BUCUREȘTI, 13 nov — Sputnik. Biserica anglicană a efectuat o serie de modificări în regulile de funcționare a școlilor. De azi înainte elevii vor avea dreptul să se îmbrace indiferent de stereotipurile de gen, anunță The Guardian.
Capii bisericii anglicane îndeamnă pedagogii că evite diverse etichete, avertizându-i cu privire la afirmații "homofobe, bifobe sau transfobe" în adresa elevilor. Potrivit noilor norme, „școala primară și medie reprezintă o perioadă a căutărilor, când copilul poate experimenta mai multe identități".
„Spre exemplu, copilul poate alege un costum de balerină, o diademă a unei prințese și tocuri, cască de pompier sau mantia unui super-erou", se spune într-o declarație a liderului spiritual al bisericii anglicane, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby.
Biserica afirmă că urmărește scopul evitării oricărei diminuări „a respectului de sine" a elevilor din cauza hărțuirii "pe criterii unei presupuse sau existente orientări sexuale sau identității de gen".
„Trebuie să evităm cu orice preț reducerea demnității oricărui om la un stereotip sau problemă", a subliniat Welby.
Anterior, profesorul britanic Joshua Sutcliffe a fost suspendat din funcție după ce a numit "fată" un elev transgender. Acesta urmează să se prezinte în fața unei comisii disciplinare, care ar putea decide o eventuală concediere.
BUCUREȘTI, 20 ian – Sputnik. Cunoscut pentru atitudinea sa intransigentă și pentru excelentele texte publicate, preotul jurnalist Eugen Tănăsescu reacționează la insistențele unei părți a presei privind sancționarea ÎPS Teodosie.
E vorba de sancționarea episcopului pentru slujbele de Bobotează și Sfântul Ion, dar și pentru pelerinajul de Sfântul Andrei.
”Comunistele "tribunale ale poporului" s-au mutat prin unele redacții”, scrie în replică Eugen Tănăsescu, subliniind că ”"Sancționarea lui Teodosie" este visul oricărui mic comunist securist, care vrea BOR fie eliminată, fie sclava statului”.
Deci, atenție la acuzația adusă seculariștilor și progresiștilor – vor ”BOR fie eliminată, fie sclava statului”!
Preotul jurnalist îi acuză pe aceștia că ”doar ei pot inventa vinovății închipuite, pentru a incita poporul la ură de clasă (clasa religioasă în cazul de față)”.
Să vedem, ce a făcut IPS Teodosie pentru a fi sancționat? – întreabă Eugen Tănăsescu, punctând faptele arhiepiscopului:
1. Și-a făcut slujbele prevăzute de canoane”.
2. N-a purtat mască la slujbă, excepție legală.
3. A împărtășit canonic credincioșii – iar Tănăsescu explică aici nu e ”legal treaba statului cum ne organizăm noi ritualul și nefiind dovedit vreodată că lingurița e focar de infecție, cum visează unii care ne tot dau în judecată (a treia oară e deja obsesie)”.
4. A chemat credincioșii la slujbă - dar, atenție – ”nu el i-a înghesuit sau le-a dat jos masca de la gură”.
5. A susținut dreptul credincioșilor de a participa la slujbe și de a nu li se mai închide bisericile, în acord cu drepturile la liberă exprimare și la libertatea de conștiință.
Concluzia: ”Așadar, e vinovat că... nu se lasă controlat de stat”, sau, completează Eugen Tănăsescu, ”Vorba cuiva: "scuzați-mă că exist!"”.
Desigur, odată cu avântul căpătat de ”progresiști” odată cu instalarea lui Joe Biden, este previzibilă o întețire a unor atacuri contra pilonilor credinței și tradițiilor, așa cum este ÎPS Teodosie.
BUCUREȘTI, 13 ian – Sputnik. Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, spune că el și-a făcut numai datoria de păstor, că a ținut slujbele și că i-a încurajat pe credincioși.
”Toţi au dobândit un optimism, o încredere în Dumnezeu în această perioadă în care s-a semănat prea multă panică şi prea multă frică. Întrece ca gravă în boală virusul. Omul fricos este un om bolnav”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.
Acesta a adăugat că mai mulți credincioși s-au plâns că statul a indus panica în populație și că oamenii au suferit foarte mult că nu au avut Paști, nu au avut Săptămâna Patimilor.
