prezenți la Moscova
1278
Tagurile:
discuție, Întâlnire, Patriarhul Daniel, Vladimir Putin, Moscova, Rusia
Тема:
Vizita Patriarhului Daniel la Moscova (10)
Papa de la Roma Francisc

Realitate și ipocrizie: PAPA, primul mesaj după decizia lui Erdogan privind Sfânta Sofia

24
Dacă Papa ar trebui să se simtă trist, ar trebui să o facă pentru ceea ce Occidentul catolic a făcut creștinismului răsăritean, inclusiv împotriva capitalei acestuia, Constantinopol – și a marii biserici a Răsăritului, Sfânta Sofia

BUCUREȘTI, 12 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Una dintre cele mai controversate decizii din ultima perioadă a fost revenirea fostei biserici bizantine Sfânta Sofia la serviciile sacre musulmane, după ce, de peste 85 de ani, monumentala clădire a fost muzeu.

Președintele Recep Tayyp Erdogan a anunțat că va fi redeschisă religiei musulmane, dar că va fi deschisă tuturor. Decizia lui Erdogan se potrivește ca dată cu primul serviciu religios musulman, desfășurat în primele zile după cucerirea Constantinopolului (29 mai 1453), undeva la începutul lui iunie 1453, la ea asistând sultanul Mahomed Cuceritorul, un adevărat protector al monumentelor arhitectonice ale capitalei cucerite.

În 1934, sub republica preşedintelui Kemal Atatürk, Sfânta Sofia a fost secularizată şi transformată în ”Muzeul Ayasofya”.

Acum, primul serviciu religios musulman va avea loc peste 24 iulie, în prezența președintelui Erdogan. 

“Ne vom ruga împreună de vineri, 24 iulie, la Sfânta Sofia şi, astfel, o vom deschide religiei”, a declarat Erdogan, subliniind că marele locaș de cult își va păstra și caracterul de obiectiv turistic al Istanbulului și ”va rămâne deschisă tuturor, turcilor şi străinilor, musulmanilor şi non-musulmanilor”.

Reacții au venit din lumea întreagă, iar una dintre cele mai așteptate a fost a Papei. Azi, în ”Duminica Mării”, de Ziua Internațională a Mării, Papa a făcut referire la acest adevărat suflet spiritual al vechii porți a mărilor – Bizanțul.

”Mă gândesc la Hagia Sophia… și sunt foarte întristat”, a declarat Papa Francisc, transmite Vatican News.

O reacție dură a venit de la Moscova, de la Patriarhul Kirill, care a denunţat ”orice tentativă de a umili sau de a impieta moştenirea spirituală milenară a Bisericii de la Constantinopol”, a spus Kiril, subliniind că ”o ameninţare la adresa Sfintei Sofia este o ameninţare faţă de întreaga civilizaţie creştină”.

Pe plan politic, Kremlinul consideră că decizia Ankarei este suverană, este ”o afacere internă” a Turciei.

De fapt, supărarea Bisericii Rusiei este justificată, pentru că însăși creștinarea rușilor are legătură cu Sfânta Sofia. Cneazul Vladimir cel Sfânt ar fi decis creștinarea rușilor după ce a fost impresionat și întărit de o slujbă de la marea biserică a Constantinopolului.

Menționam de grija marelui sultan Mohammed Fatîh pentru monumente – și trebuie spus că, din păcate, nu toți urmașii săi s-au manifestat la fel. Și titrez: realitate și ipocrizie. De fapt, e vorba de istoria reală și de cine este, de fapt, de vină pentru faptul că zona Sfânta Sofia NU este creștină. 

Istoria reală arată că, mai înainte ca musulmanii să acopere mozaicurile și să afecteze monumentul, acesta fusese vandalizat și prădat de cruciații latini, catolici, în timpul celei de-a patra Cruciade, când, în 1204, printr-un act de trădare a creștinătății, armatele apusene au cucerit și jefuit Constantinopolul, capitala Imperiului Roman de Răsărit.

A fost lovitura fatală dată vechiului imperiu, care de atunci nu și-a mai revenit – și factorul principal al pătrunderii turkmeno-selgiucide în Asia Mică și apoi în Europa.

Deci, dacă Papa ar trebui să se simtă trist, ar trebui să o facă pentru ceea ce Occidentul catolic a făcut creștinismului răsăritean, inclusiv împotriva capitalei acestuia, Constantinopol – și a marii biserici a Răsăritului, Sfânta Sofia. Turcii au cules roadele unei politici de permanentă trădare și împilare a Imperiului Bizantin de către cruciații latini și puterile militar-comerciale de la sfârșitului perioadei feudale.

