Biserică distrusă în Italia, consecințele cutremurului

Vor fi demolate bisericile din România din considerente economice?

221
Vor ajunge bisericile din România să fie demolate din considerente financiare, ca efect al declinului demografic și secularizării societății, se întreabă analistul Bogdan Duca

BUCUREȘTI, 14 nov — Sputnik. Va ajunge și România în perioada în care bisericile vor fi demolate din rațiuni financiare, așa cum se întâmplă în Occident, în Franța sau Marea Britanie. Analistul Bogdan Duca consideră că un astfel fenomen poate ajunge și în țara noastră.

"Fenomenul acesta va lovi și România. Și o va face la fel, invocând un argument pragmatic: cel financiar. E relativ ușor să construiești și să întreții biserici cu finanțare de la bugetul local, de la cel central, plus susținerea credincioșilor.

"Dar va sosi momentul în care primele două surse se vor închide și nici a treia nu se va dovedi suficientă", scrie Duca într-un articol, publicat pe blogul său personal.

Chiar dacă nu va sosi un astfel de moment, consideră acesta, "va veni altul și mai periculos: acela în care statul își va impune ideologia asupra doctrinei Bisericii pentru că…o plătește, deci își permite să dea ordine".

Analistul revine la o problemă mai veche: finanțarea bisericii din România. Chiar și în condițiile unei susțineri parțiale din partea statului, autorităților locale și enoriași, unei parohii medii îi vine greu să se întrețină în condiții decente.

"Ba chiar te mai trezești și cu revolte ale credincioșilor că se percep taxe pentru serviciile liturgice, de parcă salariile preoților, dascălilor sau facturile bisericii se plătesc cu fum de tămâie, nu cu bani…", adaugă Bogdan Duca.

Acesta atenționează că în ciuda creșterii numărului parohiilor în orașe și mediul rural, românii se confruntă în continuare cu un declin demografic și „un proces de secularizare care duce la creșterea dezinteresului față de religios în societate".

"Dar câte sunt gândite pe logica sustenabilității și autonomiei financiare? Ce va fi când resursele se vor tăia?", se întreabă Duca, descriind un scenariu destul de sumbru:

"Va fi ca în UK sau în Franța: Se vor suprima parohii, se vor tăia din costuri, se va investi mai degrabă în parohiile cu potențial pastoral-misionar și se va renunța la cheltuielile inutile".

Drept exemplu, acesta scrie despre autofinanțarea bisericii franceze. Bugetul diacezei catolice din Nantes presupune finanțarea a 70 de parohii la o populație de 700 mii de locuitori. În arhiepiscopia ortodoxă a Tomisului există 254 de parohii la 500 mii locuitori.

„Fără să primească niciun ban nici de la statul francez, nici de la Vatican, ba chiar trebuind să dea bani atât statului (taxe și impozite) cât și Vaticanului, dieceza se administrează exclusiv din venituri proprii", notează autorul.

Potrivit lui, 269 de preoți sunt finanțați exclusiv din fonduri proprii, 159 de preoți pensionari care sunt întreținuți tot de dieceză, 8 seminariști pentru care dieceza plătește toate cheltuielile de studiu, 188 de angajați laici și 146 de animatori voluntari (în orice țară civilizată voluntariatul se plătește), cu acțiuni sociale și umanitare nu doar locale ci și în finanțarea unor misiuni africane.

"De aceea nu aș plânge neapărat soarta Bisericii din Franța. Ea se descurcă, contractată la realitățile concrete, reorientată social și misionar, interesată mai degrabă de mobilizarea și formarea continuă a credincioșilor reali, decât de iluzii demografice. Dar ce aș face ar fi să învăț din lecția Bisericii din Franța", conchide Bogdan Duca.

221
Tagurile:
parohii, Biserica, Demolare, Bogdan Duca, Marea Britanie, Franța, România
Tematic
Au mână liberă de la biserica anglicană: băieții pot să poarte fuste și tocuri
Dezvăluiri șoc despre Laura Kovesi - legături cu FBI și cu... biserica!
Declarație: Biserica Rusă este gata să susțină restaurarea monarhiei
Biserica Rusă cere evacuarea lui Lenin din Piața Roșie
Biserica iese în stradă. Sfântul Sinod anunță cel mai mare protest din România
Biserica - îngrijorare pentru situația țării
Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit astăzi în Biserica Ortodoxă Română
Maia Sandu ar vrea ca Biserica Ortodoxă să fie "suspendată"
PNL, în conflict cu Biserica pe tema parteneriatului civil
Băsescu lovește în Biserica și își laudă negocierile cu Erdogan
SUA critică Biserica Ortodoxă Română pentru discriminarea minorităţilor sexuale
În Moldova biserica şi statul au decis să apere familia şi morala creştină
Vicarul Mihai Aurel, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, consilierul patriarhal Vasile Bănescu si Alexandru Bordea participa la deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși

Purtătorul de cuvânt al BOR, atac la clericii antivacciniști

273
(reînnoit 11:08 03.05.2021)
Vasile Bănescu reacționează, după ce mai mulți clerici au susținut că Sfânta Împărtășanie este vaccinul autentic cel mai bun. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române spune că oamenii trebuie să se informeaze de la medici când vine vorba de sănătatea lor.

BUCUREȘTI, 3 mai – Sputnik. Preoții care susțin că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie primesc o replică dură chiar de la vârful BOR. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, spune că vaccinul, act medical, nu trebuie comparat cu Sfânta Împărtășanie, care ține de planul spiritual.