ÎPS Teodosie a subliniat că este în dialog cu zeci de mii de credincioși și că biserica nu trebuia să se închidă, mai ales că nu există așa mare răspândire a bolii.
De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului a declarat că autorităţile nu au consultat biserica în momentul în care s-a decis înterzicerea oficierii slujbelor şi că au acţionat autoritar.
El spune că nu a înțeles logica închiderii bisericii, pentru că biserica are o autonomie a ei. Mai mult, este locul cel mai prielnic unde, în Sfântul Altar, este lipsit de orice virus, iar acolo ”e locul unde trebuie să ne concentrăm și să învingem virusul”.
De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului a precizat că împărtășania este mai puternică decât orice vaccin.
”Încrederea oamenilor în lupta pentru sănătate prin credinţă, să ştiţi că face foarte mult. Mulţi au căzut în pesimism, au fost şi sinucideri între oameni, dar nu s-au popularizat. Din diasporă, foarte mulţi m-au încurajat să le fac slujbe şi le-am făcut şi stau în dialog cu dânşii”, a mai spus ÎPS Teodosie, potrivit antena3.ro.
Referitor la plângerea penală depusă pe numele său după slujba de Bobotează, când mii de oameni au participat la sfințirea apelor, înaltul ierarh a declarat că nu știe cine se află în spatele acțiunii.
Mai exact, că nu știe cine a depus această plângere și că slujba de Bobotează a decurs foarte bine. Totuși, a punctat că nu are emoții, pentru că a făcut ce trebuie să facă biserica în cultul ei.
În situația în care autoritățile vor decide din nou închiderea bisericilor, ÎPS Teodosie spune că nu va permite să se închidă vreo biserică în eparhia sa și că drepturile omului spun că Biserica își rânduiește prin regulile sale și statutul său de Biserică autonomă este recunoscut și de Constituție.
Referitor la vaccinarea anti COVID-19, ÎPS Teodosie spune că sunt multe frici de vaccin, pentru că în toate țările s-au produs efecte grave la unele persoane, că există o reținere și că nu poate fi nimeni obligat.
”Până în toamnă se vor mai lămuri lucrurile prin acest experiment care se face cu cei ce se vaccinează acum şi vor fi mai lămurite efectele vaccinului. Trebuie să se mobilizeze medicii, pentru că nu toţi sunt de acord. Dacă medicii nu sunt în unanimitate de acord, ce să înţeleg? Campania de vaccinare este un experiment”, a spus ÎPS Teodosie.
Acesta a adăugat că nu s-a putut urmări, specialiştii spun că orice vaccin trebuie să aibă o marjă de experimentare până la un an.
”Şi atunci noi să negăm asta, să facem că nu înţelegem?”, a adăugat IPS Teodosie.
BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. Într-un studiu publicat marți, 19 ianuarie, în revista americană Journal of Clinical Investigation, cercetătorii de la Universitatea Yale (Connecticut) au arătat că lipsa unui anumit acid gras din organism ar putea provoca o reacție anormală a sistemului imunitar, ducând la scleroză.
Această boală autoimună duce la deteriorarea sau chiar distrugerea fibrelor sistemului nervos central și încă nu s-a găsit până acum un tratament. Oamenii care suferă de această boală au în comun faptul că nu au niveluri normale de acid oleic, spun cercetătorii.
O soluție simplă este disponibilă pentru a evita dezvoltarea acestei boli: consumul în cantitate suficientă de alimente bogate în acest tip de acid gras. Acesta se găsește în uleiurile pentru gătit, în carne, brânză, nuci, paste, lapte sau chiar măsline.
Potrivit studiului, lipsa acidului oleic duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Celulele T joacă un rol esenţial în sistemul imunitar, ajutându-l să răspundă la bolile infecțioase. Fără efectul suprimant al celulelor T, sistemul imunitar începe să atace celulele sănătoase din sistemul nervos central.
Mai mult, atunci când cercetătorii au injectat acid oleic direct în țesutul gras al pacienților cu scleroză multiplă, nivelul lor de celule T a crescut. Totuşi, ei spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma că acidul oleic poate salva viețile acestor pacienți.