De fapt, în multe zone ale fostului imperiu Roman de Răsărit, chiar populația creștină i-a primit pe selgiucizi și pe turkmenii viitori otomani ca pe niște eliberatori, atât de dur s-a manifestat cucerirea latină din secolul XIII. Până la căderea Constantinopolului sub noul imperiu Otoman nu mai era decât un pas. Occidentul l-a făcut cadou turcilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
moschee, Recep Tayyip Erdogan, Mesaj, Papa Francisc, Sfânta Sofia

Загрузка...
 Icoana Sfintei Muceniţe Sofia şi a celor trei fiice ale sale: Pistis, Elpis, şi Agapis

La Sfânta Sofia va avea loc pe 24 iulie prima rugăciune musulmană

179
(reînnoit 17:02 12.07.2020)
Prima rugăciune musulmană în Sfânta Sofia din Istanbul, după transformarea ei din muzeu în moschee în ciuda protestelor lumii creștine, va avea loc pe 24 iulie.

BRUXELLES, 11 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul a fost transformată din muzeu în moschee după 86 de ani, urmând ca prima slujbă musulmană în acest lăcaș de cult să aibă loc pe 24 iulie.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat decizia de a transforma Sfânta Sofia în moschee, după ce o instanță a anulat, ieri, statutul de muzeu al acesteia. Apărând decizia instanței, președintele Recep Erdogan a subliniat că țara și-a exercitat dreptul suveran în transformarea ei înapoi în moschee.

„Ne vom ruga împreună de vineri, 24 iulie, la Sfânta Sofia şi, astfel, o vom deschide cultului (n.r. musulman). Ca toate moscheile noastre, ușile Sfintei Sofia vor fi larg deschise pentru localnici și străini, musulmani și non-musulmani”, a declarat Recep Erdogan.

Construită acum 1.500 de ani drept catedrală creștină ortodoxă, Sfânta Sofia a fost transformată în moschee după cucerirea otomană în 1453. În 1934, Sfânta Sofia a devenit muzeu și este acum trecută patrimoniu mondial UNESCO.

Numeroase Biserici creștine au protestat împotriva deciziei lui Erdogan, iar senatorul rus Oleg Morozov a explicat pentru Ria Novosti că “ceea ce se face astăzi rupe țesutul religios din Turcia și din lume. Nu există nicio explicații, nicio justificare. În rezultate, se intensifică conflictele religioase. Erdogan poate câștiga o partidă concretă, însă să piardă meciul politic. Situația va deveni foarte proastă. Sunt foarte puține avantaje, iar dezavantajele sunt evidente”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

179
Tagurile:
Sfânta Sofia
Tematic
Senator rus, despre transformarea catedralei Sfintei Sofia într-o moschee
Patriarhia Română vrea ca Sfânta Sofia din Constantinopol să rămână muzeu
Arhiepiscopul Tomisului: „nădăjduiește ca Sfânta Înviere să o facem cu credincioșii”

Загрузка...
Eugen Orlando Teodorovici

Știrea serii: Teodorovici a făcut ANUNȚUL OFICIAL - video

23
”Nu poţi sta nouă luni în opoziţie şi să nu faci opoziţie, nu poţi da din coadă pe lângă preşedintele Iohannis în timp ce preşedintele Iohannis calcă în picioare PSD”

BUCUREȘTI, 12 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Singurul concurent anunțat al lui Marcel Ciolacu la șefia PSD a făcut, marele anunț! ”Îmi anunţ candidatura în mod oficial pentru funcţia de preşedinte al PSD”, a anunţat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

Teodorovici a precizat că își depune candidatura ”în mod personal pentru funcția de președinte, pentru că astăzi statutul, după cum știți, nu prevede o altă formă de competiție internă”.

”În situația în care acest lucru se va schimba, categoric voi avea și eu o echipă pe formula pe care CEX-ul o va decide, astfel încât să fie o echipă cu oameni care vor o schimbare, nu doar pentru partid, ci și pentru țară”, a declarat Teodorovici.

 În privința bătăliei dintre el și Marcel Ciolacu, Teodorovici o consideră secundară, principalul fiind – ”o alternativă la ceea ce este astăzi PSD”

”Nu este o luptă între mine și alt coleg din partid, nu este competiția mea - eu vreau să ofer doar o alternativă la ceea ce astăzi este PSD, conducerea sa”, a spus Teodorovici. ”Este despre România, este despre PSD, nu despre Teodorovici, nu despre Ciolacu, nu despre competiția între cei doi”.

Teodorovici a anunțat ferm că PSD ”nu poate şi nu trebuie să continue în acest mod”.

”Nu poţi sta nouă luni în opoziţie şi să nu faci opoziţie, nu poţi da din coadă pe lângă preşedintele Iohannis în timp ce preşedintele Iohannis calcă în picioare PSD. Conducerea de azi a PSD a folosit cele nouă luni de opoziţie ca să stea degeaba”, a declarat Eugen Teodorovici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
video, Facebook, Președinte, PSD, Eugen Teodorovici

Загрузка...