”Când am auzit asta să știți că, realmente, m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul și sângele lui Cristos, cu un vaccin. Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu”, a declarat Vasile Bănescu.

Acesta a subliniat că, pentru că a-l compara pe Hristos cu un vaccin este ceva sacrileg și că este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le.

În opinia sa, un asemenea mesaj a fracturat dialogul dintre oamenii credincioși și cei dintr-o sferă științifică.

Vasile Băsescu consideră că un astfel de mesaj a demobilizat pe foarte mulți oameni credincioși. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a subliniat că acest conflict este fals și că nu există un conflict real între știință și credință.

La rândul său, Bănescu s-a vaccinat și a trecut și prin boală. Din acest motiv el este de părere că până și scepticii vor înțelege, în cele din urmă, că vaccinul nu face rău.

273
Tagurile:
Vaccinare, BOR

Загрузка...
Lumânare

Ce rămâne după ce luăm cu toții Lumină?

165
Noaptea de Înviere a scos mii de români din case ce au mers la biserici de unde au luat Lumină. Schimbă asta cu ceva ”fibra interioară” a fiecăruia dintre noi?

Trăim, în aceste clipe, marea bucurie a Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos, iar moartea a fost învinsă.

”Veniți de luați Lumină!” ne îndeamnă preoții.

În fapt, ce ni se transmite? Că suntem chemați să-L primim pe Hristos, să luăm Lumina Lui, să luăm adevăr, înțelepciune, iubire din Adevărul, Înțelepciunea, Iubirea adusă de El în lume.

Iisus Hristos este, de fapt, lumina lumii care a învins întunericul, moartea trupească, ultimul dușman, a fost biruită.

Am fost azi noapte să iau și eu Lumină, ca multe alte mii de români. Nu voi vorbi aici dacă regulile de distanțare erau îndeplinite – nu erau – și nici despre purtarea măștii.

Hai să ne ridicăm puțin deasupra a tot ceea ce este omenesc, trecător, deasupra fricii de boală și de moarte.

Pentru că toți cei adunați în curtea bisericii am venit să ne bucurăm, de fapt, de victoria vieții asupra morții, de victoria luminii asupra întunericului.

Nu lumina candelelor și lumânărilor este cea pe care fiecare dintre noi a adus-o acasă, ci Lumina lui Hristos, care reprezintă, practic, o nouă viață în Hristos.

Sfântul Apostol Pavel spune că, dacă nu este credință în Înviere, atunci credința și viața noastră sunt zadarnice și că totul nu ar fi decât o alergare după vânt.

Aș vrea să cred că, după acest moment minunat, al Învierii, fiecare din noi încercăm să fim măcar mai buni unii cu alții. Să trecem clipa Învierii prin fiecare celulă a corpului nostru și să acceptăm schimbarea, să provocăm schimbarea în bine în noi.

Fiindcă, altfel, orice gest făcut în Săptămâna Mare, în noaptea de Înviere ar rămâne doar un gest ritualic și atât. Dacă nu încercăm să înțelegem semnificația și dacă nu ne dorim cu adevărat schimbarea în bine, dacă nu credem în ea și nu o chemăm, nu am adus acasă Lumina Sfântă, ci doar niște candele aprinse. Atât.

165
Tagurile:
Paște
Tematic
Sărbătoarea Paștelui în Rusia - Casa Rusă din București, invitație la dialog
Medic nutriționist dă sfaturi pentru masa de Paște
Miros de cozonac și pască în Moldova: Cum se pregătesc gospodinele de Paște
Cazuri COVID în România pe 1 mai, cu o zi înainte de Paște
Lucrați de Paște? Iată cum sunteți recompensați

Загрузка...
Vladimir Putin

Ce rezultate a înregistrat Putin după vaccinare

0
(reînnoit 20:01 10.05.2021)
Președintele a vorbit despre rezultatele înregistrate după ce s-a vaccinat împotriva coronavirusului.

BUCUREȘTI, 10 mai – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că are un rezultat pozitiv după vaccinarea împotriva coronavirusului. Potrivit medicilor, șeful statului are un coeficient de pozitivitate egal cu 15.

“În ceea ce privește servitorul vostru umil, între-adevăr, pe 9 mai am fost testat, iar rezultatul este pozitiv. Ați vorbit despre aceste titre, acum specialiștii vorbesc de coeficientul de pozitivitate – care la mine este de 15. Precum au spus medicii, e un rezultat bun”, a declarat Putin la postul de televiziune Rossiya 24, fiind întrebat de un jurnalist despre rezultatele vaccinării împotriva COVID-19.

​Pe 23 martie, președintele rus a primit prima component a vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, iar pe 14 aprilie și-a administrat cel de-al doilea component. După vaccinare, Putin a menționat că potrivit medicilor, reacția imună a fost una bună. În același timp, președintele nu a numit preparatul cu care a fost vaccinat, denumirea acestuia fiind cunoscut doar de medicul personal al liderului rus.

0
Tagurile:
Vladimir Putin
Tematic
Putin: Nu există iertare pentru cei care pun în aplicare planuri agresive
Presa a aflat unde ar putea avea loc întâlnirea dintre Putin și Biden
Știrea zilei: Un ministru român i-a scris lui Putin! Nu vrem să fim dușmani!
Putin și Erdogan au discutat despre situația pandemică
Putin i-a felicitat pe liderii și cetățenii statelor CSI cu aniversarea a 76-a a Victoriei
Peskov a explicat cuvintele lui Putin despre „călăii nezdrobiți”
Putin i-a îndemnat pe ruși să se vaccineze activ

Загрузка...